Myślę , że Arka tak jak Polonia zasługuje na specjalny wątek.
Krause właściciel spółki akcyjnej zapowiedział zwiększenie budgetu do 20-25 milionów (oczywiście pewnei po powrocie do ligii) i walkę już za 3 sezony o najwyższe cele. Budowniczym awansu a potem drużyny na mistrza ma być oczywiście Stawowy.
Ps: skoro Prokom tak zwiększa budget to może Comarch tez da radę wzmocnić środki na budowę drużyny Pasów?
http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,4098605.html
Jeden z najbogatszych Polaków Ryszard Krauze chce, aby Trójmiasto przestało być piłkarską pustynią. Jego Arka Gdynia, choć teraz przeżywa dramatyczne chwile, ma być drużyną, która będzie nas reprezentowała w Europie
Krauze po raz pierwszy w tym sezonie pojawił się w sobotę na meczu Arki, której jest właścicielem. Wszedł na trybunę VIP w drugiej połowie z szalikiem Arki w ręku, usiadł koło prezydenta Gdyni Wojciecha Szczurka. Specjalnie przyleciał z USA, ale wcale nie dlatego, żeby obejrzeć mecz z Cracovią. Chciał się bowiem spotkać z piłkarzami i trenerem Wojciechem Stawowym, aby przekonać ich, żeby zostali w Gdyni. Arka, która kupiła awans do ekstraklasy (w sprawie korupcji policja zatrzymała sześć osób z Gdyni), została bowiem ukarana degradacją do II ligi, a dla Stawowego i jego piłkarzy gra poniżej ekstraklasy byłaby dużym poświęceniem.
Istotne było zwłaszcza spotkanie z trenerem. Krauze zapewnił Stawowego, że nie wycofa się ze sponsorowania Arki, a nawet zwiększy budżet drużyny, która w ciągu trzech lat ma powalczyć o mistrzostwo Polski i Ligę Mistrzów!
- Ta deklaracja nie powinna być zaskoczeniem. Prezes niczego nie robi na pół gwiazdka. Skoro daje pieniądze na Arkę, to musi mieć wobec niej konkretny plan - powiedziała nam osoba z firmy Prokom. A Krauze mówi ogólnie: - Arka jest w trudnym momencie, ale czeka ją pozytywna przyszłość. Odrodzi się niczym Feniks z popiołów.
Dotychczas jeden z najbogatszych Polaków kojarzony był z miłością do koszykówki i tenisa. Koszykarze Prokomu Trefl Sopot i turniej tenisowy Orange Prokom Open w Sopocie kojarzone są z sukcesami Krauzego. Wydawało się, że na pozycji piłkarzy mu nie zależy, że pomaga drużynie z Gdyni tylko dlatego, że kilka lat temu przejął atrakcyjne tereny, na których był stadion Arki i wybudował w jego miejscu pięknie położone korty.
Teraz okazało się, że Krauze chce, aby w Trójmieście była też silna piłka nożna. Budżet Arki w tym sezonie to ok. 10 mln zł i wiadomo już, że w nowych rozgrywkach, choć Arka zagra klasę niżej, będzie na tym samym poziomie (w II lidze będzie to absolutny rekord). Żeby walczyć o mistrzostwo Polski, potrzebny jest budżet na poziomie ok. 20-25 mln zł i Krauze ma to Arce zapewnić. A konkretnie Stawowemu, bo właściciel Arki nie wyobraża sobie drużyny bez tego trenera. Stawowy jeszcze w tym tygodniu ma podjąć decyzję, czy mimo licznych ofert z ekstraklasy zdecyduje się pracować w Arce w II lidze. - Liczę, że podejmie to wyzwanie - nie ukrywa Krauze.
Źródło: Gazeta Wyborcza - Trójmiasto
-
-
Arka - wygląda , że megakryzys powstrzymany:)
szkoda ze mega kryzys powstrzymali na naszej drużynie , a nie tydzien temu w lubinie...
Ta kolejny Pan który obiecuje walke o mistrza i o LM po wlascicielach Lecha, typów z Wroclawia itd. Nie rpzecze ze tak sie bedzie dzialo ale jest to wg mnie takie typowo polskie pierdolenie bo jak wiemy na chwile obecna wszystkie druzyny z Polski odpadaja w przedbiegach a nie widze zeby byla jakakolwiek mozliwosc poprawy tej sytuacji chocby na obszarze kilku lat w przód.
Owszem masz racje...ale akurat Krause pokazał już ,że potrafi i mówi na poważnie.
Popatrz na Prokom Trefl Sopot w koszykówce. Krause odebrał Śląskowi mistrza Polski...
a budżet klubu to 25 mln/rocznie i LM.
Oczywiście taki budżet w piłce to za mało na LM ale na walkę o mistrza Polski i powalczenie w pucharze UEFA już jak najbardziej.
Czy ja wiem czy te 25 mln to wystarczy na mistrza i walke w uefa?? Zobacz. Lech ma docelowo za 3-4 sezony miec 50 mln budzetu, Korona napewno tez zwiekszy bo Klicki to nie pazera, Legia zapewne tez.Jak bedzie z azylem to nie wiem a zostaje jeszcze KGHM. Kazdy w ciagu kilku najblizszych sezonow zapewne bedzie zwiekszal budzet o pare baniek. Takze na przestrzeni tych kilku sezonow te 25 baniek moze nie styknac. Zreszta budzet przeciez nie biega po boisku i pilki nie kopie. Czy Krauze mówi powaznie czy to tylko czcze gadanie to sie okaze ale wez jeszcze pod uwage to ze nie kazdy po takiej aferze bedzie chcial przyjsc do Arki. Pozatym jesli Wojtek sie niczego nie nauczyl od chwili odejscia o nas to smiem watpic czy za 3 sezony Arka bedzie grala z polotem itd. bo sie zacznie kombinowanie,roszady w systemie gry itd.
A co do uefa to ..... no jakos nie widze ich w tym pucharze i nie ze zle zycze tylko realnie patrze ze bedzie kurewsko ciezko.
Jedno jest (prawie) pewne - w przyszłym sezonie Arka wygra II ligę w cuglach - i to bez względu na to, czy Stawowy zostanie czy nie i ile ujemnych punktów dostaną.
I to mnie cieszy :)
Ujemnych punktów dostali 5-ć , które im anulują jako rekompensate za "grandę" jaką zrobił Tomczak w Pucharze Polski eliminując Arke swoim widzimisie z rozgrywek (a wiadomo ,że PZPN chętnie anuluje karne punkty a nie karę finansową ...bo w końcu bawią się w to dla pieniędzy :D)
jedni obiecuja , drudzy obiecuja , nam tez obiecywali , ja bym jednak poczekal z tym ich hurra optymizmem ! mial Stawowy budowac zespol w Cracovii , wybuduje w Gdyni , i tam ma chyba duzo lepsze warunki pracy
Skąd takie info?
Mowić, a robic to zasadnicza różnica...
Póki co niech spokojnie awansują do I ligi, a stanie się to dopiero za rok, do tego czasu Pan Krauze moze jeszcze różne rzeczy wymyśleć.
I dobrze....Niech Areczka wraca do ekstraklasy a Stawowy niech udowodni po raz kolejny swoją wartość.W szczególności tym którzy m.in za pomocą naszego forum chamsko Go atakują.
P.S Mam zgadywać który z modów wykasował mój wpis odnośnie Stawowego w innym temacie??Stawiam na sfrustrowanego .......a
Przazacny Khalidzie...
jeden mówi 25 milionów, inni mają mniej więcej tyle, i co... walczą, jak o socjalizm - o miejsca 3 -5. Bo w przeciwieństwie właśnie do koszykówki, to nakłady bieżące na piłkę nożna nie przekładają się bezpośrednio na sukces. Tam wystarczy zakontraktować jakiś chłopaków z Harlemu czy innego Bruklina i masz sukces krajowy. Czy dochód narodowy brutto jest najwyższy w świecie w krajach, które brylują w rozgrywkach piłkarskich? Czy budżet zwycięsców LM jest najwyższy?
Owszem, są pewne granice:
mając budżet na poziomie 8-10 powinieneś być w czołówce, ale uważaj, bo jeżeli źle je wydasz, to wylądujesz w środku;
mając budżet na poziomie 4-7 powinieneś być w środku, ale jeżeli dobrze wydasz pieniądze, to możesz liczyć na miejsce w czołówce a jeżeli źle, to obawiaj się dolnych stref;
mając budżet na poziomie 1-3 to sukcesem będzie dla ciebie miejsce w środku, ale w sumie to walczysz w dolnych rejonach.
I sztuką jest by mając średni budżet, walczyć o najwyższe cele... Ale by to osiągnąć, to nalezy mieć bardzo dobrą atmosferę wokół siebie, budować (używając języka marksowskiego) "nadbudowę" a nie tylko wspominać o (używając języka marksowskiego) "bazę", trzeba zauważac i tego "najmniejszego" (używając języka Biblii), którego czasem na bilet nie stać. Oczywiście trzeba też "to przeżywać", nie tylko osobiście ale i "zaangażowanych emocjonalnie" wokół siebie mieć... Niestety etc. etc.... ale zaraz zaraz, zapędziłem się, przecież to temat o Arce:):):)
Co prawda to prawda - poziom polskiej koszykówki jest dramatyczny i w związku z tym wystarczy ściągnąć kilku pierwszych lepszych Murzynów z collegu, dorzucić paru Jugoli z drugiej ligi i sukces gotowy.
Gdyby w piłce był analogiczny poziom to Pogoń Szczecin byłaby Mistrzem Polski :D
TD: tak, niby też o Arce, ale tak naprawdę wiadomo, że nasze myśli kręcą się wokół jednego:):):) (klubu)
Arka dalej bedzie robić to co zawsze ...
Wielkie halo robi Krauze wokół siebie aby się tanio zareklamować bo przecież cały świat teraz zwrócony na Polskę (EURO 2012).Można zarobić i on wie co robi żeby zyskać przychylność ludzi.Ciekawe czemu tak nagle(dopiero teraz po wybraniu nas na gospodarza EURO) się urwał ze stanów i wielce będzie robił LM.Smieszne gadki .Byle tylko nie zniszczył ARECZKI jak Ptok zniszczył Pogoń,a wcześniej ŁKS.
Co ma Krauze do Ptaka - nic.Inny typ człowieka zajmującego się robieniem pieniedzy.Zobaczymy jak nasz JF wykorzysta EURO-w końcu jest jakaś rywalizacja pomiędzy obydwoma Panami;-)
moze latwo nie bedzie ale na pewno Krauze nie bedzie takim minimalista jak JF. on oprocz interesow naprawde lubi sport i wie,ze jesli nie Stawowy ani Michniewicz(a ten dlugo bedzie zajety w lubinie) to tylko jakis Benitez moglby mu pomoc. bedzie dobrze,moze nie mistrz za 3 lata ale za 5-6 na pewno. ARCE GRATULUJE PRZYSZLOSCI :)
co by nie mowic o Krauze, to jak sie za cos bierze zwiazanego ze sportem to efekty sa imponujace: Sopot ma turniej tenisowy i silną europejską drużynę koszykarską. Do tego to były koszykarz, obecnie ponoć zapalony tenista, chłop jak dąb, który jak będzie chciał LM to użyje wszelkich metod by LM tam była. Osobiście bym się na miejscu Stawowego nie zastanawial, bo mogą się tam dziać rzeczy większe niż w psiarni czy Lechu
Wojciech Stawowy :
[i]Wielkim skarbem Gdyni nie jest Wojciech Stawowy a pan Ryszard Krauze, który mocno zaangażował się w piłkę nożną. To bardzo oddany Arce człowiek i nie jest tak jak się wielu ludziom wydaję, że liczy się tylko koszykówka i tenis. To jest ta pewność, że w Gdyni będzie silny zespół i jeśli decyzja o degradacji będzie utrzymana w mocy (osobiście wierzę, że jeszcze jakieś przemyślenia w tej sprawie będą miały miejsce) to właśnie pan Krauze, firma Prokom, jego pomysły i charyzma będą gwarantem szybkiego powrotu Arki do ekstraklasy.
Nasze rozmowy skupiały się przede wszystkim na tym żeby utrzymać zespół. Doszliśmy do wspólnego porozumienia, że ostateczne decyzje zapadną w przyszłym tygodniu, ponieważ [b]w pierwszej kolejności musi się wyjaśnić sprawa z drużyną i składem personalnym[/b].
Nie jest dla mnie ujmą praca w drugiej lidze. Zaszczytem jest praca z tym zespołem, który chciałbym utrzymać i cieszę się, że trafiłem na taką grupę piłkarzy. [b]Teraz do nich należy decyzja czy pozostaną w Arce. Wszyscy zostali poinformowani, co będzie się działo w przyszłym sezonie i jak będą wyglądały sprawy organizacyjne. Wiem, że w klubie będzie stabilizacja i nic złego się nie zdarzy. Pan Krauze to gwarantuje, jest czas, aby nad swoją przyszłością się zastanowili. Nie ukrywam, że moi piłkarze mają propozycje z innych klubów, bo przecież gra tutaj kilku ciekawych zawodników. Nie oznacza to jednak, że je przyjmą. Przecież można zostać w drużynie, w której jest dobry klimat i są dobre warunki do grania.[/b][/i]
Źródło: arkowiec.com
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)