Zaraz, to już nie francuski inwestor będzie w dwa lata budował halę na 15 tys. ludzi w Sosnowcu?
Uwierzę, jak zobaczę. Chyba że to szukanie miejsca do lądowania, po najbliższym zjeździe.
-
-
U naszych rywali (prywatne pogaduchy będą kasowane)
To już zaczyna być naprawdę "Radio Erewań", ja z kolei o ile sobie mogę przypomnieć to słyszałem nie o Rosyjskim i nie o Francuskim, ale o Szwajcarskim i nie o "inwestorze", ale o "indrestorze", do tego miało być Spa (wszakże niezbędna rzecz w każdym hokejowym klubie) i wszystko było uzasadniane "rozwojem polskiego hokeja poprzez MHL". Tymczasem wygląda na to, że nawet jeśli coś będzie, to za wspólne pieniądze, tzn. wspólnie podżyrowany kredyt jak mniemam, Wielki Bajarz może zrobić lokalną zabawę fanom jednego klubu, w seniorskiej lidze międzynarodowej, a "wszechmocne kontakty" miast dla wszystkich spożytkować partykularnie "dla swoich". Z tym, że to nie pierwszy "wielki projekt" więc poczekajmy.
Aha - koparki i spychacze na budowie nowej hali na 15 001 widzów powinny być od początku kwietnia (jakby nie było 1 kwietnia, dopiero teraz dotarło do mnie bolesne znaczenie daty pierwotnie przez Wielkiego Bajarza podanej, wcześniej się nie zorientowałem, słowo), tymczasem na razie są "tajemnicze uśmiechy". Niech nam żyje centralne planowanie!
A tymczasem Unia ogłasza przetargi na:
- sprzęt hokejowy - [url=http://unia.aksam.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1014:przetarg-na-sprzt-hokejowy&catid=34:aktualnoci&Itemid=80]KLIK! [unia.aksam.pl][/url]
- usługi autokarowe - [url=http://unia.aksam.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1015:zapraszamy-przewonikow&catid=34:aktualnoci&Itemid=80]KLIK! [unia.aksam.pl][/url]
Panowie, bądźcie poważni. Czytajcie ze zrozumieniem. Przecież na pierwszy rzut oka widać, że Szwajcarska i Rosyjska inwestycja to dwie różne sprawy. A to że akurat obydwie w Sosnowcu, to czysty przypadek. Skoro inwestorzy tak chcą to kto im zabroni? Nie zdziwię się jak WB (że użyje epitetu stosowanego przez ŻK) ogłosi że te dwie sprawy toczą się równolegle. Przecież nie powiecie mi, że WB nie może tego obiecać. Otóż może i wierzę że jest do tego zdolny. Skoro zapowiedział już (w przeciągu kilku miesięcy) że najlepsi polscy hokeiści będą grali w Gdańsku i w Sosnowcu to znaczy że mamy taki potencjał. Przecież klasowych graczy u nas dostatek, prezes wie o tym najlepiej.
Skoro WB ma tak poważne i wielkie plany to nie dziwcie się, że nie ma czasu na znalezienie sponsora dla ligi. On to robi celowo. Teraz sponsor dałby parę groszy. Już niedługo sponsorzy i TV będą walczyć ja lwy o choćby kawałek naszej ligi
Jesteście ludźmi małej wiary i rzucacie kłody pod nogi Wielkiemu Prezesowi. Wstydźcie się ludzie małej wiary...
Ja przepojony nową piękną wizją hokeja w Polsce udam się na długi weekend, w oczekiwaniu na chwilę gdy równolegle na dwóch sosnowieckich arenach odbywać się będą rozgrywki klasy światowej.
Doczytałem do 2. zdania w leadzie: "Piotr H..a sik mówi".
i dalej już nie muszę czytać, bo wiadomo, że jak Wielki Bajarz mówi - to mówi ;)
To Jerzy Urban naszych czasów :P
tylko nie rozumiem, gdzie mają grać ci nasi wszyscy najlepsi hokeiści? Wczoraj mieli grać w Olivii, teraz w Sosnowcu, jutro pewnie w Szczecinie. A że tam lodowiska nie ma? Drobiazg. H..a sik wybuduje. Na 20 tysięcy.
Gdyby to nie dotyczyło nas - można by umrzeć ze śmiechu. Czy nikt (poza kolegą ŻK) nie widzi, że ten osobnik swym parciem na szkło i pieprzeniem głupot ośmiesza polski hokej, a to na pewno nie zachęca "inczegośtam"
mrówka Napisał(a):
-------------------------------------------------------
On to robi celowo.
tego się właśnie obawiam najbardziej, prawdę mówiąc. Bo dopóki to jest "sen wariata", to można liczyć, że pobudka nie będzie zbyt bolesna, ot nieszkodliwy w dłuższej perspektywie idiota, natomiast jeśli on czyni to wszystko świadomie i w pełni władz umysłowych, no to sprawa zaczyna być dużo poważniejsza...
mrówka Napisał(a):
Wstydźcie się ludzie małej wiary...
Tak, to prawda. Na przykład ja się bardzo często wstydzę. Mam w pracy kolegę, którego w zeszłym sezonie przyprowadziłem na halę i dwóch następnych, którzy po relacji tego pierwszego deklarują, że w przyszłym sezonie by chcieli zajrzeć. I oni zaczęli co nieco zaglądać w artykuły jak gdzieś się o hokeju pojawią. Niestety zwykle są to właśnie "opowieści z mchu i paproci" i kiedy np. idę do kuchni i dostaję pytanie jakieś pytania o Olivię, ligę zawodową, KHL i tym podobne, to właśnie wtedy na przykład bardzo się wstydzę. Ostatnio się wstydziłem jak mi mówili, że w internecie czytali, że ten prezes taki fajny, bo z kibicami siedział na kadrze i szkoda tylko że nie wygrali bo on im chciał nieba przychylić. Dopiero jak im kazałem się przyjrzeć tej fotce to zwrócili uwagę, że wszyscy ci "kibice" jakoś tak niemrawo w dopingu byli i przypadkiem każdy miał "nowiutki identyczny jak pozostali szal", o tak, wstyd to jest uczucie które wobec znajomych, jako kibic hokeja, niestety ostatnio często dane jest mi zgłębiać dzięki staraniom i wypowiedziom Wielkiego Bajarza. Tu musze Ci przyznać kolego mrówka, że trafiłeś w sedno sprawy. Celność co najmniej porównywalna, a może nawet i lepsza niż Leszka w 7 meczu finału jak z zerowego kąta przez 2 obrońców i Kosowskiego trafił, serio! Ja wiem, że to ironię zakrawa, ale ustrzeliłeś temat w punkt, jakby to inny wątek był, to za to zdanie bym Ci nawet "typer of the day" przyznał. Nie żartuję!
[hr]
Jednakowoż chciałbym zauważyć, że nikt nie może być chyba aż tak skrajnym nieudacznikiem. I najbardziej to ja się obawiam tego, że kiedy Wielkiemu Bajarzowi w końcu coś się uda jak tej przysłowiowej ślepej kurze, wtedy zacznie się hosanna i alleluja, bo oto zbawca i geniusz kroczy ku chwale po drodze zwycięstwami usianej! Czyli mówiąc krótko - moim zdaniem najgorsze co może być to wcale nie jego bajki i obietnice, nie, kolejne porażki też nie, ale właśnie ewentualny epizodyczny sukces. Brzmi to paradoksalnie, ale obawiam się, że na jego podstawie nastąpiłaby aproksymacja oceny całości działań Wielkiego Bajarza, co znacząco przedłużyłoby tą farsę.
http://kateheci.pl/kateheci/index.php/home/kkh-kaszowski-krynica/item/372-krynicki-hokej-si%C4%99-odradza#.UX7UMkohOFQ Dobre wieści z Krynicy.
I to jest świetny news!
Super !Tym bardziej że klub ten nigdy nie był rozpieszczany( jak chociażby kluby górnicze w latach 70-80-siątych)
[i]Petr Lipina, Mateusz Rompkowski, Mateusz Bryk, Kamil Górny i Adrian Labryga przedłużyli swoje kontrakty z JKH GKS Jastrzębie - informuje oficjalny serwis wicemistrzów Polski.[/i]
To dobrze. Oznacza to, że duet artystów na lodzie B&G na pewno do nas nie trafi
[quote=gkstychy.info]
Csorich żegna się Tychami.
33-letni obrońca w sezonie 2013/14 na pewno nie będzie reprezentował barw GKS Tychy.
Marian Csorich był związany kontraktem z GKS do dnia dzisiejszego i kierownictwo sekcji hokejowej podjęło decyzję o zakończeniu współpracy.
Pochodzący z Gdańska hokeista grał w tyskiej drużynie przez ostatnie trzy lata. W tym czasie zdobył srebrny oraz brązowy medal mistrzostw Polski. W sezonie 2012/13 rozegrał 48 spotkań, w których zdobył 2 bramki i zaliczył 17 asyst.
[/quote]
źródło: [url=http://gkstychy.info/hokej/135,wiadomosci/5340,csorich_zegna_sie_z_tychami/#][gkstychy.info][/url]
[hr]
[quote=gkstychy.info]
Nowa umowa Woźnicy
Ostatni dzień kwietnia przyniósł jeden nowy kontrakt w hokejowym GKS Tychy. Zawodnikiem tyskiej drużyny pozostaje Michał Woźnica.
[i]- Nie wyobrażałem sobie innego rozwiązania. Od urodzenia mam trójkolorowe serce i chciałbym grać w GKS do końca kariery - przekonuje Michał Woźnica.[/i]
Wychowanek MOSM Tychy reprezentuje barwy GKS nieprzerwanie od 2001 roku. Niespełna 30-letni napastnik w poprzednim sezonie zagrał w 32 meczach, zdobywając 16 bramek i notując 12 asyst.
[/quote]
źródło: [url=http://gkstychy.info/hokej/135,wiadomosci/5341,nowa_umowa_woznicy/#][gkstychy.info][/url]
[hr]
[quote=jkh.pl]
Wiemy również, kogo nie zobaczymy na Jastorze w przyszłym sezonie. Już kilka dni temu pisaliśmy o transferze bramkarza Ramona Sopko, który wraca do Francji, gdzie będzie grał w Gothiques d'Amiens. Z klubem żegnają się również inni zawodnicy, którym skończyły się kontrakty: Marcin Słodczyk, Bartosz Dąbkowski, Arkadiusz Kąkol, Milan Karliczek i Maciej Sulka. Na razie nie znamy nazwisk hokeistów, którzy ich zastąpią. Rozmowy transferowe w dalszym ciągu są prowadzone, a o ich efektach będziemy informować na oficjalnej stronie.
[/quote]
źródło: [url=http://www.jkh.pl/no_cache/aktualnosci/aktualnosc/id/pieciu-z-nowymi-kontraktami/][jkh.pl][/url]
No i co z tego, że cała liga kładzie na gościu krzyżyk, na Kowalówce też kładli. Tak jak rok temu byłem gorącym zwolennikiem jego powrotu i pisałem, że Kowalówka odchodząc od nas był czołowym środkowym ligi i z Rudim spokojnie może wrócić na ten poziom tak samo teraz napiszę z Mańkiem. Co nam szkodzi? 33 lata to nie jest wcale taki max jak na obrońcę, jest czas, potencjał jest bez dwóch zdań i cały okres przygotowawczy jeszcze. Zgaduję, że w wielu ofertach to on przebierał nie będzie, a do Gdańska nie bardzo jest gdzie i po co wracać, więc pewnie byłby chętny. Nie zastanawiać się i brać :)
Myślę, że nad powrotem Mańka można się zastanowić.
Nie jest jeszcze chyba na straty!
[quote]Przyszły tydzień ma dać odpowiedź czy w Sosnowcu powstanie klub, który będzie bił się o mistrzostwo Polski.
O rosyjskim projekcie informowaliśmy na początku tygodnia. - Jesteśmy w przededniu decyzji, które mogą zrewolucjonizować polski hokej. To wielki projekt, jakiego Polska nie widziała. Nie mówię oczywiście, że zaraz będziemy walczyć o mistrzostwo świata. Jest jednak szansa, że mocno ruszymy z miejsca. Więcej szczegółów powinno być znanych po długim majowym weekendzie - mówił Piotr Hałasik, prezes Polskiego Związku Hokeja na Lodzie.
Z naszych informacji wynika, że biznesmen, który ma przejąć Zagłębie ma przyjechać do Polski w poniedziałek. Skład drużyny to ma być mieszanka zawodników z Polski, Rosji i zawodników z USA i Kanady, ale z polskimi korzeniami.
Osoby odpowiedzialne za ten projekt sondowały możliwość uczestniczenia klubu z Sosnowca w rozgrywkach austriackiej EBEL. Czwartkowy "Sport" przesądza jednak, że Austriacy nie byli zainteresowani taką propozycją.[/quote]
źródło: [url=http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1,121859,13840697,Rosyjski_milioner_potwierdza_przyjazd_do_Sosnowca_.html][u]slask.sport.pl[/u][/url]
Unia za to ma już podpisane umowy z 22 zawodnikami ([url=http://hokej.net/pl/news,artykul,5,30562,kontrakty-przemyslenia-i-przymiarki.html][u]LINK[/u][/url])
Szkoda, że nikt nie postarał się o ściągnięcie Kalinowskiego...
http://www.jkh.pl/no_cache/aktualnosci/aktualnosc/id/pierwsze-wzmocnienia/
[quote]
Z GKS Tychy żegna się dwóch kolejnych zawodników - napastnik Martin Przygodzki oraz bramkarz Marcin Majta.
Przygodzki reprezentował barwy GKS przez dwa sezony. W ostatnich rozgrywkach rozegrał 22 spotkania, w których nie zaliczył ani jednej bramki i asysty. 21-latek był również wypożyczony do występującego w I lidze Naprzodu Janów.
Natomiast Majtę w roli trzeciego bramkarza zastąpi inny wychowanek MOSM Tychy - Krzysztof Burda, który został najlepszym bramkarzem ostatnich mistrzostw Polski juniorów.
[/quote]
źródło: [url=http://gkstychy.info/hokej/135,wiadomosci/5352,przygodzki_i_majta_bez_kontraktow/][gkstychy.info][/url]
[hr]
[quote]
Przedstawiamy listę zawodników, którzy podpisali kontrakty i umowy przedwstępne z naszym klubem. W przyszłym sezonie w barwach Aksam Unii Oświęcim dalej będzie występował Jarosław Różański. Doświadczony napastnik, obok Michala Fikrta, był czołową postacią biało-niebieskich w sezonie 2012/2013.
Bramkarze:
Michal Fikrt, Robert Kowalówka
Obrońcy:
Jerzy Gabryś, Michał Kasperczyk, Grzegorz Piekarski, Tomasz Połącarz, Adam Żogała, Bartosz Ciura i Mateusz Wardecki.
Napastnicy:
Jarosław Różański, Damian Piotrowicz, Peter Tabaczek, Marcin Jaros, Wojciech Wojtarowicz, Kirył Nikulin, Mateusz Adamus, Marek Modrzejewski, Wojciech Stachura, Kamil Kalinowski, Filip Komorski, Paweł Fiedor i Tomasz Kwadrans.
W drugim etapie przygotowań do sezonu wezmą udział zawodnicy młodzieżowi Bartłomiej Manista (Br), Adrian Puch (O), Igor Sarna (O), Albert Tumulik (O), Jakub Nowotarski (O), Konrad Lacheta (O) i Patryk Malicki (N).
[/quote]
źródło: [url=http://unia.aksam.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1016:22-zawodnikow-z-kontraktami-i-umowami-przedwstpnymi&catid=34:aktualnoci&Itemid=80][unia.aksam.pl][/url]
Rzeszutko w Tychcach. Pozazdrościć, ale to nie nasze możliwości...
Natomiast Ciura, co w sumie już było wiadome - w Unii
http://www.tychy.pl/2013/05/06/hokej-jaroslaw-rzeszutko-w-gks-tychy/
Janos opuszcza Tychy - [url=http://gkstychy.info/hokej/135,wiadomosci/5362,slowacki_napastnik_wrocil_do_domu/]LINK! [gkstychy.info][/url]
Jak na razie Tychy królem transferów
Trener Szejba
Rzeszutko
teraz Mojzis
[quote]Słowak Miroslav Ihnacak został w środę trenerem hokeistów beniaminka ekstraligi - Polonii Bytom. Podpisał trzyletnią umowę.[/quote]
http://www.sportowefakty.pl/hokej/356153/miroslav-ihnacak-trenerem-polonii-bytom
Ponoć nasz ulubieniec Przemuś Odrobny idzie do Zagłębia Sosnowiec (za shoutnews na hokej.net) :)
Zastanawiam się czy idzie do Zagłebia, czy do tego nowego czegoś.....
Ciekawe co Przemuś zrobi jak to nowe coś nie wypali... A jak wypali, to będzie chyba ulubieńcem wszystkich kibiców, podobnie jak inni zawodnicy, którzy do tego czegoś przejdą.
Przecież on chyba ma umowę jeszcze rok ważną na grę za bramką w obecnym klubie. Jak już rozwiązał, żeby się przenosić to chyba ciut za szybko. No chyba że Bajarz ryczałtem już zapłacił za rok z góry...
Bajarz kusi. Bajarz radzi. Bajarz Ciebie Przemku zdradzi.
Leesior Napisał(a):
> Ponoć nasz ulubieniec Przemuś Odrobny idzie do
> Zagłębia Sosnowiec (za shoutnews na hokej.net)
a ja się nie dziwię.
Blondynki zawsze się nabierają na bajeczki
Bez względu na to gdzie podąży Odrobna, to po Bartosu i Mojziszu kolejne odejście z " podkarpackich galaktikos". Niebawem odejdzie jeszcze nowotarski zaciąg.
Gdzieś czytałem wywiad ze Strzyżowskim i mówił że nie dostał jeszcze oferty, a to przecież wychowanek chyba! Agent pisał, że tam był audyt i wypadł nieciekawie. Pogrzebałem trochę w temacie i już wiem - na razie to tylko przecieki z jakiegoś portalu isanok.pl, bo wyniki audytu na razie nie są jawne. Jutro ma być jakieś spotkanie w urzędzie miasta czy czymś takim, natomiast prezes Sanoka - Krysiak powiedział, że do poniedziałku nie udziela żadnych informacji ani wywiadów.
Muszę trzymać rękę mniej więcej na pulsie, żeby jak coś więcej się wyklaruje coś o tym skrobnąć, w końcu z Sanoka mam najwięcej czytelników na blogu! Gorąco pozdrawiam przy okazji :)
- Nie mogłem już dłużej czekać, nie dostałem żadnej propozycji z Sanoka. Byłem bez kontraktu, dostałem ciekawą ofertę z Tychów i podpisałem kontrakt - wyjaśnia nam Josef Vitek, który występował w Tychach (2010-11).
To jeszcze to z Sanoka:
[quote]Stworzenie super drużyny byłoby mocnym ciosem zwłaszcza dla Ciarko PBS Bank Sanok, gdzie gra prawie połowa reprezentacji Polski. Niestety prezes naszego klubu Piotr Krysiak sprawy nie chce komentować.
? Przepraszam, ale teraz mamy inne rzeczy na głowie, nie czytam wszystkiego co pisze się w internecie ? ucina. ? Za tydzień powinniśmy poukładać swoje sprawy wtedy na ten i wiele innych tematów, chętnie się wypowiem.[/quote]
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130509/SPORT27/130509571
A tymczasem w Sosnowcu:
[quote="News z poniedziałku (6 maja 2013)"]
Zagłębie Sosnowiec siłą napędową polskiego hokeja? Te słowa kiedyś brzmiały, jak bajka, a po dzisiejszym spotkaniu pełnomocnika rosyjskiego inwestora z przedstawicielami klubu i miasta, wydają się coraz bardziej realne.
O zainwestowaniu w Zagłębie rosyjskich pieniędzy mówiło się już od pewnego czasu. Inicjatorem, a zarazem głównym animatorem tego przedsięwzięcia jest radny miejski i doradca prezesa Polskiego Związku Hokeja na Lodzie Jacek Kazimierczak, który od ponad roku kontaktuje się z otoczeniem przedsiębiorcy.
Na razie do Sosnowca przyleciał pełnomocnik rosyjskiego inwestora, a towarzyszyli mu... trenerzy reprezentacji Polski Igor Zacharkin i Wiaczesław Bykow. Można zatem przypuszczać, że ten świetny duet szkoleniowy który, ze ?Sborną? dwukrotnie zdobył Złoty Medal Mistrzostw Świata Elity (2008 i 2009), będzie odpowiedzialny za stronę sportową tego projektu. Zadba zatem o dobór najlepszych polskich zawodników, którzy po sezonie gry w Polskiej Lidze Hokejowej i sumiennej pracy pod okiem takich fachowców, będą wizytówką polskiego hokeja w jednej z mocniejszych europejskich lig.
Jest niemal pewne, że w przypadku powodzenia projektu, nowy klub będzie budowany na kanwie sosnowieckiego Zagłębia, więc zachowa swoją pierwotną nazwę. Do bezpośredniego spotkania inwestora z prezydentem Sosnowca Kazimierzem Górskim ma dojść już jutro. O jego przebiegu z pewnością poinformujemy.
[/quote]
źródło: [url=http://www.zshokej.pl/news/1-wiadomoci/344-rozmowy-rozpoczte.html][zshokej.pl][/url]
[quote="News ze środy (8 maja 2013)"]
Zarząd Zagłębie Sosnowiec S.A. informuje, iż w dniu 13 maja br. (tj. poniedziałek) o godz. 17:30 odbędzie się zebranie
hokeistów z trenerem i Zarządem Zagłębie Sosnowiec S.A. celem kompletowania drużyny na sezon 2013/2014.
Zainteresowani zawodnicy występujący dotychczas w naszych barwach proszeni są przybycie do budynku klubowego.
Z poważaniem:
Adam Proń
Artur Ślusarczyk
[/quote]
źródło: [url=http://www.zshokej.pl][zshokej.pl][/url]
A w Sanoku:
[quote="isanok.pl - news z 10 maja 2013"]
SANOK. Dzisiaj w Urzędzie Miasta w Sanoku ma się odbyć specjalne spotkanie w sprawie audytu przeprowadzonego w sprawie sanockiego klubu hokejowego. Z informacji, do których dotarli nasi reporterzy wynika, że nie wypadł on korzystnie, co potwierdza osoba, która widziała dokument i z którą udało nam się porozmawiać. Dodatkowe emocje budzi fakt, że sanocką drużynę opuścili trener i czołowi zawodnicy, czego klub nie komentuje. Kibice mnożą domysły i pytają ? Czy to początek końca sanockiego hokeja?
[/quote]
źródło: [url=http://www.isanok.pl/dzi-spotkanie-w-sprawie-audytu.html][isanok.pl][/url]
[quote]Marek Rączka został uznany najlepszym trenerem w drużynie MMKS Podhale Nowy Targ w sezonie 2012/2013. W rozmowie z naszym portalem podsumował niedawno zakończone rozgrywki w wykonaniu swoich podopiecznych i zaznaczył, że w pracy z najmłodszymi zawodnikami najważniejsze jest odpowiednie podejście.[/quote]
Całość: http://hokej.net/pl/news,artykul,9,30625,raczka-najwazniejsze-jest-odpowiednie-podejscie-.html
agent44 Napisał(a):
> A w Sanoku:
>
>
> SANOK. Dzisiaj w Urzędzie Miasta w Sanoku ma się
> odbyć specjalne spotkanie w sprawie audytu
> przeprowadzonego w sprawie sanockiego klubu
> hokejowego.
dziś h.j.net daje informacje, że "jest zielone światło" w Sanoku'
[i]Po dzisiejszym spotkaniu rady nadzorczej z przedstawicieli zarządu Ciarko PBS Bank KH Sanok pojawiło się zielone światełko. - Wszystkie karty odsłonimy w czwartek po walnym zebraniu spółki, ale już teraz mogę powiedzieć, że zaległości uregulujemy do końca maja - zapewnia Ryszard Ziarko, prezes firmy Ciarko.[/i]
Info z Katowic:
[quote]
Koordynator ds. młodzieży
09 maja 2013 04:09
Do istotnych zmian doszło w kwestii szkolenia młodzieżowych drużyn HC GKS Katowice. Jego koordynatorem został Mariusz Kieca.
Kilka zmian czeka system szkolenia młodzieży w hokejowym GKS-ie. Pierwszą z nich jest utworzenie stanowiska koordynatora ds. szkolenia młodzieży, które objął Mariusz Kieca.
Witamy w Katowicach. Satelita nie jest dla Ciebie miejscem obcym, gdyż reprezentowałeś barwy miejscowego klubu (wówczas pod nazwą KKH Katowice) jako bramkarz. Mógłbyś przybliżyć młodszym kibicom ten etap swojej kariery?
Mariusz Kieca: [i]W Katowicach występowałem na pozycji bramkarza w latach 1994-1998. Podczas czterech sezonów, aż trzykrotnie zdobyliśmy brązowy medal.[/i]
Po zakończeniu kariery zawodniczej, zająłeś się ? ogólnie rzecz ujmując ? pracą z młodzieżą. W jaki sposób przebiegała Twoja praca szkoleniowa?
MK: [i]Moja kariera trenerska rozpoczęła się w roku 2003. Przez siedem lat byłem trenerem w SMS-ie Sosnowiec. Jednocześnie pełniłem funkcję dyrektora ds. sportowych. W tym okresie byłem również asystentem trenera w reprezentacjach U-18 i U-20 (5 lat) oraz pierwszym trenerem reprezentacji U-18 przez 2 lata.[/i]
[i]W 2009 roku, z reprezentacją U-18 przegraliśmy w meczu o awans do elity z Białorusią 1:4 i zajęliśmy 2. Miejsce. Jest to najlepszy wynik tej reprezentacji w ostatnich dziesięciu latach.
W latach 2010-2012 razem z Krzysztofem Podsiadło prowadziłem w rozgrywkach PLH Zagłębie Sosnowiec.
W ubiegłym sezonie prowadziłem zespół Zagłębia, występujący w Centralnej Lidze Juniorów, z którym wywalczyłem tytuł Mistrza Polski.[/i]
W HC GKS Katowice będziesz pełnił rolę koordynatora ds. szkolenia młodzieży. Co konkretnie będzie należało do Twoich obowiązków?
MK: [i]Przygotowanie i realizacja procesu szkoleniowego grup młodzieżowych. Będę starał się być na każdym treningu i podnosić poziom każdej jednostki treningowej przy pomocy trenerów, którzy pracują w klubie. Będę też prowadził jedną grupę.[/i]
Budowa zaplecza młodzieżowego to mozolna i długotrwała praca, której efekty można ocenić po kilku latach. Czy masz jakieś cele szkoleniowe, które chciałbyś osiągnąć w Katowicach w określonym czasie?
MK: [i]Podstawowe cele to utrzymanie obecnych grup rozgrywkowych, poprawa jakości treningów oraz budowa pełnych grup rozgrywkowych, począwszy od najmłodszych roczników.[/i]
Co skłoniło Cię do przyjęcia oferty z Katowic?
MK: [i]Rozmowa z Darkiem Domogałą, który zaproponował mi podjęcie się poprawy w pracy z młodzieżą w HC GKS Katowice.[/i]
Jakie są plany na najbliższe tygodnie, jeżeli chodzi o grupy młodzieżowe?
MK: [i]20. maja rozpoczynamy przygotowanie letnie. Treningi ?na sucho? potrwają do 27. czerwca. W lipcu nastąpi przerwa wakacyjna, a od sierpnia rozpoczniemy zajęcia na lodzie, najprawdopodobniej w Janowie.[/i]
Dziękuję za wywiad i życzę owocnej pracy.
[/quote]
źródło: [url=http://hcgks.katowice.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=251:nowy-koordynator-ds-modziey&catid=1:klub&Itemid=2][hcgks.katowice.pl][/url]
Artur Gwiżdż wraca do Tychów:
http://gkstychy.info/hokej/135,wiadomosci/5413,%27gwizdek%27_ponownie_w_gks_tychy/
jak donosi h.j.net - Piotr Krysiak wypieprzony z Sanoka.
5 dni później
[i]Niestety, ale będziemy się musieli pożegnać z większością zawodników, a powód jest prosty - nie jesteśmy w stanie spełnić ich warunków finansowych.[/i] - płaczą zgodnie w mankiet redaktorowi Królickiemu dwaj wiceprezesi Ciarko PBS Bank (Prezes płakać nie może, bo go wywalono)
zapominają tylko dodać, że to Ciarko PBS Bank właśnie postanowił bawić się w gts i groclin ligi hokejowej - grupując najlepszych przez proponowanie im kontraktów z kosmosu, na jakie inni - rozsądni prezesi - zgodzić się nie chcieli.
co za wzruszająca hipokryzja.
Pomijam już to, ze przez takie postępowanie dobili polski hokej - w ten sam sposób jak Cupiał i Wojciechowski popsuli polską piłkę. Teraz już każdy co potrafi utrzymać się na łyżwach i raz na kilka prób trafi kijem w krążek będzie żądał wielkich pieniędzy (co już podobnie, dzięki w/w dwójce, "udało się zapewnić" w skopanej).
zapomniales juz jak Cracovia podbijala stawki na hokejowym rynku???
ciekaw jestem, kto by gral u nas, jakby tak tapnelo jak w Sanoku. chyba Czarty.
nie do tego stopnia i nie w tej ilości. A jeśli nioe widzisz różnicy - cóż.
a pan Królicki wq mnie dzisiaj i drugi raz pisząc poniższą brednię:
[i]gospodarzem turnieju w dniach 18-23 marca 2014 r. będzie Krynica-Zdrój, [b]kolebka polskiego hokeja na lodzie[/b][/i]
nie wiem kto Pana Królickiego w Krynicy kolebał, ale w polskim hokeju można znaleźć kilka miejsc znacznie bardziej zasługujących na miano "kolebki":
Warszawa (grano tam już w 1910, pierwsze sekcje powstały w 1919)
Kraków (grano tu już w 1912, pierwsza sekcja hokejowa - istniejąca nieprzerwanie do dziś, powstała w 1923)
Toruń (pierwsza sekcja hokejowa powstała w 1925)
W Krynicy zaczęto grać w hokeja w 1928, jednak KTH (powstałe prawie rok później, 28.12.28) nie było ani pierwszym mistrzem Polski, ani pierwszym powojennym mistrzem Polski, ani pierwszym mistrzem ligi. Krynica nie miała ani pierwszego lodowiska w Polsce, ani pierwszego sztucznego lodowiska
Mistrzostwo - załatwione na szczeblu politycznym jako Unia Krynica zdobyło raz, wicemistrzostwo i brąz - po 4 razy
Zasłużony to klub i miejsce dla polskiego hokeja (MŚ 1931 umieszczone tam ponoć na żądanie chłopaka z Sosnowca, sławetne "turnieje noworoczne") - to fakt bezsporny. Ale nazywanie Krynicy kolebką polskiego hokeja to mocne nadużycie. Chyba, że Polska Pana Królickiego ogranicza się do terenów na wschód od Dunajca i poziomem odniesienia są osiągnięcia Sanoka. Wtedy faktycznie Krynica może jawić się kolebką ;)
I [b]KTO TO MÓWI[/b] :?
Już odpowiadam ciekawski Rufusie.
1) Sebastian Witowski
2) wspomniane Czarty
3) z Cracovia Pany kilku można by też wyłowić (Stasiu Urban, Cieślak, Mucha czy Śliwa nie odbiegają wiekiem czy umiejętnościami od wielu grających w PLH)
a jeśli by to nie wyszło zawsze by się znalazło takich trzech (nie wytykając palcami) , co by to jakoś ustawili :P
ale u nas nie tąpnie w takim stopniu, bo gdy np. Drzewiecki, Csorich, Wajda, Rączka czy Pasiut zażądali kosmicznych kontraktów to ... musieli ich szukać gdzie indziej. U nas zresztą są od kilku lat małe tąpnięcia. Uodparniające.
Cracovia może nie płaci tyle co oferowały papierowe smoki: Sanok, Wojas, TKH czy Zagłębie - ale za to nie ma długów.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)