Co do stowarzyszenia wiem jakie są wymagania, bo coś takiego już chciałem zakładać (w innej sprawie) i dlatego też wiem, jakie są z tym problemy... Przynajmniej 15 osób. Ale można na początek zacząć z czymś nieoficjalnym. Może się ludzie przyłączą. To optymistyczna wersja, ale możliwa.
-
-
Frekwencja i kibicowanie -[temat poważny , prywatne pogaduchy będą kasowane]
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35800,4024939.html
........Cracovia walczy z chuliganami
Sześć osób, które naruszyły porządek podczas meczu z Legią Warszawa, zostało zidentyfikowanych za pomocą działającego na stadionie monitoringu (19 kamer, rejestrowane są także negatywne zachowania kibiców na terenie bezpośrednio przylegającym do stadionu). Materiały zostały przekazane policji, a następnie do sądu grodzkiego, który ukarał sprawców grzywną w wysokości 300 zł, dziesięciodniowym aresztem w zawieszeniu na dwa lata oraz zakazem stadionowym. Na stadion weszło tylko 325 (tylko tyle może przyjąć Cracovia) zarejestrowanych wcześniej kibiców Legii. - Pozostała część z ok. 500-osobowej grupy z Warszawy spędziła mecz pod stadionem, co, mam nadzieję, podziała na innych prewencyjnie - informuje wiceprezes Rafał Wysocki.
Wak
Brawo
Panowie (i Hancura też ;)), po raz pierwszy wypowiadam sie na forum, ale je znam od dosyć dawna i szanuję w wiekszości Wasze wypowiedzi. Jednak w tym temacie postanowiłem w końcu zabrac głos. Kibicem Cracovii jestem od ponad 35 lat, siedze na B i staram sie czynnie brac udział w dopingu, ale nie to jest najważniejsze. Ubolewam nad faktem, że nie chodzę na mecze z moim synem (ba, jestem zadowolony, że nie interesuje go piłka nożna). Bo czego moze się on nauczyć na naszym El Paso? Wulgaryzmów, nienawiści do kolegi z klasy (II) - którego ojciec wziął na mecz tydzień wczesniej: GTS -u, albo Hutnika? Nauczy sie WTSK? Nie chcę tego i dopóki z naszego stadionu nie zniknie agresja, nie zabiore syna na meczyk. Bo niby czemu miałbym go wziąć ze sobą? Zobaczyłby jak tata dostaje(potencjalnie) w mordę na stadionie, vide: pamietny mecz z LUbinem? Albo troglodyci niezainteresowani meczem atakują Legię, albo czekaja tylko na odpowiedni moment?
Mam też w d.... Wisłę i prawie na każdym meczu ten gwardyjski klub obecny jest na Kałuzy... . Szlag mnie chce trafic! Kurde,przecież nie mamy zadnych kompleksów,to oni po naszym powrocie zaczęli je mieć.Mielismy szansę zakasować całą I ligę pod wzgledem marketingowo - medialnym, jako ten klub umiłowany przez JP II ... i co sie stało? Bezmózgi postarały się, żebyśmy tkwili w szarzyźnie... .
Po Legii (z tego sezonu) zacząłem sie zastanawiać, czy sensowne jest wykupienie karnetu na rundę (i tak go wykupię :)), bo niewiele brakowało, aby stadion zostal zamkniety na kilka spotkań (zresztą już to przerabialiśmy). I co z kasą wydana na karnet; mecze z sąsiadką, Lechem, Lubinem, Bot-em - szlag mógł je trafic dzieki 20- 30 osobowej grupie bezmózgów. Chciałbym oglądac nasze tryiumfy w tych spotkanich (zwłaszcza w jednym...). Nie wymagam abysmy kochali sąsiadów, ale po prostu, w sposób inteligentny o l e j m y ich, to bardziej boli i dajmy juz spokój WTSK.
Kiedyś chciałem tez wziąć żonę na mecz ... w sumie dobrze, że nie poszła... . Potter pisze o dodatkowych prętach zabezpieczajacych tor, jeszcze nie tak dawno (może tylko dla mnie) trybuny od boiska odgradzały jedynie metalowe barierki (a Tadzio Błachno, spóźniony po weselu w Skale, przeskakiwał je na kacu, aby dotrzeć na ławkę już po rozpoczęciu meczu - z Knurowem(?)). Nikt nie kochał Wisły, Legii, a tej barierki z widzów nikt nie przeskakiwał (chyba, żeby usiąść na torze, bo trybuny były pełne). Cóż, tyle ode mnie w temacie frekwencja i kibicowanie na naszym El Paso. PASY PO WSZE CZASY! Pozdrawiam.
Weź syna na rezerwy. Bardzo fajnie jest.
Bergman Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Weź syna na rezerwy. Bardzo fajnie jest.
:) zaoszczędzę mu bardzo prawdopodobny PP ... wiadomo z kim ;)
z GW:
Sześć osób, które naruszyły porządek podczas meczu z Legią Warszawa, zostało zidentyfikowanych za pomocą działającego na stadionie monitoringu (19 kamer, rejestrowane są także negatywne zachowania kibiców na terenie bezpośrednio przylegającym do stadionu). Materiały zostały przekazane policji, a następnie do sądu grodzkiego, który ukarał sprawców grzywną w wysokości 300 zł, dziesięciodniowym aresztem w zawieszeniu na dwa lata oraz zakazem stadionowym. Na stadion weszło tylko 325 (tylko tyle może przyjąć Cracovia) zarejestrowanych wcześniej kibiców Legii. - Pozostała część z ok. 500-osobowej grupy z Warszawy spędziła mecz pod stadionem, co, mam nadzieję, podziała na innych prewencyjnie - informuje wiceprezes Rafał Wysocki.
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35800,4024939.html?as=2&ias=2&startsz=x
w kwestii formalnej: jak sad moze skazac na 10 dni [b]aresztu[/b] ?
Przeciez zgodnie z KPK areszt to srodek zapobiegawczy a nie kara (art. 249-265)
waldemar.kordyl@krakow.agora.pl
;)
mam pytanie jak dlugo bedziecie liczyc zainteresowanych i peplac na forum zanim sie zbierzecie i pogadacie nad utworzeniem Stowarzyszenia (ktorego nie trzeba nawet tworzyc wystarczy przejac Kolo). ??
Konkurs był robioony ale zglosily sie chyba 4 osoby :( apropo flag na kij bo cos postow mi duzo wskoczylo.
[quote]mam pytanie jak dlugo bedziecie liczyc zainteresowanych i peplac na forum zanim sie zbierzecie i pogadacie nad utworzeniem Stowarzyszenia (ktorego nie trzeba nawet tworzyc wystarczy przejac Kolo). ??[/quote]
Pewnie tak długo az sie znajdzie chętna osoba ktora bedzie potrafila sie tym zajac, zrobi to dobrze, a przy tym bedzie na tyle reprezentowala [b]ogół[/b] kibiców, aby zakończyć konflikty, zamiast je mnożyć.
To co pisze kkk 84 to świetny pomysł.Nie zakładajmy nowych stowarzyszeń bo to kosztuje i czas i pieniądze.Logiczne wydaje sie przejęcie i reaktywacja koła.W tej chwili koło jest tylko nazwą i atrapą.Ale najpierw należało by się spotkać w większym gronie i pogadać.Logiczne wydawało sie to po meczu z Lechem i to proponowałem.Odzew jest zerowy czyli widocznie stan w którym się znaleźliśmy nikomu nie przeszkadza(pusty stadion,żenująca 3 ligowe frekwencja,wysokie ceny biletów szczególnie dla dzieci i mizerna drużyna grająca o natkę pietruszki).
O organizacji wyjazdów nie wspomnę bo takowa nie istnieje.Z tego stanu rzeczy bardzo cieszą się heler,towarzysz jurczyński.My tracimy niepotrzebnie czas.Następny termin realny by wszyscy zainteresowani przyszli to czas po następnym meczu u siebie.
Dziś była by szansa po meczu jak by ktoś np z oprawców kilka razy powiedział przez megafon że jest takowe spotkanie pod trybuna krytą 15 minut po meczu.Daje to do przemyślenia i mam nadzieje że tak się stanie.Chętnie bym się spotkał gdyby doszło dziś do takiej zbiórki.
a czy nie bedzie problemu z dostaniem sie z "C" na "B" po meczu?
knur Napisał(a):
> a czy nie bedzie problemu z dostaniem sie z "C" na
> "B" po meczu?
po meczu masz bramy otwarte, tak wiec wychodzisz z C idziesz na Kaluzy i wchodzisz przez brame i jestes na B
Slabym pomyslem jest aby po meczu organizowac takie spotkanie, poniewaz:
1. jest juz pozno.
2. bedzie sporo gapiow co beda robic tlum, a przyjda tylko postatystowac
Gdyby spotokanie bylo zorganizowane nie po meczu tylko w odrebnym terminie spowodowalo by zjawienie sie tylko osob zainteresowanych.
Bramy po meczu są otwarte. Pikniki wychodą, można wejść.
Jestem chętny. Uczciwie powiem, że po meczy z Lechem mam mało czasu, ale jestem chętny. Dla mnie osobiście lepiej by było jakoś w tygodniu, np po Radomiaku lub w innym terminie i w jakimś konkretnym miejscu. Może taki termin ustalimy? Mnie tak jest lepiej, bo sobie wpiszę do kalendarza. Lepiej to zorganizować moim zdaniem w innym miejscu bo to nie ma być wiec. Może Smaily? Zgadzam się z tym, co powiedział kkk_84
A dzisiaj wszyscy na mecz.
Jadę na rezerwe w niedziele. Będe robił fale w Słomnikach hehe
Dinth Napisał(a):
> w kwestii formalnej: jak sad moze skazac na 10 dni
> aresztu ?
>
> Przeciez zgodnie z KPK areszt to srodek
> zapobiegawczy a nie kara (art. 249-265)
sprawdź to Art 19 KW, pozdrawiam
Dzisiaj przeżylem chyba wszystko co składa sie na niską frekwencje na stadionie.Idziemy sobie kulturalnie z kumplem na mecz 20 minut do rozpczęcia.A tu nagle suka i bezczelne psiury sie pytają po co na mecz idziemy.Ja mowie zeby kibicowac a ten mi odpowiada ze moglem se w c+ oglądnąć(sic!).Mneijsza o to dojechali jeszcze 5 ziomów i robili wszystko żeby przedlużyc trwalo to z jakies 40 minut!.Dobra dochodzimy pod stadion zeby kupic bilet na drugą polowe.Czekam kolejne 10 min w kolejce i co sie dowiaduje ze musze placic za bilet za obie polowy 25!!zlotych.Dramat.Wchodze z kordonem policji miejsca ktore chcialem oczywiscie pozajmowane polowe boiska mi zaslania jakas buda no zajebiscie porpostu.Za takie cos sie placi 10 zeta a nie 25!!Wiem wiem powtarzam sie ale bylem taki wkurzony ze szkoda gadać.Dobrze ze w ladnym stylu wygralismy bo inaczej to bym sie chyba pochlastal.
A ja byłem pól godziny przed maczem, kołowrotek pusty, wszedłem bez problemu, wrzuciłem piątaka na opravców, usiadłem, pogadałem z kumplami z sąsiednich fotelików, zobaczyłem super meczyk, pośpiewałem, pokrzyczałem, super zabawa, super wynik, piękne bramki, piękne sytuacje i tylko nie wiem po co ta policja weszła na sektor i jeśli ktoś wie to niech napisze. nie narzekać tylko przychodzić wcześniej i nie wdawać się w pyskówki z psami to i mecz zobaczysz cały i miejsce lepsze zajmiesz
NIE MOŻE DALEJ TAK BYĆ ABY TAKIE CUDOWNE MECZE tylko 4500 ludzi oglądało.
Klub musi zmienić podejście do meczu , promocji , sprzedarzy i cen biletów.
ps: na B7-B10 wszystko miło kulturalnie szybko i fajnie ...tylko nie udało się mi Pasów kupić:(
Khalid duzo PASOW zostalo na C heh ! ale trzeba przyznac DAWNO TAKIEJ ATMOSFERY nie bylo na meczu jak wczoraj , stadion sie po prostu swietnie bawil , caly stadion ! naprawde piekny mecz ! ( gdyby nie ta policja byloby perfekt ) wroca ludzie na stadion wroca !
A ja wchodziłem bez większych problemów, pokazałem karnet i identyfikator. Dlaczego policja się do mnie nie doczepiła nigdy?
Khalid, były po meczu przy wyjściu z sektora.
Zrobiło się cieplej i od razu więcej ludzi przyszło B od Kraszewskiego nieźle zapełnione jak jeszcze Lechici przeszli na B od Kałuży to nie licząc małej "dziury" wyglądło to budująco. Podsumowując idzie ku lepszemu...
Jeszcze jedno!
Panowie Prezesi kochani!!!!!!!!!!!
W 3-im kolejnym sezonie gry w ekstraklasie to NAPRAWDĘ JUŻ WYPADA ROZWIĄZAĆ PROBLEM NAGŁOŚNIENIA!!!! W moim sektorze spiker nie był słyszany ani razu!
na C spiker slyszalny ledwo ledwo , inna sprawa ze ten wczorajszy jest wyjatkowo DO DUPY !! robi atmosfere jak na pogrzebie
nasz Kolega forumowicz po odejściu Kablo najczęściej spikerujący (moim zdaniem bardzo dobry) nie mógł być na meczu...
Na następnym już powinien być.
"Kibice mają bardzo duży wpływ na naszą grę. Chciałbym, żeby wróciły czasy jak te, gdy Cracovia wchodziła do ekstraklasy. Wtedy w meczach ze Szczakowianką, czy z Górnikiem Polkowicami atmosfera była niesamowita! Doping dodaje skrzydeł i jeszcze bardziej mobilizuje do lepszej gry. Teraz kibiców jest jakby mniej, ale bardzo bym chciał, żeby stadion w najbliższym czasie znów pękał w szwach!"
O to wypowiedż Bojara.Weżmy sobie to do serca a przedewszystkim niech prezes sobie weżmie!!
W wielu na pozór błachych sprawach klub powinien nie spać snem niedźwiedzia tylko wyjść na przeciw problemom.Na ,,wczoraj''dla prezesów Wysockiego i Tabisza widzę :
1.zainstalowanie dodatkowych kołowrotków.Przy 4 tys widzów robią sie jaja pod kasami,nieraz czeka się w przepychającej sie kolejce i 15 -30 min.Nie raz widziałem wchodząc na sektor B,karczemne przepychanki w których ludzie starsi i nieraz rodzice z dziećmi nie mogli długo dostać się na stadion.
2.Wstydliwy dla klubu problem toalet i szczególnie w przerwie cały szereg siusiających pod płotem.To widok żenujący. Czy kobiety ,dzieci będący na stadionie muszą to oglądać ?.Na sektorze B na ok 2 tys miejsc są aż 2 toalety.Wstyd panowie Tabisz i Wysocki.
3.Poprawa bezpieczeństwa -zabezpieczenie płotu przed przeskakiwaniem.Pisałem wielokrotnie jeśli chcemy nie mieć problemów płoty sektorów sąsiadujących z sektorem gości muszą być zabezpieczone tak by były nie możliwe do sforsowania.
4.Tanie bilety na wybrany sektor c dla dzieci i młodzieży od 13-do 18 lat.Tu klub powinien wyjść na przeciw tym ludziom.Ja osobiście widzę to tak zapełniamy sektor C wpuszczając na wolne miejsca .Klub na tym zarobi nie straci bo wielu dzieciaków zwyczajnie nie stać na 20-30 zł za mecz.Do tego do rozważenia jest wprowadzenie pewnej puli np 200 szt na najgorsze miejsca na c lub za bramkę jak nie ma gości dla naszych kibiców (nie dzieci).Są tacy co nie pracują ,bądź zarabiają grosze i tej kasy nie mają.
5.Wyjście do naszych kibiców w szkołach.Wszyscy wiemy gdzie mamy bardzo dużo naszych fanów.Zawodnicy Cracovii powinni w tych szkołach zacząć się pojawiać ,rozmawiać z tymi dziećmi zachęcać do przyjścia na mecz dając np gratisowo bilety na najbliższy mecz.Ten wydatek sie zwróci bo nie jeden zarażony zostanie.
6.Ograniczenie wulgarnych przyśpiewek do minimum(szczególnie wtsk).To temat do świstaka i osób prowadzących doping.
Potter, na meczu z Lechem Świstak powiedzial (nie raz i nie dwa razy) przez glosniki ze NIE ŚPIEWAMY na sasiadke i mamy ja w dupie. Zadne wTSk nie wyszlo od prowadzacych doping. Wyszlo za to kilkakrotnie z B, na co prowadzacy nie maja raczej wplywu.
mialem wrazenie ze wtsk chyba najczesciej wychodzilo z sektorow zajmowanych przez kibicow Lecha (b1-b2) :D
Dzisaj wpadlem na pomysl ze klub moglby wydrukowac terminarze w ktrorych były by wydrukowane terminy,godziny wszystkich spotkan ligowych i nie tylko , byly by one rozdawane na meczach. Moze nie kosztowalo by to Klubu za wiele ale napewno przyszlo by kilkanascie-kilkadziesiat osob wiecej ktore z jakichs przyczyn nie posiadaja internetu , komputera .
Brave bardzo dobry pomysł, tylko godziny spotkań nie są ustalane z góry na cały rok bo tu ma dużo do powiedzenia C+.
Myślę, że mecz z Radomiankiem dobitnie wykazał, że niestety cena biletów to nie jedyny (i nie najważniejszy) powód niskiej frekwencji. Niestety, bo jest to rzecz najprostsza do skorygowania, a z całą resztą (wymienionych tu powodów) będzie znacznie trudniej i zajmie to dużo czasu.
No ale jak to w życiu bywa, spieprzyć coś jest łatwo, trudniej coś zbudować. Zdanie to kieruję zarówno do Klubu jak i do kibiców.
Mecz z Radomiakiem pokazał, że potrzebny jest długofalowy plan działań Klubu i Kibiców ,który odbuduje frekwencje utraconą w 2005 roku (nie wdając się w liczne przyczyny jej utraty). Jednorazowe i słabo nagłaśniane akcje niewiele dają. Musi znowu pójść fama po mieście ,że na Pasach jest OK (a przyznacie ,że jest znowu po dłuższej przerwie coraz fajniej...). Trzeba pracować nad tym już teraz by zobaczyć poprawę jesienią!
Zgadzam się z Khalidem, jest coraz fajniej, choć doświadcza tego coraz mniejsze grono... :(
Ale roboty od cholery przed nami wszystkimi.
Oczywiscie ze ceny biletow maja ogromne znaczenie, myla sie ci ktorzy sadza ze ten jeden mecz swiadczy o czyms innym.
Po pierwsze:
Z frekwencja jest jak z zaufaniem (w koncu przeklada sie ona na zaufanie kibicow do klubu). Buduje sie je dlugo a stracic mozna w momencie.
Po drugie:
Oprocz tanich biletow trzeba ludzia dac jeszcze jakis cel przyjscia na mecz. Tzn. oswiadomic im przed meczem _na_szeroka_skale_ jak wazny to mecz, ze gramy o PP w tym sezonie a nie jak zawsze odpuszczamy go, ze Radom to nie jakas sciebrzaczka gorna, itp/
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)