Moim zdaniem Ryszard Qklinski jest największym bohaterem w tysiącletniej historii polskiego oręża.
Postawiłbym go na pierwszym miejscu, przed takimi ludźmi jak Bolesław Chrobry, Bartosz Głowacki, Ordon (ten od Reduty), Stefan Czaniecki, Władysław Anders i inni.
-
-
13 grudnia 1981 r. - Pamiętamy.
Drogi Geosiu.
Nie wdając sie w głęboką ocenę Kuklińskiego bez wątpienia jest to Polski oficer ,który gdy przejrzał na oczy komu służy i kto mu wydaje rozkazy próbował coś zrobić. PRÓBOWAŁ i ZROBIŁ podczas gdy większość jego kolegów nawet myśleć o tym ,że są po prostu pomimo Polskich mundurów wykonawcami imperialnej polityki ZSRR, się nie odważała...na pewno nie był szpiegiem co różne skrajnie nierzetelne środowiska mu zarzucają. Był Polskim oficerem ,który poszedł na współpracę z tym imperium ,które mówiło o wolności , demokracji i niepodległości Europy Środkowej. Mielibyśmy go surowiej oceniać niż resztę korpusu oficerskiego wysługującemu się totalitarnemu imperium okupującemu nasz kraj????
Nie mnie jego sądzić. Prawda! jest żołnierzem ,który dla własnych przekonań złamał przysięgę ale też i przysięgał służyć Polsce a nie ZSRR. Zapłacił też za to cene nawet większą od życia bo imperialni agenci zamordowali mu obu synów!!!
Idź Geosiu drogi i rzuc w niego (nie)pierwszy kamieniem a potem popatrz przez palcę na resztę oficerów sztabu generalnego (odpuśćmy oczywiście "szarym" oficerom spoza sztabu...) ,którzy mając pełną wiedzę posłusznie wysługiwali się okupantowi !!!!!
Twoja drwina była absolutnie nie na miejscu. Drwisz z bez łątpienia tragicznej postaci człowieka ,który odważył się zaryzykowac wszystko aby służyć Polsce tak jak uznał ,że powinien służyć...i zapłacił za to ogromna cenę.
[IMG]http://i37.tinypic.com/11c7hp3.jpg[/IMG]
Khalid Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Drogi Geosiu.
>
> Nie wdając sie w głęboką ocenę Kuklińskiego
> bez wątpienia jest to Polski oficer ,który gdy
> przejrzał na oczy komu służy i kto mu wydaje
> rozkazy próbował coś zrobić. PRÓBOWAŁ i
> ZROBIŁ podczas gdy większość jego kolegów
> nawet myśleć o tym ,że są po prostu pomimo
> Polskich mundurów wykonawcami imperialnej
> polityki ZSRR, się nie odważała...na pewno nie
> był szpiegiem co różne skrajnie nierzetelne
> środowiska mu zarzucają. Był Polskim oficerem
> ,który poszedł na współpracę z tym imperium
> ,które mówiło o wolności , demokracji i
> niepodległości Europy Środkowej. Mielibyśmy go
> surowiej oceniać niż resztę korpusu
> oficerskiego wysługującemu się totalitarnemu
> imperium okupującemu nasz kraj????
>
> Nie mnie jego sądzić. Prawda! jest żołnierzem
> ,który dla własnych przekonań złamał
> przysięgę ale też i przysięgał służyć
> Polsce a nie ZSRR. Zapłacił też za to cene
> nawet większą od życia bo imperialni agenci
> zamordowali mu obu synów!!!
>
> Idź Geosiu drogi i rzuc w niego (nie)pierwszy
> kamieniem a potem popatrz przez palcę na resztę
> oficerów sztabu generalnego (odpuśćmy
> oczywiście "szarym" oficerom spoza sztabu...)
> ,którzy mając pełną wiedzę posłusznie
> wysługiwali się okupantowi !!!!!
>
> Twoja drwina była absolutnie nie na miejscu.
> Drwisz z bez łątpienia tragicznej postaci
> człowieka ,który odważył się zaryzykowac
> wszystko aby służyć Polsce tak jak uznał ,że
> powinien służyć...i zapłacił za to ogromna
> cenę.
>
>
>
> HEJ HEJA HEJA CRACOVIA MISTRZEM W HOKEJA!!!
> Wejdź, kliknij brzuszek pajacyka
> i pomóż głodnym dzieciom +Ustaw jako stronę
> startową!!!!
Pardon?????????????????????????????????????
Uważam Qklińskiego za największego żołnierza w historii Polski. Co w tym dziwnego???????? Jaka drwina????????? Nie qmam intencji cytowanego posta.
Pamiętamy! "Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!"
[img]http://i16.tinypic.com/2relerp.jpg[/img]
[img]http://i21.tinypic.com/25hiz4z.jpg[/img]
za dobrze pamętamy!!! nie ma litości dla jaruzela cwela!
362 dni później
Dziś w nocy rocznica!
Wielki szacunek dla tych którzy walczyli za WOLNOŚĆ !!!
LiD.Z. Napisał(a):
> Wielki szacunek dla tych którzy walczyli za
> WOLNOŚĆ !!!
Ale gdzie ta wolność? Chyba jakoś mało spostrzegawczy jestem, no chyba że chodzi Ci o to że dostaniesz pałą (za nic) od policji a nie milicji. Bydło i swołocz solidarnościowo-anarchistyczno-związkowa teraz pławi się w luksusach, a Ci którzy za nich walczyli przymierają głodem, nie mają na leki, płacą horrendalne podatki, są zamykani za dwustuzłotowe mandaty do więzień, zakłady pracy sprywatyzowane, wypłaty w dół, zwolnienia (i to MASOWE), na samym kombinacie już wyjebali z 10 spółek, kopalnie sprzedane, stocznie do likwidacji, ludzie którzy całe życie ciężko pracowali teraz są zmuszeni do grzebania w śmietnikach bo na chleb nie mają, młodzi emigranci którzy mają szczerze DOŚĆ i uciekają, kleruchy pedofilo-złodzieje którzy mają taką władze jak politycy i są bezkarni wobec prawa (tak jak i politycy) ,ale WOLNOŚĆ WOLNOŚĆ I SWOBODA........... DEMOKRACJA JUPI !!!
Zdecyduj się: Płacą horrendalne podatki czy przymierają głodem?
28 lat temu nad ranem wywleczono z tysięcy polskich mieszkań kobiety i mężczyzn. Czołgi, transportery opancerzone i helikopetry pojawiły się na ulicach zmęczonego kraju. Nielegalna hunta łamiąc konstytucję, przystąpiła do walki z Narodem, który zachłysnał sie kilkunastoma miesiącami wolności. Pamiętaj.
http://www.youtube.com/watch?v=BPjW2iBNoIs&feature=player_embedded
Yaguarundi
Czyli wolałbyś aby była teraz u nas druga Białoruś???
Że sie zapytam:
Pamietasz tamte czasy???
awaria Napisał(a):
> Yaguarundi
>
> Czyli wolałbyś aby była teraz u nas druga
> Białoruś???
> Że sie zapytam:
> Pamietasz tamte czasy???
Pamiętam samą końcówke tamtych czasów (lata `88-`99), i powiem szczerze że żyło mi się dużo lepiej, dostaliśmy mieszkanie własnościowe w nowym budownictwie (teraz warte tyle co dom jednorodzinny), działke, dwa domy na Podlasiu, miałem klocki LEGO z Pewexu, kolejki PIKO, przepyszne mięso od znajomych ze wsi. Być może spoglądam na to z perspektywy wieku (miałem wtedy kilka lat). Ale to co dostaliśmy wtedy mamy do dziś i po wsze czasy. Dorobić się tego dzisiaj, za "demokracji" co dał nam socjalizm to czyste since-fiction.
Nie jestem komunistą. tylko REALISTĄ
Jak długo czekaliście na mieszkanie?
Czy dziś broni Ci ktoś zakupu kolejki PIKO i klocków Lego?
Dziś mięso jest niesmaczne czy znajomych na wsi już nie masz?
Od kogo dostaliście domy i działkę? Nie znam żadnej innej rodziny, która otrzymała by to co Twoja.
nostalgia za PRL to objaw syndromu sztokholmskiego. inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć.
Po cholerę odpisujecie na takie idiotyczne posty ?? Wystarczy wyjść na ulicę i popatrzeć jak się żyje teraz a jak się żyło jeszcze 10 lat temu ( nie mówiąc już o szarych czasach PRL-u ) .
Nie wiem jak wy ale ja wolę w normalnych warunkach kupić pyszne mięso w sklepie niż kombinować wołowinę od pana Władka ze wsi pod Krakowem jak Yaguarundi , czy jego zachowanie to nie jakiś przejaw zboczenia ?
Ale było wtedy pięknie , do dzisiaj pamiętam gdy rzuciłem się jak dzikus z krajów III świata na słodycze które mi ojciec przywiózł ze Szwecji ( dziś w tej kapitalistycznej Polsce taka bieda , że dzieci nawet nie wiedzą co to słodycze ), rodzice czekali 15 lat na klitę w bloku ale to było piękne bo je DOSTALI ( o comiesięcznych składkach na książeczki mieszkaniowe itd zapomniałem ) a teraz trzeba samodzielnie na nie zapracować , moją babcię stojąca parę godzin w kolejce po parę butelek soku marchewkowego dla mnie ( teraz taka nędza , że dzieci nie wiedzą co to smak soku marchewkowego ), bród i szarość na ulicach no i klocki Lego ( kupione w Pewexie za dolary od ciotki zza oceanu ), które zleciały się oglądać bachory z całego bloku ( teraz w tych zgniłych czasach kapitalizmu dzieci nie mają klocków LEGO tylko bawią się jakimiś komputerami, komórkami, internetami itd )
ShowMan Napisał(a):
> Czy dziś broni Ci ktoś zakupu kolejki PIKO i
> klocków Lego?
Już wyrosłem :)
> Dziś mięso jest niesmaczne czy znajomych na wsi
> już nie masz?
Gospodarstwo (dość prężnie działające i bardzo znane w okolicy) im upadło wraz z upadkiem komuny, i teraz zapiedzielają w fabrykach i innych kapitalistycznych "przybytkach".
> Od kogo dostaliście domy i działkę? Nie znam
> żadnej innej rodziny, która otrzymała by to co
> Twoja.
Mieszkanie dostaliśmy spółdzielcze które potem wykupiliśmy za DOSŁOWNE grosze jako własnościowe (równowartość miesięcznej pensji) a działke dostał Ojciec na "wyprawke" ze swojego zakładu pracy w podzięce za prace (teraz by nawet bonu towarowego za 10 PLN nie dostał).
Ale koniec tematu.
R.I.P Ofiarom stanu wojennego, śmierć katom
co do Kuklinskiego - zdrajca jest zdrajca dla zdradzanych i dla tych którym zdrada słuzy nikt na szpiega nie patrzy z szacunkiem a order resortowy jaki dostał był tylko resortowym odznaczeniem CIA. Sztaufenberg nawet dla dzisiejszych niemców jest zdrajcą .Zdradziłes raz mogłes i drugi trzeci i dla innych i tak też patrzyli na Kuklinskiego amerykanie pózniej już był tylko balastem. Szpieg zdrajca nie może być przykładem dla nikogo ani nie jest bohaterem jest poprostu szpiegiem zdrajaca (nie mam tu na myśli szpiegów wysyłanych do innych krajów i służacych własnemu krajowi.
Nasi rodzice pracujac w PRL czy słuzyli złej sprawie ? budowali uczyli tworzyli coś ,to dla mnie bohaterzy szarego dnia Kuklinski w ktoryms momencie podjoł wspołprace i dzis nikt nawet nie jest wstanie pojac co nim kierowało.zdrajca jest jak szmata wycisnieta juz do niczego sie nie nadaje.NIE ROBCIE ZE ZDRAJCY BOHATERA.
co do 13 grudnia miałem 16 lat pamietam koksiaki patrole i miesiec wolnego w szkole. gdzis daleko odemnie byly internowania zabijanie górnikow w kopalni czy tez wiele anonimowych ofiar tego systemu.i co najbardziej pamietam to szarosc dnia codziennego. I nigdy nie wybacze ze przez ten stan wojenny Polska cofneła sie dzis bylibysmy duzo dalej a tak z 10 lat szlag trafił bo kilku ślepowronom zachciało sie utrzymac na siłe socjalizm w Polsce.
Nie no kurwa wielki zdrajca z tego Kuklińskiego. Za ojczyznę poświęcił swoje dzieci, za to Jaruzelski nasyłający czołgi na swoich obywateli to bohater.
Wątqw od chooja, więc ja tylko szkicowo, bo nie mam czasu:
1. Dla mnie Qkliński jest wielkim bohaterem, jeden z największych Polaqw XX wieq.
2. Jeżeli chodzi o stan wojenny, to ewentualnie ówczesnych Wronowców mogę zrozumieć. Ale to co ekipa Jaruzela wyprawiała później, powiedzmy 1984-89, te stracone lata, tego już Jaruzelowi nie mogę wybaczyć. No bo w czasie stanu wojennego to się przynajmniej czuło jakąś złość czy konspiracyjny polot. Ale potem była tylko wqrviająca bezradność, grzęźnięcie w smole. Jak już miała być Komuna, to niech przynajmniej jakaś, a nie taka bezjakościowa jak w czasie swojej ostatecznej agonii.
3. Co się tyczy samego stanu wojennego, to wydaje mi się, że same wydarzenia były mniej spektaqlarne niż się o nich potem (w tym i teraz) mówiło. Raczej bezradnie czekanie od 13 do 13 i dzianie się mało. Oczywiscie mówię w kategoriach statystycznych, a nie o poszczególnych przypadkach - poległym Bohaterom wielka cześć i chwała. Jak się słucha Kaczmarskiego "Naszej klasy", to się ma wrażenie, że faciu chyba śpiewa o 2 WW a nie o grudniu 1981. No bo jakby pomnożyć poległych z tej piosenki przez ilość takich klas, to by wyszło, że w Polsce wtedy chyba zginęło ze 50 tys ludzi.
4. Ocena PRL, to temat rzeka. Trza założyć historiozoficzny wątek. Właściwie dwa:
1. Kto był dla Polski gorszy: Hitler czy Stalin (dla mnie oczywiste, że Hitler);
2. Jaka była istota fenomenu PRL, o co właściwie w tym PRL chodziło. Myślę, że wielu nie rozumie co w tym PRL-u było grane. A już na pewno nie rozumie tego Adam Aqstyk w tym swoim blogu Mucha na dziko.
Nioestety do Nowego Roq nie mam zbyt wiele czasu na pisanie.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)