Koncepcja Studnickiego jest poroniona u podstaw. Jakby Polska z Hitlerem poszła na Stalina i Hitler wygrałby wojnę, to by było po Polsce. Doktryna Drang nach Osten nie przewidywała Polski. A jakby Polska poszła z Hitlerem na Stalina i wygrałby Stalin, to alianci mieliby nas w doopie i powstałaby Polska a la Trianon: 200 tys km2.
KONCEPCJA STUDNICKIEGO JEST PORONIONA U PODSTAW.
Ale oczywiście jedynie słuszna doktryna prawicowa uważa, że był to nietuzinkowy myśliciel, łamiący stereotypy, niedoceniony, zapomniany geniusz. Oczywiście globalnego ocieplenia nie ma. Co tam zdanie jakiś 97% klimatologów. Liczy się zdanie Janusza Korwin Mikkego i powołanego oficjalnie na eksperta klimatologicznego lekarza medycyny Zbigniewa Jaworowskiego (który twierdził, że w średniowieczu na Grenlandii rosły jabłka i pszenica). I oczywiście pełne ludzi pijących piwo i żrących golonko w knajpach Ostrawy, Bogumina, Wodzisławia, Rybnika, Gliwic, Karpacza na ścianach których wiszą portrety Lenina, Stalina, Dzierżyńskiego to halucynacja, bo przecież o dzisiejszym kształcie Polski decydowały Okrągły Stół, Magdalenka i Michnik buszujący w archiwach. Wierz dalej w prawicowe bzdury, ale daleko na tej drodze nie zajdziesz.
-
-
Historyja
Do przeczytania, na kanapie, z latte w rączce, po smacznym obiadku.
http://dzieje.pl/aktualnosci/ii-masowa-deportacja-obywateli-polskich-w-glab-zwiazku-sowieckiego
I jeszcze walnięcie kijem w klatkę. ;)
Moja babcia tyrała na robotach w Meklemburgii 5 lat, tam urodził się mój ojciec.
Nie zaznali ułamka procenta tych cierpień co Polacy na Wschodzie.
Na wschodzie to by skończył cały naród polski, gdyby Hitler wygrał wojnę (chcieli nas przesiedlić na Syberię Zachodnią - Generalostplan). Najprawdopodobniej zastosowałby w celu wyniszczenia Słowian głód - mielibyśmy powtórkę głodu ukrajińskiego z poczatq lat 30. tyle, ze w znacznie większej skali. Nikt nie neguje zbrodni stalinowskich w Polsce, ale mimo wszystko, coś takiego jak Treblinka czy Oświęcim to tu nawet w najgorszych czasach stalinowskich nie dymiło. (BTW Kiedyś przeczytałem gdzieś coś takiego: Komuniści byli gorsi od hitlerowców, a to, że nie stosowali komór gazowych to dlatego, że nie mieli takiej techniki. Poważnie.) Jeszcze raz, skoro zachodzi taka potrzeba powtórzę: Zagrożenie dla Polski było niesymetryczne: Wrogiem numer jeden był Hitler. Stalin nas wyzwolił od perspektywy niechybnej zagłady, co w żaden sposób nie stoi w logicznej sprzeczności ze stalinowskimi zbrodniami na narodzie polskim.
Geoś, byłem przekonany że się pojawisz z tymi swoimi teoriami :) Chcieli nam dobrze zrobić i wyzwolić :D
Tak jak teraz w Syrii - rosyjska telewizja państwowa: "Materiały dotyczące ataku chemicznego w Syrii to fake. Prawdopodobnie nagie i mokre dzieci trzęsą się dlatego, że jest im po prostu zimno". Mają sk...ny poczucie humoru....komentarz na tt Janeckiego...ma rację, bo inaczej tego nie da się skomentować.
Z analogiami nie należy przesadzać. Co np. mają wspólnego dzieci poparzone napalmem w Wietnamskiej dżungli z lądowaniem US Army na krwawej Omaha. Albo taka historyjka obrazkowa inspirowana jakimś Hayekiem czy Misesem: Robotnik żądał rozdawnictwa od państwa i na skutek tego stał się totalitarystą. Z demagogią trudno jest rozmawiać. Ian Thorpe jakby Stalin nie pokonał Hitlera, to by Polski nie było. Paniatna? Myślę, że nie.
Stalin nas tak skutecznie wyzwolił, że niektórzy skutki tego wyzwolenia odczuwają do dziś.
Gdyby nas nie wyzwolił to byśmy tych skutków w ogóle nie odczuwali, bo by nas nie było.
Za Komuny (1944/45-1989/90) liczba ludności Polski wzrosła z 24 mln do 38 mln. Ewolucja przyrostu naturalnego przebiegała w następujący sposób (p.n. w promilach): 1946 - 16,0; 1955 - 19,5; 1960 - 15,1; 1970 - 8,6; 1980 - 9,6; 1990 - 4,1; 1997 - 0,9, 2006 - minus 0,04.
Komuniści w Polsce zawsze prowadzili politykę pronatalistyczną. Zależało im na tym, by Polaków było jak najwięcej. Doświadczenia z II wojny światowej i zachowane doqmenty (Generalostplan) wskazują jednoznacznie, że Niemcy chcieli nas wykończyć. Po prostu podzielilibyśmy los Żydów. Określony procent Polaqw zostałby zagazowany, określony procent wywieziony na Zachodnią Syberię, a kilka milionów Polaqw zostałoby nad W.isłą w charakterze niewolniqw. (Nie chce mi się grzebać - szczegółowe dane macie pod hasłem Generalostplan).
I proszę mi tu nie pierdolić bzdur, że dla nas Polaqw Stalin był gorszy niż Hitler!!!!!!
Tiaaa i filarem tej polityki pronatalistycznej była ustawa o przerywaniu ciąży.
- Edytowany
Legalizacja aborcji nastąpiła po upadq stalinizmu (1956). Dyktatorzy totalitarystyczni na ogół zakazywali aborcji i byli radykalnymi pronatalistami (Stalin, Hitler (oczywiście nie dotyczyło to aborcji "niearyjczyqw"), Czałuszesq). Komuna owszem dopuszczała aborcję, ale nie była jej entuzjastą. Pamiętam pronatalistyczne texty Gierka podczas wizyt w zakładach pracy. Ile macie dzieci towarzyszu? Trójkę. I co, zamierzacie na tym poprzestać? Hasło 40 milionów Polaqw za Gierka było tak samo ważne, a nawet ważniejsze niż hasło 200 mln ton węgla kamiennego, 100 mln ton brunatnego i 200 TWh energii elektrycznej.
6 dni później
[quote='audax' pid='1310619' dateline='1522268385']
Ten Wyspianski.. gdyby żył dłużej byłby za Cracovia.
http://mysl-polska.pl/1518
[/quote]
I wysiadł na przystanku Niepodległość
Wysiadłby pod kinem Kijów.
Muszę przyznać, że historyjka naprawdę ciekawa. Z miłą chęcią przeczytałem całą.
_____
https://konstrukcjewarszawa.pl
50 lat temu zmarła Zofia Kossak - Szczucka
Wielka Pisarka, Wielki Polak, Wspaniały Człowiek.
[img]https://pbs.twimg.com/media/DbjOCviWAAYXYwU.jpg[/img]
13 dni później
Wklejam mój post z Facebooka:
Moim zdaniem bardziej niż Marx do emancypacji klasy robotniczej przyczynili się imperialiści, którzy przerazili się kondycją fizyczną potencjalnego rekruta. Teza, że Marx uratował kapitalizm, bo kapitaliści się przerazili mogącym nastąpić buntem robotników jest przekonująca. Ale równie przekonująca jest teza, że gdy robotnicy na przykładzie ZSRS i demoludów zobaczyli do czego prowadzi komunizm odżegnali się od Marxa i przestali się buntować. Wszędzie, gdzie na tym samym poziomie można było porównywać osiągnięcia komunizmu i kapitalizmu, ten pierwszy zawsze został ośmieszony. Do lat 40. Czechy były bardziej rozwinięte niż Austria, w 1975 roku było dokładnie odwrotnie. Kenia szła bardziej do przodu niż Etiopia. Do II WW Korea Północna była bardziej rozwinięta niż Południowa, teraz między nimi jest przepaść. A już teza, że "wybory" w PRL świadczyły o tym że Polacy popierali Komunę jest tak porażająco głupia, że wprost trudno uwierzyć, że wypowiedział ją człowiek posiadający tytuły naukowe. Głosowanie w Sejmie PRL: Kto jest przeciw? NIE WIDZĘ, Kto się wstrzymał od głosu? NIE WIDZĘ. Kto jest za? STWIERDZAM, ŻE USTAWA ZOSTAŁA UCHWALONA JEDNOGŁOŚNIE. Głosowali członkowie Sejmu w którym 60% zajmowała PZPR, 25% PSL, ileś tam procent SD i inni. JEŻELI KTOŚ TWIERDZI, ŻE WYNIKI "WYBORÓW" W PRL ODZWIERCIADLAŁY PRZEKONANIA POLAKÓW POWINIEN SIĘ LECZYĆ!
Były czasy, ze z Wysp emigrowalo sie do Polski, za chlebem i tolerancją religijną
http://www.emito.net/artykuly/emigracja_szkotow_do_polski_wywiad_2239389.html
10 dni później
Dziś mija równo 74 lata od zdobycia przez żołnierzy 2 Korpusu Monte Cassino .
- Edytowany
I POSZLI ZABIJAĆ I MŚCIĆ! [quote='hank' pid='1316992' dateline='1526637294']
Dziś mija równo 74 lata od zdobycia przez żołnierzy 2 Korpusu Monte Cassino .
[/quote]Sukces drugiego natarcia Polaków, prawdopodobnie nie byłby możliwy, bez wcześniejszych udanych akcji Marokańczyków z Francuskiego Korpusu Ekspedycyjnego (znisz3li praktycznie całą 71. dyw.) i Gurków z 5.dyw. hinduskiej.
Ils ne passeront pas.
Pośród Niemców największą sławą okryła się 1.dyw. strzelców spadochronowych, popularne Zielone Diabły. Jednak we wszystkich jednostkach obrony straty były ogromne. W 3.bat. pułku spadochronowego, przeżył 1 oficer, 1 podoficer, 1 strzelec.
ŚWIEŻO MALOWANE
A jednocześnie sukces FKE nie byłby możliwy bez ataków prowadzonych przez polski 2 korpus oraz ataku Anglików doliną Liri .
6 dni później
- Edytowany
W wieku 100 lat zmarł w środę w Krakowie płk Mieczysław Herod, kawaler Orderu Virtuti Militari. Był jednym z ostatnich żyjących żołnierzy armii generała Władysława Andersa.
O śmierci kombatanta poinformowała PAP w czwartek Małgorzata Janiec, prezes Obszaru Południowego Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość". Jak przypomniała, w lutym tego roku uroczyście obchodzono z udziałem pułkownika jego 100. urodziny. "Urodziłem się w niewoli, ale żyję w wolnej Polsce. W Polsce, o którą walczyłem" - powiedział wtedy jubilat.
Janiec dodała, że weteran spod Monte Cassino prof. Wojciech Narębski zainicjował starania o awansowanie płk. Heroda do stopnia generała; niestety nie doczekał on tego.
Pogrzeb płk Mieczysława Heroda odbędzie się we wtorek w Krakowie. Msza św. odprawiona będzie w kościele garnizonowym św. Agnieszki, po czym trumna z ciałem zostanie złożona w grobie na cmentarzu Grębałów.
Mieczysław Herod urodził się 20 lutego 1918 r. we wsi Rzeplin k. Krakowa. Tam też ukończył cztery klasy, a następnie kontynuował naukę w pobliskiej Skale, gdzie skończył szkołę powszechną.
Na ochotnika wstąpił do 6. pułku artylerii lekkiej w Krakowie i już przed wybuchem wojny dosłużył się stopnia kaprala. Za bitwę pod Pszczyną 2 września 1939 r. został odznaczony Srebrnym Krzyżem Wojennym Orderu Virtuti Militari.
Herod uczestniczył w trzech kampaniach II wojny światowej: wrześniowej, libijskiej oraz włoskiej. Brał udział w walkach o Tobruk i Monte Cassino.
Po wojnie zdał maturę w 1946 r. w Liverpoolu. Po powrocie do Polski ukończył studia ekonomiczne na Uniwersytecie Jagiellońskim, a następnie przez kilkadziesiąt lat pracował w kombinacie w Nowej Hucie.
[img]http://i.iplsc.com/mieczyslaw-herod/0007DRG0K2LTDCM4-C122-F4.jpg[/img]
Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/malopolskie/news-krakow-zmarl-jeden-z-ostatnich-zolnierzy-armii-andersa,nId,2585627#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)