Zmarł Edward Moskal
22.03.2005 15:27 (aktualizacja 17:30)
W Chicago zmarł dziś w wieku 81 lat Edward Moskal, prezes Kongresu Polonii Amerykańskiej. Moskal chorował od dawna na cukrzycę.
Wielki Polak - Patriota
[ ' ]
-
-
Edward Moskal - Prezes Kongresu Polonii Amerykańskiej - nie żyje
[ ' ]
[']...
[ ' ]
czy ja wiem czy taki z niego Wielki Polak i Patriota??
Wielki Polak ???
A czym takim wielkim zasłużył zasłużył sobie na miano Wielkiego Polaka i Patrioty ?
Skłócenie Kongresu Poloni Amerykańskiej , publiczne lżenie z Episkopatu , włączenie się do szkalowania Wałęsy , plucie na Jana Nowaka Jeziorańskiego ..............itd.
toro zamilcz
Człowiek który spowodował że Polonia została zauważana politycznie w USA (słynne pozwy wystosowane do rządu USA przez obywateli pochodzenia żydowskiego przeciwko Państwu Polskiemu będą traktowane jako szkodliwe dla amerykańskiej racji stanu) Zjednoczenie rozbitej poloni (m.in. reprezentacja mniejszości narodowej w B.D.)
[ ' ]
[ ' ] [ ' ] [ ' ]
[ ' ]
[']
Szacunek dla osoby zmarłej pozostawiam , jednak sam sobie odpowiedz jaką obecnie siłę, ewentualnego nacisku na kongres , posiadają środowiska polonijne ( jestesmy obecnie drugą lub trzecią grupą narodowością zamieszkującą amerykę).
Jedyne zasługi to poklepywanie się po plecach z prałatem Jankowskim oraz wpisywanie się w tok myślowy " sekty radiowej ".
W Polsce, w kraju cierpiącym na chroniczny brak elit chamskie , kłamliwe oszczerstwa rzucane w /wówczas jeszcze w żyjącego autorytetu/ Jana Jeziorańskiego , podważanie na forum miedzynarodowym zasługi Solidarności oraz umniejszanie roli Wałęsy .
Sam zastanów sie co wypisujesz.
Nigdy nie uważałem tego człowieka za wielkiego Polaka i patriotę, a wręcz przeciwnie! On podważał jedynie autorytety prawdziwie wielkich Polaków.
< ` >
[']
[']
[ i ]
Za mało, mam wrażenie, mamy danych, żeby osądzać jego kontrowersyjne mocno wypowiedzi cytowane przez część prasy. Nie wiemy co z tego jest prawdą a co wymysłem propagandy. Dla mnie do zmieszania człowieka z błotem nie wystarczą paszkwile autorstwa GazWyb i jej sojuszników. Gdyby choć połowa tych oszczerstw była prawdą to Moskala nie wybranoby na kolejne kadencje. Poparcie Polonii miał ogromne. To o czymś świadczy. Świadczy dobrze o Zmarłym.
Prezes Klubu Inteligencji Katalickiej Ryszard Bender, też został ponownie wybrany na prezasa tego stowarzyszenia, co nie konieczne musi oznaczać że cieszy sie aprobatą absolwentów oraz grona pedagogicznego KUL-u.
W przypadku ś.p. Edwarda Moskala , swoje długie prezesowanie zawdzięcza głównie starej poloni mającej przewage w zarządzie oraz całkowitemu braku zaangażowania w sprawy kongresu nowych kół i środowisk polonijnych.
Nie jest również prawdą , że każdy kto wyraża swój głęboki sprzeciw w formie sprawowania urzędu przez prezesa , musi posiadać poglądy lewicowe, sympatyzować kołom syjonistycznym oraz być czytelnikiem GW.
Prawda nie może być wybiórcza jak i "wyborcza"
bylem w usa 2 razy-za kazdym razem po pare miesiecy-słuchałem tamtejszych polskich rozgłośni radiowych i czytalem tamtejszą prase-wszystko zgodne z poglądamy Moskala i Kongresy Narodowego Polskiego-wychodzilo na to ze My w Polsce zyjemy w kraju typu Kirgistanu...........................takiego steku bzdur dawno sie nie nasłuchałem......ojciec rydzyk to wg moskala mąż stanu.............żenada.............moze i Moskal kiedys zrobil cos dobrego dla Polski ale ostatnie lata jego dzialalnosci to całkowita porażka!!!!!!!!!
[']
[i]My w Polsce zyjemy w kraju typu Kirgistanu[/i]
Przejrzyj hamer na oczy. Może nie Kirgistan, ale Włochy lat 70.-80. na pewno. Codziennie mamy wiele dowodów na to, że żyjemy w kraju głęboko przeżartym korupcją, w kraju w którym ogromne wpływy w polityce i gospodarce ma układ mafijny powiązany z osobami na najwyższych stanowiskach państwowych.
Ja też uważam, że o zmarłych nie mówi się źle, choć wypadałoby przypomnieć, że niedawno świeciliśmy Janowi Nowakowi - Jeziorańskiemu, którego jak powszechnie wiadomo Moskal opluwał i obrażał. Poza tym zastanawiam się, czy Edward Moskal zostając szefem polskiej Polonii nie powinien zmienić nazwiska, a nawet imienia i nazwiska.
Geopijatyk
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)