no to teraz już jestem uświadomiony ...
dzięki zuberg i AjKot ...
:-)
-
-
tylko info o wzmocnieniach
niektórzy powinni poczytac o migracjach zamorskich Murzynów na Nowy Świat....bo normalnie...cofa mnie na 2 metry;)))
Robercie !
Cieszę się, że mogłem poszerzyć Twoje horyzonty.
cała przyjemność po mojej stronie ...
:-)
panowie my nie jesteśmy gorsi od Francji my też cos teraz mamy choćby w Iraku nie śniło się to nawet Piłsudzkiemu. A propo murzynów na studiach miałem takiego koleżke nazywał się Zebedeu podstepna żmija zrobił piątke dzieci w Polsce i zero alimentów, namawiałem go na Cracovię ale gdy poszedł do Stilla i parę wiślaków chciało go zmłocic z racji skóry to zarzekał się ze jest za wisła co za menda jedna -tacy są murzynii niestey bez honoru.W RPA za czasów apartcheidu był spokój odkąd Mandela przejął władzę rżną się tam wszyscy a kraj coraz gorzej stoi ekonomicznie,jaki stąd wniosek a no taki że jak murzyn dorwie się do władzy to myśli o sobie a nie o swoim kraju poza tym są jeszcze większymi rasistami niż my.
Co z Bagnickim wraca do nas ?????? Bardzo dobrze spisuje się jako defensor .
a takie opinie z foruma Górnika:
[url]http://213.76.228.113/forum/viewtopic.php?t=1084[/url]
Z wypowiedzi kibiców Górnika Zabrze na temat Roberta Kolasy wynika, że nie jest to jakaś gwiazda ale zawodnik solidny więc ja uważam że napewno nam się przyda. Zresztą gdyby był gwiazdą Górnika tak łatwo by się go nie pozbyli. Przykładowo Korona wzmocniła sie kilkoma przecietnymi pierwszoligowcami i mozna piowiedzieć, że powstała naprawdę solidna drużyna bo na pewno byli bez porównania lepsi niż jesienią a to że po jesieni byli na drugim miejscu to...
Jesli chodzi o obcokrajowców, którzy ewentualnie by mieli zasilić naszą drużynę to jak dotychczas w zasadzie żaden sie nie sprawdził i bez znaczenia czy był to czarny czy biały. Spośród wszystkich którzy przewinęli się przez naszą druzynę pamietam kolejno:
> ukraińcy Babariko i Olejnik - totalny niewypał, zwłaszcza ten pierwszy nie wiedział co ma z piłką zrobić,
> ukrainiec Rajko - jako na napastnik zdobył bramek tyle, ze wszystkie można zliczyć na palcach jednej ręki,
> kameruńczyk Feutchine - dużo biegał ale z tego biegania nie wiele wynikało, ale spośród wszystkich obcokrajowców chyba najsolidniejszy
> Kameruńczyk (chyba?) Djabong - żadne wzmocnienie, po prostu taki jak reszta druzyny w której grał,
> ukrainiec Hubar - to był prawdziwy "hit" transferowy, gość zagrał 2 mecze po czym pojechał w siną dal i tyle co go widzieli a przy okazji okradł klub i kolegów z drużyny.
Jeżeli mamy zatrudnić obcokrajowca bez względu na kolor skóry to musi być zawodnik wyróżniający się, lepszy od innych zawodników bo inaczej mija się to z celem.
a juz zdazylem przez lata o Rajce zapomniec :)
Wydamy wielkie pieniądze na zawodników którzy grali w ligach i to zdaniem wielu jest gwarncja jakości gry. Mam pytanie do np. v-ce prezesa od spraw sportowych i do trenera Stawowego. Byliście na meczu rezerw? Gra tam junior a nazywa się SUCHAN, gra na lewej pomocy i większość kibiców którzy widzieli chłopaka w akcji ,uważa że Cracovia nie miała takiego pomocnika w ostatniej dekadzie! Więc jeszcze jedno pytanie. Czy u nas w klubie nie ma miejsca dla utalentowanej młodzieży? Byśmy tylko nie skonczyli ja Lukulus!
Jak poinformował portal Interia.pl warunki finansowe z beniaminkiem II ligi Cracovią Kraków uzgodnił obrońca Górnika, Robert Kolasa. Kontrakt podpisze najprawdopodobniej w nadchodzącym tygodniu.
Kolasa w barwach Górnika rozegrał 121 spotkań strzelając 4 bramki. Jest to już trzeci obrońca, po Lekkim i Wiśniewskim, który żegna się z Górnikiem tego lata.
Pomiędzy hokejem a piłką nożną jest ta różnica, że w zasadzie każdy hokeista, czy to ze wschodu czy z południa (gracz drugo czy trzecioligowy) w naszej lidze bedzie ogromnym wzmocnieniem. W piłce nożnej według mnie jedyny słuszny kierunek to Afryka. Stamtąd za niewielkie pieniądze można ściągnąć bardzo solidnego zawodnika. Problem jednak w tym, że każdy zawodnik z Afryki musi mieć czas na aklimatyzację i nie od razu pokaże wszystkich swoich umiejętności i na samym początku trudno wyczuć co będzie z takiego czy innego gracza. Dlatego też wielu trenerów zrezygnowało z Olisadebe zaraz po jego przyjeździe do Polski. Afryka w ostatnich latach zrobiła ogromny postęp w piłce nożnej i uważam, że gdyby zainwestować tam 1/5 tego co w Europie to oni byliby najlepsi jako że murzyni mają najlepsze predyspozycje do gry w piłkę (szybkość, zwrotność itd.) jedynie mentalnie jeszcze nie dorośli bo czasem przypominają duże dzieci. Wydaje mi sie, że należy dobrze się przyglądnąć przybyłym zawodnikom z Afryki i jeżeli wyjdzie na to, że coś z nich może być to bym ich zostawił. Oczywiście obcokrajowiec musi być zawodnikiem który wybija się nad innymi, inaczej nie ma sensu go zatrudniać jednak nie ma możliwosci w przypadku graczy z Afryki by od razu sie sprawdzili i tu jest problem (Olisadebe). Od razu nie muszą grać w pierwszym składzie tylko na początku w naszych rezerwach a trenując z pierwszą drużyną spokojnie by się ogrywali. Jeżeli nie bedzie widoczny wyraźny postęp w najblizszych kilku miesiącach no to wtedy dowidzenia bo obcokrajowiec musi byc zawodnikiem wyrózniającym.
heh ten post miał być w temacie o obcokrajowcach ale coś mi się rypneło
Bo na obronie wystarczy sam menago Koza (Kożmiński - piłkarz, menadżer,własciciel, spowiednik, itd, itp)
Ten temat ewoluował w nieco "rasowym" kierunku, proponuję wprowadzić doś nieco orzeżwienia..
trafiłem właśnie na antyrasistowski list w dosyć śmiesznym wydaniu, który dedykuje zwałaszcza no_remorse i zubereq.
Kiedy się rodzę, jestem czarny,
Kiedy dorosnę, jestem czarny,
Kiedy praży mnie słońce, jestem czarny,
Kiedy jest mi zimno, jestem czarny,
Kiedy jestem przerażony, jestem czarny,
Kiedy jestem chory, jestem czarny,
Kiedy umieram, jestem czarny .
Ty, biały kolego: Kiedy się rodzisz, jesteś różowy.
Kiedy dorośniesz, jesteś biały .
Kiedy praży cię słońce, jesteś czerwony .
Kiedy jest ci zimno, jesteś fioletowy.
Kiedy jesteś przerażony, jesteś zielony .
Kiedy jesteś chory, jesteś żółty .
Kiedy umierasz, jesteś szary,
A ty nazywasz mnie kolorowym ?
Czarna Perła Kamerunu
Ro Man przypomniałes mi cos o czym dawno zapomniałem to nie jest wiersz tylko piosenka ostro rasistowska swego czasu jakies 4 lata temu pojawiła się na vivie2 .Spiewał to goły murzyn leżacy na kozetce , nie pamietam nazwy zespolu bo kawałek pojawił sie w sumie może 5 razy i dziwie sie do tej pory ze to puszczono gdyby Biały to spiewał z przeróbkami na czarnych to poszedł by do wiezienia.
Nie, nie bardzo mi się chce wierzyć, że to piosenka rasistowska, przynajmniej w tym kontekście i tłumaczeniu na pewno nie,
pozdrawiam,
może jednak piszmy TU o tych wzmocnieniach ...
teraz chyba czas na walburga :D
Chyba ktoś już to wkleił ale drugi raz nie zaszkodzi, pzdrw
Gazeta Wyborcza
W najbliższy czwartek Cracovia wyjedzie na tygodniowy obóz do Dębicy. Do tego czasu poznamy ostateczny skład drugoligowego zespołu. W klubie trwa uzupełnianie braków, warunkujące uzyskanie licencji PZPN.
Wczoraj po raz pierwszy z drużyną trenował Łukasz Kubik, który definitywnie pożegnał się z belgijskim Mouscron. Po sobotnim sparingu zrezygnowano z usług Nigeryjczyka Luke'a Uzomy, bo menedżer zawodnika nie zgodził się na dalsze testy piłkarza.
Cracovia rozpoczęła negocjacje w sprawie kontraktu napastnika Piotra Kluzka i pomocnika Marka Walburga, których trener Wojciech Stawowy widziałby w swoim składzie. Walburg wyjechał załatwić sprawy osobiste do Szczecina, a Kluzek do Wrocławia.
PZPN do 31 lipca wyjaśni sprawę siedmiu zawieszonych piłkarzy Świtu, w tym Grzegorza Miłkowskiego, z którym biało-czerwoni są "po słowie". - Traktuję go już jak zawodnika Cracovii i cierpliwie czekam - wyznaje trener "Pasów" Wojciech Stawowy.
Przedłużają się rozmowy w sprawie pozyskania Łukasza Szczoczarza ze Stali Rzeszów.
Wczoraj piłkarze przeszli trening ogólnorozwojowy pod okiem szkoleniowca lekkoatletów Wacława Mirka. - Trener Mirek to utytułowany fachowiec, który po raz pierwszy pracował z naszymi piłkarzami - dodaje Stawowy. - Pomoc tego typu fachowców w przygotowaniach jest nieodzowna, na zachodzie od dawna jest normą. Jeśli budżet klubu pozwoli, trener Mirek wejdzie na stałe do mojego sztabu szkoleniowego.
W czwartek po przyjeździe do Dębicy Cracovię czeka testowy mecz z Piotrcovią.
Klub z ul. Kałuży musi spełnić kilka wymagań, by otrzymać warunkową półroczną licencję na występy w II lidze. Tor kolarski graniczący z boiskiem zostanie pokryty 2,5-metrową gumową matą, która zabezpieczy piłkarzy przed kontuzjami. - Konieczne są osobne pomieszczenia dla sędziego technicznego i obserwatora zawodów oraz pokój do badań antydopingowych - wyjaśnia kierownik działu administracji i zabezpieczenia Cracovii Maria Maczugowska. - O dwa miejsca poszerzymy ławki rezerwowych do wymaganych 13 miejsc. Oprócz tego Cracovia musi przesłać wszystkie umowy o pracę osób zatrudnionych w klubie.
Do pierwszego meczu z Polarem Wrocław na stadionie zostanie zainstalowanych 1300 krzesełek na trybunach od strony Błoń oraz osobne wejście dla kibiców przeciwnych drużyn. Zakończono renowację głównej murawy przy ul. Kałuży.
Podczas ostatniego meczu charytatywnego Cracovii z Widzewem Łódź zbierano "cegiełki" na rzecz byłych "Pasów" Tadeusza Błachny i Janusza Stokłosy, którzy ulegli tragicznym wypadkom i obecnie są niepełnosprawni. Grupa 100 przekazała każdemu piłkarzowi po 2340 zł.
fajnie że jescze walczymy o Szczoczarza - naprawdę warto uzupelnić atak kimś tak perspektywistycznym, a nie kimś kto dwa razy blyśnie na testach i cieszy się że w klubie gdzie pojawily się pieniadze coś zarobi...
panowie,
jedna tylko refleksja..
nadeszły czasy kiedy skład Cracovii a (....) przestaje dzielić tak olbrzymia przepaść jak jeszcze kilka tygodni temu.. Podczas gdy Pasy kompletują drużynę z moim zdaniem całkiem perspektywicznych graczy, (....) być może sprzeda nawet Kalu Uche do Ajaxu..
nie chcę tu rozwijać wiślackich wątków, powiem tylko, że Cracovia ma wyraźną tendencję zwyżkową a (....) zdecydowanie odwrotnie.. Nie wiem kto odpowiada u nich za fatalną atmosferę wokół transferów ale nawet Włodarczyka nie umieli załatwić (niby przeszedł w miejsce Kuźby ale okazuje się, że ma konktrakt z Widzewem, kto by pomyślał, tacy "profesjonalni" działacze dali ostro bobu..)
Oczywiście nawet teraz piłkarze z Reymonta wygraliby spokojnie z naszymi, wydaje mi sie jednak, że czasy wyrównania poziomu obu składów są bliższe niż myślimy..
Chcę mieć dwa świetne kluby w swoim mieście i elektryzujące derby..
Jeszcze rok temu wydawało sie to niemożliwe, ale..
czas pokaże..
Ro Man,
wiślackie transfery to nie taka prosta sprawa: nie można na silę zatrzymywać zawodników, którzy nie mają motywacji i ochoty do gry w klubie (vide Kużba i Kosowski)
pomysl na wypożyczenie Kosowskiego w nadziei że się wypromuje w Niemczech, wzrośnie jego wartość rynkowa i drożej go sprzedadzą jest calkiem sensowny (póki co po nieudanych meczach w reprezentacji jego cena spadla grubo poniżej jego wartości)
Wlodarczyk - i tak go dostaną, tylko Grajewski chce na nim coś jeszcze zarobić
To tyle, więcej nie piszę bo wolę się koncentrować na sprawach Cracovii...
a'propos wpisu popredniego:
trzeba przyznać rację pewnej starej zasadzie - z niewolnika nie ma zawodnika
Ale że Uche również?
Kto mi powie, że Żuraw chce w (....) grać..
dobra, koniec, przecież to nasze forum,
pzdrw,
Robert Kolasa i Marcin Makuch podpisali trzyletnie kontrakty z Cracovią. Późnym wieczorem swój podpis złożył także Marek Baster.
Trwa dogrywanie szczegółów w kontraktach Sławomira Olszewskiego, Łukasza Kubika, Piotra Kluzka, Marka Walburga i kilku wcześniejszych piłkarzy Cracovii. - Mamy nowy schemat działania i nowe wzory kontraktów - wyjaśnia przeciągające się negocjacje prezes Cracovii Paweł Misior. Szczegóły wykupienia z krakowskiej Wisły Pawła Nowaka są już uzgodnione, ale sama umowa zostanie podpisana dopiero za kilka dni. Jutro rozstrzygnie się, czy Łukasz Szczoczarz ze Stali Rzeszów zostanie kolejnym "Pasem". Trener Wojciech Stawowy zrezygnował z usług Tomasza Radziwona (ostatnio Pogoń Szczecin).
źródło: Gazeta.pl
Jak jest z tym Walburgiem?
gra sparing w Cracovii, potem ćwiczy z Widzewem, rozmawia w Szczecinie z Pogonią, ma podpisać kontrakt z Cracovią..
Ma ktoś może komórkę do niego?
zadzwonię i zapytam się co porabia..
Miałem do niego numer, ale odkąd... znaczy się... z wiadomych względów... wykasowałem wszystkie numery z książki telefonicznej, które były w sieci era :P:P:P:P:P
Więc chyba nie pomogę ;-)
właśnie się dowiedziałem, że Walburgowi wypadła komórka, jak leciał na wielkim ptaku ze Szczecina do Łodzi na poranny trening Widzewa..
tak więc chyba nawet Misior stracił z nim kontakt.. ;-)
pzdrw
Zadałem pytanie fanom Sliemy co sądzą o Orosco. Oto odpowiedzi(niestety po angielsku):
========================================================
anonam was instrumental today in the teams win versus skonto riga.
very strong man, midfield or attacker, good scorer with feet and head. a very good boy.
he played last season with apoel of cyprus.
orosco is not for sale, so find someone else!!
======================================================
Hey!!!!! Orosco Anonam is our 'Team idol'! Great player, cost great money! Are you ready to sell the old city of Krakov (including the Chatedral) for him? If not, then forget Orosco!
Widać że kibice Sliemy mają go już dość i chcą się go pozbyć za wszelką cenę...
Cracovia - MMKS Pogoń Szczecin 1:1
Wak 17-07-2003, ostatnia aktualizacja 17-07-2003 20:29
Cracovia wyjechała na tygodniowy obóz do Dębicy. Prosto z autobusu piłkarze pobiegli na sparing z MMKS Pogonią Szczecin (dawniejsza Piotrcovia). "Pasy" zdecydowanie przeważały, ale mecz zakończył się remisem.
czytaj dalej »
r e k l a m a
W drugiej połowie prowadzenie dla Cracovii z rzutu karnego uzyskał Wojciech Ankowski. "Jedenastkę" sędzia podyktował po tym, jak Sergio Batata zatrzymał piłkę ręką w polu karnym po wolnym Roberta Ziółkowskiego. Pogoń wyrównała pod koniec meczu, wykorzystując sytuację sam na sam z Łukaszem Paluchem.
We wczorajszym meczu kontrolnym nie zagrali lekko kontuzjowany Marcin Cabaj (otarcie biodra) i junior Dominik Błaś.
Dziś na obóz ma dotrzeć Łukasz Szczoczarz ze Stali Rzeszów, który -podobnie jak kilku innych piłkarzy - podpisze kontrakt na obozie. - Wszystkich, którzy są w Dębicy, można traktować jak piłkarzy Cracovii - wyjaśnia trener Wojciech Stawowy. - Ja też mam dograne szczegóły kontraktu, ale podpisu jeszcze nie złożyłem.
[b]Klub zrezygnował z Roberta Różańskiego ze Świtu Nowy Dwór Mazowiecki i Piotra Stacha[/b], który przymierzany jest do Górnika Wieliczka lub Pogoni Staszów.
Kolejne sparingi Cracovia zagra we wtorek z Górnikiem Łęczna i w środę ze Stalą Mielec.
Cracovia w Dębicy
Bramkarze: Sławomir Olszewski, Łukasz Paluch, Marcin Cabaj; obrońcy: Tomasz Wacek, Łukasz Skrzyński, Robert Ziółkowski, Robert Kolasa, Marek Baster, Tomasz Siemieniec, Grzegorz Miłkowski; pomocnicy: Łukasz Kubik, Krzysztof Hajduk, Piotr Giza, Marcin Makuch, Paweł Nowak, Arkadiusz Baran, Marcin Dudziński, Dariusz Zawadzki, Paweł Szwajdych; napastnicy: Piotr Bania, Wojciech Ankowski, Piotr Kluzek, Dominik Błaś.
może nie na temat ale:
MNIEJ WIŚLAKÓW. Piotr Stawarczyk, obrońca rezerw Wisły, będzie graczem IV-ligowego Okocimskiego Brzesko. Również inni piłkarze Wisły II szukają pracodawcy: Marek Szafraniec (były obrońca rezerw) będzie sprawdzany przez III-ligowy Górnika MK Katowice, a bramkarz juniorów Dominik Żmuda - przez Pogoń Staszów. [b]Piotrem Bagnickim, napastnikiem Cracovii (ostatnio w Proszowiance), zainteresowany jest spadkowicz z ekstraklasy - KSZO Ostrowiec Świętokrzyski[/b]. Proszowianie wciąż czekają na decyzję PZPN w sprawie składu II ligi, od czego zależy to, czy w przyszłym sezonie będą występować w III czy IV lidze.
Łukasz Szczoczarz wypożyczony na rok do Cracovii
Wak 18-07-2003, ostatnia aktualizacja 18-07-2003 22:47
Cracovia doszła do porozumienia ze Stalą Rzeszów w sprawie rocznego wypożyczenia Łukasza Szczoczarza. Dyrektor finansowy Cracovii Jakub Tabisz prowadzi intensywne rozmowy z pozostałymi zawodnikami, którzy nie podpisali jeszcze kontraktów.
Dyrektor finansowy Cracovii Jakub Tabisz prowadzi intensywne rozmowy z pozostałymi zawodnikami, którzy nie podpisali jeszcze kontraktów. Tabisz rozmawiał m.in. z Piotrem Kluzkiem, Łukaszem Kubikiem i Sławomirem Olszewskim. W Dębicy mają być uzgodnione wszystkie szczegóły, a po przyjeździe do Krakowa piłkarze złożą formalnie podpisy na kontraktach.
- Cracovia to ciekawy, zgrany kolektyw dlatego szybko znalazłem wspólny język z chłopakami - mówi po pierwszym treningu z "Pasami" Szczoczarz, który wczoraj rano dotarł do Dębicy. 19-letni napastnik powoli zapomina o bólu w kontuzjowanej nodze.
Jak to określił trener Wojciech Stawowy, w Dębicy trwa "aklimatyzacja zespołu". Do południa pierwszy trening ogólnorozwojowy poprowadził trener-lekkoatleta Wacław Mirek. Piłkarze trenowali bardzo dużo na płotkarni. Nie zabrakło ćwiczeń z gryfem od sztangi, piłkami lekarskimi i gumami. Po południu przyszła pora na zajęcia czysto piłkarskie. Sporo strzałów na bramkę, wyrabianie czucia piłki i wreszcie mnóstwo gierek taktycznych, doskonalących system 4-4-2 preferowany przez Cracovię. - We wtorek czeka nas ciekawy mecz - przewiduje trener Stawowy. Beniaminek II ligi z Krakowa zmierzy się beniaminkiem ekstraklasy Górnikiem Łęczna.
W Staszowie Stacha nie chcieli
za 90minut.pl
W drużynie trenera Henryka Rożka dobrze zaprezentował się obrońca Piotr Stach z Cracovii, który być może zasili rzeszowską ekipę. - tzn. "ulubiony" klub niektórych, taki co to ponoć w 1905 juz istniał
Od czwartku piłkarze Cracovii przebywają na zgrupowaniu w Dębicy, szlifując formę przed nowym sezonem.
Od dwóch dni trenuje z ekipą Łukasz Szczoczarz ze Stali Rzeszów, który został wypożyczony na rok. Tym samym zamknięciu uległa kadra zespołu. Możliwe jest włączenie do niej jedynie Marka Walburga, który na razie przebywa na obozie w Niemczech z Widzewem Łódź.
W sobotę krakowianie trenowali dwukrotnie, wczoraj mieli tylko popołudniowe zajęcia.
- Nie ma na szczęcie żadnego urazu, poza lekkim jakiego doznał Darek Zawadzki na meczu z Piotrcovią - mówi trener Cracovii Wojciech Stawowy. - W sobotę zajęcia mieliśmy nastawione na ćwiczenie motoryki, mocy, wytrzymałości tlenowej, popołudniowe zaś na ćwiczenie systemu 4-4-2. Siłę wyrabiamy na boisku, używając płotków, piłek lekarskich. Wczoraj odbyliśmy tylko jeden trening - gierkę taktyczną. Od poniedziłaku od nowa zaczniemy pracę nad motoryką i taktyką.
Obóz nie jest wyczerpujący, treningi są tak ustawione, by piłkarze mieli ochotę wychodzić na zajęcia. Trenerzy nie chcą "zajechać" zawodników. Służą głównie zgraniu zespołu, podobnie jak sparingi. Jutro Cracovia rozegra dwa - z Górnikiem Łęczna w Straszęcinie i Polonią Przemyśl w Dębicy. Piłkarze oprócz zajęć mają rozrywki jak np. wyjścia na basen. Wczoraj zaś uczestniczyli w wieczorku integracyjnym przy grillu, ponieważ jest kilku nowych piłkarzy i wszyscy muszą się lepiej poznać.
- Nie przyjechaliśmy odpoczywać, tylko popracować - twierdzi szkoleniowiec ,pasów" - by przygotować się do ciężkich rozgrywek. Jest cały sztab szkoleniowy, jasno są rozpisane role, bramkarzami zajmuje się trener Wojciechowski, przygotowaniem motorycznym trener Wacek, techniką trener Jończyk, a ja koordynuję całość i myślę nad taktyką, mamy oczywiście odowę nad którą czuwa Zbigniew Szczotka, aplikując zawodnikom odżywki i czuwając nad dietą. Warunki do pracy mamy doskonałe.
(Krakowska)
Dziennik Polski
Od czwartku piłkarze II-ligowej Cracovii trenują w ośrodku Igloopolu w Dębicy. Jutro "pasy" zagrają na dwóch frontach, z I-ligowym Górnikiem Łęczna w Straszęcinie (godz. 10.30) i III-ligową Polonią Przemyśl w Dębicy. W środę Cracovia wystąpi w Mielcu z okazji jubileuszu Stali, a po meczu drużyna wróci do Krakowa.
W sobotę i w niedzielę piłkarze Cracovii trenowali dwukrotnie w ciągu dnia, ćwiczyli
motorykę, siłę, dynamikę, po południu w oba dni były zajęcia taktyczne ze szczególnym uwzględnieniem gry w obronie w strefie.
Ćwiczyli wszyscy piłkarze z wyjątkiem Dariusza Zawadzkiego, który ma stłuczonego Achillesa. Ale w poniedziałek powinien zacząć już ćwiczyć.
Wczoraj na treningu pojawił się 18-letni Grzegorz Podstolak z Kamaksu Kańczuga. To reprezentant Polski juniorów, gra na obronie. - To bardzo perspektywiczny piłkarz, chcemy go ściągnąć do Krakowa, zapewnić naukę - mówi Jończyk.
Z zespołem nie ma już Piotra Stacha (testowany był w Pogoni Staszów) i Roberta Różańskiego (Lukullus Świt Nowy Dwór Mazowiecki), z pozyskania którego Cracovia zrezygnowała.
Z zespołem od dwóch dni trenuje 19-letni Łukasz Szczoczarz ze Stali Rzeszów, który ma być wypożyczony do Cracovii na jeden rok z opcją transferu definitywnego. - Po kontuzji Łukasza (miał pękniętą kostkę w śródstopiu) nie ma już śladu - mówi Jończyk. - To bardzo sympatyczny chłopak, szybko adaptuje się w naszym zespole.
Szczoczarz zadebiutuje w barwach Cracovii we wtorkowym sparingu. Ciekawe tylko, czy wystąpi w drużynie przeciwko Górnikowi Łęczna czy w sparingu z Polonią Przemyśl?
Na treningach nikt się nie oszczędza. Rywalizacja w kadrze jest bardzo ostra, trenerzy mają do dyspozycji 25 graczy. Na każdą pozycję kandyduje po dwóch zawodników. - Obecne transfery to nie jest dzieło przypadku, już grubo wcześniej z trenerem Wojciechem Stawowym mieliśmy listę kandydatów, wiedzieliśmy, jakie ogniwa trzeba uzupełnić - powiedział nam drugi trener Robert Jończyk.
Szczególnie ostra jest rywalizacja o miano pierwszego bramkarza Cracovii. Do Łukasza Palucha i Marcina Cabaja doszedł teraz doświadczony 30-letni Sławomir Olszewski, gracz I-ligowych klubów Widzewa i Pogoni Szczecin. - Chłopcy rywalizują, aż iskry lecą - mówi Jończyk. - Ta rywalizacja wyjdzie tylko na korzyść każdemu z nich. Cabaj czyni duże postępy, Paluch wziął się ostro do pracy, a Olszewski czuje, że młodsza dwójka go naciska.
interia.pl:
"II liga piłkarska - nieco niedzielnego luzu
W ten weekend sparingów było nieco mniej. Jedni zawodnicy bowiem już odpoczywają po powrocie z obozów, inni - dopiero się na zgrupowania wybierają.
Zresztą... sparingi bywają niebezpieczne. I to nie ze względu na możliwość kontuzji. Ostatnio bowiem bardzo często zdarza się, że testowany zawodnik zagra w takim meczu, ale przeciwnik tak mu się "spodoba", że z szatni po meczu wyjdzie już w "innych barwach". Przykłady - to m.in. Walburg, Bała, Pach. Oto najświeższe informacje z II-ligowego frontu:
"Nadmorskie" kluby Pogoń i Arka planują w przyszłym tygodniu wzorowaną na rozwiązaniach angielskich uroczystą prezentację "nowych" drużyn przed zbliżającym się sezonem. Ciekawe, czy w ich ślady pójdą inne kluby?
Zagłębie - zremisowało z Videotonem 0:0. Trener Topolski zrezygnował z Pioruna, Golańskiego i Ludwikowskiego. Ten ostatni jest kuszony przez ŁKS, poszukujący rezerwowego bramkarza. Na rozpoczęcie rozgrywek ma być gotowe oświetlenie (choć od klubów II ligi się tego na razie nie wymaga)
Jagiellonia - wygrała w sparingu z V-ligowym Iglopolem Dębica 2:1.
ŁKS - Golański podpisał roczny kontrakt. Testowani mają być Karwot (ostatnio III liga niemiecka) i Kuczera (Ukraina). W poniedziałek drużyna rusza na obóz. Przed wyjazdem na obóz maja być dopięte sprawy kontraktów. Testowani będą Sobotta i Tracz (Odra Opole) oraz Pach (Polonia Warszawa)
Polar - przegrał "rewanżowy" sparing z Włókniarzem Mirsk (1:2). Juraszek chce grać w Polkowicach
Ruch - po niespodziewanym powrocie Linesa - zrezygnowano z Maślorza
Podbeskidzie - testowany jest Salami (Szczakowianka). Wilczok trenuje z III ligową Tomasovią
KSZO - "Skoro trener Palik mówi, że będzie dobrze, to z pewnością tak będzie" - stwierdził Giermasiński (Stal Stalowa Wola) - pytany dlaczego przechodzi do ostrowieckiego klubu.
Cracovia - niedziela była nieco luźniejszym dniem na dębickim obozie. Trenerzy zaordynowali m.in. wieczorek integracyjny przy grillu, ponieważ chcą by "nowi" piłkarze poznali się lepiej ze "starymi"
"
W sumie śmieszne są te wasze teksty otym, że murzyni są gorsi. Polacy to przecież jeden z najbardziej pogardzanych narodów świata, na zachodzie powszechnie uważany za naród k...w i zapijaczonych nierobów. Polscy skinheadzi to NOP jest śmieszną organizacją, a mojego kumpla wyrzucili stamtąd właśnie za słuchanie czarnego hip-hopu. Ale sami dobrze się bawią z kolegami z Niemiec i Rosji, po prostu żenada. A czarnoskóry piłkarz może być większym pasiakiem niż niejeden stary ryp ligowy z Polski.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)