http://zolnierzeprzekleci.wordpress.com/ Przypadkiem znalazłem takie coś, gdy przeglądałem profil Justyny Klimasary... To już nawet nie jest śmieszne.
A jakby ktoś nie wiedział kto to Justyna Klimasara to daje linka: http://youtu.be/C27JowkpbtU (szefowa młodzieżówki SLD)
Do tego uważa, że Żółnierze Wyklęci to zbrodniarze, a Jaruzelskiego ma za bohatera narodowego. Na prawdę nie wiem skąd tacy ludzie się biorą
Jak pomyliłem tematy to sorry !! ;)
-
-
Historyja
28 listopada 1943 roku odbyła się konferencja w Teheranie w której ustalono nową wschodnią granicę Polski i zsrr (linia Curzona). Dokonano podziału krajów Europy na alianckie strefy operacyjne - na mocy międzyalianckich uzgodnień Polska znalazła się w strefie operacyjnej Armii Czerwonej.
O ile mnie pamięć nie myli konferencja w Teheranie i Jałcie przyczyniła się do "V rozbioru Polski" :(
trochę o katach
http://padre.info.pl/to-oni-strzelali-w-tyl-glowy/
28 dni później
Żołnierze Wyklęci
http://historia.wp.pl/title,Nierowna-walka-Zolnierzy-Wykletych-z-najwiekszym-mocarstwem-Europy,wid,16271027,wiadomosc.html
https://www.facebook.com/events/1412489628989329/?ref=22
Stowarzyszenie Komitet Budowy Pomnika Romana Dmowskiego w Krakowie, Brygada Małopolska ONR i Przymierze Naród Wolność Suwerenność zapraszają na projekcję filmu "Realizm Romana Dmowskiego". Odbędzie się ona w niedzielę 5 stycznia o godz. 12 w Sali Kolumnowej Hotelu Europejskiego przy ul. Lubicz 5
4 dni później
Moze nie tak ostro, jak wiekszosc w tym temacie, ale wg mnie ciekawy material:
http://vod.pl/wojtek-niedzwiedz-ktory-poszedl-na-wojne,85953,w.html
Polecam dokument o gen. T.Rozwadowskim
http://www.youtube.com/watch?v=H_gnR0GLj5s
"Historyczne ciekawostki":
http://interia360.pl/ciekawostki/artykul/sowieccy-super-zolnierze,66115#utm_source=sg&utm_medium=referral&utm_campaign=test_a_yoursinteria
O xiążce Snydera. Polecam przeczytać. Upada wiele mitów, zwłaszcza będące w obiegu astronomiczne liczby ofiar jednego z dyktatorów zostają skorygowane mocno w dół.
"Łączna liczba cywilów zabitych przez Niemców - około 11 milionów - jest z grubsza taka, jak dotąd przyjmowano. Jednak łączna liczba cywilów zabitych przez Sowietów jest znacząco niższa niż uważaliśmy... To powiedziawszy, trzeba przyznać, że kwestia motywacji i okoliczności jest bardziej złożona niż kiedyś sądzono".
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.rp.pl%2Fartykul%2F714753.html&ei=ZSrPUsPeK9HJsgbLoYC4CA&usg=AFQjCNGUh8lrOeM8G3IIvKKzS6oOIoT4yw&bvm=bv.59026428,d.Yms
Polecam też artyqł o xiążce Snydera Zaruskyego:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.slh.edu.pl%2Fcontent%2Fskrwawione-ziemie-timothy-snydera&ei=BSfPUpCXDsvMsgbW34DQBw&usg=AFQjCNEuDyJm_lwnO-kkBRg4xSEBbWUy6A
Polecam przeczytać artykuł Zaruskiego o książce Snydera.
Po jego przeczytaniu za pewne odechce Wam się czytać książki polecanej przez p. Geopijatyka.
Typowe zachodnie bredzenie na temat historii Europy Wschodniej.
Najpierw wymyśla się z czapy pewne tezy, a potem naginając fakty stara się je udowodnić.
Sorry jakie tezy? Oczywiście koncepcję "skrwawionych ziem" jako taką można odrzucić, skoncentrowanie się na to na Ukrainie, to na Białorusi, to na Holocauście, jak każdy zabieg "idealnotypiczny" i inne metodologiczne przedsięwzięcia Snydera można podważyć, ale czy mogą ostać się krytyce takie tezy jak:
- Hitler zabił więcej ludzi niż Stalin.
- Hitler miał mniej czasu do zabijania niż Stalin (zaczął zabijać na większą skalę 1939 skończył 1945), a szykował się do jeszcze większej masakry - na szczęście mu przerwano.
- Astronomiczne liczby dotyczące ofiar Stalina (w prawicowej propagandzie idące w dziesiątki milionów) są wyssane z palca.
- Hitler zabił 25 x więcej obywateli Polskich niż Stalin, a planował likwidację narodu polskiego przez: wywiezienie na Sybir, zabicie, obrócenie w niewolniqw (Generalostplan). Tymczasem za Komuny liczba Polaqw w Polsce wzrosła z 24 mln do 38 mln.
Zróbmy też taki zabieg. Zakreślmy od pomnika Mickiewicza w Grodzie Kraka promień 100 km. Będzie to jakieś 10% powierzchni Polski (użyłem znanego wzoru pi-er-kwadrat). Jest tam i Oświęcim i Płaszów i Jaworzno i Św Krzyż, gdzie w niemieckim obozie jeńców rosyjskich zachowały się napisy po rosyjsq typu: Jedzenie ludzkiego mięsa zabronione.
Podejrzewam, że na tak "skrwawionej ziemi", pomijając ofiary działań wojennych, Hitler zabił 50x lub 100x więcej ludzi niż Stalin (liczby są szacunkiem, ale nie są sufitowe, szacuję bez kalqlatora i suwaka logarytmicznego bo śpieszę się na wykład, z pokorą przyjmuję uwagi krytyczne i korekty).
A teraz wyjdźcie na ulicę z mikrofonem i zapytajcie przypadkowych ludzi: Kto był gorszy Stalin czy Hitler?
Oczywiście 96% pytanych odpowie wam STALIN.
Jaki stąd wniosek? Wysnujcie go sami lub wspomóżcie się opinią psychologów społecznych, specjalistów od propagandy, reklamy, marketingu, etc.
[Sorry, ale lecę na Wydział Informatyki na wykład z filozofii. Mam tam zrobić kolokwium, ale tylko ic h postraszyłem i dam wszystkim zaliczenie. Komu by się chciało w tak piękny styczniowy weekend marnować czas na sprawdzanie kartkówek, jak można go spędzić w knajpie przy piwq.]
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> [Sorry, ale lecę na Wydział Informatyki na wykład z filozofii. Mam tam zrobić kolokwium, ale tylko ich postraszyłem i dam wszystkim
> zaliczenie. Komu by się chciało w tak piękny styczniowy weekend marnować czas na sprawdzanie kartkówek, jak można go spędzić w
> knajpie przy piwq.]
No pewnie, że tak, wszyscy zadowoleni, a w szczególności rzesza tumanów, którzy już za kilka lat przed swoimi nazwiskami dumnie postawią trzy literki.
Ba, powodów do radości jest jeszcze więcej, gdy weźmie się pod uwagę, że całą zabawę finansuje tzw. podatnik, tj zapluty karzeł reakcji.
Nie. Co innego jest wykładanie filozofii na Wydziale Górniczym, a co innego dla socjologów. WF też nie służy po to by zrobić z ucznia sportowca. Dla mnie ważna jest propedeutyka, przypomnienie przyszłemu inżynierowi, że istnieje też coś takiego jak humanistyka, poszerzenie horyzontów. A jak przy okazji zapamięta, że był tam jakiś Kartezjusz czy Kant, to bardzo mnie to cieszy. Po prostu nie zawsze sensowną taktyką jest wyciągnięcie na ćwiczeniach 3 tomu "Sporu o istnienie świata" Ingardena.
Każdy kierunek to inna strategia wykładania filozofii.
Znałem takiego filozofa-fizyka, który wykładał na fizyce na zajęciach z filozofii drugą fizykę i już na niego nie mogli patrzeć.
Bez wdawania sie w szczegoly i grubsza dyskusje: ilu ludzi zginelo z rozkazow Hitlera wiemy, bo wieksxosci faktow sie nie ukrywa i podano je do wiadomosci np. podczas czesciowo sfingowanych procesow norymberskich.
Zbrodnie z rozkazow gruzinskuego swira nadal sa czesciowo utajone, liczby przeklamywane, a spadkobiercy Zwiazku Sowieckiego oraz niestety wciaz USA, Wlk. Brytania i moze Francja, skutecznie swoje archiwa utajniaja na kolejne lata.
Szczerze watpie, czy ktos kiedykolwiek zliczy ilosc ofiar tego karlowatego psychopaty z Gruzji, ale w ciemno ide o kazdy zaklad, ze tylko sam glod na Ukrainie wywolany jego ulubiona kolektywizacja i pochod armii czerwonej na Berlin (bez liczenia sie ze stratami ludzkimi) spowodowaly podobna ilosc zgonow, co cala 2-ga wojna swiatowa i hitlerowskie plany eksterminacji roznych narodowosci.
Swoja droga zadziwiajaca jest Geos Twoja sympatia do Jozefa Wissarionowicza...
Moze wez cyrkiel, wbij go w srodek Rynku krakowskiego, zakresl promien 100km i policz, ile wiezien i katowni ubeckich (smierszowych i nkwd) znajdzie sie w takim okregu...
Jednym slowem: bredzisz Pan Panie socjalisto - filozofie...
Tego, w jaki sposob podchodzisz do swojej pracy na uczelni nie komentuje.
W kazdej korpo (a znam ich pare) przydaje sie armia mlodych gniewnych z literkami mgr przed nazwiskiem.
Ktos musi wklepac te faktury do systemu, rozliczyc koszty, zaopiekowac sie flota samochodowa. Moga byc nawet informatycy po Twoich wykladach z filozofii i podstaw gospodarki i systemu socjalistycznego :)
1. Moja metodologia jest ułomna, domorosła, adhokowa. Z największą pokorą, a nawet chęcią przyjmę korekty.
W Wikipedii (polska Wikipedia, hasło Masowe zbrodnie komunistyczne w Polsce) pisze, że od lipca 1944 do października 1956 Komuchy zabiły w Polsce 60 tys. ludzi. Zakładam, że zbrodnie te były równomiernie rozmieszczone w Polsce. 100 km cyrklem od pomnika Mickiewicza to jest 10% powierzchni Polski. Przy tym założeniu Komuchy zabiły tam 6 tys. ludzi. W samym Auszwic Faszyści zabili 1.100.000. A gdzie filie Auszwic, Płaszów, Św Krzyż, obozy jeńców sowieckich, Michniów, łapanki, rozstrzeliwania etc? Powiedzmy Faszyści zabili w tym cyrklu 1.200.000 ludzi, czyli 200 razy więcej niż Komuniści.
A kto zdepopulizował Kraków w połowie XX wieq? Faszyści czy Komuniści?
Jeszcze jedno. Urodziłem się 3.06 1959 około godziny 10 rano w Wodziu. W Komunizmie przeżyłem 30 lat. A więc Stalinizmu nie pamiętam. Za moich czasów były dwie masowe masakry w Polsce (grudzień 1970 - zginęło 45 osób, stan wojenny sensu largo aż do 1989 - jakieś 80, zaokrąglijmy to wszystko do 200). Otóż za moich czasów 30 lat, Komuniści zabili tylu ludzi, co Faszyści zabijali średnio w Polsce w ciągu 90 minut.
2. Jeżeli z naukowej chęci odpowiedzenia na pytanie kto zabił więcej ludzi, Faszyści czy Komuniści wyciąga się wniosek, że ja mam sympatię do Stalina, to znaczy żeś prymityw.
3. O nieqmatości też świadczy brak umiejętności czytania textów ze zrozumieniem. Zakładam, że czytałeś text Snydera, który wyżej zamieściłem. Twierdzisz, że istnieją ukryte archiwa w których zawarta jest prawda. Przecież Snyder mówi o prawdzie, która wyszła na jaw właśnie po otworzeniu tych archiwów. Gdyby ich się nie otworzyło, to byśmy nadal wierzyli w bajki Sołżenicyna o tym, że w Gułagu umarło 60 milionów ludzi. To, że wiemy, że umarło 1,5 mln wypłynęło na jaw właśnie po otwarciu tych archiwów.
BARDZO CIĘŻKO SIĘ POLEMIZUJE Z DEMAGOGAMI.
[quote]Jeszcze jedno. Urodziłem się 3.06 1959 około godziny 10 rano w Wodziu. W Komunizmie przeżyłem 30 lat. A więc Stalinizmu nie pamiętam. Za moich czasów były dwie masowe masakry w Polsce (grudzień 1970 - zginęło 45 osób, stan wojenny sensu largo aż do 1989 - jakieś 80, zaokrąglijmy to wszystko do 200). Otóż za moich czasów 30 lat, Komuniści zabili tylu ludzi, co Faszyści zabijali średnio w Polsce w ciągu 90 minut. [/quote]
Za Twojego życia faszyści zabijali w Polsce 200 osób co 90 minut?
Geosiu - mialem Cie zAWsze za inteligentnego rozmowce, ktory umial sensownymi argumentami popierac swoje tezy. I to bez wzgledu na fakt, ze mam zupelnie odmienne poglady polityczne i gospodarcze. Ostatnio jednak, to Tobie brakuje umiejetnosci czytania ze zrozumieniem... Niestety...
Prymityw? Ze ja? Z Twoich ust? Nooo sorry czlowieczku, ale paru dyplomow jeszcze Ci brak... I jeden doktorat z dupy wzietej filozofii wiosny nie uczyni... Ani pare opracowan do nabycia w uczelnianej bibliotece... Bo widzisz, pozory nie czasem, ale glownie - myla Panie Filiozofie znad kilku kufli w wiejskim barze...
Ale nie o tym tu w koncu rozmawiamy :)
Ehhh Geosiu, zyj sobie socjalisto w przekonaniu, ze inni sa demagogami i nie doczytali ksiazek...
Wciaz jednak mysle, ze pseudonaukowymi teoriami jedynie podpierasz swoje ulomne, socjalistyczne pierdo... lenie 3 po 3...
Bo, jesli opieramy sie na takim "naukowym" zrodle jakim jest Wikipedia (nota bene tworzona przez zwyklych uzytkownikow Internetu), to tu masz rownie "wiarygodne" i obrazkowe wyjasnienie. Mysle, ze w sam raz dla filozofa z Wodzislawia: http://www.wykop.pl/ramka/755099/infografika-najwieksi-mordercy-w-historii-hitler-wygral-stalin-nie/
PS. z jednym sie zgodze. Masz racje - zle to ujalem: nie sympatyzujesz z Jozefem Dzugaszwilim. Ty Go jedynie nazywasz mniejszym ludobojca w porownaniu do Adolfa. Niestety, na poparcie Twoich tez nie ma wiarygodnych dokumentow. A nasi "przyjaciele" ze wschodu nigdy ich nie ujawnia. Ci z zachodu pewnie tez... Tak na wszelki wypadek, bo pewnie pare ksiazek do historii 3ba byloby napisac na nowo, a ogrom syfu, jaki wyplynie, na dlugo zmienilby sposob pojmowania swiata i Rosji przez wyksztalconych i nie skazonych socjalizmem ludzi... Na szczescie dla Ciebie i wielu, to sie nie wydarzy - nie jest na reke nikomu. Niech katem swiata zostanie Adolf, a w Moskie ekipa Giennadija Ziuganowa niech sklada wience na grobie Gruzina... W koncu fajny byl, wielki i madry... I prowadzil nas droga Lenina...
Dla mnie EOT, w sumie szkoda, ze wdalem sie w te dyskusje. Milo Cie czytac i na tym zakonczyc...
Ide poogladac "Ponetne Panie". Cos dal prymitywow - jak ja.
Ty tam nie zagladasz, wiem, rozumiem, to nie Twoj swiat i nie masz pojecia o co biega...
Twixx:
"w ciemno ide o kazdy zaklad, ze tylko sam glod na Ukrainie wywolany jego ulubiona kolektywizacja i pochod armii czerwonej na Berlin (bez liczenia sie ze stratami ludzkimi) spowodowaly podobna ilosc zgonow, co cala 2-ga wojna swiatowa i hitlerowskie plany eksterminacji roznych narodowosci"
Głód na Ukrainie 1932-33: 3,3 mln + X [pochód Armii Czerwonej na Berlin bez liczenia się ze stratami ludzkimi] =(?) II WW 55 mln + Generalostplan 51 mln Słowian
Po lewej stronie podałem dane współczesnych historyków odnośnie liczby ofiar Hołodomoru, ale nawet jakby tam umieścić bardzo popularne 10 mln to i tak nie zmieni to faktu, ze po prawej stronie będzie więcej niż po lewej.
Ile wynosi X? Czy tylko straty polegające na nieliczeniu się z ofiarami? Którymi? Własnymi, przeciwniqw? Chyba nie każde miasto zdobywano na urodziny Stalina. Wliczanie w to też zbrodni na ludności cywilnej? Całokształt ofiar jakichkolwiek? Ale dlaczego do "zła" zaliczyć "normalne" straty bojowe po obu stronach i przypadkowe ofiary cywilne?
Oczywiście X zawiera się w tych 55 mln ofiar 2 WW po prawej stronie. No cóż nie ja układałem to równanie.
Generalostplan zawiera plan exterminacji w postaci zabicia i wywiezienia na Sybir (na przykład zabitych lub wywiezionych znad Wisły na Sybir miało być 80-85% Polaqw. Reszta miała zostać zamieniona w niewolniqw.
Nie jest to jednak całkowita liczba ludzi, których Hitler chciał exterminować. Np. Wszystkich Żydów, których znalazłby gdziekolwiek, niekoniecznie na Wschodzie.
Zakładamy, że wyrazu "podobny" używasz w znaczeniu przyjętym konwencjonalnie.
No więc co, kiedy mamy podjechać ciężarówką po Twój majątek.
PS Acha zapomniałem o TAJNYCH, UKRYTYCH, NIEDOSTĘPNYCH archiwach. W nich na pewno są doqmenty w których prawa strona równania jest podobna do lewej.
No dobra poddaję się. Wygrałeś. Możesz odetchnąć z ulgą i spać spokojnie.
4 dni później
http://nick.salon24.pl/561767,wykrycie-tajnej-drukarni-komunistycznej-w-lodzi-aresztowani-20
Taka ciekawostka;)
200 lat!! : http://historykon.pl/ostatni-z-zyjacych-hubalczykow-romuald-rodziewicz-ps-roman-obchodzi-dzisiaj-101-urodziny/
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)