Pewnie tez już było, ale jak się na forum pojawiły "Państwa" to mi się przypomniała taka dziecinna zabawa w "Państwa/Miasta". Zatem - jakie jest Wasze ukochane miasto (oczywiście oprócz otoczenia Ziemi Świętej). Miasto, w którym byliście, albo dopiero chcielibyście pojechać. Miasto, do którego często wracacie czy fizycznie, czy w marzeniach
Dla mnie takim miastem jest [b]Wenecja[/b]. Byłem tam już niezliczoną ilość razy (o kazdej porze roku, czy dnia, w słońcu, deszczu, śniegu czy powodzi - w dzień roboczy i w karnawale, w dzikich tłumach i jako jeden z nielicznych przechodniów), nieraz na kilka godzin tylko, nieraz na dłużej. Nieraz specjalnie, nieraz przypadkiem. Ile razy (np. wracając z Anglii) nadrabiałem w sumie tysiące kilometrów, aby np. pod Kolonią niespodziewanie dla samego siebie skręcić na południe i po kilkunastu godzinach jazdy wylądować na Placu św. Marka. Coś mnie tam ciągnie.
Wydaje mi się, że znam to miasto tak, jak bym sie tam urodził, i że mógłbym służyć za przewodnika. Ale... za każdym kolejnym pobytem odkrywam w niej coś nowego, niesamowitego.
Jakie to szczęście (dla mnie), że Wenecja jest odległa tylko o 10-12 godzin jazdy od Krakowa i że zawsze jak mi odbije to sobie tam jadę
-
-
MIASTA
Praga - Piękne miasto, naprawde piękne.Napewno jedno z ładniejszych i najbardziej klimatycznych miejsc w europie.
Disneyland - hehe jak byłem mały to po jednej wizycie chciałem tam zamieszkać:)
Biograd - małe wypoczynkowe miastoczko (Chorwacja). Jest tam wszystko czego szukacie na wakacje aby wypoczac po roku pracy. Plaza, zarowno piaskowa jak i kamienna, niezliczone kawiarenki, bary i pijalnie wina. Duzo palm, czułem sie jakbym co najmniej był w Malibu czy ki chuj.
W tym roku Dublin, juz sie nie moge doczekac, lubie wyspiarskie klimaty. W Londynie byłem za młody, zeby przejsc sie do jakiegos Baru na piwko, a tera zpasi:]
Poza Krakowem jest inne miasto które ukochałem a raczej trzy miasta czyli Trójmiasto - za niebywały klimat, jeśli coś jest nie tak to lubię tam uciec i skoczyć nad morze, do portu popatrzyć w jego otchłań i od razu jest mi lepiej...
Inne miasto które bardzo polubiłem to Amsterdam za luz który tam panuje...
Do innych miejsc na świecie mogę jeździć - ale tylko na parę dni...
Grudziądz i Wilhelmshaven. To pierwsze polecam w senne popołudnie gorącego lata. To drugie późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną. Mgły i odpływy, buczenia statków i kupa mew. A wszystko to się ogląda siedząc samemu w foczarium.
Ale do Krakowa im daleko... Polecam okolice takiego fajnego stadioniku na ul. Kałuży.
Wenecja to może by i była OK, ale miałem okazję tylko w lecie, w tłumie większym niż w M1 gdy sprzedają plazmowe za 100 zł.
Ja lubie Tarnów, musza to być miasta w których byłem?!?
Bo takto to lubie Paryż, Los Angeles, Rzym i Pekin:D
Krynica- przyjemne uzdrowisko u podnóża Beskidów.
Wiedeń- Mieszka tam mój wujek, który jest zarazem moim Ojcem Chrzestnym. Spędziłem tam chyba najlepsze do tej pory wakacje. Całe dnie zwiedzałem, a wieczorami popijałem z kuzynami piwo.
Wenecja jest zajebista. Ale najpiękniejsza jest chyba Praga. Ja mieszkam w Wodziu i często robiliśmy tak z kumplami: Jechaliśmy do Bohumina. Nawalaliśmy się w knajpach Bohumina. Ok 24 ładowaliśmy się do pociągu pospiesznego, czyli tzw rychlika relacjiBohumin-Praha. Ok 7 byliśmy na Vaclavske Namesti, piliśmy piwo, ok 24 ładowaliśmy się na pociąg powrotny i przed Zebrzydowicami nas budził konduktor, bo dalej była granica.
W ogóle Czechy mają to do siebie, że tam prawie każde powiatowe miasteczko ma swój niepowtarzalny urok.
Z innych zajebistych miast, które mi utkwiły w pamięci: Lizbona, Roros w Norwegii, Barcelona.
Poza tym Wodzisław jest zajebisty. No i knajpy na Pszczyńskiej w Gliwicach.
Miasta w których byłem i które mnie na swój sposób urzekły(polecam zresztą wszystkim ich odwiedzenie) to:
-Wenecja(jedyny minus to że potwornie śmierdzi,ale klimat ma)
-Genewa(czyste zadbane miasto, piekne kościoły)
-San Sebastian
-Praga
-Bordeaux
Sztokholm ,Lwów ,Kazimierz Dolny i cała fura miasteczek w Szwecji otoczona lasami i jeziorami
Przede Wszystkim RZYM :D
Paryż, a na drugim miejscu Wenecja.
W Polsce - Wrocław, Gdańsk, Biecz, Zielona Góra
zagramaniczne - Praga, Nowy York, Złoczów, Monterrey
Złoczów zagramanicą?
Dublin :]
Dublin?? ale wszystkie irlandki są bardzo brzydkie :P jedyne co ich ratuje to puby, piwo i kawa po irlandzku :D
polska: POZNAN (najladniejsze dziwczyny na swiecie!)
poza polska: MONACO
Trzy stare babcie przyszły na basen i się rozłożyły na trawie. Pierwsza podnosi się, staje na słupku tam gdzie woda jest najgłębsza i się szykuje do skoku. Ratownik chwycił się za głowę i krzyczy:
- Niech babcia nie skacze! Babcia się utopi!
A babcia skok do wody, elegancki crawl, odbija się od ściany, płynie z powrotem, wychodzi. Ratownik zdziwiony się pyta:
- Gdzie babcia się tak dobrze nauczyła pływać?
- Za młodu byłam w harcerstwie, mieliśmy dużo obozów nad jeziorem, często pływaliśmy i tak mi zostało do dziś.
Druga babcia staje na słupku, szykuje się do skoku. Ratownik krzyczy:
- Niech babcia nie skacze, babcia się utopi!
A babcia jeszcze szybciej płynie tam i z powrotem.
- Babciu, gdzie się babcia tak szybko nauczyła pływać?
- Za młodu uprawiałam pływanie. Startowałam na olimpiadzie w 1936 roku w Berlinie i tak mi zostało do dziś.
Trzecia babcia staje na słupku.
- Niech babcia nie skacze!
A babcia szus do wody. Płynie jak strzała. Ledwo się wody dotyka. Odbija się od ściany i płynie z powrotem. Wychodzi.
Ratownik zdębiał:
- A babcia gdzie się tak fantastycznie nauczyła pływać?
- Ja byłam za młodu w Wenecji kurwą na telefon.
<>
w Polsce- Szklarska Poręba (strasznie mi sie tam podoba)
poza Polska- Praga Czeska
Miś, nie mów że Zloczów jest w Polsce, bo nas Geopijatyk zwyzywa od nacjonalistów i wklei do sygnaturki. Uważaj ! :-)
SZCZAWNICA I WSZYSTKO JASNE:-)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)