Zwracam sie do Was z zapytaniem, a wlasciwie z prosba :)
Potrzebuje alfabet naszego ojczystego jezyka zapisany w formie fonetycznej, wraz z wymowa (wszystkie rodzaje "ń" "u" itd.)
Czy ktos z Was dysponuje takowym skarbem?
Stawiam bro :)
-
-
Panowie polonisci potrzebuje Waszej pomocy :)
takie coś, ale to nie to... ale moze się przydać
[url]http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_polski[/url]
AA wiesz jak się robi próbę mikrofonu, żeby uwzględnić także bardziej egzotyczne głoski, takie jak na przykład "ł"?
"raz raz próba mikrofonu raz dwa trzy cztery pięć próba mikrofonu sześć siedem łosiem"
Geo, liczylem na Twoj post w tym temacie, i sie zawiodłem :(
Czy mógłbyś bardziej wyprecyzować o co chodzi?
Bo nasze litery wymawia się "klasycznie" - nie mamy czegoś takiego, jak np. "transkrypcja językowa" (czy jak się to nazywa) słów nagielskich, ze specjalanymi znaczkami.
Mam trochę literatury w pokrewnych dziedzinach, pogrzebałem, nie znalazłem.
dź jest dź, ż jest ż
jedyne tak naprawdę "inne" to "ą"
które wymawia się przez "o"
Poza tym - jak wiem z dobrego źródła (=wymowy stosowanej przez aktorów) - "trend" się zmienia co jakiś czas; byl okres gdy "ę" wymawiało się z takim właśnie "dźwiękiem", był taki, gdy mówiło się "en".
Generalnie chodzi o to ze kolo od gramatyki opisowej kazal sie nauczyc na pamiec wszystkich rodzajow fonetyczej wymowy wszystkich liter, tak wiec np. "ń" jest kilka rodzaji, w zaleznbosci od akcentu itp, tak samo "o" "e" "u"..
Zalezy tez, do czego to potrzebne: istmieje np. miedzynarodowa transkrypcja fonetyczna, w której wszystkie zgloski maja ustalony zapis. To jest chyba jedyne profesjonalne narzedzie, wszelkie inne transkrypcje musialyby byc robione ad hoc.
Transkrypcja powinna byc umieszczona w kazdym podreczniku jesyka polskiego dla cudzoziemców, wiem ze jednak nie w kazdym jest. Powinna byc na 100% w podreczniku brytyjskiego wydawnictwa Routledge. No i jest w wiekszosci podreczników jezyków obcych ( zwlaszcza klopotliwych fonetycznie, jak angielski, francuski). Przykladowo, nazwisko maszego reprezentacyjnego obroncy byloby zapisane b, o z wezykiem u góry, k. Sz w tej transkrypcji to przedluzone w pionie s; rz to jakby rosyjskie z.
.>
Podręcznik Zenon Klemensiewicz pt
"Podstawowe wiadomości z gramatyki języka polskiego"
tam znajdziesz wszystko
łacznie z zapisem fonetycznym głosek bo jak zdązyłes zauważyć nie sa to zwykle literki tylko bardziej przypominajce jezyk rosyjski, np dz, dż, dź , sz, mają swoje odpowiedniki nie mam jak ich tu napisac
jesli chodzi o samogloski noswe ą ę to wymawia sie je w zaleznosci gdzie sa w wyrazie
tak samo jets z ń
Adam niech się Twoja dupencja w końcu zaloguje, a nie wszystko za Nią robisz, opamiętaj się pantoflu;)
:*
;))
5 dni później
panowie ja również potrzebuję pomocy ;-)
3. Punktem wujścia każdego filozofowania jest:
a) mądrośc
b) doświadczenie
c) wiedza
4. Pytania filozoficzne pojawiają się wtedy, kiedy:
a) rozstrzygamy powiązanie rzeczy
b) tworzymy pojęcia
c) swiat sdoświadczalny traci swoją oczywistość
5. Kiedy człowiek jako filozof doświadcza utraty rzeczywistości?
a) wiedza jego intelektu staje się wątpliwa
b) wiedza jego doświadczenia staje się watpliwa
c) wiedza jego jest pewna i ugruntowana
6. Jak filozofowanie ma się odbywać?
a) przy pomocy metod "z zewnątrz"
b) filozofia określa przedmiot i metodę
c) korzysta z metod nauk szczegółowych
7. Które z postawionych pytań jest pytaniem empirycznym
a) kto odkrył Australię?
b) Co to jest prawda?
c) czym jest człowiek?
8. Które z postawionych pytań jest pytaniem filozoficzym?
a) Co to jest język?
b) Czy wegierski jest językm indoeuropejskim?
9. Która definicja filozofii jest poprawna?
a) filozofia jest doskonałą znajomością wszystkich rzeczy
b) filozofia jest pojęciowym ujęciem tego co jest gdyż tym co jest rozum
c) filozofia jest krytyczną wiedzą rozumową o warunkach rzeczy rozumowej jako całości
10. Człowieczeństwo według Platona polega na
a) rozwoju pierwotnych popędów zmysłowych
b) rozwoju ducha
c) panowaniu rozumu (ducha nad sferą zmysłowa)
11. Głowne kierunki pytań filozoficznych mozna wysunąć z
a) trójkąta Hegla
b) trójkąta Kanta
c) trójkąta Platona
14. Czy etyka i poi etyka należy do
a) teorii poznania
b) filozofii praktycznej
c) logiki
15. Kartezjusz próbował rozwiązać problem ontologii w oparciu o
a) mechanikę
b) antropologię
c) biologię
16. Czy byt prawdziwy jako właściwa jedność według Arystotelesa to
a) przypadłośc
b) akt
c) substancja
17. Ile Arystoteles wymienił w swojej tabeli kategorii?
a) 8
b) 10
c) 12
Kto odpowie dziś może liczyć na piwo jak tylko potrzebująca się zjawi w Krakowie. :-)
człowieku zwariowałes ? ;)
Nie, tyle że moja druga połowa dziś sobie uprzytomniła że jutro ma test z filozofii i jest podbramkowa sytuacja. Piwo od niej i drugie ode mnie dla autora poprawnych odpowiedzi. Jak zda oczywiście.
A ja najbardziej lubię literkę r. Literka r w wyrazie Cracovia nie jest taką samą literką r, co literka r w wyrazie wiatr na przykład. Mówiąc wprost i bardzo szczerze: ta pierwsza jest dźwięczna, a ta druga jerst bezdźwięczna.
Fonetyka rulez
K.
D.J.Cat
3b, 4a, 5c, 6a, 7b, 8a, 9c, 10c
Jak sie uda to reszte tez Ci podam, odpowiedzi podala mi kolezanka ktora sie uczy w liceum 2 rok filozofii, w 1 klasie miala 5, za udzielone odpowiedzi nie ponosze odpowiedzialnosci ;)
Dzięki, zaraz przekażę
ja bym raczej wybierał losowo
filozofia to przedziwna dziedzina nauki(?)
:D
Arystoteles uciekł od Platona, wiem nawet dlaczego, ale się wstydze powiedzieć. Dla bezpieczeństwa założył potem własną szkołę w której się nauczając chodziło, co minimalizowało możliwość niespodziewanego ataku od tyłu.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)