Nie do końca prawda. Przed wojna "nazywali" Cracovię inaczej (nie przytoczę publicznie).
Zydzi grali również w wiśle i nikt ich nie wyzywa od żydów. Grali zreszta w prawie każdym klubie przedwojennym.
-
-
Proszo o odpowiedż- dlaczego Żydzi ?
Każmirz , przed wojną całkiem żydowski był za Cracovią. Czy nie było tak, że na mecz pasów szedł tłum w chałatach, kapeluszach albo jarmułkach oczywiście pejsaty?
Lecho3 ty pewnie pamietasz to cooo ????
przestan bredzic takie głupoty i do budy
Postfem
Rzuciłem tylko żartobliwe pytanie. Oczywiscie abstrakcyjne i szkoda, że akurat jesteś chyba w złym nastroju, bo z tą budą to wyjechałeś b pochopnie i nieładnie.
Pasiaste Pozdro
Lecho3
Przed wojną W Krakowie były trzy kluby żydowskie makkabi, jugend (póżniej zmienił nazwę na młodość) oraz jutrzenka....I jak to piszesz pejsiasty tłum chodził na te drużyny....
zubereg
A Juvenia? Wydaje mi się, że na pytanie: dlaczego Żydzi właściwie nie ma wyjaśnienia[?] To jakiś pejoratywny slogan
dzięki za post i białoczerwone Pozdro
Wiecie, że rodowity krakus to jak żyd, wszak centuś, więc niewiem dlaczego niektóre wiesnaki z podkrakowskich wsi, którzy zamieszkali w Krakowie i są ludnością napływową sie burzą?
dla zomoli moge być nawet alkajdowcem
wali mnie to
....
Istniały podejrzenia, że Martin Borman był sowieckim szpiegiem, ale trudno mi powiedzieć ile w tym prawdy.
Geopijatyk
jezeli ktos sie tym przejmuje,ze kibice innych klubow nazywaja go Zydem,to tylko swiadczy o jego kompleksach.nie ma sie czym podniecac.prawda jest taka,ze Cracovie zakladali tez nasi starsi bracia (jak mowil o Zydach Karol Wojtyla), a ze inne stricte zydowskie kluby nie przetrwaly, stad tak na nas nazywaja.
pozdrawiam wszystkich pozytywnie nastawionych do innych nacji i kultur.
nie ma powodow by sie czegokolwiek wstydzic jesli chodzi o nasza historie.
Zakładali też w większości Polacy i anglik by się znalazł. Nie przekręcajcie jak nie znacie kontekstu powstania. Poza tym w wiśle też były tak polsko brzmiące nazwiska jak Steoger, czy Waysenhoff(czy coś takiego)Elita intelektualna Krakowa zawsze wierna Cracovii. Tak samo dzisiejsza najlepsza huliganka. Bez względu na wykształcenie i pochodzenie zawsze z CRACOVIĄ.Najważniejsze to nie zejść na psy.
Denzi,jakbyś nie wiedział to Cracovię zakładali w zdecydowanej większości Polacy!
Wśród kibiców Cracovii zawsze było, jest i będzie bardzo dużo polskich patriotów.
Cracovia Kraków
Polska dla Polaków
As_ksc Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Denzi,jakbyś nie wiedział to Cracovię zakładali w
> zdecydowanej większości Polacy!
> Wśród kibiców Cracovii zawsze było, jest i będzie
> bardzo dużo polskich patriotów.
>
>
>
>
>
> Cracovia Kraków
>
> Polska dla Polaków
As jakbys nie wiedzial ja tez jestem patriota i napisalem "...tez Zydzi...".,
czytaj uwaznie
na marginesie: czy Żyd (żyd?) nie może być poslkim patriotą?
niemoze bo jest Zydem,a czy Niemiec moze byc? nie...itd.
PS-co innego Polak pochodzenia zydowskiego,Polak pochodzenia niemieckiego itd.
knur Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> na marginesie: czy Żyd (żyd?) nie może być poslkim
> patriotą
moze byc tylko jest wtedy przeżutem czy jakos tak ;)
Już rok temu zastanawiałem się nad akcją poszukiwania spadkobierców właścicieli terenów Wisły - to byłby strzał życia gdyby udało się kogoś znaleść :)
Ja słyszałem ze dlatego żydzi bo Cracovie załozyło 3 kolesi i w tym był żyd:P!!
darek20
A czy wiesz kto to był Berek Joselewicz?
6 dni później
Czy Żydzi nie są zjawiskiem fascynującycm? Mały naród na wschodnich brzegach Morza Śródziemnego, który znajduje się w centrum historii ludzkości. Spójrzmy na historyczne mapy: były większe narody i państwa, miały większą siłę polityczną, militarną, ekonomiczną. Potężne imperia Asyrii, Achmenidów, Aleksandra, Partów, Seleucydów, Rzymian... Gdzie one są? A Żydzi żyją nadal. Otwórzmy Stary Testament. Żydzi rywalizowali, walczyli, czasem pokojowo współżyli z podobnymi im etnosami. Przez strony Biblii przewijają się Kananejczycy, Edomici, Ammonici, Filistyni. Co zostało po nich? Kości w piasku pustyni i ruiny. A Żydzi istnieją. Mimo licznych przesiedleń, diaspor, wędrówek, zachowali świadomość bycia narodem wybranym. Gdzie podziali się Kananejczycy, Edomici, Filistyni? Dawno ich nie ma, a Żydzi po dwóch tysiącach lat diaspory odbudowali swoje państwo. Mimo pokus politeizmu i niejednokrotnego odejścia od swej prawdziwej wiary, szybko wracali na jej łono. Byli pasterzami, często koczownikami, a jednak nie czcili bóstw wziętych z przyrody, ale jedynego Boga Jahwe. Czym zasłużyli się dla ludzkości Filistyni czy Kananejczycy? Może wymyślili jakiś nowy sposób ostrzenia dzidy lub wyrobu owczego sera. Żydami byli Marks, Einstein, Freud i cała masa innych geniuszy.
Co się tyczy Holocaustu, to na myśl cisną się słowa Żydów wypowiedziane przy ukrzyżowaniu Jezusa Chrystusa: "Krew jego na nas i na nasze dzieci" (Mateusz 27, 25). Holocaust zaczął się tak na dobre jeszcze w tym stuleciu w którym umarł Chrystus> Proszę przeczytać "Wojnę Żydowską" Józefa Flawiusza. Żydzi rozgonieni po dwóch powstaniach antyrzymskich po całym świecie, pod koniec dziejów wracają tam skąd przyszli.
Dziwne to jest, czyż nie? Historia Żydów jest dowodem prawdziwości naszej wiary. Chrystus przewidział zburzenie świątyni i tak się też stało. Nawracajmy się więc, póki jest ku temu czas.
Geopijatyk
Oderka nigdy nie spadnie!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)