jestem pierwszym rocznikiem agiehowskiej socjologii :)
-
-
Universytet, Polibuda i inne Academie
jak dobrze pójdzie,to już za 2 tygodnie będę na 2 roku agiehowskiej socjologii :)
Większość wykładów i ćwiczeń miałem na Gramatyka, w budynku na parterze w portierni pracował gość kibicujący psom (ten czarny w przyciemnianych okularach) :) Brałem od niego DP i dodatki sportowe bo zapalonym kibicem był ;)
Powodzenia na sesji!
P. S. Prof. Slany jeszcze tam pracuje? (moja promotorka)
Merol - nie,dziękuję ;)
ja też mam większość zajęć na Gramatyka,a portier ze swoją miłością do gtsu to przesadza - chłop sobie całą ścianę vlepkami obkleił ;) nawet od czasu do czasu w holu wejściowym plakaty meczowe psiurów wiszą :/
u prof Slany mam 27 czerwca egzamin z mikrosocjologii :) Bardzo fajna postać,o wyrazistych poglądach :)
4 dni później
Łysenko Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Po Akademii Górniczo-Hutniczej mozna zostać
> tylko górnikiem albo hutnikiem.
> To podupadające zawody, węc szczerze odradzam ;)
Zawsze mi się wydawało, że tam jest więcej kierunków.. :)
można zostać jeszcze socjologiem ;)
AGH odradzam, daja kase na siatkarki GTS - zreszta to skandal, zeby panstwowe dotacje na to wywalac.
nie tyle co dają kasę imho nawet niektórym dziewczynom z azsu dają grać w tym szajsie...
a prorektor sciskal sie unizeznie z emerytowanym esbekiem Mieta zwanym od niedawna rowniez Mikolajewiczem.
Jak jest z tą inżynierią środowiska na AGH? Jest coś po tym?
IŚ rób na PK, nie na AGH. Wtedy coś jest.
Idź Ściemniać Przerzucając Kartofle ;)
93 dni później
hop
4 dni później
Podobno wczoraj na WIŚ na PK znaleziono zwłoki. Wersji słyszałem ze sto. Prasa coś o tym pisała?
Hmm to się może zgadzać jako że dziś na WIS sala bodajże 319 była zaplombowana przez policję. Ale nic więcej nie wiem.
waszka Napisał(a):
> Hmm to się może zgadzać jako że dziś na WIS
> sala bodajże 319 była zaplombowana przez
> policję. Ale nic więcej nie wiem.
Zaplombowana owszem była jednak dość nieudolnie . Też nic nie wiem na ten temat. Jednak wydaje mi się , że gdyby była z tego jakaś afera ( morderstwo etc. ) cały wydział by huczał . Szczególnie w długich kolejkach do dziekanatu.
851 dni później
Uniwersytet Jagielloński informuje, iż od dnia 1 lutego 2014 roku nowym rzecznikiem prasowym uczelni będzie Adrian Ochalik
knur Napisał(a):
> Uniwersytet Jagielloński informuje, iż od dnia 1
> lutego 2014 roku nowym rzecznikiem prasowym
> uczelni będzie Adrian Ochalik
Ale obciach....
Och Boże...ta uczelnia staje się co raz gorsza. Nie dość, że poziom nauczania spada, a wymagania na egzaminie z niektórych przedmiotów są wręcz z kosmosu ( ja rozumiem, że student studiuje, a nie uczy się, ale bez przesady ) to jeszcze to.... Jedyne co pozostaje to czym prędzej skończyć i nie przyznawać się:)
88 dni później
Jadę z Gliwic na Zjazd Geopolityqw Polskich do Rzeszowa. Pliszka chyba zrezygnował z wyjazdu, więc jadę sam. Zjazd zaczyna się w piątek rano o 10, a kończy się w sobotę o 15.
W związq z tym mam pytania:
- Czy ktoś by się nie dosiadł w Krakowie i mi nie potowarzyszył?
- Czy jest ktoś z Rzeszowa, który by miał zamiar wypić piwko pod pomnikiem Piczki (Pomniki czynu rewolucyjnego mają zazwyczaj kształty falliczne, że wspomnę chociażby sosnowiecki Pomnik Hydraulika. Nie wiem czy go nie zdemontowali.) Czy słynna rzeszowska piczka jeszcze stoi?
- Czy znacie jakieś bardzo tanie noclegi w Rzeszowie. Ostatnio nie za bardzo śmierdzę kasą.
Właśnie produqję tzw. "Prezentację". Oto jej robocza część, po południu poprawię. Proszę się nie śmiać, ale zdebilniałem na starość. Mam też 4 mapki, które zrobiłem.
Z Gliwic pozdrawia Geoś.
[b]PERYFERYJNE ZJAWISKA GOSPODARCZE A EWOLUUJĄCY SYSTEM ŚWIATOWY. PRÓBA PORÓWNANIA GEOPOLITYCZNEGO ZNACZENIA SOWIECKIEGO GÓRNICTWA ARCHIPELAGU GUŁAG I PÓŁNOCNOAMERYKAŃSKICH GORĄCZEK ZŁOTA.[/b]
Trzy rodzaje zależności CENTRUM ? PERYFERIE
- Centrum-peryferie systemu politycznego (np. Imperium Rzymskie, Imperium Mongolskie)
- Centrum-peryferie systemu ekonomicznego (np. World System I. Wallersteina, zależności między Europą Zachodnią i Wschodnią we wczesnej epoce nowożytnej)
- Centrum-peryferie rozwijającej się cywilizacji technicznej (np. rozszerzanie się osiągnięć rolnictwa i techniki z Żyznego Półksiężyca podczas rewolucji neolitycznej, rozszerzanie się wynalazków rewolucji przemysłowej z Anglii)
Przykłady peryferyjnych procesów górniczych:
- Górnictwo Imperium Rzymskiego
- Konurbacje węglowe (pereyferie w centrum ?rdzenia? europejskiego)
- Gorączki złota
- Górnictwo Archipelagu Gułag
Fenomen gorączki złota: między millenarystyczną histerią a racjonalnym procesem historycznym.
Gorączki złota jako forma ekspansji przestrzennej cywilizacji amerykańskiej.
Warunki sprzyjające rozwijaniu się zjawiska gorączek złota w drugiej połowie XIX wieku:
- odkrycie dużych, łatwo dostępnych dla eksploatacji prostymi, nie przemysłowymi metodami, fluwialnych i okruchowych złóż złota;
- powstanie nowoczesnych środków łączności, które bardzo szybko mogły rozprzestrzenić na znacznych obszarach informacje o odkryciu tych złóż;
- powstanie nowoczesnych środków transportu, które w krótkim czasie zdolne były przemieścić poszukiwaczy złota na dalekie odległości;
- zaistnienie dużej masy ludzi niezadowolonych ze swojego statusu społeczno - ekonomicznego i chcących go zmienić: bezrobotnych, nisko opłacanych robotników, wyzwoleńców, kombatantów rewolucji politycznych i powstań narodowych;
- przychylne nastawienie władzy, która chciała zasiedlić i zagospodarować nowe tereny
Najważniejsze północnoamerykańskie gorączki złota:
North Carolina Gold Rush 1799-ok.1830
Georgia Gold Rush 1828-ok.1840
California Gold Rush 1848?1855
Queen Charlottes Gold Rush 1851
Fraser Canyon Gold Rush 1858-1861
Pike?s Peak Gold Rush 1858-1861
Rock Creek Gold Rush 1859-1860?s
Black Hill Gold Rush 1876-1877
Klondike Gold Rush 1896-1899
Fairbanks Gold Rush 1902-1905
Nome Gold Rush 1899-1909
Archipelag Gułag.
Archipelag GUŁAG: 1918-1956, próba dochodzenia literackiego (????????? ?????) ? trzytomowe dzieło Aleksandra Sołżenicyna, napisane w formie relacji historycznej w latach 1958-1968. W Związku Sowieckim początkowo w samizdacie, oficjalnie wydane 1989, na Zachodzie pierwsze wydanie w 1973 roku.
Ku Cieśninie Beringa.
Analogie między północnoamerykańskimi gorączkami złota a sowieckim górnictwem GUŁagu. Push effect ? pull effect.
Przestrzenna symetria procesów górniczych (zwłaszcza migracji górników) w Zachodniej Europie i w Rosji/Związku Sowieckim.
?Węzłowe? znaczenie Cieśniny Beringa jako punktu zbiegania się tych procesów.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)