Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • TVN, "Superwizjer Niedziela 22,15 OGLĄDAMY...

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 29.10.2005 o 12:46
      Ostatnia aktywność 10.11.2005 o 13:59
      2053 wyświetleń
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 09.11.2005 o 18:43
      Post #260414 09.11.2005 18:43
    Ludzie, oni tam w tej Warszawie chyba już kompletnie upadli na mózg. Zaczynamy się dowiadywać, że Jaruzelski, kiedy był dowódcą Ludowego Wojska Polskiego miał kontakty z wojskowymi służbami specjalnymi. Za chwilę się dowiemy super sensacyjnej wiadomości, że Wilhelm Keitel się kontaktował z Abwehrą, Stalin z NKWD, a Papa Ratzinger z jezuitami.
    • Blady Niko

9.5K
      201
    • 09.11.2005 o 19:06
      Post #260418 09.11.2005 19:06
    Problem w tym, że owe dokumenty dotyczą okresu, w którym Jaruzelski jeszcze nie był dowódcą Ludowego Wojska Polskiego. Ba, nawet chyba wówczas o tym nie śnił. :) Chodzi o jakieś dokumenty ewidencyjne z całego okresu powojennego zaczynajacego się w 1945 roku, oraz o list z maja 1949 r., w którym szef oddziału II Sztabu Generalnego gen. Wacław Komar pyta szefa Głównego Zarządu Informacji Wojskowej płk. Stefana Kuhla czy grupa oficerów - wśród nich niejaki "ppłk Jeruzelski Wojciech" - może służyć w zwiadzie wojskowym w II oddziale Sztabu Generalnego. Jest też odpowiedź Informacji do SG, że nie wnosi ona sprzeciwu. Odpowiedzi tej towarzyszy pisana odręcznie przez oficera Informacji notatka służbowa też z 1949 r. Jej autor pisze o "Jeruzelskim", że jest on tajnym informatorem o pseudonimie "Wolski" zwerbowanym 23 marca 1946 r. "na uczuciach patriotycznych". Według tej notatki, Jeruzelski to "dobry tajny współpracownik, nadający się na rezydenta". Załączony jest też krótki biogram "Jeruzelskiego". Biogram identyczny z biogramem Jaruzelskiego. Dokumenty te wisiały jeszcze niedawno w witrynie internetowej IPN i można je było bez problemu przeczytać.
    • knur

8.9K
      182
    • 09.11.2005 o 19:47
      Post #260425 09.11.2005 19:47
    [i]"Według tej notatki, Jeruzelski to "dobry tajny współpracownik, nadający się na [b]P[/b]rezydenta""[/i] ;)
    • mg

719
      0
    • 09.11.2005 o 20:13
      Post #260428 09.11.2005 20:13
    paso_zyd Napisał: > Wielki Wasserman...już nikt nie pamieta jak > zamykal chłopaków ze Studium Wojskowego... Wasserman nie jest bohaterem mojej bajki ale kłamstw nie lubię. Jakich to "chłopaków ze Studium Wojskowego" zamknął Wasserman i na ile? :-)
    • paso_zyd

959
      0
    • 10.11.2005 o 09:25
      Post #260478 10.11.2005 09:25
    mg podyskutowac moge z Toba prywatnie a nie na forum bo znowu ktoś mi zarzuci ze rzucam nazwiskami na prawo i lewo... zarzuciłes mi kłamstwo... pogadamy jak Cie spotkam(dalej nie wiesz kim jestem??-chyba juz wiesz:)) przypomne Ci tylko bunt w Studium Wojskowym, prokuratora Wassermana i wyroki... reszte Ci nasi wspolni koledzy opowiedza:P BEZ ODBIORU!!!
    • mg

719
      0
    • 10.11.2005 o 12:28
      Post #260496 10.11.2005 12:28
    paso_zyd Napisał: > zarzuciłes mi kłamstwo... Tak, twierdzenie, że Wasserman kogoś wsadzil za sprawę Studium Wojskowego jest klamstwem. > dalej nie wiesz kim jestem??-chyba juz wiesz Szczerze mówiąc kompletnie się tym nie interesowalem. Nie interesuje mnie to. Rozszyfrowywanie nicków nie jest moją życiową pasją. > przypomne Ci tylko bunt w Studium Wojskowym, prokuratora Wassermana i wyroki... Jakie wyroki? Przypominam przy okazji, że to nie Wasserman pisal i przedstawial przed sądem akt oskarżenia w tej sprawie i nie on reprezentowal prokuraturę. > reszte Ci nasi wspolni koledzy opowiedza Zapewne mamy wspólnych kolegów ale nie muszą mi nic opowiadać. Bylem świadkiem obu akcji, za które stanęli przed sądem Chojnacki i Markiewicz, co więcej to ja wlaśnie bylem sprawcą "napaści" na Brochwicza-Raduchowskiego, za co oskarżono Przemka :-)Zeznawalem przed sądem jako świadek w tej sprawie i obserwowalem wszystkie pozostale rozprawy. Nikogo o nic nie muszę pytać. Sprawę znam jak malo kto i oświadczam, że klamstwem jest twierdzenie, że Wasserman kogokolwiek oskarżal przed sądem i "wsadzal" w tym procesie. Zwlaszcza, że nikt za to nie siedzial :-))) Zanim się kogoś opluskwi warto dopytać się jaka jest prawda. Zwlaszcza, jeśli sprawę zna się tylko z czyichś opowiadań lub z lektury NIE, które w ramach walki z PiSem lansuje od dawna podobne do Twoich tezy.
    • paso_zyd

959
      0
    • 10.11.2005 o 12:40
      Post #260497 10.11.2005 12:40
    tia! zastanawiam się czemu tak bronisz Wassermana...czyzby zalatwil Ci prace w tvn?? Chojnacki byl donosicielem:)-co zostalo mu udowodnione... I jeszce jedno! Rozszyfrowanie nikow nie jest Twoja pasja a jednak chodziles i wypytywales o mnie kilku ludzi:P Jesli chodzi o gazete NIE to takowej nie czytuje...a podaje rzeczy sprawdzone przez siebie choc czasami sie myle, jednak tą sprawe znam doskonale. I zauwazam poraz kolejny ze odezwala sie w Tobie wszechwiedzaca wiedzma PLEPLE:) i sztandarowe dla PISiorów "TKM"!!! Z PISem nie walcze acz kolwiek mam inne poglady...
    • mg

719
      0
    • 10.11.2005 o 12:53
      Post #260498 10.11.2005 12:53
    paso_zyd Napisał: > zastanawiam się czemu tak bronisz > Wassermana...czyzby zalatwil Ci prace w tvn?? Nie pracuję w tvn, więc nie mial mi co zalatwiać. Nie bronię Wassermana tylko nie lubię jak ktoś bezpodstawnie pluje na innego czlowieka. Zwlaszcza wtedy, kiedy ten czlowiek jest solą w oku esbeckiego towarzycha. I wlaśnie esbecko-uopowskie towarzycho sporo rbi ostatnio żeby oczernić Wassermana. Nie bez powodu... > Chojnacki byl donosicielem-co zostalo mu udowodnione... Kolejne klamstwo. Przez kogo zostalo "udowodnione"? > chodziles i wypytywales o mnie kilku ludzi Kolejne klamstwo. Albo mania wielkości. > a podaje rzeczy sprawdzone przez siebie > choc czasami sie myle, jednak tą sprawe znam > doskonale. Jak widać nie znasz tej sprawy. Ja operuję faktami a ty bezpodstawnie oskarżasz. > I zauwazam poraz kolejny ze odezwala sie w Tobie > wszechwiedzaca wiedzma PLEPLE i sztandarowe dla > PISiorów "TKM"!!! Coo? Jaka wiedźma? Pleple, pisiory? To infantylizm wtórny czy pierwotny? Piszesz to na trzeźwo? A z PiSem nie mam nic wspólnego.
    • paso_zyd

959
      0
    • 10.11.2005 o 13:26
      Post #260501 10.11.2005 13:26
    Tia Rozsypał sie KPN to trza sie PISowi podlizac... Krótka masz pamięć a moze wybiorcza...:P
    • As_ksc

1.2K
      0
    • 10.11.2005 o 13:46
      Post #260503 10.11.2005 13:46
    Moim zdaniem Paso_Żyd przegina. Rozumiem, że można być przeciwko lustracji, ale, żeby tak się rzucać na człowieka demaskującego ubeków, i jeszcze używać tak dziecinnej terminologii, to zakrawa na śmieszność.:p Smash the reds!!!!!!!!
    • paso_zyd

959
      0
    • 10.11.2005 o 13:59
      Post #260506 10.11.2005 13:59
    z czym przegiołem?? obraziłem kogos?? ...wielcy prawicowcy sie znaleźli...:P

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie