Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Marcin Cabaj - YOU WILL NEVER WALK ALONE !!!

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 22.05.2005 o 01:58
      Ostatnia aktywność 21.12.2010 o 13:19
      104126 wyświetleń
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 16.08.2009 o 18:10
      Post #534252 16.08.2009 18:10
    bobson....szkoda ,że Slusarski nie zrobił co do niego należało.Jego też wywalamy ? ;)
    • meezeck

1.2K
      0
    • 16.08.2009 o 18:41
      Post #534259 16.08.2009 18:41
    Wywalać nie ma potrzeby, jako drugi bramkarz by się sprawdził. Należy tylko znaleźć i kupić pierwszego bramkarza, na wczoraj!
    • gżegżółka

195
      225
    • 16.08.2009 o 18:52
      Post #534262 16.08.2009 18:52
    [quote=bobson] nie wiem czym sie tak podniecasz...chlopak zrobił to co do niego nalezało...piszesz ze bez tej interwencji nie byloby remisu...bez wybijania piłek przez drugie 45 min tez nie powachalibysmy pkt. [/quote] tak, tak... gdyby wszyscy robili to co do nich należało, w ten sam sposób jak Cabaj wybił tę piłkę, to teraz gralibyśmy w eliminacjach do Ligi Mistrzów po wyeliminowaniu Levadii i Debreczena. Interwencja była super, z gatunku piłek "nie do wybicia". A, drogi bobsonie, początek i styl Twojej wypowiedzi do Khalida jest co najmniej nieelegancki.
    • Saunk

486
      652
    • 16.08.2009 o 19:01
      Post #534264 16.08.2009 19:01
    bobson Napisał(a): ------------------------------------------------------- > nie wiem czym sie tak podniecasz... bobson, wątki pomyliłeś... w tej tematyce to tu :) [url=http://forum2.cracovia.pl/read.php?4,1326640,page=6][color=#FF0000][u]tu:[/u][/color][/url]
    • bobson

1.4K
      0
    • 17.08.2009 o 04:13
      Post #534348 17.08.2009 04:13
    ian thorpe Napisał(a): ------------------------------------------------------- > bobson....szkoda ,że Slusarski nie zrobił co do > niego należało.Jego też wywalamy ? ;) jak chcesz mozemy sie policytowac ktory z nich ma wiecej na sumieniu...ja nie napisałem nic na temat wywalania Waskiego z klubu... gżegżółka...cos strasznie wrazliwy jestes...
    • Chwostek

2K
      219
    • 17.08.2009 o 09:17
      Post #534365 17.08.2009 09:17
    Co za dyskusja? Po co ta demagogia? Cabajos jest nieobliczalny i koniec tematu, Ameryki nie odkrywamy. Orest bedzie wiedział co z tym fantem zrobić. Co gorsza, młodzież uczy się głupoty Cabaja i to jest już groźne! Vide wczorajszy "cabaj" młodzieżowego bramkarza Wróbla w meczu z Ległą.
    • Agnan

4.4K
      96
    • 17.08.2009 o 22:17
      Post #534545 17.08.2009 22:17
    Pozwoliłem sobie przenieść do innego wątku. Tamten, założony "ku chwale" i z jak najlepszymi intencjami, został niestety koszmarnie zapaskudzony przez maaćka z dołożeniem cegiełki FortArta. FortArt Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Agnanie (Tobie literalnie odpowiem, choć nie > tylko do Ciebie mówię). Tak, Marcin Cabaj był > fantastycznym bramkarzem Żeby było śmiesznie, z tym, że Cabaj był [b]fantastycznym[/b] bramkarzem ja się akurat nie zgadzam... Miewał fantastyczne interwencje, ale nigdy, moim zdaniem, nie był fantastycznym bramkarzem... Podobnie jak miewał kiepskie interwencje, ale nigdy nie był kiepskim bramkarzem... > Marcin > Cabaj dzięki pewnemu karnemu jest i pozostanie > częścią legendy papieskiego klubu. Ładnie napisane > > Pamiętam pierwszy kiks Marcina, rzucenie piłki ???? [b]Pierwszy[/b] ???? Miał wiele kiksów znacznie wcześniej... Choćby z tąż Koroną w III lidze, gdy źle się ustawił przy wolnym i przez to Korona mecz wygrała... > pod nogi Piechny w mglistym meczu z Korona w 2005. A o tę mgłę akurat bym do niego nie miał pretensji, nie wiem w którym momencie on zobaczył lecącą do niego pikę... Wtedy w ogole grać się nie powinno... Ja byłem dość blisko tej bramki, a gola zobaczyłem dopiero w telewizji - i to z trudem... > I wtedy, plus minus wtedy, popełniono błędy. > Dano mu za trenera rówieśnika i kumpla z dawnego > klubu, który mógł szlifować kondycje Cabaja, > ale nie mógł nauczyć go tego czego Marcin > potrzebował - rutyny, pewności, że jak chwyci > to ma. Na tych aspektach treningu bramkarskiego to ja się nie znam. Dziwi mnei troche Twoja pewność w takich sprawach. Różne przykłady pokazują, że rówieśnik-kumpel niekoniecznie będzie złym trenerem... Od najwięskzego chyba sukcesu, czyli Wagnera poczynając... > Zrobiono tez drugi błąd - trąbiono, ze > ufamy, mu, ze nigdy nie kroczy sam, ze jesteśmy z > nim. ??? Kto trąbił? Kibice na forum? Nie wszyscy na pewno. Nie wiem co trąbiono w klubie... > Może pod wpływem straty miejsca miedzy > słupkami stałby się lepszy, bo złość wyzwala > siły, ale tego nie wiemy bo dano mu na te bramkę > żelazny glejt - rób co chcesz i tak bronisz. Nie było tak. O ile pamiętam, w pewnym momencie zmienił go Olszewski. A poza tym sprawa obsady bramki to rzecz bardzo specyficzna. Zależy też od charakterów ludzkich... Dziwi mnie, ze tak autorytatywnie się o tej konkretnej sprawie wypowiadasz. > Skutki prawie wszyscy widzimy, kiks goni kiks, Nie zgadzam się > a > "puścić Cabaja" rozumieją wszyscy w kraju. To jest efekt "otoczki" jaką przeciw niemu zrobili "życzliwi" ludzie z komentatorem Szczęsnym na czele > > Są Agnanie ludzie, których krytykować nie > wolno, to rmszar za STC, to Łysenko za skład TC, > to Karvin za działanie forum. Ooooo... Bardzo ciekawe stwierdzenie. Nie mówię że takich ludzi nie ma. Ale ja nie widzę nic zdrożnego w tym, gdybym skrytykował rmszara, Łysenkę, Karvina, gdybym uważał to za słuszne, bylebym zrobił to w odpowiedni sposób. Co więcej, jestem dziwnei przekonany, że żaden z nich nie wziąłby mi tego za złe. Ale pozwolę sobie na dwa złośliwe komentarze: 1. Siebie przez skromność (za WikiPasy) nie wymieniłeś? :P 2. Jesli już taką listę się tworzy, to bezdyskusyjnie na jej czele powinien znaleźć się niejaki Miś. A tak mi się coś zdaje, że Tobie zdarzyło się nie raz go skrytykować, i to nie było to bynajmniej eleganckie... Przy okazji zauważę (tak off topic) że zdarzało mi się Misiowi przekazywać pewne krytyczne uwagi, i nigdy się na mnie nie obraził :) Mam nadzieję, że nei obrazi się, gdy dowie się, że to napisałem :) > Bo oni zap..ja za > darmo. Hm... też pozwolę sobie na komentarz. Nie znamy się, ale byś się bardzo dziwił, w ilu rzeczach i jak mnie się zdarzyło zap... za darmo, (a czasami za tak symboliczne pieniądze, że de facto za darmo - choćby dlatego że "wydane koszty własne" przekroczyły wynagrodzenie) - i czasem z jakimi efektami... A mimo to nie uważam że nei należy mne krytykowć. > Marcin Cabaj nie zap..a za darmo, on > dostaje wysokie wynagrodzenie. Dostaje. Ale w wielu innych klubach pacą znacznie więcej. Vide casus Nowaka. Poza tym ja [b]nie napisałem[/b] żeby Cabaja nie krytykować. Czy Ty też nie zrozumiałeś tego co ja napisałem? > Więc jeśli El > Duce chce go nazwać "kiepskim bramkarzem" to ma > do tego prawo. Ma. Ale właśnie, uważam, że takie uwagi powinien sobie darować. > A jesli maaciek chce go nazwa > "pokraką" czy "pajacem" to ma do tego prawo. [b]Nie ma.[/b] A w każdym razie publicznie. Bo "pokraka" jest to określenie obraźliwe. "Pajac" mniej, ale też bardzo nieładne. > Bo > obaj pośrednio płacą mu i są z jakości pracy > Marcina niezadowoleni. nie rozśmieszaj mnie... ile mu płacą? a jeżeli ja pójdę oglądać mecz w knajpie, zapłacę za trunki (droższe, bo jest mecz) i w knajpie jest fatalny odbiór, niewygodne stołki, fatalne w warunki do oglądania itp to mam prawo publicznie nazwać właściciela knajpy złodziejem? Mimo, że na pewno mój udział w uposażeniu właściciela knajpy jest procentowo większy niż opłata forumowicza dla piłkarza Cabaja. > Byleby tego nie robili na > meczu. > > Mówisz, że Marcin jest wierny Cracovii, to ja > brutalnie zapytam, a słyszałeś by ktoś inny > chciał go kupić? Jeśli jest coś co obraża > Marcina Cabaja, legendę Pasów, to są tym jego > kiksy. Nie nazwałbym absolutnie Cabaja legendą Pasów. A kiksy każdemu się zdarzają. Widoczne są zwłaszcza w przypadku bramkarza. Grałeś kiedyś na bramce? Bo mnie się amatorsko zdarzało... I dodam, że wbrew temu, co niektórzy piszą, "wziąć się do roboty" to nie jest odpowiednia rada w przypadku wielu błędów bramkarskich... A co do tego, kto by chciał go kupić - nawet jesli coś na ten temat wiem, to publiczne forum nie jest odpowiednim miejscem bym o tym pisał. Ważne jest że jasno się zdeklarował że on nie odchodzi - w sytuacji gdy bezdyskusyjnie [b]on i Pawlusiński byli naszymi najlepszymi piłkarzami wiosny 2009[/b]. I dodam jeszcze, że wiosną 2009 Cabaj nie zawalił żadnej bramki, nie raz wybronił w sytuacji beznadziejnej, co nie przeszkadza pewnemu ponoć kibicowi Cracovii nazwać go pokraką, a innemu forumowiczowi kiepskim bramkarzem.
    • marcin111

503
      12
    • 17.08.2009 o 22:45
      Post #534563 17.08.2009 22:45
    A ja swoje Marcin zjebal kilka bramek ale meczy ktore nam wzgral nie da sie policzyc YOU WILL NEVER WALK ALONE !!!
    • Chwostek

2K
      219
    • 17.08.2009 o 22:58
      Post #534572 17.08.2009 22:58
    Jeśli w Polsce kiksy bramkarzy, wpuszczone farfocle, szmaty, babole itd. nazywa się powszechnie "cabajami" - no to wszystko jasne. Nota bene mam wiele sympatii dla Marcina i częściowo zgadzam się z jego wielbicielami
    • Agnan

4.4K
      96
    • 17.08.2009 o 23:12
      Post #534583 17.08.2009 23:12
    Chwostek Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Jeśli w Polsce kiksy bramkarzy, wpuszczone > farfocle, szmaty, babole itd. nazywa się > powszechnie "cabajami" - no to wszystko jasne. skąd wiesz że powszechnie? A jak napisałem, taka "etykietka" dla Cabaja jest efektem działalności eksperta Szczęsnego i paru innych telewizyjnych komentatorów... Kto pamięta co zrobił nie tak dawno bramkarz... Lech chyba? taki ładny slalom na polu karnym... > Nota bene mam wiele sympatii dla Marcina i > częściowo zgadzam się z jego wielbicielami a żeby było ciekawie, absolutnie nie jestem wielbicielem Cabaja, :) choć wysoko cenię jego umiejętności bramkarskie
    • Khalid

20.8K
      12.9K
    • 18.08.2009 o 00:02
      Post #534596 18.08.2009 00:02
    Agnan Napisał(a): ------------------------------------------------------- > innych telewizyjnych komentatorów... Kto pamięta > co zrobił nie tak dawno bramkarz... Lech chyba? > taki ładny slalom na polu karnym... > hm...może większość po cichu uznawała ,że ten bramkarz dobrze wiedział co robi ;)
    • Chwostek

2K
      219
    • 18.08.2009 o 08:45
      Post #534631 18.08.2009 08:45
    Filipiak wreszcie zmądrzał .Filipiak rządzi Cracovią od wielu lat, ale do tej pory miał więcej głupich posunięć niż mądrych. Podpisanie 10-letniego kontraktu z Wojciechem Stawowym i wyrzucenie go po miesiącu, zatrudnienie Stefana Majewskiego, ciągłe promowanie nieudacznika Cabaja w bramce... ? Autor: Piotr Koźmiński Źródło: Super Express
    • kkk_84

10.7K
      360
    • 18.08.2009 o 09:02
      Post #534634 18.08.2009 09:02
    Najlepsze jest to, ze wszyscy jada po Cabaju jak po burej suce, a jest on naprawde solidnym bramkarzem. Cala Polska sie smieje z niego ale taka Wisla jak by go miala zamiast Pawelka to by go na rekach nosili, bo jest sto razy lepszy od niego.
    • Aleks

1.9K
      226
    • 18.08.2009 o 09:17
      Post #534642 18.08.2009 09:17
    Cabaj jest na nasza lige OK i nie on jest problemem. Nam bardziej potrzeba skutecznego napastnika.
    • Larkson1908

8
      0
    • 18.08.2009 o 12:21
      Post #534653 18.08.2009 12:21
    Póki co Cabaj nie ma rywala. Olszewski to już nie te lata, a Pączek ustępuje mu zarówno warunkami fizycznymi jak i doświadczeniem.....
    • MC.busz

815
      135
    • 18.08.2009 o 14:07
      Post #534673 18.08.2009 14:07
    > Źródło: Super Express Są źródła z których się nie pije i nie częstuje :)
    • Cfan

82
      0
    • 18.08.2009 o 20:42
      Post #534748 18.08.2009 20:42
    Mi sie wydaje ze jezeli Lenczyk przekona sie do Pączka to on wygra rywalizacjie z Cabajem mimo braku doswiadczenia i gorszych warunkow fizycznych...Pączek ma poprostu cechy ktore powinien miec swietny bramkarz, szybkosc refleks zwinnosc i bardzo dobrze gra nogami pozatym ma boiskowy luz czyli spokoj ktorego napewno nie ma Cabaj! To jest jedyny bramkarz w Kadrze)na obecna chwile) ktory moze nawiazac ryealizacjie z Cabajem... Pozatym wydaje mi sie ze Lenczyk jest trenerem ktory zmieni bramkarza jezeli bedzie popelnial takie szkolne bledy jak Cabaj...
    • janczer

4.4K
      3.3K
    • 18.08.2009 o 21:19
      Post #534753 18.08.2009 21:19
    He, he - nie chce mi się szukać, ale czy można znaleźć jakiegoś posta, w którym Cfan pisze na jakikolwiek, nie związany z Pączkiem temat? :D
    • Cfan

82
      0
    • 18.08.2009 o 21:43
      Post #534765 18.08.2009 21:43
    Chodze czesto na treningi i widze jak bramkarze trenuja...Zeby nie bylo ze ja uwazam Cabaja za slabego bramkarza chodzi mi o jego glupie wpadki ktore na tym poziomie nie powinny sie zdarzac i tu napewno wiele osob sie ze mna zgodzi, a co do Pączka to uwazam go za duzy talent...Jezeli Pączek nie bedzie alternatywa dla Cabaja to napewo nie bedzie nim Olszewski a tym bardziej Wrobel ktorzy nie maja takich umiejetnosci ktore zagroziły by Cabajowi(gdyby Olszewski mial z 5 lat mniej to pewnie on by bronil a w tej sytuacji to albo trzeba sciagnac bramkarza do rywalizacji dla Cabaja albo poprostu dac szanse Pączkowi... Chyba ze Marcin wkoncu okrzepnie i nie bedzie popelnial glupich wpadek - to wtedy moze nawet trafic do Kadry a jak dalej berdzie jak bedzie to daje mu pol roku i Lenczyk Go wywali i po Cabaju bedzie...
    • FortArt

4.6K
      5
    • 19.08.2009 o 02:38
      Post #534833 19.08.2009 02:38
    Agnan Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Pozwoliłem sobie przenieść do innego wątku. > Tamten, założony "ku chwale" i z jak najlepszymi > intencjami, został niestety koszmarnie > zapaskudzony przez maaćka z dołożeniem > cegiełki FortArta. To jest absolutne przegięcie, ze odpisujesz mi w innym wątku, niz ten , w którym napisałem. I nawet nie poinformowałes na priv. Mogłem nawet nie zauważyć tego wpisu. Czy na to właśnie liczyłeś? Bardzo brzydki chwyt. A tamten wątek nie rozwinął się zgodnie z Twoją wola bo zacząłeś nazywanie ordynarnych kiksów Cabaja mianem "parę razy trochę gorzej" a to jest poziom samozakłamania, na który zgody nie ma. Skoro nie potrafisz uczciwie nazwać rzeczy po imieniu to nie licz, że ktoś poważnie potraktuje Twój apel. > > Pamiętam pierwszy kiks Marcina, rzucenie > piłki > > ???? Pierwszy ???? Miał wiele kiksów znacznie > wcześniej... Choćby z tąż Koroną w III lidze, > gdy źle się ustawił przy wolnym i przez to > Korona mecz wygrała... Złe ustawienie to nie kiks. Tak czy siak, Cracovia w III lidze to nie jest coś co pamiętać mam prawo. > A o tę mgłę akurat bym do niego nie miał > pretensji, nie wiem w którym momencie on > zobaczył lecącą do niego pikę... Wtedy w ogole > grać się nie powinno... Ja byłem dość blisko > tej bramki, a gola zobaczyłem dopiero w telewizji > - i to z trudem... Marcin natomiast widział ją świetnie, nawet ją złapał, ale rzucił pod nogi Piechnie i straciliśmy bramkę . Typowy "Cabaj" jakich potem naoglądaliśmy się mnóstwo Polecam powtórkę: http://www.bramki-cracovii.eu/ > ??? Kto trąbił? Kibice na forum? Nie wszyscy na > pewno. Nie wiem co trąbiono w klubie... Np. Ty. Nadal trąbisz. > > Może pod wpływem straty miejsca miedzy > > słupkami stałby się lepszy, bo złość > wyzwala > > siły, ale tego nie wiemy bo dano mu na te > bramkę > > żelazny glejt - rób co chcesz i tak bronisz. > > Nie było tak. O ile pamiętam, w pewnym momencie > zmienił go Olszewski. Na 149 meczów od powrotu do ekstrakalsy Olszewski bronił w 20 wliczając początkowe czyli te zanim w ogóle dano pierwszoligową bramkę Cabajowi i absencje za czerwone Marcina. Ostatnie dwa sezony, czyli w okresie nasilenia kiksów Cabaja na bramce stanął sześć razy. Trudno to nazwać rywalizacją . > > Skutki prawie wszyscy widzimy, kiks goni kiks, > Nie zgadzam się Nie wygłupiaj się. > > "puścić Cabaja" rozumieją wszyscy w kraju. > To jest efekt "otoczki" jaką przeciw niemu > zrobili "życzliwi" ludzie z komentatorem > Szczęsnym na czele Nie, to efekt istnienia obrazu TV. > > Są Agnanie ludzie, których krytykować nie > > wolno, to rmszar za STC, to Łysenko za skład > TC, > > to Karvin za działanie forum. > Ooooo... Bardzo ciekawe stwierdzenie. Nie mówię > że takich ludzi nie ma. Ale ja nie widzę nic > zdrożnego w tym, gdybym skrytykował rmszara, > Łysenkę, Karvina, gdybym uważał to za > słuszne, bylebym zrobił to w odpowiedni > sposób. Co więcej, jestem dziwnei przekonany, > że żaden z nich nie wziąłby mi tego za złe. Więc tu się różnimy bo ja nie zamierzam mieć do kogoś pretensje [i]za to co robi dla innych[/i], a robić nie musi. Wiedzę, żeś nie zrozumiał wiec jaśniej: nie ma nie krytykowanych ludzi, są natomiast obszary ich działalności, których krytyka jest niedopuszczalna - bo mogliby tego nie robić wcale. > Ale pozwolę sobie na dwa złośliwe komentarze: > > 1. Siebie przez skromność (za WikiPasy) nie > wymieniłeś? :P Mnie tez czasem wkurzało mulenie serwera WikiPasów, ale nie zamierzam mieć o to pretensji do Dintha, bo administrację Wiki robi społecznie, serwer w ogóle działa tylko dlatego, ze mu się chce. > 2. Jesli już taką listę się tworzy, to > bezdyskusyjnie na jej czele powinien znaleźć > się niejaki Miś. A tak mi się coś zdaje, że > Tobie zdarzyło się nie raz go skrytykować, i to > nie było to bynajmniej eleganckie... Skrytykowałem Misia, gdy moich kolegów oskarżał o kradzież intelektualną. Cenie go za wiedzę, był i pozostanie moim mistrzem i nauczycielem i nie raz i nie dwa pisałem to wprost na tym forum, ale widać średnio zwracasz uwagę na to co piszę. Więc jeśli chcesz to wprost to proszę nie wolno mieć pretensji do Misia o nic co społecznie robi dla Cracovii. Można i trzeba prostować błędy i pomyłki, ale niedopuszczalnym jest mieć pretensję o coś co inni pozytywnego robią dla innych za darmo. > > Więc jeśli El > > Duce chce go nazwać "kiepskim bramkarzem" to > ma > > do tego prawo. > > Ma. Ale właśnie, uważam, że takie uwagi > powinien sobie darować. Nie ma ku temu żadnego powodu. Przeciwnie jeśli widzi coś złego w Cracovii to jako kibic ma wręcz obowiązek walczyć o zmianę tego. W ten właśnie sposób niektórzy przyczynili się do zwolnienia Płatka. A przypomnę, że inny "proPłatkowy Agnan" tez zakładał watek "jesteśmy z Wami" nawet po Lechii. > > A jesli maaciek chce go nazwa > > "pokraką" czy "pajacem" to ma do tego prawo. > > Nie ma. A w każdym razie publicznie. Bo "pokraka" > jest to określenie obraźliwe. "Pajac" mniej, ale > też bardzo nieładne. Różne rzeczy ludzi obrażają, maaciek nie chce obrażać, to jego zbiorcza opinia o umiejętnościach czy raczej ich braku. Ma do niej prawo. > > obaj pośrednio płacą mu i są z jakości > pracy > > Marcina niezadowoleni. > > nie rozśmieszaj mnie... ile mu płacą? Za bilet, za czapkę, za koszulkę .... Kibic jest sponsorem swojego klubu i kibic ma prawo do krytyki tego co mu się za jego pieniądze oferuje. > a jeżeli ja pójdę oglądać mecz w knajpie, > zapłacę za trunki (droższe, bo jest mecz) i w > knajpie jest fatalny odbiór, niewygodne stołki, > fatalne w warunki do oglądania itp to mam prawo > publicznie nazwać właściciela knajpy > złodziejem? Z pewnością masz prawo nazwać go nieudacznikiem, masz prawo czuć się oszukanym (jeśli obiecywano Ci coś więcej) i masz prawo to powiedzieć. > A co do tego, kto by chciał go kupić - nawet > jesli coś na ten temat wiem, to publiczne forum > nie jest odpowiednim miejscem bym o tym pisał. "Wiem , ale nie powiem" Urocze. To ja wprost: nie wierzę. Maaciek i El Duce maja prawo do krytyki, nawet ostrej. Przestań mieć do ludzi pretensję o to, ze się z Tobą nie zgadzają. Orest Was rozsądzi. :) PS. A to "nie znamy się osobiście" proponuję byśmy kiedyś zmienili. Aston twierdzi, że zyskuję na zywo ;)

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie