tacy dwaj Napisał(a):
> WISLA TO JEST POTĘGA!
>
> FA... brak jednej istotnej informacji (bo nie
> każdy potrafi czytać ze zrozumieniem)... Gruba
> był szefem "emo" w Katowicach, to on wydał
> bezpośredni rozkaz strzelania do górników z
> Wujka.
> Dobrze by było też prześledzić
> wiceprezesów... np. w latach 70-tych pułkownik
> Biel... szef bezpieki w Krakowie.
> Ale w sumie, to nie wiem, po co takie tematy... my
> wiemy swoje i w tym mamy rację, a oni i tak nie
> zrozumieją.
>
Chocby dla nas, piszy dla nas, żeby swojemu dziecku wytłumaczyć czy znajomym
-
-
Poczet prezesów Wisły Kraków
No bo pisałem i akurat nasi bramke strzelili i sie wykasowało ;)
Mam takie pytanie co do zgody wisly z lechia. Zawsze mnie dziwilo że klub którego kibice walczyli z komuna maja sztame z ubekami. Wie ktos od kiedy ta sztama trwa i w jakich okolicznosciach byla zawiazan?
572 dni później
na stronie 90minut.pl
niejaki RTSIK w komentarzach o debrach wkleił link do tego wątku na naszym forum
>RTSIK - 12 maja 2010, 18:02:20 - adna237.neoplus.adsl.tpnet.pl
>Cos dla Wiślaków.Za to was kocha cała Polska:
>http://www.cracovia.krakow.pl/read.php?4,1390194
Przypomniałem sobie więc co sie w nim znajduje i ze zdziwieniem odkryłem
że nie ma tu wzmianki o tym co prezes Jerzy Gruba (prezes GTS Wisła Kraków w latach 1985-1990)
robił w roku 1981 (wtedy pułkownik)...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pacyfikacja_kopalni_Wujek
[b]15 grudnia[/b]
15 grudnia górnicy dowiedzieli się o brutalnym pacyfikowaniu przez ZOMO strajkujących w regionie zakładów pracy, m. in. kopalń Staszic i Manifest Lipcowy. Od tej chwili niemal powszechne było przekonanie, że na Wujek ZOMO też przyjdzie. W nocy z wtorku na środę grupa około stu osób przygotowywała różnego rodzaju uzbrojenie.
[b]Decyzja o pacyfikacji Wujka, jak i Andaluzji i Juliana, zapadła na naradzie Wojewódzkiego Komitetu Obrony, która odbyła się o godz. 19. w Urzędzie Wojewódzkim. Posiedzenie sztabu w sprawie pacyfikacji kopalń zwołał [color=#FF0000]płk. Jerzy Gruba[/color] ok. godz. 22. w Komendzie Wojewódzkiej Milicji Obywatelskiej w Katowicach.[/b]
337 dni później
http://sport.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/koniec-waznej-epoki-w-wisle-krakow,1625598
tak dla odświeżenia wątku. Zwracam uwage na dawnego radnego......
no. a u nas Winnicki i Smolen. oni jakos wprowadzili swoich kilku. a my... szkoda gadac.
Olszówka w Zarządzie TS: psioczenie na Cracovię w mediach pewno pomogło. A podobno radny vel polityk powinien być bezstronniczy....
Gwoli ścisłości radnym już nie jest. Ale na pewno swoimi atakami na Cracovię uwiarygodnił się w oczach tamtego towarzystwa.
761 dni później
Pilnie poszukuję zdjęcia Jerzego Gruby. Bandyty który kazał strzelać do górników w kopalni Wujek. Proszę o pomoc!
Ciekawe...
Nawet tu nie ma...
http://arch.ipn.gov.pl/ftp/pdf/Twarze.krakowskiej.bezpieki.pdf
Sa rozni ze zdjeciami, jego nie ma... To znaczy jest, ale bez zdjecia...
Sprawdzilem w wydawnictwie jubileuszowym 70-lecia (nasze bylo wspolne z GTS), jeszcze go tam nie ma. Prezesem byl potem.
Będę próbował konkretnie przez IPN...
http://youtu.be/4f0CLiUFE5c?t=14m40s
niestety też nie mam zdjęcia, natomiast ostatnio przez prasę i internet przewinęła się ciekawa dyskusja, wskazująca na to, że w latach 70-tych, po tym jak tzw. "śląski wampir" zamordował siostrzenicę Edwarda G. , aby szybko zakończyć śledztwo - dyspozycyjny Gruba doprowadził do aresztowania i powieszenia (w majestacie prawa) prawdopodobnie niewinnych w tej sprawie (co nie znaczy, że "świętych") - braci Marchwickich
Można o tym przeczytać np.
[url=http://dziadul.blog.polityka.pl/2010/08/16/czy-wampir-byl-wampirem/][u]tutaj[/u][/url]
zdjęcie Gruby, patrioty z Reymonta powinno wisieć na scianie w korytarzu "starej hali"
suram Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> niestety też nie mam zdjęcia, natomiast ostatnio
> przez prasę i internet przewinęła się ciekawa
> dyskusja, wskazująca na to, że w latach 70-tych,
> po tym jak tzw. "śląski wampir" zamordował
> siostrzenicę Edwarda G. , aby szybko zakończyć
> śledztwo - dyspozycyjny Gruba doprowadził do
> aresztowania i powieszenia (w majestacie prawa)
> prawdopodobnie niewinnych w tej sprawie (co nie
> znaczy, że "świętych") - braci Marchwickich
>
> Można o tym przeczytać np.
>
> tutaj
Jakieś 2 lata temu miałem zajęcia (z psychopatologii sądowej bodaj) z Panią Doktor (nie pamiętam nazwiska), która napisał pracę doktorską o tej sprawie. Niedwuznacznie dawała do zrozumienia, że skazano nie tego człowieka. Winnym miał być inny facet obecny w tej sprawie, który zmarł (raczej nie z przyczyn naturalnych) niedługo po straceniu Marchwickiego.
Edit: masz rację: wiem, że gdzieś dzwonią, ale nie wiem, w którym kościele ;)
ten facet zmarł (popełnił samobójstwo) nie po, ale [b]dwa lata przed aresztowaniem Marchwickiego[/b]. I od jego śmierci ustały wszelkie napady. Na dodatek przed samobójstwem napisał list do katowickiej milicji z przyznaniem się, ale rządzący wtedy w Katowicach Gruba zupełnie zlekceważył ten ślad. To świadczy o nim.
1694 dni później
- Edytowany
Czy ktoś z szanownych kolegów posiada skany FortArt'a? Wartałoby zaktualizować ten jakże ważny historycznie i merytorycznie wątek, wklejając odpowiednie zdjęcia do odpowiednich postów (nawet na forumowy serwer, o ile to możliwe), bo szkoda, żeby odszedł w zapomnienie.
Edit: Myślę, że przeniesienie do działu kibicowskiego też miałoby swój sens.
213 dni później
- Edytowany
Hop! Zaktualizowano martwe linki, a temat istotny, w szczególności z punktu widzenia odkłamywania gts-owskich łgarstw. Może ktoś z administracji rozważy podpięcie?
Edit: Edukacyjna rola tego wątku, z uwagi na jego charakter, powinna zainteresować nie tylko Pasiatą młodzież, ale również wielu gości z całej Polski, którzy odwiedzają nasze Forum ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)