Jak słyszę od trenerów i czytam od kibiców te dyrdymały dotyczące problemów związanych z powołaniami na kadrę to mnie na wymioty ciągnie...
Powołanie do reprezentacji to niezwykła nobilitacja a on tam nie będzie grał na play station i wpieprzał pizzy tylko trenował do turnieju. Probierz też czasem mówił, że mieli dwa tygodnie na przerwę reprezentacyjną żeby popracować ale pojechało 3 na reprezentacje i się plan biedakowi wywrócił na plecki...a co mają powiedzieć trenerzy z topowych drużyn gdzie na repre wyjeżdża 90% składu i mu zostaje w klubie 3 gości? Nawet dziadka nie skręci. Wogóle to całe słodkie pierdu pierdu o okresach przygotowawczych...na zachodzie się kończą sezony wtedy co u nas, goście potem jadą na tourne robią zdjęcia, reklamy srata tata nigdy nie zapierdziela po kolana w śniegu i jakoś grają. Potem przerwa na repre i wszyscy jadą, kończy się sezon wszyscy na mistrzostwa świata potem grają całe wakacje, wracają do klubu i grają 70 meczów w sezonie. W poniedziałek trening, we wtorek lot na drugi koniec Europy, lot powrotny, rozruch, puchar, za 2 dni liga i znowu Europa. Oni nawet nie trenują i grają. Dajcie Wy chociaż spokój z tym opowiadaniem o problemach, które nie istnieją
Brawo Mati gratulacje ! Kamil tak samo
-
-
Pasiasty reprezentant c.d.
[quote='leszeczek' pid='1379991' dateline='1558445275']
[quote='janczer' pid='1379990' dateline='1558444582']
Dobrych?
Wdowiak traci okres przygotowawczy, do pucharów nie zdąży odzyskać formy
Jakoś nie wierzę, że aż tak wzmocnimy się na skrzydłach, żeby Wdowiak w pełni formy nie łapał się do osiemnastki.
[b]A nawet jeżeli błyśnie na turnieju na tyle, że znajdzie się chętny do jego kupienia za naprawdę dobre pieniądze - to nie zdążymy kupić za te pieniądze zastępcy, który zastąpiłby go w meczach pucharowych[/b].
[/quote]
Ale za to będa pieniądze na kolejną pożyczkę dla Comarchu. Zawsze to plus.
[/quote]
A po co te uszczypliwości ?. Wiadomo, że teraz, gdy startuje budowa ośrodka w Rącznej to wektor przepływu kapitałów będzie odwrotny. Pożyczone z MKS - u do Comarchu pieniądze będą wracały do klubu z powrotem a potem na Rączną. No chyba, żeby była chwilowa nadpodaż pieniądza, to faktycznie była by kolejna pożyczka dla Comarchu ale lepsze to niż mniej oprocentowane lokaty bankowe.. :)
Michal Sipľak z Cracovii został powołany na czerwcowe mecze reprezentacji Słowacji.
Pierwsze z nich to mecz towarzyski z Jordanią (7 czerwca, 20:30, Trnawa), zaś drugie, to mecz z Azerbejdżanem (11 czerwca, 18:00, Baku) w ramach eliminacji mistrzostw Europy
W tej chwili nie tyle chodzi o stratę okresu przygotowawczego co o brak resetu po sezonie. Wdowiak jest jaki jest i niestety co do jego powołania mam mieszania odczucia z tego powodu. Można przytaczać przykłady z najlepszych lig Europy, tylko po co. Nasze grajki mają poziom wytrenowania taki jaki mają, systemu rozgrywek też nie zmienimy. Probierz wprost podał przykład Mateusza, któremu wyjazd na kadrę ewidentnie zaszkodził. Nie było gościa przez kilka meczów po powrocie, akurat tych które przegraliśmy. W niemal każdym meczu był w czołówce sprinterów, a tu nagle szok, ani jednego sprintu powyżej 32 km/h. Dopiero posadzenie na ławie i zmniejszenie obciążeń spowodowało, że na ostatnie 2 mecze forma wróciła
- Edytowany
Wdowiak oraz Pestka zostali powołani przez Michniewicza.
https://sport.interia.pl/reprezentacja-polski/news-mistrzostwa-europy-u-21-czeslaw-michniewicz-oglosil-kadre,nId,3004254
[quote='kludi' pid='1380087' dateline='1558474965']
W tej chwili nie tyle chodzi o stratę okresu przygotowawczego co o brak resetu po sezonie. Wdowiak jest jaki jest i niestety co do jego powołania mam mieszania odczucia z tego powodu. Można przytaczać przykłady z najlepszych lig Europy, tylko po co. Nasze grajki mają poziom wytrenowania taki jaki mają, systemu rozgrywek też nie zmienimy. Probierz wprost podał przykład Mateusza, któremu wyjazd na kadrę ewidentnie zaszkodził. Nie było gościa przez kilka meczów po powrocie, akurat tych które przegraliśmy. W niemal każdym meczu był w czołówce sprinterów, a tu nagle szok, ani jednego sprintu powyżej 32 km/h. Dopiero posadzenie na ławie i zmniejszenie obciążeń spowodowało, że na ostatnie 2 mecze forma wróciła
[/quote]
Probierz się tłumaczy z tygodnia na tydzień i czasem zapomina o faktach. Biedny bo Wdowiak po reprezentacji sobie biegał troszke wolniej? A na początku sezonu mu nie robiło problemu że nie był na obozie?
Problem bo trzeba regulować obciążenia.. poto ma sztab by to robić. Wiadomo, że sprinterzy muszą być prowadzeni inaczej niż gracze środka pola. Reprezentant inaczej od rezerwowego. Chcemy grać wysoko i dobrze to musimy się liczyć z tym, że nasi zawodnicy będą jeździć i grać dla swoich reprezentacji.Skoro to problem to grajmy szrotem o 14 miejsce to zawsze wszyscy będą w klubie dostępni pod ręką i będzie można trenować do woli świetne schematy, które nigdy nie wychodzą
O proszę Santo znowu mądrze prawi ,miło :)
SaNtO ma całkowita rację , gra w czołówce tabeli do czegoś zobowiązuje , także do oddawania zawodników na potrzeby reprezentacji - z tego faktu klub powinien być dumny wszak ma dodatkową , bezpłatna reklamę w kraju i za granicami .Im więcej reprezentantów z Pasów tym lepiej , zawsze mnie osobiście bardzo cieszyło gdy widziałem piłkarza Cracovii w reprezentacyjnej koszulce . :)
11 dni później
Świetny tekst i dużo info o naszych chłopakach :Pesti, Wdowiak i Szef Szefów Bartosz Kapustka -fajna zgrana paczka nic tylko im mocno kibicować i trzymać kciuki ! :)
Kamil Pestka
Opłaciły się długie negocjacje w zimowe wieczory na zgrupowaniu w Turcji z Michałem Probierzem, żeby wypożyczył Kamila. Cieszę się ze współpracy naszego sztabu z trenerami klubowymi. Po koleżeńsku porozmawiałem z Michałem, na początku chciał go zatrzymać jako zastępstwo dla Siplaka. Doszedł jednak do wniosku, że wypożyczenie będzie lepsze dla Kamila, Cracovii i naszej kadry. Dzięki temu „Pesti” zagrał wiosną w dwunastu meczach Chrobrego Głogów, raz pauzował za nadmiar żółtych kartek.
Kamil ma potencjał, ale oczywiście też trochę braków, nad którymi musi pracować. Jest ambitny, a przede wszystkim słucha. Czasem aż za mocno przejmuje się krytyką. Michał Probierz opowiadał, że jak mu zwrócił uwagę, to był lekko spanikowany. Sam pamiętam sparing w Turcji, w którym nie zagrał dobrze. Michał na niego pokrzyczał, a on się zestresował. Rozmawiałem z nim później, cały się trząsł. – Chyba nie pojadę na mistrzostwa, chyba przegrałem swoją szansę – denerwował się. – Kamil, jest jeszcze dużo czasu – uspokoiłem go. Nie mamy dużego wyboru na lewej obronie, mam nadzieję, że Kamil obroni się w okresie przygotowawczym i sparingu z Niemcami, no i zagra, jak w dwumeczu z Portugalią.
Mateusz Wdowiak
„Wdówkę” powołalibyśmy wcześniej, ale nie chciał... Michał Probierz. Tłumaczył, że nie jest gotowy i niech jeszcze popracuje. Okazało się to dla niego motywujące. Wiedział, że go obserwujemy, ale klubowy trener ma zastrzeżenia, jeśli chodzi o pewne elementy w grze i musi to poprawić. Rozmawiałem z nim na zgrupowaniu w Turcji. Powiedziałem, że ma szanse na wyjazd, niech walczy. W meczu z Anglia dał dobrą zmianę. Jedynym mankamentem była długość jego brody, ale Probierz załatwił to w pięć minut. Powiedział, że jak ją zgoli, to może pojechać na EURO. Z takim zarostem wyglądał ponad swój wiek, a to nie jest kadra plus 40, tylko U-21. W końcu Michał wysłał mi zdjęcie z podpisem. „Zobacz, ‚Wdówka’ ogolony, chce jechać”. Odpisałem „Dobra, jedzie”.
https://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/przeswietlenie-olkowicza/przeswietlenie-czeslaw-michniewicz-opowiada-o-kazdym-z-23-powolanych-pilkarzy-na-mme/krez4es?fbclid=IwAR3gFCE0_-kYx4N91rviBKbXd3YECCZ9KETGWUiMac4zhPl88YdJvVfIkAY
Zuzanna Wózek
Pierwsza w historii kadrowiczka z Cracovii!
[url=https://www.laczynaspilka.pl/reprezentacja/reprezentacje-kobiece/reprezentacja-kobieca-u-15/u-15-kobiet-powolania-na-mecze-towarzyskie-z-portugalia]https://www.laczynaspilka.pl/reprezentacja/reprezentacje-kobiece/reprezentacja-kobieca-u-15/u-15-kobiet-powolania-na-mecze-towarzyskie-z-portugalia[/url]
Gratulacje!
[quote='SaNtO' pid='1379993' dateline='1558445756']
Wogóle to całe słodkie pierdu pierdu o okresach przygotowawczych...na zachodzie się kończą sezony wtedy co u nas, goście potem jadą na tourne robią zdjęcia, reklamy srata tata nigdy nie zapierdziela po kolana w śniegu i jakoś grają. Potem przerwa na repre i wszyscy jadą, kończy się sezon wszyscy na mistrzostwa świata potem grają całe wakacje, wracają do klubu i grają 70 meczów w sezonie. W poniedziałek trening, we wtorek lot na drugi koniec Europy, lot powrotny, rozruch, puchar, za 2 dni liga i znowu Europa. Oni nawet nie trenują i grają. Dajcie Wy chociaż spokój z tym opowiadaniem o problemach, które nie istnieją
[/quote]
Kolega myśli że ich tournee to tylko robienie zdjęć reklam i innych pierdół? Widać że pojęcia o okresie przygotowawczym to nie masz. Oni podczas tego jednego tournee muszą tak przepracować żeby siły mieli na cały sezon, gdyż ligi im nie pozwalają na okresy między rundami. Robiąc kurs trenerski przedstawiano nam na jakim zmęczeniu pracują zawodnicy zagranicą a jak u nas. Jeżeli polski trener przygotowuje na 40 % zmęczeniu, to tam zawodnicy jadą non stop na 70 %. Aż szkoda że tylko nieliczni trenerzy w polsce zwiększają obciążenia i nie próbują prowadzić tego tak jak jest za granicą. Ale to wszystko przez zawodników, nie są przyzwyczajeni do takiej gry. Po jednym takim okresie polskie grajki byłyby zajechane.
Brawo Zuzia! Życzę Ci, abyś poszła w ślady starszych kolegów na tej pozycji i zagrała w Lidze Mistrzów, najlepiej z Cracovią!
A może by tak organizować jakieś wyjazdy na kadrę? Nie znalazłem takiego tematu. Inne kluby się zbierają, a my nic.
- Edytowany
A jakie to kluby spotkały się w Skopje?
6 dni później
Pestka w pierwszej jedenastce, ocenimy jego grę na tle wymagającego przeciwnika. Będzie wiadomo, na co może liczyć Probierz.
Naprawdę niezły mecz Pestki, a miał po swojej stronie cholernie wymagającego przeciwnika. Chyba ten pierwszy wślizg, dał pewność.
Brawa Kamil za występ.
Pestka pewny:)
Bardzo dobrze grał
Zobaczymy jak poradzi sobie na tle Włoch i Hiszpanii :-)
Zagrał naprawdę dobrze choć prawdziwa weryfikacja nastąpi w kolejnych meczach .Zdecydowanie lepszy od partnera z drugiej strony boiska .
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)