Dzisiaj wystartował plebiscyt na sportowca 100-lecia Cracovii. M.in. w "Sporcie" ukazały się już pierwsze kupony plebiscytowe i opis kandydatów do tego tytułu. W kolejnych dniach kupony beda drukowane wielokrotnie m.in. w "Dzienniku Polskim", bezpłatnym "Dzień Dobry", magazynie "PASY" i innych mediach. Do organizacji plebiscytu 100-lecia włączyły się redakcje pasiastych stron internetowych: http://www.cracovia.krakow.pl oraz http://www.cracovia.pasy.net i za ich pośrednictwem też niebawem będziecie mogli głosować.
Organizatorem Plebiscytu "SPORTOWIEC 100-lecia CRACOVII" jest KS Cracovia.
Głosować oraz uzyskać więcej informacji możecie już na oficjalnej stronie KS Cracovia (nadal w budowie) pod adresem - http://www.cracovia1906.pl
-
-
Plebiscyt "SPORTOWIEC 100-lecia CRACOVII
Andrzej Turecki
Józef Kałuża, a któżby inny???
zapewne Kałuża wygra, bo to kopacz (a tu na forum są w większości kibice piłki skopanej, a nie Cracovii), ale dla mnie to Migawa jest i kropka.
Migacz, Steblecki, Papran- ze wskazaniem na Parpana. O Kałuzy nie za wiele wiem.
Ej z Węglem to są jaja?
Ja pamietam jak z Węgla cały stadion miał ubaw. Muertes, chyba chodziles na mecze wtedy? Ten blebiscyt trzebaby potraktowac powaznie...
Marchewczyk, Kowalski, Migacz, Steblecki, Pawlik (Pawlik niestety nie ujęty wśród kandydatów) no i żeby nie było że monokultura to jeszcze Chronowski i Kałuża
Marchewczyk,Paweł Zegarek,Turecki,Kałuża,Migawa
WKRÓTCE PASY LIDEREM EKSTRAKLASY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A czemu nie ma JANUSZA KOWALIKA ? Przecież to był idol w s z y s t k i c h kibiców naszej kopanej w latach 60 - tych ? Mistrz Polski juniorów, członek tzw. "portugalczyków " czyli drużyny juniorów, która zdobyła w 1961 roku wicemistrzostwo Europy juniorow w turnieju UEFA. To było pierwsze poważne osiągnięcie polskiej piłki po II wojnie światowej. I jeszcze -gdyby nie faworyzowanie w tym czasie piłkarzy ze Śląska, mam na mysli Lentnera i Fabera, miałby stałe i pewne miejsce w pierwszej reprezentacji Polski. A i tak sześciokrotnie reprezentował barwy Polski A, kilkadziesiąt razy Polskę młodzieżową i juniorską.
Na temat plebiscytu pozwolę sobie napisac jeszce niebawem kilka słów.
Kałuża.
Ja typuję tych, których mogłem oglądać na żywo w latach 80 - tych i później, a nie jedynie czytać o nich w gazetach:
1.) Ludomir Chronowski - olimpijczyk ( a niezbyt wielu ich mielismy w latach 80-tych)
2.) Lidia Siodłak - mistrzyni Polski (dwukrotna) naszych piłkarek ręcznych,
reprezentantka Polski
3.) Andrzej Turecki- chodząca legenda piłkarska ( choć osobiście bliższe mi typy to
Rafał Wrześniak i Edek Kowalik)
4.) Romek Steblecki - tej legendy chyba nikt nigdy w naszej druzynie hokejowej nie
przebije
Paweł Zegarek :)
Steblecki
Zegarek,
może Hajduk?
Zawsze imponowała mi ta postać i jemu dałem "jedyneczkę":
Kowalski Roch Adam
najbardziej wszechstronny zawodnik Cracovii (uprawiał 8 dyscyplin). 1912-1971. W Cracovii całą karierę 1924-1950. W hokeju: 5-krotny Mistrz Polski, 3-krotny olimpijczyk (1932, 36 i 48) 53-krotny reprezentant. Mistrz i reprezentant Polski w piłce ręcznej, wicemistrz i reprezentant w piłce wodnej i koszykówce. Mistrz Polski juniorów w pływaniu. Także: lekkoatleta, kajakarz i szachista Cracovii.
5 dni później
ANDRZEJ "LOPATA" TURECKI
Lizończyk
61 dni później
Przypominam, że do 5 maja trwa plebiscyt na Sportowca 100-lecia KS CRACOVIA. Głosujemy na 10-ciu najlepszych sportowców Cracovii. Lista kandydatów na stronie www.cracovia1906.pl. Kupony drukuje również Dziennik Polski.
Wyniki zostaną ogłoszone podczas Gali Jubileuszowej na Wawelu, w niedziele 14 maja.
Dzisiejszy Dziennik Polski podaje dziesiątke Macieja Madei:
1) Józef Kałuża
2) Jan Maciejko
3) Czesław Marchewczyk
4) Jan Magiera
5) Tadeusz Parpan
6) Edward Jabłoński
7) Anna Szwabowska-Pyjos
8) Adam "Roch" Kowalski
9) Bronisław Toboła-Smoleń
10) Andrzej Turecki
15 dni później
W sobotnim Dzienniku kolejna 10-tka p.Maksymiliana Więcka
1) Czesław Marchewczyk
2) Adam "Roch" Kowalski
3) Andrzej Wołkowski
4) Maksymilian Więcek :)
5) Jan Maciejko
6) Władysław Michalik
7) Jan Łazarski
8) Zbigniew Resich
9) Roman Steblecki
10) Jan Balachowski
Dodatkowa informacja, że odbędą się osobne uroczystości jubilueszowe organizowane przez KS Cracovia i MKS Cracovia. Lassota się tłumaczył, że wystosował liczne pisma do profesora , ale nie otrzymal odpowiedzi, dlatego Filipiaka nie ma w składzie Komitetu Honorowego jubileuszu organizowanego przez KS. Patronat nad jubileuszem objął prezydent RP Lech Kaczyński.
LASSOTA JAK NAJDALEJ OD CRACOVII, ZOSTAW TEN KLUB W SPOKOJU.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)