tu raczej wypadaloby zapytac czy wszystkie usługi byly/beda wycenione wg tego jakie faktyczne koszty poniesie zwiazek - bo przeciez jak mozna by bylo np przytulic sobie tysiaczka a w dokumentach wskazac ze zamiatanie lodowiska kosztuje 10 000 a w rzeczywistosci np 9 000 to czemu by nie ;)
p.s - oczywiscie kwoty z kosmosu i raczej nie ten rzad wielkosci
-
-
Drgnęło w polskim hokeju??
No tak, mniej więcej o to właśnie mi chodziło
Noo, PZHL dalej robi co chce niestety. Dlaczego nagle 3 tygodnie przed pucharem polski go przenieśli!? Jaki powód!!?
[url=http://hokej.net/pl/news,artykul,5,31830,degrengolada.html]hokej.net[/url]
powód jest prosty - konta w rajfku sie slabo sprzedawaly, kibice by nie dopisali, druzyny nie chcialy grac w Satelicie...
a Sanok zlozyl oferte, wylozyl kase na nagrody - to przeciez miod na obolale serce prezesika
Oj, powodów jest jednak kilka więcej... Ofertę mógłby składać kto chce - ale mam dziwne przeczucie, że nawet jakby dawał drugie tyle na nagrody, a Sanok połowę z tego co wyłożył, ciężko byłoby skłonić bajkowych do innego wyboru
Oczywiście że tak, jak czytam kompilację słów "Hałasik" i "kluby rozważają bojkot rozgrywek" to zawsze jestem za. Może pewnego dnia prezesi zrozumieją, że nie ma, naprawdę nie ma tak wysokiej ceny za odejście tego dziada, której nie opłacałoby się zapłacić. Strach że stracimy sezon? Jak mu zostawimy zabawki i pozwolimy się bawić dalej to stracimy wiele sezonów. Już było parę rzeczy, które kiedyś wydawało się, że nie można było poświęcić, a z dzisiejszej perspektywy wydają się być ledwie jakąś drobnostką.
Im wcześniej tym lepiej i bez względu na metody. Każda skuteczna będzie uzasadniona! Wielki Bajarz out! Niech sobie znajdzie jakieś inne hobby, byle jak najdalej od hokeja!
A ja jeszcze w kwestii finansów:)
Wiadomo że związek jest na minusie ale ja jestem ciekawy ile tego minusa jest i jaka jest dynamika wzrostu zadłużenia.
Boję się że jest to więcej niż się nam wydaje albo brane na procent właściwy pożyczkom bez dowodu.
Myślę czy by nie napisać mejla do tej onirycznej krainy z dwoma pytaniami:
1. Jaka była wysokość dotacji otrzymanej w 2013 i na co poszła
2. Jaki jest stan majątku związku.
Takie pytania w mojej ocenie mogą mieszczą się w zakresie ustawy o informacji publicznej i powinni mi odpowiedzieć.
Ciekawy jestem Waszych opinii w temacie , a konkretnie czy taka wiedza coś da ?
Chodzi mi też o to że taki mejl na 90% spotka się z olaniem a na 10% z odpowiedzią negatywną, dlatego na 100% trzeba by się od tego odwoływać.
Pytanie czy warto?
mysle ze nie warto - z uwagi na marnowanie Twojego czasu...
a dlaczego? -
ad. 1 - dlatego ze oni tam az tak glupi nie sa i na pewno dowody na pokrycie i sensownosc wydatkow powiazanych z otrzymaniem dotacji mają. To na pewno jest kwesti, którą ministerstwo weryfikuje, bo jak wiadomo oni tam też nie lubią rozdawać pieniędzy i jak mogliby komuś nie dać to by nie dali, a jak już dali to sprawdzą czy przypadkiem nie można sie upomnieć o ich zwrot. Akurat aparat państwowy w kwestii pilnowania swoich i pozyskiwania cudzych pieniedzy mamy bardzo dobrze rozwiniety...
ad. 2 - majątek wiele nam nie powie - bo o co zapytasz, o środki trwałe - to napiszą, że komputery, może jakąś nieruchomość mają, może licencje na programy - pewnie wszystko pokryte z dotacji, albo innych środków własnych(opłaty za licencje itp.).
nie chce nikogo o nic posądzać, ale wydaje mi sie, że tego typu ludzie, mimo ze kazdy normalny patrzący na to z boku widzi ze ewidentnie jest cos nie tak, sa dobrze przygotowani w kestii interpretacji przepisów i zabezpieczenia interesów własnych - po naszemu - na wszystko mam papiery, interpretacje wiec i tak mi nic nie zrobicie...
Hałasik wykończył siatkówkę w Sosnowcu a teraz wykańcza Polski Hokej, HOCHSZTAPLER!! Tyle w temacie.
marczek
ad ad 1. - nie zakładam że nie mają prawnie wymaganych dokumentów pokazujących na co wydali tą kasę. Ale po pierwsze ktoś wie ile dostali i na co poszło? O to w tym pytaniu chodzi wysokość dotacji i jej rozchód tyle:)
ad ad 2. - majątek rozumiem jako stan aktywów i pasywów. Czyli kilka pozycji po debecie kilka po kredycie i jak tylko by się to zestawiło z analogicznymi pozycjami sprawozdania za rok 2012 to jest obraz rzeczywisty.
Co do "tego typu ludzi" jak to ująłeś to widzisz pierwotny projekt PHL powstał na "starej" ustawie, opłaty za dziką kartę wprowadzono komunikatem(? tu pewności nie mam) a obowiązuje regulamin rozgrywek w którym stoi że spada Towimor.
Tak że wiesz jakoś to nie wygląda profesjonalnie dodając jeszcze słynną wpadkę z organizacją turnieju EIC.
A w kwesti tego całego projektu ligi zawodowej co go ministra podpisała przed odlotem to ktoś to widział w ogóle?
Klubów by nie pasowało już teraz poinformować o konieczności zmiany formy prawnej?
masz racje, tyle tylko ze oni by musieli pokazac bilans i rzis - nie wiem jak to jest z ich obowiazkami - ale niekoniecznie musza robic F-01 albo sprawozdania kwartalnie - wiec w razie czego zawsze moga powiedziec ze maja za 2012 a za 13 jak bedzie w kwietniu to prosze sie przypomniec ;)
zeby nie bylo - ja ich nie bronie i uwazam ze to kpina, ale to troche szersza dyskujsa, bo nie przymierzajac - w ZUSie tez nikt nie ma pewnosci gdzie sa pieniadze, na co ida itp - a na emerytury nie ma i zaraz nam z OFE wyciagna.
takze chodzi mi tylko o to ze niestety takich mamy dzialaczy i politykow, ze pensja(nie mala) na stanowisku nie wystarcza, trzeba na boku sobie dorobic, zabezpieczyc rodziny itp.
a jak sie juz do czegos zabiora to zawsze od d..y strony - tak jak z profesjonalna liga
No i może dlatego warto pytać ? :)
Kauszu Mój Drogi, ale co Ty się spodziewasz dowiedzieć? Dotacji było chyba coś koło 2-2,5 mln (edit: pierwotnie wpisałem 1,2 mln, ale to jest wartość po reformie Muchy, czyli mniej więcej tyle dostaniemy w przyszłym roku, za 2013 była suma raczej sprzed reformy, a ona była prawie dwa razy wyższa) i na taką sumę wydatki się znajdą. Choćby sama pensja import quality "zdielano w CCCP" to około 1,5 mln, a mieści się ona chyba w wydatkach statutowych, więc już będzie większość. Coś więcej? A choćby reprezentacje - co prawda z tych 400 tys. które Wielki Bajarz chwali się, że wydał na start kobiet w Nowej Zelandii prześmieszne zrzeszenie wydało tylko 100 tys., a pozostałe 300 tys. było z extra dotacji celowej od ministerstwa, ale następne 100 koła do wydatków masz. Jak doliczysz sobie inne kadry, a wiedz że choć Pinokiowi chwalić się tym nie wypada to na przykład sam lot seniorów do Doniecka kosztował o połowę więcej niż wszystkie wydatki związku na mś kobiet w N.Zelandii, to wydatki spokojnie przekroczą Ci dotację. Przecież nikt z dotacji nie płacił asystentowi prezesa, prawda?
Co do stanu majątku, piszesz, że chcesz znać aktywa i pasywa, tak? To naprawdę nie trzeba pisać do bajkowych i czekać aż się zlitują. Piszesz tu i masz, one co prawda już nie są tak do końca aktualne, ale nawet jeśli by Ci dali to zapewne takie (wg ostatniego rocznego bilansu, nowszego mieć chyba nie muszą - chociaż mają):
Bieżący okres Poprzedni okres Poprzedni okres tożsamy
- - -
AKTYWA
A. Aktywa trwałe - 14 309,22 14 309,22
I. Wartości niematerialne i prawne - - -
1. Koszty zakończonych prac rozwojowych - - -
2. Wartość firmy
3. Inne wartości niematerialne i prawne - - -
4. Zaliczki na wartości niematerialne i prawne - -
II. Rzeczowe aktywa trwałe - 3 309,22 3 309,22
1. Środki trwałe - 3 309,22 3 309,22
a) grunty (w tym prawo użytkowania wieczystego gruntu) - - -
b) budynki, lokale i obiekty inżynierii lądowej i wodnej - - -
c) urządzenia techniczne i maszyny 2 706,17 2 706,17
d) środki transportu - -
e) inne środki trwałe - 603,05 603,05
2. Środki trwałe w budowie - - -
3. Zaliczki na środki trwałe w budowie - - -
III. Należności długoterminowe - - -
1. Od jednostek powiązanych - - -
2. Od pozostałych jednostek - - -
IV. Inwestycje długoterminowe - 11 000,00 11 000,00
1. Nieruchomości - - -
2. Wartości niematerialne i prawne - - -
3. Długoterminowe aktywa finansowe - 11 000,00 11 000,00
a) w jednostkach powiązanych - - -
- udziały lub akcje - - -
- certyfikaty inwestycyjne - - -
- obligacje - - -
- inne długoterminowe aktywa finansowe - - -
b) w pozostałych jednostkach - 11 000,00 11 000,00
- udziały lub akcje - 11 000,00 11 000,00
- inne papiery wartościowe - - -
- udzielone pożyczki - - -
- inne długoterminowe aktywa finansowe - - -
4. Inne inwestycje długoterminowe - - -
V. Długoterminowe rozliczenia międzyokresowe - - -
1. Aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego - - -
2. Inne rozliczenia międzyokresowe - - -
B. Aktywa obrotowe 484 274,19 1 467 109,46 1 054 320,07
I. Zapasy - 412 789,39 -
1. Materiały
2. Półprodukty i produkty w toku - - -
3. Produkty gotowe - - -
4. Towary - 412 789,39 -
5. Zaliczki na dostawy - - -
II. Należności krótkoterminowe 58 689,67 632 100,08 632 100,08
1. Należności od jednostek powiązanych - 610 874,17 90 999,97
a) z tytułu dostaw i usług, o okresie spłaty: - 519 874,20 -
- do 12 miesięcy 519 874,20 -
- powyżej 12 miesięcy - - -
b) inne - 90 999,97 90 999,97
2. Należności od pozostałych jednostek 58 689,67 21 225,91 541 100,11
a) z tytułu dostaw i usług, o okresie spłaty: 44 396,46 15 568,37 535 442,57
- do 12 miesięcy 44 396,46 15 568,37 535 442,57
- powyżej 12 miesięcy - - -
b) z tytułu podatków, dotacji, ceł, ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych oraz innych świadczeń 6 041,00 - -
c) inne 8 252,21 5 657,54 5 657,54
d) dochodzone na drodze sądowej - - -
III. Inwestycje krótkoterminowe 424 834,52 420 219,99 420 219,99
1. Krótkoterminowe aktywa finansowe 424 834,52 420 219,99 420 219,99
a) w jednostkach powiązanych - - -
- udziały lub akcje
- inne papiery wartościowe - - -
- udzielone pożyczki -
- inne krótkoterminowe aktywa finansowe - - -
b) w pozostałych jednostkach - - -
- udziały lub akcje - -
- inne papiery wartościowe -
- udzielone pożyczki - - -
- inne krótkoterminowe aktywa finansowe - - -
c) środki pieniężne i inne aktywa pieniężne 424 834,52 420 219,99 420 219,99
- środki pieniężne w kasie i na rachunkach 424 834,52 420 219,99 420 219,99
- inne środki pieniężne
- inne aktywa pieniężne - - -
2. Inne inwestycje krótkoterminowe
IV. Krótkoterminowe rozliczenia międzyokresowe 750,00 2 000,00 2000,00
Suma aktywów 484 274,19 1 481 418,68 1 068 629,29
Pasywa też chcesz? Jesteś pewien? Jak wolisz w pdfie, bo tu trochę nieczytelnie to wygląda, to podaj maila :)
Po cholerę masz pisać do bajkowych, że też takie zabawy Ci do głowy przychodzą, to naprawdę... Niewarte to Twojego czasu...
No tak ale to stan jak mniemam na dzień 31.12.2012 ale fakt nie liczyłbym że mi zrobią na dzień 30.11.2013 bez jakiejś przepychanki sądowej:)
Ale co do dotacji to nie wiem czy kojarzysz ale na komisji przedstawiciel ministerstwa mówił że w 2013 przekazano ponad 4000 a Hałasik biadolił że dostał tylko 1500 plus na wyjazd do NZ dotację. Aha w tysiącach te kwoty:)
Tak że ile tej dotacji było?
kolejne podsumowanie krakowskigo dziennikarza http://www.sportmalopolski.pl/index.php/component/k2/item/2269-do-przemyslenia-dla-hokejowych-dzialaczy-wszystkich
Paweł Guga, ma 150 % racji. Ehh... chciało by się odnieść do rozważań pana redaktora, ale znowu by było że HA tylko narzeka...
Ch. po H. to jak leczenie dżumy cholerą.
We wtorek spotkanie klubów, a na środę już zapowiedziane konferencje prasowe. Chyba szykuje nam się drugi lokaut w jednym sezonie
Oby miały plan taki na kilka lat najlepiej i rozsądny na rzeczywistych kwotach:)
pytanie tylko jak odkleić glonojada?
Ma ktoś akwarium?
:)
hm z tego co pamiętam to najłatwiej żyletką - oczywiście nie robiąc krzywdy, ale w tym wypadku to chyba jakiś tapicer by był potrzebny?
a co do spotkania - mam jakieś dziwne przeczucie, że będzie jakieś wspólne stanowisko wyrażające obawe i troske o polski hokej, ale żadnych radykalnych działań sie nie spodziewam...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)