Czyli wychodzi na to że przed spadkiem było zajebiście wszystko, pieniążki na tip top dla kazdego, atmosfera w huj dobra, generalnie sielanka. To ja sie pytam dlaczrgo w takim razie nie bylo wyników skoro był zajebisty entuzjazm? Teraz bez entuzjazmu poszukamy chłopaków do gry w c,b,a klasie.
-
-
BUDŻET
Kajak Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Czyli co? Filipiak obraził się na Cracovię za
> to ze ja źle prowadzi.
Powoli idzie w ślady swojego duchowego brata Wojciechowskiego, który właśnie obraził się na cały świat za to, że jego klub osiąga dokładnie takie wyniki na jakie zapracował swoim "zarządzaniem" z cyrku rodem. Przy czym Józek już pieprznął łopatką i wiaderkiem i płakusiając opuścił piaskownicę, natomiast Janusz to bardziej odpowiedzialne dziecko, co prawda chlipie pod nosem, ale twardo dalej się bawi, tylko babki z piasku robi mniejsze.
cytatów z bossa uzbierałoby się na tomik nie cieńszy od średniej tomików Szymborskiej, a teraz do łba przychodzi jeden: "[i]Cracovia nie musi grać w Ekstraklasie[/i]". cel (promocja marki, być może konfitury z Cichego Kącika, choć ja, maluczki, ich nie dostrzegam) został osiągnięty. "[i]Cracovia spełnia swoją rolę[/i]" - kolejny cytat.
jakby to walne było jutro, to by mnie chyba ochrona stamtąd musiała wyprowadzać. a tak, to może ochłonę do tego czasu.
Oj tam, w branżowej TV uspokaja inwestorów, którzy źle oceniają zaangażowanie Comarchu w Cracovii. Niekoniecznie jest w tym jakaś prawda...
Filipiak to przede wszystkim inwestor i prezes spółki giełdowej, prezesem Cracovii jest niejako z przypadku... W związku z czym na pewno więcej prawdy jest w telewizji branżowej "będę zmniejszał zaangażowanie" niż w mediach dla ludu "będą puchary".
Piłkarze "Pasów" mocno odczują degradację - ich portfele staną się chudsze - http://www.dziennikpolski24.pl/pl/sport/pilka-nozna/1223233-pilkarze-pasow-mocno-odczuja-degradacje-ich-portfele-stana-sie-chudsze.html
106 dni później
Comarch opublikował raport za I półrocze 2012 r.:
Segment Sport
Przychody ogółem: 11, 906 mln zł.
Koszty ogółem: 13, 720 mln zł.
Zysk: - 1, 622 mln zł.
źródło: [img]http://www.comarch.pl/files_pl/file_7894/PSr-1-2012.pdf[/img]
inne ciekawostki:
pożyczki udzielone Cracovii przez Comarch (na dzień 30.06.2012) 3 037 486 oraz odsetki 451 008
jak zaznaczają w raporcie, "terminy ich wymagalności przypadają na lata 2012-2014" - przy czym dotyczy to wszystkich pożyczek udzielonych przez Comarch innym spólkom w grupie.
zobowiązania Cracovii spadły o 26 proc. z 16,6 do 12,3 mln zł, aktywa zmalały o 14,2 proc. z 52,7 do 45,2 mln zł (nie wiem, jak to interpretować czy tłumaczyć).
w porównaniu z I poł. 2011 r. o 94 proc. spadły "pozostałe przychody operacyjne", które tłumaczono w ub. roku zdarzeniami jednorazowymi (czyli transferami - Klich). spadek z 7,6 do 0,4 mln zł.
sedno działalności bez większych zmian (7,2 wobec 7,6 mln, spadek o 5 proc.), podobnie jak kasa z ComArchu (dawana, a nie pożyczana: 4,29 wobec 4,23 mln, spadek o 1,4 proc.).
znacznie spadły koszty działalności. koszty sprzedaży klientom zewnętrznym były nizsze o 27 proc. (9,5 wobec 13 mln zł) - ale nie wiem, czy mozna to tłumaczyć ostrym cięciem płac, gdyż obejmuje do okres do czerwca, czyli efekt ostatniej czystki jest niewielki, a w porównaniu z I poł. 2011 r. nie pozbylismy sie chyba jakichś "wielorybów" z listy płac, a przynajmniej ja nie mogę sobie tego przypomnieć - pomożecie w wytłumaczeniu tego?
zysk za I poł. 2011 (1,9 mln zł) stał sie stratą 1,6 mln zł.
to był ostatni "porównywalny" raport, w następnym po III kwartale zobaczymy finansowe skutki spadku z ekstraklasy.
knurze - czy nie pomyliły Ci się lata? czy to nie jest raport za I poł. 20[b]12[/b] roku?... bo coś chyba namotałeś, albo ja nie kapuje...
porównuję I poł. 2012 do I poł. 2011 r.
przy okazji, niech mi ktoś kumaty to wytłumaczy: czy pozycja "koszty sprzedaży pozostałym segmentom" jest de facto wirtualna i wprowadzona po to, by nie pompować zysków w skonsolidowanych sprawozdaniach całej grupy? bo jak tak, to bylibyśmy na plusie, a strata jest tylko zabiegiem księgowym. ale jak piszę - nie znam się, pytam się.
Ta pozycja zawsze bilansuje się z przychodami od pozostałych segementów, pokazuje jakie są przepływy wewnątrz Grupy, to co Comarch nam przelewa i nie wpływa na przychody skonsolidowane Grupy.
Segement sport jest na plusie ok. 1,9 miliona w I półroczu - jednorazowe zdarzenia, transfer zawodników. Ale co to jest jak łącznie 2 poprzednie lata były na minusie prawie 10 milionów?
Niby Comarch jest SA ale jednak jakieś to takie wszystko zagmatwane i ciężko podać jednoznacznie o jakich kwotach mówimy ;). W marcu przy okazji pamiętnego wywiadu prezesa była mowa o 25 mln budżetu i stracie w przypadku spadku niecałych 5 mln. Kwotę tą profesor raczył zbagatelizować i wręcz wyszydzić jako niewiele znaczącą dla sekcji. Ile te pieniądze jednak znaczyły widać po oszczędnościach, których teraz jesteśmy świadkami, zresztą już na wiosnę były jasne ich przesłanki jak choćby rezygnacja z zatrudnienia DS i budowy pionu sportowego.
Jest ktoś w stanie określić przybliżone kwoty jakie składają się na nasz budżet i ile on w tej chwili rzeczywiście wynosi? Póki co 25 mln - 5 z C+ w żaden sposób nie zbliża się nawet do przedstawianych obecnie 10.
I druga kwestia, czy te 4 mln, które przedstawił w poście Knur to jest całkowita kwota jaką co roku otrzymujemy z Comarchu? Nieraz na forum spotykałem się z liczbą np 8 mln. Chyba że ta też jest prawdziwa, tyle że drugie 4 to były pożyczki na Cichy Kącik?
to jest raport za pół roku, czyli teoretycznie mnożyć trzeba wszystko razy dwa. cztery bańki teraz są spójne z ośmioma rocznie. kosztów działalności już bym przez dwa nie mnożył, bo ostro zeszliśmy z płac, podobnie jak przychodów - bo właśnie nam wypada kasa z telewizji.
I trzeba pamiętać że to 1 półrocze to było nasze lepsze półrocze, bo jeszcze z ekstraklasą i z C+. Chociaż na pewno zauważalne będzie zwolnienie kilku droższych w utrzymaniu graczy.
a o którym Comarcu mówimy?
Comarch Polska S.A.
31-864 Kraków, al. Jana Pawła II 41G
Comarch S.A.
31-864 Kraków, al. Jana Pawła II 39A
69 dni później
ComArch opublikował wyniki po III kwartale, co oznacza, że są też wyniki MKS za 9 miesięcy tego roku.
w porównaniu z analogicznym okresem 2011 r. sprzedaż (czyli przychody MKS) spadła o 44 proc. do 10 mln zł, podczas gdy koszty MKS spadły o 33 proc. do 13,7 mln zł, co oznacza, że strata wzrosła o 475 proc. z 0,64 do 3,7 mln zł.
natomiast kasa z ComArchu płynie stabilnym strumieniem, to 6,3 mln zł, tyle samo co rok temu. wobec tego nie odliczając od wyniku kasy z ComArchu MKS dalej jest na plusie.
co się rzuca w oczy, to naturalnie spadek przychodów - ostro w dół (po I półroczu spadek wynosił tylko 5 proc.), co wynika zapewne ze spadku z ekstraklasy. i [b]te liczby dedykuję wszystkim tym, którym nie spieszy się do ekstraklasy.[/b]
koszty też są cięte - drogich grajków zastąpiliśmy tańszymi.
acha, w raporcie znalazłem zdanie, którego we wcześniejszych raportach chyba nie było:
Comarch S.A. udzielił oświadczeń o możliwości udzielenia wsparcia finansowego (?letter of comfort?) dla spółek zależnych Comarch Software und Beratung AG (oświadczenie ważne do 31 marca 2013 roku) oraz MKS Cracovia SSA (oświadczenie ważne do 30 czerwca 2013 roku).
sam ComArch miał wyniki słabsze od oczekiwań (strata 1,4 mln w miejsce oczekiwanego zysku 0,5 mln), ale zdaje się, że dla spółek tej branży najlepszy okres to IV kwartał, kiedy wyrabiają swoje wyniki roczne. także, jako akcjonariusz CMR (hehe) nie panikowałbym.
17 dni później
Poniżej krótka analiza wyników Cracovii w III kwartale 2012 na tle okresu porównywalnego 2011 roku (na bazie raportów okresowych).
Przychody segmentu sport za III kwartał 2012 wyniosły 4 477 tys. złotych i spadły w relacji do okresu III kwartału 2011 roku o 333 tys. złotych (to jest 6,9%). Główną przyczyną tego był spadek sprzedaży segmentu sport d/t sprzedaży klientom zewnętrznym. Przychody z tytułu sprzedaży segmentu sport w III kwartale 2012 roku do klientów spoza grupy Comarch wyniosły 2 017 tys. złotych i były o 29,7% niższe niż w porównywalnym okresie 2011 roku kiedy to wyniosły 2 868 tys. złotych
Koszty działalności segmentu w III kwartale 2012 roku wyniosły 6 355 tys. złotych i były niższe o 1 381 tys (spadek o 17,9%). w porównaniu do III kwartału 2011 roku kiedy to wyniosły 7 736 tys. złotych.
Strata operacyjna segmentu sport w III kwartale 2012 wyniosła 1 878 tys. złotych i był o 1 084 niższa niż w porównywalnym okresie 2011 roku kiedy to wyniosła 2 926 tys. złotych.
Jeżeli chodzi koszty to nie rozumiem dlaczego w raportach Grupy Comarch napisano, że koszty segmentu wewnątrz grupy równają się przychodom tego segmentu wewnątrz grupy. To tak jakby Knur robił sprawozdanie z działalności forumowiczów i napisał, że każdy forumowicz dał tyle samo banów ile dostał. Dla mnie absurd.
Podsumowanie. Wyniki zaprezentowane powyżej są na zbyt ogólnym poziomie, żeby można było zrobić jakąś porządną analizę. Siadły nam przychody od podmiotów spoza grupy Comarch w porównaniu do III kwartału 2011 roku o 30%. Sprzedaż usług reklamowych do Comarchu jest jednak na porównywalnym poziomie do III kw 2011 roku i dlatego w sumie przychody spadły tylko o 6,9%. Koszty ograniczyliśmy o 18%.
Wynik operacyjny w III kw. jest o 1 mln lepszy niż rok temu. Co do przepływów pieniężnych i tego ile kasy dostajemy z Comarchu to na bazie tych sprawozdań nie można powiedzieć ABSOLUTNIE NIC. Przychód to nie przepływ gotówki :).
A i jeszcze jedna ciekawostka - Wydatki inwestycyjne segmentu sport.
2010 - 5 216 tys. złotych
2011 - 3 496 tys. złotych
I-III kw 2012 - 1 329 tys. złotych
Bardzo prawdopodobne, że w kwotach tych są wydatki na naszych piłkarzy.
Bartossus Napisał(a):
-------------------------------------------------------
>
>
> Jeżeli chodzi koszty to nie rozumiem dlaczego w
> raportach Grupy Comarch napisano, że koszty
> segmentu wewnątrz grupy równają się przychodom
> tego segmentu wewnątrz grupy.
[u]wydaje mi się[/u], że to dlatego, że to jest raport skonsolidowany dla całej grupy, więc przepływy wewnątrz grupy muszą się bilansować. tak samo jest w innych segmentach.
>
Co do przepływów pieniężnych i
> tego ile kasy dostajemy z Comarchu to na bazie
> tych sprawozdań nie można powiedzieć ABSOLUTNIE
> NIC. Przychód to nie przepływ gotówki :).
też chętnie bym zobaczył, jak wygląda cash-flow MKSu.
>
> A i jeszcze jedna ciekawostka - Wydatki
> inwestycyjne segmentu sport.
>
> 2010 - 5 216 tys. złotych
> 2011 - 3 496 tys. złotych
> I-III kw 2012 - 1 329 tys. złotych
>
> Bardzo prawdopodobne, że w kwotach tych są
> wydatki na naszych piłkarzy.
nie wydaje mi się, żeby kupno grajków można było zaklasyfikować jako inwestycje.
Kupno graczy to wydatki operacyjne, bo ich sprzedaż wykazywana jest w poz. przychodach operacyjnych z czego za cały 2011r. Grupa Comarch wykazała prawie + 7 MPLN zysku.
Wykazują przepływy wewnątrz Grupy w celu ich eliminacji ale też pokazania inwestorom jak one wyglądają.
Nie zgodzę się że nie wiemy ile faktycznie gotówki dostajemy - chociaż oczwywiście nie ma pewności o czasie jej przelewu. Wykazany przychód musi być poparty fakturami wystawionymi przez MKS na Comarch. Wiadomo mogą być te pieniądze wstrzymane ale raczej przepływają bo nie ma info o zatorach płatności w MKS. Aktualnie nie przepływa więcej środków bo pożyczki wewnątrzgrupowe nie rosną, a więc nie udzielają nam narazie dodatkowych środków (wcześniej te pożyczki dla MKS sięgały 15-17 MPLN).
> 2010 - 5 216 tys. złotych
> 2011 - 3 496 tys. złotych
> I-III kw 2012 - 1 329 tys. złotych
>
> Bardzo prawdopodobne, że w kwotach tych są
> wydatki na naszych piłkarzy.
Knur napisał
> nie wydaje mi się, żeby kupno grajków można było zaklasyfikować jako inwestycje.
To co w takim razie są te wydatki inwestycyjne? Są w Cracovii jakieś poważne inwestycje o których coś wiecie? Od 1.I.2010 roku wydatków inwestycyjnych było na ok. 10 mln złotych. Budujemy coś?
Robinksc napisał
> Nie zgodzę się że nie wiemy ile faktycznie gotówki dostajemy - chociaż oczywiście nie ma pewności o czasie jej przelewu. Wykazany przychód musi być poparty fakturami wystawionymi przez MKS na Comarch. Wiadomo mogą być te pieniądze wstrzymane ale raczej przepływają bo nie ma info o zatorach płatności w MKS. Aktualnie nie przepływa więcej środków bo pożyczki wewnątrzgrupowe nie rosną, a więc nie udzielają nam na razie dodatkowych środków (wcześniej te pożyczki dla MKS sięgały 15-17 MPLN).
Jasne że można szacować ile kasy dostaliśmy od Comarchu. Mi się nie chciało. Tak czy inaczej na dziś oczywistym jest, że bez kroplówki z Comarchu Cracovię czekałaby szybka utrata płynności.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)