Chyba jednak nowy mnie interesuje :)
-
-
KUmaci komputerowcy po raz n-ty
Mam starego lapka Toshiba satellite A200. Działał na windowsie, ale sformatowałem mu dysk i zainstalowałem kubuntu. Programy instalują się, ale nie odpalają. Nie ma żadnego komunikatu. Miał ktoś podobny problem? Teoretycznie mógłbym poszukać płytki instalacyjnej i postawić od nowa windowsa, ale wolałbym żeby to hulało na linuksie.
[quote='Miszczu2007' pid='1339846' dateline='1537902837']
Mam starego lapka Toshiba satellite A200. Działał na windowsie, ale sformatowałem mu dysk i zainstalowałem kubuntu. Programy instalują się, ale nie odpalają. Nie ma żadnego komunikatu. Miał ktoś podobny problem? Teoretycznie mógłbym poszukać płytki instalacyjnej i postawić od nowa windowsa, ale wolałbym żeby to hulało na linuksie.
[/quote]
Które programy? Wszystkiee? Przeglądarka, kalkulator? Najlepiej odpalić z terminala dany program, spróbować odpalić i zobaczyć jaki wyjątek się wypisze.
- Edytowany
Pewnie brakuje jakichś zależnych pakietów, czyli konsola i dawaj klepiemy po klawiszach. Uroki pingwina.
masz chwile by sobie skoczyć do Euro AGD i zobaczyć czy ci się takie coś podoba
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-inspiron-3567-15-6-intel-core-i3-6006u-8gb-ram-1tb-dysk-win10.bhtml
mam kupon rabatowy na 100zł do 14.10 jak coś. Pozostałe 300zł możesz przeznaczyć na dysk SSD by ci zapie r dalał. Ale to można odwlec w czasie jak by trzeba. Z podmianka dysków się możemy jakoś dogadać jak byś sam nie dał rady (na przeniesienie potrzeba ok 1-2h czyli jakieś 0,7L i trochę lodu ;) )
Dysk który ci zostanie możesz za 40zł kupić fajną obudowę i dostać dysk przenośny na USB3.0
Popatrzę :) dzięki wielkie za zainteresowanie :)
A to się opłaca za 2300 ? https://m.ceneo.pl/54519065
Nieco szybszy procek ale mniej ramu który bez SSD się bardziej przyda i klawiatura której nie cierpię. Wczepiana na plastikowych zgrzewanych kołkach pod obudowę. Są szepce co to umieją ponoć ładnie i trwale wymienić. Jak nie bierzesz go na fakturę to nie ma problemu z gwarancją. Plus jest taki że możesz sobie dołożyć dysk SSD m.2 i mieć szybki system i miejsce na dużo danych.
Za 2300 słabo, za 2200 już bardziej chyba że nie lubisz owocowych.
https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-320-15ikbn-80xl042bpb-980471/
czemu ma mieć problem z gwarancją na fakturę ?
Lenovo na fakture ma 12miesiecy.
- Edytowany
Mam nowy problem...a raczej moja żona...o to treść wiadomości... ogarnia ktoś coś takiego ?
[i]Inne strony oraz osoby nie mogą oznaczyć mojej strony, mimo zaznaczonej możliwości w ustawieniach. jednak przy oznaczaniu @ moja strona u innych nie pojawia się nawet na liście. Sama mogę oznaczyć swoją stronę - inni już nie.[/i]
Chodzi oczywiście na Facebooka
17 dni później
np nvidia-settings
ERROR: Unable to load info from any available system
W przypadku FM nie znaleziono polecenia - 17 działał na windzie, a 18 przecież nie różni się programowo
Python się włącza, ale jest tylko czarny ekran i nic nie można zrobić, a bez terminala większość programów po prostu się nie włącza i nic się nie dzieje. Działa chyba tylko przeglądarka i office i mam wrażenie, że system musi nie widzieć sprzętu, albo karty graficznej/jej oprogramowania.
129 dni później
szukam przyjaznego serwisu pc - czy ktoś poleci w krakowie?
9 dni później
Mój laptop po zamknięciu systemu samoczynnie uruchamia się ponownie. Poczytałem po internetach i skorzystałem z jednej podpowiedzi żeby zamykać system za odpiętym zasilaczu i wygląda na to, że w tym tkwi przyczyna. Zasilacz nie jest orygilnany, tylko dokupiony uniwersalny. Dodam, że kiedyś stopił mi się wtyk i gniazdo wyrwałem. Było lutowane w serwisie, ale to było kilka lat wstecz i wszystko działało normalnie. Co tu robić żeby nie zaszkodzić? Jestem na kupnie nowego sprzętu bo ten ma już 10 lat (dane skopiowane na dysk zewnętrzny) ale póki działa nie chciałbym go zjarać. Mimo sędziwego wieku dobrze hula tyle, że mamy już inną epokę. :)
Zaczął bym od wymiany zasilacza na dedykowany. GreenCelle są przyzwoite i tanie.
W zależności od czasu możesz podejść do jakiegoś sklepu (wcześniej dzwoniąc czy mają odpowiedni na stanie) i na miejscu to sobie przed zakupem przetestować. Jak go nie masz (czasu), zamów przez allegro i będziesz mógł oddać w razie czego.
83 dni później
Czara goryczy się przelała. Mój laptop skończył już 10,5 roku także pora odesłać go na zasłużoną emeryturę. Pracuje głośniej od odkurzacza, niektóre klawisze już nie działają, a samoczynne uruchamianie po zamknięciu systemu związane jest najprawdopodobniej z płytą główną.
Nie mam wielkich wymagań. Przeglądanie neta, poczta, opłacanie rachunków, forum to wiadomo i może zgrywanie nuty z kompaktów na MP3. Ktoś poleci coś przyzwoitego na kolejną dekadę tak do 2000zł?
[quote="BartAcid" pid='1367178' dateline='1551710593']
Zaczął bym od wymiany zasilacza na dedykowany. GreenCelle są przyzwoite i tanie.
W zależności od czasu możesz podejść do jakiegoś sklepu (wcześniej dzwoniąc czy mają odpowiedni na stanie) i na miejscu to sobie przed zakupem przetestować. Jak go nie masz (czasu), zamów przez allegro i będziesz mógł oddać w razie czego.
[/quote]
No a jak tam mój laptop? :D
Łooo matko amnezja. Daj dojść do równwagi po weekendzie w Gdynii.
Tak to jest jak kobiecie przeszkadza coś na widoku, a chłop zapomina jak tego nie widzu. Sorki.
@CHT nowy czy polizingowe też mogą być? Napewno musisz mieć dysk SSD nie mniejszy niż 250GB. Reszta to pogoń za cyferkami.
- Edytowany
[quote='CHT' pid='1380914' dateline='1558893870']
Czara goryczy się przelała. Mój laptop skończył już 10,5 roku także pora odesłać go na zasłużoną emeryturę. Pracuje głośniej od odkurzacza, niektóre klawisze już nie działają, a samoczynne uruchamianie po zamknięciu systemu związane jest najprawdopodobniej z płytą główną.
Nie mam wielkich wymagań. Przeglądanie neta, poczta, opłacanie rachunków, forum to wiadomo i może zgrywanie nuty z kompaktów na MP3. Ktoś poleci coś przyzwoitego na kolejną dekadę tak do 2000zł?
[/quote]
Kurcze chyba nie wolno? tutaj podawać firm itp ale... proponuje w takim układzie, procesor N5000 (bardzo fajny i nie płacisz za to że ma literkę i w nazwie, ram 8gb koniecznie, pamięć szybka ssd 240 gb wystarczy a super się uruchamia a jakieś mega duże zbiory filmów w razie czego wrzucasz na zewnętrzny, win oczywiście 10, matryca 15-15,9. Niedawno szukałem dla siebie. Moje ze starości padły. Jak coś priv, podam Ci gdzie kupiłem i co. Spokojnie poniżej 2 tysiaków.
Szukam laptopa do 3k dla córki (nie do gier). Ktos coś poleci?
Kolor?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)