Film dokumentalny o Ks. Zaleskim i kulisach pracy wydziału IV SB.
Wśród wypowiadających sie będzie kibic Cracovii:)
-
-
Środa godz. 21,55 TVP 1
Ja już jeden program o Esbekach widziałem i jak się okazało wśród interlokutorów był mój kumpel z którym mieszkałem na Woli Justowskiej przez rok. Może znowu kogoś znajomego obaczę. Mam oczywiście nadzieję, że po właściwej stronie barykady.
hop
bo warto
znowu mg bedzie sie wypowiadal:(
Dwie wypowiedzi SB z wczorajszego programu
1) nasza praca przynosiła same pozytywne skutki dla Kościoła, ponieważ Kościół jednoczył się jeszcze bardziej i stawał się przez to silniejszy - DZIęKUJEMY odwaliliście kawał dobrej roboty,
2) wypowiedź kobiety - tak naprawde to nic złego nie robiliśmy, nie było morderstw drastycznych pobić, co prawda były puszczane w obieg nie prawdziwe informacje, coś tam komuś podrzuciliśmy - DZIęKUJEMY za wasze prima aprilisowe żarciki były na prawde świetne
zubereg co do tego kibica to mam pewne wątpliwości czyżby chodziło o Krzysztofa Kozłowskiego z TP czyt. Teraz Pasy. ;)
Geo - we wczorajszym programie była mowa o tajnym współpracowniku o kryptonimie "Jarek" :D
gary Napisał:
> zubereg co do tego kibica to mam pewne wątpliwości
> czyżby chodziło o Krzysztofa Kozłowskiego z TP
> czyt. Teraz Pasy.
:-)
A Jacka Smagowicza widziałeś? Jest z synem na każdym naszym meczu.
widziałem, a Kozłowskiego nawet nie podejrzewam, żeby kiedykolwiek był na "ziemi świetej".
Tak gary, to byłem ja. A teraz pracuję dla Armii Białej Gwiazdy, między innymi założyłem podsłuch w Whisky Barze, Aldze i w knajpie na Starowiślnej.
geo-sorry, jeżeli Cię zraniłem taki głupi żart
a mnie najbardziej interersuje, co taki ubek porabia dzisiaj? ma emeryturkę? wysoką? a może pracuje? jak tak, to gdzie? w banku, w policji, w Wiśle? albo w nauczaniu początkowym? a może ma własny biznes? albo jest bezrobotnym na śmietniku historii?
No bez jaj gary, mnie jest bardzo trudno wkurzyć, tym bardziej, że ja całe życie sobie robię z wszystkich jaja. Jeżeli kogokolwiek można by stąd wypier...lić za głupie wypowiedzi, to chyba mnie pierwszego.
Dobty film, gdatulacje mg.
Najbardziej drażni mnie to że ubecy udaja że nic sie nie stało.....Że to była tak zwykła praca, omal nie powiedzieli że kosciół winien im dziękować...
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> (...) tym bardziej, że ja całe życie sobie robię z
> wszystkich jaja. (...)
Eureka!!! Ale byłem idiotą!!! Ta cała Twoja lewicowość to po prostu były jaja!...
uffff ;)
Aston ja z jednej strony jestem przekonany, że mimo wszelkich trudności podział na lewicę i prawicę ma jakiś głębszy sens, nie sprowadzający się do samej ekonomii, tak jak wszelkiego innego rodzaju podobne dualizmy mają sens, ale równocześnie zdaję sobie sprawę, że praktyczny pomiar lewicowości i prawicowości u kogoś, czy u jakiejś grupy politycznej jest bardzo trudny. Jakby wziąć powszechnie przyjęte kryteria lewicowości i prawicowości, to bym się sytuował i po stronie prawej i lewej. Ale generalnie sytuuję się po stronie lewej. Więc jestem lewicowcem. Prawica mnie nie przekonuje, ma za wąskie horyzonty. Oż kuźwa Legutko się produkuje w TV, a z nim Kutz. Przykład: weźmy publicystykę Legutki (prawicowca) i Łagowskiego (lewicowca). Nie czytałem naukowych dzieł Legutki, ale jeżeli chodzi o publicystykę, to do Łagowskiego Legutko się nie umywa. Marks, Chomsky, Wallerstein to są moi idole. W Polityce jest ponoć wywiad z Wallersteinem (w takim dodatku Vademecum inteligenta). Aston 1906 ja jestem psychicznie nastawiony antyprawicowo. Urodziłem się lewicowcem, jestem lewicowcem i podejrzewam, że umrę lewicowcem. Patrzenie na świat z perspektywy kruchty mi nie odpowiada. Poczytaj se Arkana: "Życie sexualne Marii Dąbrowskiej było nieuporządkowane..."
knur Napisał:
> a mnie najbardziej interersuje, co taki ubek
> porabia dzisiaj? ma emeryturkę? wysoką?
Jeden się przyznał - 2200 miesięcznie. Każdy z nich ma emeryturę "mundurową", prawie każdy dodatkowo pracuje. Niektórzy mają dopiero po czterdzieści parę lat.
> a może pracuje? jak tak, to gdzie? w banku, w policji, w
> Wiśle? albo w nauczaniu początkowym? a może ma
> własny biznes?
W policji niewielu (np. Skowroński). Nie opłaca im się. Trochę więcej w ABWehrze.
A inni? W banku BPH na wysokim stanowisku, w agencji detektywistycznej albo ochroniarskiej (często własnej), np. w szefostwie Justusa.
Jedna z tych ubeczek została malarką i ma galerię, inna uczy dzieci tańca.
Były esbek z IV Wydziału pisze wiersze, maluje obrazy i zgłębia tajniki historii (ma np. całe półki wydawnictw IPN-u).
Kolejny był (do dziś) szefem ochrony Muzeum Armii Krajowej :-)
Wielu zaczepiło się przy szkoleniu kierowców - jako instruktorzy i egzaminatorzy (niegdyś potężny biznes lewych prawek itp.).
Były szef Czwórki ma kilka firm, w tym hurtownię firanek, inny z szefów IV kręci podejrzane interesy w szpitalu MSW przy Galla (jakieś fundacje wyprowadzające kasę itp.).
Były szef Piątki ("ochrona przemysłu" czyli ubecka robota w zakładach pracy) był szefem ochrony hotelu Forum, następnie szefem ochrony i kadr oddziału banku Bogatina, awansował za ostatnich rządów czerwonych i został urzędnikiem w randze wiceministra w Ministerstwie Finansów a za Belki twórcą oraz szefem Policji Skarbowej.
Niektórzy zostali radcami prawnymi a nawet adwokatami.
> albo jest bezrobotnym na śmietniku historii?
Żartowniś z Ciebie :-)
A co do emerytur to popatrzcie na to: http://www.asme.pl/11431450356228.shtml
mg
Dobzre dziś gadałeś w TV:)
Ten jeden ksiądz pzreciw lustracji księży mnie wnerwiał....
Ale tak to program ok.
Niestety nie udało mi sie wydzwinić książki Lasoty:)
zubereg - dzięki.
On nie był przeciw tylko taki ostrożny z natury. To porządny gość.
To zadzwoń do mnie a wydzwonisz inną książkę :-)
Masz u mnie "Twarze krakowskiej bezpieki". Limited edition :-)
Mały nakład (kilkaset sztuk) i rozprowadzona poza księgarniami.
Jeden agent SB-cji pracuje u nas na wydziale jak pracował, a jednego co mnie za Komuny jeszcze prześladował, nie za poglądy polityczne, tylko za prowadzenie zajęć w knajpie, widziałem na....rekolekcjach dla nauczycieli akademickich w Brennej koło Skoczowa! Powaga. Ale wy mówicie o SB-kach, a ja o agentach SB.
mg
wysłałem ci PW
mg, to ja tez prosze
a z autografami?? :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)