Trener Stawowy powinien wyciągnąć wnioski. Skoro jego młodszy kolega z Zabrza potrafił się przygotować do meczu z nami i wyszukać nasze słabe punkty, to dlaczego Stawowy nie mógłby tego sam zrobić.
Od wielu spotkań nasi mają wszczepioną manierę rozgrywania piłki na własnej połowie, jak się wyraził Wleciałowski (zapewne po wysłuchaniu podpowiedzi trenera Liczki), [b]na pograniczu ryzyka[/b]. No i polecił swoim graczom, żeby czekali na szanse i wykorzystali błędy naszych. A koszmarnych błędów naszych było kilka. Katastrofalne podanie Przytuły do Cabaja w pierwszej minucie już tu ktoś opisał. Jak można w niegroźnej sytuacji w środku pola podawać w ten sposób w jaki to zrobił Przytuła do własnego bramkarza? Zaskoczony Brożek otrzymał prezent (którego nie zdołał wykorzystać), a beznadziejny sędzia odgwizdał spalonego. Udało się, ale następnym razem może się nie udać. Poza tym nasi kilka razy niezwykle ryzykownie i zarazem bezsensownie (bo było wolne pole i można było podciągnąć trochę do przodu).
Takie wycofywanie i rozgrywanie na tyłach przy niekorzystnym wyniku nie bardzo ma sens, bo daje czas przeciwnikowi na zacieśnienie szyków obronnych. Nasi bardzo rzadko stosują szybkie wyprowadzenia ataków bezpośrednio po przejęciu piłki. Niemal zawsze najpierw wycofują, a potem rozgrywają chwilę piłkę na tyłach. Wyprowadzanie następuje z reguły mozolnie lewym lub prawym bokiem, ewentualnie przerzutem Skrzyńskiego (plus dla niego). Przebojowe akcje środkiem (np. Giza w Poznaniu i na Kałuży z Polonią) są niezwykle rzadkie.
Rzadkie też są dobre strzały z dystansu. A nawet bardzo rzadkie, albo w ogóle ich brak. Nie wspominam w ogóle o rogach i wolnych, na wiosnę te elementy są kompletnie niedopracowane.
-
-
Zbiorczo o trenerze Stawowym dla przeciwników i zwolenników (było: Czy Cracovię stać na lepszego trenera?)
Uważam, że Stawowyjest jednym z najlepszych trenerów w Polsce i pozbycie się Pana Wojtka byłoby skazaniem się jedynie na ligową szarzyznę. Zimą zmienił ustawienie drużyny
i na razie to nie działa tak jak się należy. Ale w którymś momencie myślę że zaskoczy.
Dla malkontentów niech ktoś wskarze innego trenera, który miałby zastąpić P.Stawowego - moje "propozycje" to: M.Broniszewski, Z.Boniek, a może J.Tomaszewski. Życzę wtedy wielu sukcesów i samych pochwał.
Pozdrawiam
Nie stać Cracovii na lepszego trenera. Murhinio zarabia ponad 5 mln funtów. Wątpię,zeby ktoś chciał go tu sprowadzić ;)
A poważnie, to trener Stawowy powiedział że liczy się rok 2006. To co teraz, nawet jeżeli jest złe, o niczym nie świadczy, bo uczymy się na błędach. Jeżeli to ma nam dać sukces na 100 lecie to chyba OK?! Ja mu w każdym razie daję kredyt zaufania, choć w kilku sprawach się nie zgadzam i drażnią mnie niektóre posunięcia. Ale przemilczę je jak kardynałowie na konklawe ;-) Jedność z trenerem do końca!!!
Uważam, że Stawowy jest słabym trenerer, ciągle stawia na tych samych zawodników, nie daje szansy innem, jak chćby Wiśniewskiemu. Moim zdaniem potrzebna jest zmiana trenera i to jak najszybciej. Jeżeli Stawowy dalej nim bedzie to druzyna zamiast się rozwijać będzie się cofała. Takie jest moje zdanie. PaPa
Uważam, że Stawowy osiąga ciekawe efekty jeśli chodzi o grę kombinacyjną, nastawienie ofensywne, lecz czymś zastanawiającym jest psychika piłkarzy. Moi znajomi nazywają to filozofią Robin Hood'a. Silnemu zabierze, słabemu odda.
Nierówna gra (trzeba by było koniecznie znaleźć przyczynę) powoduje spadek zaufania do własnych sił u zawodników, a w opinii publicznej wywołują takie dyskusje.
Czy wiecie gdziei kiedy (czy w ogóle) kibice mogą zaobserwować jak pracuje trener Stawowy???
Nawet Salomon z Pustego nie naleje .Bez wzmocnień ta druzyna nie nadajesię do gry w pucharach!!!
Tak Panowie, zgłosiłbym swoją kandydaturę na trenera pierwszego zespołu Cracovii ,ale niestety - powiem to otwarcie.
Nie jestem tani i nawet Pan Filipiak mógłby doznać zawrotu głowy gdybym przedstawił mu moje oczekiwania co do gaży .
Dlatego z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa powiadam:
Niestety, Cracovii nie stać na lepszego trenera - to że jestem najlepszym trenerem to się wie..;-)
Oczywiście, że stać!
Wystarczy poczytać forum...
Trapez jest za drogi, ale niektórzy inni
którzy mają serie dobrych rad są tańsi...
Problem dla takiego śmiałka który się podejmie
- ci, co krytykowali Stawowego, będą krytykować i jego
a ci, co chwalili Stawowego, też będą go krytykować.
No to - czy się opłaca?
Cracovia ma dobrego trenera i innego nie potrzebuje .
Problemem w Polsce jest poważny deficyt (żeby nie napisać brak) dobrych trenerów. Więc jeżeli ktoś proponuje zatrudnić Broniszewskiego, Lorensa, Smudę itp, itd. , to ja dziękuję, wolę już Stawowego, z wszystkimi jego wadami.
A czy zagraniczni trenerzy są dobrym rozwiązaniem? W sumie to ciężko powiedzeć.
I jeszcze jedno spostrzeżenie: Ciekawe, że tzw. "trenerzy młodego pokolenia" zaczynają nieźle - Michniewicz, Zieliński I (Górnik Łęczna runda jesienna poprzedniego sezonu), Zieliński II (Legia pod koniec rundy jesiennej), ale potem jest nędza totalna. Swoją drogą ciekawe jakie będą dalsze losy Wleciałowskiego (mimo wszystko, dla dobra tzw. polskiej piłki wypada mu życzyć, żeby nie podążył drogą troszkę starszych kolegów).
5 dni później
tomecki Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zdecydowanie bardziej wolałbym na stanowisku
> trenerskim Kasperczaka niz Stawowego, to moja
> prywatna ocena.
Chyba was pogięło!!!
Brak mi po prostu słów!!!!!
4 miejsce w tabeli ,
W OSTATNICH 15 MECZACH 5 STRACONYCH GOLI!!!!
1 bramka stracona wiosną.
Szczecin i Lubin co nas w 2 lidze wyprzedziły gdzieś tam za plecami.
Ale nic to "ZMIEŃMY TRENERA". Weźcie dajcie spokój bo pęknę ze śmiechu.
Nawet jak ma się różne "ale"(ja mam co najmniej kilka) do Wojtka Stawowego to przy tych
wynikach co ma trzeba mu dać szanse realizować swoje wizje i więcej nie kupować mu 2-ch
(bardzo dobrych skąd innąd - rozumiem ,że to była asekuraca na wypadek jakby
Cracovii groził spadek) bocznych obrońców ,których on "za diabła" w swojej
koncepcji nie widzi.
PROPONUJE ZAMKNĄC TEN TEMAT :) bo tylko bezsensowne wypowiedzi piszą niektórzy!! NIE MA LEPSZEGO OD WOJTKA STAWOWEGO !!!!!
kscman - po najbliższym remisie a nawet nieprzekonywującej wygranej i tak się odrodzi pod nowym tytułem...;)
Poprostu kilka wzmocnien, ale wzmocnien, a nie pilkarze u schyłku kariery. Stawowy jest swietnym trenerem i do tego młodym. Pokazcie drugiego tak perspektywicznego jak on.
3liga => 2liga => 1liga => powołania jego piłkarzy do kadry, walka o czołowe miejsca premiowane gra w pucharach, nominacja do trenera roku!!
Panowie i panie, jeszcze niedawno gralismy w trzeciej lidze, a teraz walczymy w czubie tabeli ekstraklasy, mamy duzego sponsora i w planach nowy stadion (modernizacja)
Rozumiem, ze apetyt rosnie w miare jedzenia, ale mysle, ze po jednej porazce zastanawianie sie nad zmiana trenera przez kibiców ktorzy w znacznej mierze jemu zawdzieczaja to co teraz mamy jest BEZCZELNE i NIEWDZIECZNE!!!!Opamietajcie sie, zamykac temat.
Tylko po co nam wzmocnienia? Żeby grały w rezerwach, czy siedziały na ławce?
On "zwycięskiego" składu i tak nie zmieni...
Do tego trzeba dodać, że piłkarze przy nim się rozwijają. Jakby ktoś 3 lata temu powiedział mi że Cabaj i Giza bedą w kadrze A, a Skrzynia w B- to potraktowałbym go jako wariata.
W Polsce jak nie zmieni sie trenera raz na rok to wszyscy są chorzy.Popatrzmy na inne kluby- czy Wisła, Legia - teraz są tak bardzo zadowolone ze zmian.
Jeśli czwarte miejsce jako beniaminka to dla niektórych mało- to czego oczekiwali?
Malkontenci chwilowo w odwrocie!
Maxx, tomecki, Monday, Pasiak46 - oby jak najpóźniejsza reaktywacja!!!
Tylko stawowy - to bardzo dobry trener a będzie jeszcze lepszy. Nie ma lepszego w Polsce
Nie wiem co wy macie do trenera Stawowego!!??!!
Chyba zazdrośc bo innego wytłumaczenia nie widze!
NIEMA LEPSZEGO OD WOJTKA STAWOWEGO!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)