teraz jest wiec poparcia od 18 na rynku ...
-
-
Ukraina...
Karolo na polskiej, szczególnie narodowej myśli politycznej zna sie tak, jak ja na .... systemie "zero-jedynkowym" lub co gorsza programowaniu strukturalnym :):)
Dmowski oceniał na bieżąco sytuację, niektóre jego myśłi odczytywane dziś jako "rusofilistyczne" stanowiły opis sytuacji jemu ówczesnej - a wówczas trochę inaczej świat wylądał jak dziś... Karolo popełniasz bład "ahistorycyzmu" (niczym ci oskarżyciele Juliusza Cezara oskarżający go o "zwyrodniały sadyzm") lub... zbyt uległeś myśli "pseudopiłsudczykowskiej" (Garlicki) albo - co gorsza - opierasz swe pogady na prl-wowskiej propagandzie.
ale przy piwie można to wytłumaczyc i Cię "narodowo" wyprostować :):):)
Zubereg nie wszystko co mówił Hitler uważam za słuszne i przekonywujące, np. ten kawałek o przestrzeni życiowej na wschodzie.
Zapytaj jakiegokolwiek politologa, po jakiej stronie sytuowane są partie faszystowskie, nie pod względem gospodarczym, tylko ideologicznym.
Faszysm jest bliższy lewicy a do prawicy przypożądkowano go za komuny. Zrobili to komuniści powód był prosty nie chcieli by takie patie brudziły "nieskalana lewą stronę". A wy ludzie dlaej mówiecie takie perdioły.
I jeszcze jedno tu nie jestem tego pewien mianowicie faszyzm pochodzi z włoskiego a korzenie ma ze slówa "związek". Powstając we Włoszech foszyzm opierał się właśnie na lewicy. Gdy popaczymy na Włoskich działaczy to wielu ma korzenie socjal-komunistyczne. Tutaj polecam literaturę Grota (np Nacjonalizm katolicki)
PS
Polscy Narodowcy pozdrawiali sie podniesieniem prawej ręki (nie całej sztywnej tylko zgiętej w łokcie) już w 1905 roku!!!!
I jeszcze jedno 90% wybitnych ludzi w 1 połowie XX wieku(chodzi mi o lata przedwojenne) sympatyzowało bądź byli ściśle związani z Ruchem Narodowym. Np: Haller, Sikorski, Grabowski, Grabscy (m.in. ten od finansów członkowie!!! jego brat długo był nr 2 w SN-ie), Sienkiewicz, Wyspiański, Przerwa-Tetmajer, Witos (głosował za Zamojskim), Korfanty, Rozwadowski twięcej mi się nie chce pisać.
Przypadek?
Jak umru pochowajte mene na mohyli
Sered stepu szyrokoho na Wkrajini mylij
Szczob łany szyrokopoli i Dnipro i kruczi
Buło wydno, buło czuty jak rewe rewuczyj
Jak ponese z Ukrajiny u sineje more
Krow worożu odojdu ja i łany i hory
Wse pokynu i połynu do samoho Boha
Molytysja, a do toho ja ne znaju Boha
Pohowajte, ta wstawajte, kajdany porwyte
I wrażoju złoju krowju wolju okropyte
I mene w semi welkij , semi wolnyj, nowyj
Ne zabudte pamjanuty nezłym tychym słowom
Taras Hryhorewycz Szewczenko, Zapowit (Testament)
Odnośnie podnoszenia ręki (stare pozdrowienie rzymskie i olimpijskie). Widziałem kiedyś gdzieś zdjęcie przedwojennej żydowskiej organizacji skautowskiej Ha Szomer Ha Cair (Młody Skaut). Żydowscy skauci stoją w szeregu, na rękach opaski z gwiazdą Dawida, buty skórzane po kolana, mundury. Przed szeregiem dwóch dowódców w pełnym umundurowaniu, też z gwiazdą Dawida na opasce, pozdrawiają się podniesioną ręką, czyli mówiąc popularnie heilują do siebie.
Jak to widziałem, to boki zrywałem. Mimo całego szacunku dla Narodu Żydowskiego i jego tragedii, nie mogłem się powstrzymać od śmiechu. To mniej więcej tak jakbym widział reportaż z noworocznego treningu Wisły Kraków.
Pozdro-vinko!
Geopijatyk
P.S. A może wspólny pasiacki wypad na Małysza, np do Harrachova lub Planicy. W końcu trzeba uczcić największego sportowca Wisły.
Chaj żywe samostijna Ukrajina wid Karpat do Kawkazu!
Błakitni ta żowty naszy propory, my ne peremożni, szably do hory!
Hej! hej! bude wilna, bude neńka samostijna, szabli do hory!
Geopijatyk
Samo "h" w języku ukraińskim to "g" (takie jak w alfabecie rosyjskim), a "ch" to "X" (ruskie H). Gdy więc kiedyś zobaczycie w jakimś ukraińskim śpiwniku Gej! Gej!, to nie znaczy : Pedał! Pedał!, tylko: hej! hej!
[i]Prezydent Miasta Krakowa
Jacek Majchrowski
o wyborach na Ukrainie
Wybory prezydenckie na Ukrainie miały być egzaminem z demokracji. Egzaminu tego nie zdały władze, ale z pewnością zdali go obywatele Ukrainy.
Z niepokojem przyglądamy się obecnej sytuacji, mając jednak nadzieję, na demokratyczne i pokojowe rozwiązanie problemu. Jako Prezydent Miasta Krakowa zapewniam, że mieszkańcy naszego miasta deklarują solidarność z tak bliskim nam Narodem Ukraińskim.
Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski[/i]
Wiadomość zmieniona (27-11-04 12:47)
Korba
Do popierających narodowców trzeba też dodać Paderewskiego i o czym malo kto wie Marię Skłodowską która wspierała we Francji działalność Roman Dmowskiego....
A w tramtym okresie większość pisarzy krytykowało socjalizm oprócz Sienkiewicza byli to Prus w książce "Dzieci" oraz Reymont w książce "Bunt".
Geopijatyk
To co widziałeś na zdjęciu to nic strasznego....:) Żydzi stworzyli organizację Betar (była to organizacja faszystowska którą szkolił Mussolini), gdyż myśleli wtedy że jedyną szansą na stworzenie swojego państwa jest walka.
A jak to u żydów oni pewne sprawy przemilczą, zapomną i nikogo nigdy za nic przepraszać nie muszą.....
Nie to co Polacy.....
Widzę że coraz więcej chętnych do spotkania przy piwku.....:) to już jest nasz czterech...Trzeba tylko ustalić termin (najlepiej po meczu hokeja...).....:)
Kręcąc przełącznikiem TV
Pomroczność błotna
Jeśli się jest 1000 lub 2000 kilometrów od domu, a telewizje zagraniczne o nim nie mówią, na ogół znaczy to, że nic szczególnego w kraju się nie dzieje. Na ogół. Zdaje się, że tym razem może być inaczej. Światowe stacje wiele uwagi poświęcają teraz naszemu wielkiemu sąsiadowi i jego wyborczym problemom. Przeważają opinie, że wybory zostały spreparowane, słychać też głosy alarmujące, że jeszcze na dobre demokracja się tam nie rozpoczęła, a już widać jej zmierzch.
I teraz dopiero wychodzi na jaw kompletna pustka dzisiejszych przywódców Polski, którzy cały czas nam opowiadali bajki o dobrym, a chwilami nawet szlachetnym prezydencie z Kijowa, strażniku demokratycznych zmian, dla którego przyjaźń z polskim prezydentem jest historycznym wyzwaniem. Nasz prezydent - jak się okazuje - nie ma bladego pojęcia o prawdziwym obliczu ukraińskich spraw. Nic nam w Kijowie nie załatwił i nic nie załatwiono z nim.
Zresztą u nas też przerażenie, choć bieg zdarzeń znam tylko z przekazów telefonicznych. Jeśli bezpieka chce wkroczyć do sejmowego pomieszczenia przewodniczącego komisji śledczej, a potem wkracza do tej komisji już bezceremonialnie, oznacza to, że zaczął się nowy etap pokazujący jasno, kto ma zamiar w Polsce rządzić jeszcze dłużej. Wszak komisja - twierdzą udający niegdyś komunistów, a dziś demokratów - została powołana, by dowiedzieć się co nieco o sposobie aresztowania Andrzeja Modrzejewskiego. Całe bagno, na które natrafiła przy okazji, ma jej nie interesować.
Dziesiątki i setki krętaczy i złodziei awansowanych na ważne stanowiska w państwie i w ważnych spółkach mają nadal rozkradać państwo. Kaprys Kaczmarka, by zemścić się po gówniarsku na dawnych kumplach, przerodził się niespodziewanie w lawinę błota, które zaczyna okrywać już olbrzymie połacie władzy. Tego nie było w planie. Do akcji wysyła się więc oddziały, które wyciągały towarzyszy już z niejednego szamba. Nie ma nic gorszego niż bezpieka w rękach szmaciarzy. Na bezpieczeństwo nikt wówczas liczyć nie może, ale szmaty mają ten zwyczaj, że szczelnie do siebie przylegają. I cały czas obrzucają brudem innych.Na szczęście w telewizji publicznej powoli, bo powoli, ale coś się zmienia. Może więc już nie da się nadal ogłupiać milionów, a może miliony ogłupiać się już nie dadzą.
TOMASZ DOMALEWSKI
Zuberg masz rację, właściwie postronie ND-cji ówczesnej narodowej formacji stali wszyscy i nazwiska można by tak w nieskończoność snuc.
A piwko chętni może powołąmy do zycia Pasiacką Partę;) hasło na wybory: Nigdy nie zejdziemy na psy zawze aktualne
Co się tyczy takich dziwolągów dotyczących Żydów, to należałoby wspomnieć, że byli Żydzi popierający.... Hitlera! Nie, moi drodzy, nie przesłyszeliście się. Niejaki Max Naumann (1875-1939), niemiecki Żyd za łożył popierającą NSDAP organizację Verband Nationaldeutscher Juden. Wysuwał hasło calkowitego zasymilowania Żydów niemieckich z Niemcami i ostro atakował żydowskich emigrantow ze Wschodu. W swoich wypowiedziach Neumann określał wschodnioeuropejskich Żydów, Ostjuden, jako chorobotwórcze zarazki w niemieckim organizmie rasowym i atakował Syjonistów jako brytyjskich sługusów. W 1932 roku Neumann osobiście wypowiedział się za Hitlerem i NSDAP, jako jedyną partią zdolną odraodzić Niemcy. Większość Żydów potraktowala Neumanna jako zdrajce. Nie przekonał też hitlerowców- gestapo rozwiązało VNDJ w 1935, a sam Neumann umarł na raka w maju 1945 w Berlinie.
Geopijatyk
Pozdrawiam Was z Kijowa!
Popedzilem tu najszybciej jak tylko mi sie udalo. Jestem pare dni, juz nie bardzo kojarze ile bo spie niewiele i o roznych porach, gdzie tylko sie da.
JEST SUPER!
Mozemy pozazdroscic Ukraincom - przez to wszystko tworzy sie wielki, patriotycznie nastawiony narod. Cos, czego niestety nie mamy. Ludzie jak tylko zbiora sie w grupe (zjazd do metra, przystanek koleji itp.) zaczynaja spiewac hymn i skandowac "Ju-szczen-ko". 90% ludzi demonstruje swoj patriotyzm.
My Polacy jestesmy tu przyjmowani entuzjastycznie, nawet przez grupy mocno nacjonalistyczne. Dzis zostalem wysciskany przez grupe groznie wygladajacych gosci w czarnych skorach z czarno-czerwonymi opaskami na rekawach oraz takimi szturmowkami (gdyby ktos nie wiedzial - barwy UPA! :-) "Kiedys sie zabijalismy, teraz jestesmy razem, mamy wspolnego wroga - rosyjskich bandytow chcacych naszej zaglady" krzyczal do mnie starszy facet z flaga, ktora kojarzyla mi sie do niedawna tylko z najgorszym w naszej historii.
Po wystapieniach Polakow z trybuny na Majdanie (glownie eurodeputowani i poslowie PiS-u) tlum dlugo skanduje "Polsz-cza, Pol-szcza". Pewnie niepotrzebnie to pisze bo przeciez macie telewizje, ale skoro sie dorwalem wreszcie do sieci...
Haj zywe Samostijna Ukraina!
P.S. Niestety nie zdazylem zabrac wlepek :-(
P.S.2 Lysenko, Maniex - sorry za ten Laibach - zrozumiecie mam nadzieje, ze nie pojechalem z Wami.
pozdrowienia mg!! pozdrowie jutro od ciebie kolegów z Laibach-u!
;)
mg, zazdroszczę Ci. Byłem w Kijowie kilka razy i sam uczestniczyłem w podobnych demonstracjach ukraińskich patriotów kilkanaście lat temu. Chodziliśmy wtedy pod niebiesko - zółtymi flagami i krzyczeliśmy hasła typu:
"Chaj żywe KPRS na czernobylśkoj ES", co się tłumaczy: "Niech żyje Komunistyczna Partia Związku Sowieckiego" (Komunistyczna Partija Radjanśkoho Sojuzu) na czarnobylskiej elektrowni".
Jestem nastawiony filoukraińsko, nauczyłem się ukraińskiego i Kobzara Szewczenki przeczytałem w oryginale. Pluję sobie w twarz, ze mnie tam teraz nie ma, ale obowizki mi nie pozwalają, nie mogę przerwać wykladó i po prostu sobie pojechać na Wschód. Ja po proprostu kocham Ukrajinę, prawie tak jak Oderkę I Cracovie, nie zapominając przy tym bolesnych faktów z naszej historii i nie rozgrzeszając nikogo z winnych śmierci niewinnych ludzi, np na Wołyniu w 1944 roku.
Rżnęliśmy się nawzajem w historii, ale teraz nastały nowe czasy. Wydarzeniwa ostanich dni są okazją do zamanifestowania pojednania.
Geopijatyk
PS': Interesuje mnie czy we Lwowskich klubach piłkarskich istnieją jakieś nawiązania do tradycji polskich klubów przedwojennych. Wszak nie należy zapominać, że Pogoń Lwów była drugim mistrzem Polski po Cracovii w 1922. Czy są jakieś tradycje nawiązujące do Pogoni, Czarnych, Makabi Lwów. Podejrzewam, że między dwoma najważniejszymi klubami Lwowa Pogonią i Czarnymi mogły zachodzić relacje podobne do tych między Cracovią i Wisłą. Niewiele na ten temat wiem. Obecnie znam tylko Karpaty Lwów (jeżeli nie zmieniły nazwy) i nikogo więcej.
PS'': Czy nie można by rozegrać jakiegoś meczu pomiędzy obiema stolicami Galicji. Np mecz Cracovii z jakimś klubem Lwowskim. Albo mecz kibiców obu klubów? Mecz reprezentacji akademickich Lwowa i Krakowa, który stałby się coroczną tradycją. Czy nie można by nawiązać sztamy z jakimś lwowskim klubem?
PS''': Jeszcze jedno: Nie pisze się "Haj żywe" tylko "Chaj żywe". A to z tego powodu, że oba wyrazy ukraiński i polski pochodzą ztego samego wyrazu: nechaj/niechaj. Polacy ten wyraz skrócili wyrzucajac końcówkę: niech (aj)
a Ukraińcy początek (ne) chaj. Prawie zawsze tam gdzie w ukraińskim jest ruskie "h"(X) po polsku jest "Ch" (z nielicznymi wyjątkami, np hokej), a gdzie ruskie "G" po polsku jest "h".
Jeszcze jedno: Mecz reprezentacji wyższych uczelni Lwowa i Krakowa byłby wspanialym akcentem obchodów 100 lecia obu krakowskich klubów w 2006 roku. Nawiązywałby do przedwojennych tradycji rywalizacji piłkarskich obu stolic Galicji, a równocześnie podkreślałby ich znaczenie jako głównych ośrodków życia akademickiego, a szerzej kultury w Polsce. Równocześnie tak skonstruowana reprezentacja Krakowa (jako reprezentacja wyższych uczelni z Ujotem Jagiellońskim na czele) byłaby neutralna względem podziału na Pasy i Białą Gwiazdę i mogliby jej kibicować wszyscy.
Proponowałbym pierwszego dnia mecz na stadionie Cracovii, a za dwa dni mecz na stadionie Wisły (lub odwrotnie).
Geopijatyk
juz mi żygac chce tą cała Ukraina jeden dupowłaz Ruskich a drugi który teraz sobie przypominał o Polakach tez ma sporo na sumieniu...
Geopijatyku wiesz może gdzie można posłuchać ukraińskiego hymnu ? , na www.wolnaukraina.pl jest tylko melodia
UKRAINA BEZ pUTINA
Ickheriya, służę textem, ale z pamięci, i po polsku, więc wybacz ewentualne błedy:
Szcze ne wmerła Ukrajina, ni sława, ni wolja
Szcze nam brat'ja Ukrajincy usmichnetsja dolja
Zhynut' naszy worożenki jak rosa na soncy
Zapanujem i my brat'ja u swoij storoncy
(ref) Duszu, tiło my położym za naszu swobodu
I pokażem szczo my brat'ja kozaćkoho rodu
Stanem bratja w bij krowawyj wid Sjanu do Donu
W ridnim kraju panuwaty ne damo nikomu
Czorne more szcze wsmichnetsja, did Dnipro zradije
Szcze u naszyj Ukrajini doleńka naspije
A zawzjatja szczyra pracja swoho szcze dokaże
Szczo sja woli w Ukrajini pisń huczna rozljaże
Za Karpaty widibietsja, zhomonit' stepamy
Ukrajiny sława stane pomyż narodamy
Naływajko, Zalizniak i Taras Triasyło
Z domowyny kłyczut' nas na swietoje diło
I zhadajmo sławnu smert' łycarstwa kozaćtwa
Szczob ne wtratit' marno nam swojoho junactwa
(Jeszcze raz przepraszam za błedy, bo filologiem ukrainskim nie jestem)
Obydwaj Wiktorzy pochodzą z tych samych elit rządzących.Jeden i drugi był premierem z nadania Kuczmy i ich stosunek do Polski nie wiele różnił się od siebie. Uważam, że rozpoczęcie wszelkiej współpracy(pomarańczowy cyrk) z Juszczenką pwinny poprzedzić porozumienie i rozwiązanie najbardziej drażliwych spraw (kwestie historyczne w naszym przypadku) . Spychanie ich na boczny tor może spowodować, iż w przyszłośc mogą wybuchnąć z większą siłą, tak jak ma to miejsce w naszych stosunkach z Niemcam ,gdzie kwestie historyczne m. in. wzajemnych odszkodowań zupełnie zlekceważone w pocz.lat 90-tych ,kiedy była szansa na całkowite ich załatwienie teraz nabierają rozpędu.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)