Natomiast chciałbym jeszcze tylko napomknąć o pewnej sprawie, bo do dyskusji na ten temat nie mam czasu ani też wystarczających kompetencji. Otóż katolika obowiązują przykazania zawarte w Dekalogu, przykazania kościelne, uznane dogmaty wiary i wypowiedzi papieża ex catedra w sprawach wiary i moralności. Wtedy (w myśl dogmatu) jest nieomylny. Otóż treść encyklik nie jest tego typu wypowiedzią, co mnie zdziwiło, ale tak jest. Tłumaczył nam to pewien mądry ksiądz na rekolekcjach. Papież się niezwylke rzadko wypowiada w ten sposób, tj ex catedra w sprawach wiary i moralności, czasami raz czy dwa w trakcie swojego pontyfikatu, a czasami nigdy. Nie wiem o jakie wypowiedzi chodzi, ale nie sa to encykliki. Jeszcze raz powtarzam, że sam byłem tym zdziwiony. Myślałem, że każda z wypowiedzi papieża, poza tymi przy kawie z kumplami, jest nieomylna. Tymczasem tak nie jest. Encylkiki w myśl dogmatu nie są nieomylne. Więc przy całym szacunku dla ich autorów, wiara katolicka nie zobowiązuje mnie do bezkrytyczności wobec nich.
Geopijatyk
-
-
CIMOSZEWICZ
Nasz Naród, Naród Polski, jest możliwy tylko dlatego, że są inne Narody. Zlikwidujmy inne Narody, zniknie Naród Polski.
Geopijatyk!
(Tym razem tylko po 6 piwach wypitych w Adrii z kumplem z Włodawy, fanatykiem poleskiego klubu Górnik Łęczna)
e tam partia rozpusci sie w narodzie a narod w partii i partia przestanie być potrzebna [obywatel Piszczyk]
ja tylko chcę udowodnić, że nacjonalizm jest BEZ SENSU. Czyli, że państwo narodowe nigdy nie zaistnieje, po prostu dlatego, że jest NIEMOŻLIWE. No a jak ktoś chce nas z powrotem wywieźć na drzewa, to niech wejdzie na te drzewa w Wszechpolandii, ale nie w Polsce. Brońmy Polskę przed nacjonalistami, bo nacjonalizm to śmierć Polski.
Geopijatyk
Geopijatyk.....
Masz szczęście że ci nacjonaliści w Wersalu ustalili granice Polski....Bo byś mieszkał w niemczech, lub czechach....Znawco historii......
DOWCIP WYBORÓW PREZYDENCKICH 2005:
Cimoszewicz -kandydat bezpartyjny ponad podziałami.
Ubole juz bardziej bezczelni być nie mogą.
Geopijatyk napisał:
> wypowiedzi papieża ex catedra w sprawach wiary i moralności. Wtedy (w myśl dogmatu) jest nieomylny
no tak właśnie jest, żadne to chyba novum??
Maniex novum polega na tym, że Encykliki nie są takimi wypowiedziami. Tzn oświecam niniejszą informacją jeszcze nieoświeconych. Co zaś się tyczy Syllabusa to dla mnie jest to taki sam folklor jak traktat w Tordesillas.
Geopijatyk
A encyklika Leona XIII "O sekcie komunistów, socjalistów i nihilistów" to też folklor?..
Jak to niektórych prawda boli......:)
Mocny sznur namydlić
Zgrabną pętlę uładzić
Hak stalowy umocnić
Sznur zawiesić, łeb wsadzić
(A tak nawiasem mówiąc, mogłaby się kiedyś ukazać encyklika potępiająca głupotę.)
Gpjtk
Martinez Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> DOWCIP WYBORÓW PREZYDENCKICH 2005:
> Cimoszewicz -kandydat bezpartyjny ponad
> podziałami.
> Ubole juz bardziej bezczelni być nie mogą.
>
>
Tak... ale dramatem jest, że część ludzi uważa, że tak jest naprawdę...
Mnie to zjebiście przeraża...:/.Czy naprawdę Polacy są tacy głupi??
Agnan Napisał(a):
-------------------------------------------------------
>(...)
> Tak... ale dramatem jest, że część ludzi uważa, że
> tak jest naprawdę...
albo też część chce tak uważać :]
11 dni później
Hooop do góry - dzis przesłuchiwany jest pan C.
W tym momencie mamy 10 min przerwe na ochłonięcie...
Moze ktoś oglądał od poczatku i jakis mały komentarz przedstawi (ja przez ten cholerny upał nie tylko pospalem dłużej ale i o przesłuchaniu zapomniałem)
Wróciłem z Wodzia do Gliwic. Znowu jestem lekko nawalony. W Wodziu sadziłem z uporem rzodkiewkę i fasolę. Blazy mi pojawiły się na palcach od tego. Więc przeciąłem igłą. Zasadziłem/zasiałem tego od groma. Kilka dni nic nie robiłem innego poza farmingiem. Wieczorem drinkowałem z kumplami. A skoro słonko wzeszło znowu sadziłem rzodkiewkę i fasolę. Znaczy bodłem te blazy igłą. Pojutrze udaję się na Pojezierze Augustowskie. Gdzieś mi wcięło 2 wędki. Szukałem w Wodziu, w Gliwicach, pytałem znajomych nikt nic nie wie. Ale mam cały osprzęt, kołowrotki, haczyki, linki, jak za młodych czasów zerwie się kawałek leszczyny, a bo to co bambus ma być lepszy???? Nie lubię zabijać zwierząt, więc zawsze robię to szybko: ciach i po głowie. Nigdy nie wędkuję na żywca (chyba z Żywcem w koszyku, mam na mysli piwo). Uwielbiam grzybbing i rybbing. A co do Oderki to jak widać pogłoski o śmierci okazały się lekko przedwczesne. No i Kozakiewicz pokazał 25 lat temu Kacapom swój gest. (Można przymknąć z pobudek wyższych, ze skakał w Bałtyku Gdynia). Ruszcie swoje pasiaste tyłki i wyjedźcie w plener. Do lasa. Do bagien. Do jezior. Do gór.
Geopijatyk!!!
Polecam stronę cimoszenko.info którą tu już pasożyd zaanonsował, można się pośmiać jak kto kumaty :)
Bardzo dobra strona :D
Pozdro dla prawicowych psycholii : P
Deko akcji mu się omskło. Słabą ma pamięć kolo. Już to widzę, jak zwykły obywatel badany przez skarbowość na okoliczność np. posiadania majątku bez pokrycia, zostanie uznany za wiarygodnego, ze ma to w imieniu córusi lub wujcia i to tylko tak nominalnie na niego jest zapisane.
A bezczelny ten Cimoszenko jak każdy czerwony.
Ja go jeszcze nie cierpię za promowanie myślistwa w kraju. Morderca! Co, może nie?
kutz i hoffman sa w jego komitecie - zawsze widziałem, ze o nich dobrze myśleć nie należy :-(
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)