A to książki mogą czytać tylko piętnastolatkowie?
-
-
Ksiązki
7 dni później
Mozecie polecic jakas dobra ksiazke o relacjach Polsko - Ukrainskich w latach -30tych, 40 tych na Kresach Wschodnich?
gnattt:
[i]Mozecie polecic jakas dobra ksiazke o relacjach Polsko - Ukrainskich w latach -30tych, 40 tych na Kresach Wschodnich?[/i]
Noooo, temat rzeka. Jest sporo literatury, nawet filmy, np.:
- Biuletyn IPN, 116-117 (07-08/2010), Polacy - Ukraińcy. Trudna przeszłość + film DVD "Było sobie miasteczko", 208 str.
- Yekelchyk Serhy: Ukraina. Narodziny nowoczesnego narodu (przekład Joanna Gilewicz), Wyd. UJ, 2009, miękka, 406 str.
- Koper Sławomir: Ukraina. Przewodnik historyczny. Tragiczne dzieje. Polskie ślady, Bellona, 2011, miękka, 449 str.
- Magdalena Nowak, Narodowcy i Ukraińcy. Narodowa Demokracja wobec mniejszości ukraińskiej w Polsce 1922-1939, Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2007.
- Kulczycki Stanisław: Hołodomor. Wielki głód na Ukrainie w latach 1932-1933 jako ludobójstwo - problem świadomości, Kolegium Europy Wschodniej, 2008, miękka, 383 str.
- Motyka Grzegorz: Od Rzezi Wołyńskiej do Akcji Wisła. Konflikt Polsko-Ukraiński 1943-1947, Wyd. Literackie, 2011, twarda, 521 str.
- Piotr Eberhardt, Polska granica wschodnia 1939-1945, Editions Spotkania, Warszawa 1995,
- Grott Bogumił (red.): Działalność nacjonalistów ukraińskich na Kresach Wschodnich II Rzeczypospolitej, Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego, 2010, miękka, 452 str.
- Serczyk Władysław A.:Historia Ukrainy, Ossolineum, 2009, twarda, 443 str.
- Beata Surmacz: Współczesne stosunki polsko-ukraińskie. Politologiczna analiza traktatu o dobrym sąsiedztwie, UMCS, Lublin 2002.
- Siemaszko Władysław, Siemaszko Ewa: Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na ludności polskiej Wołynia 1939-1945, von Boroviecky, wyd.3, 2008, Tom I-II, twarda, 1440 str.
- Jastrzębski Stanisław: Ludobójstwo nacjonalistów ukraińskich na Polakach na Lubelszczyźnie w latach 1939-1947, Nortom, 2007, miękka, 264 str.
- Jastrzębski Stanisław: Oko w oko z banderowcami. Wspomnienia małoletniego żołnierza Armii Krajowej, Para, wyd.V, 2011, miękka, 201 str.
- Jastrzębski Stanisław: Samoobrona Polaków na Kresach południowo-wschodnich II RP w latach 1939-1946, Nortom, 2008, 244 str.
- Roman Wapiński, Miejsce Ukrainy w Europie w XIX i XX wieku, [w:] Wschód - Zachód. Ukraina, Materiały z sesji naukowej pod red. T. Stegnera, Ostaszewo Gdańskie 1999. [sporo materiału o stosunkach polsko-ukraińskich także w jego świetnej książce p.t. "Roman Dmowski", Lublin, 1988]
"Ludobójstwo UPA na ludności polskiej - Dokumentacja fotograficzna" - Aleksander Korman - Wydawnictwo NORTOM (pozycja ta powinna być w każdym polskim domu)
"Droga do rozbioru Polski 1918-1939" - Karol Grunberg i Jerzy Serczyk - Wydawnictwo Książka i Wiedza
"Stepan Bandera(1909-1959), Symbol Zbrodni i Okrucieństwa" Edward Prus - Wydawnictwo Nortom.
"Holocaust po banderowsku" - Edward Prus - Wydawnictwo Nortom.
"Taras Czuprynka-Hetman UPA-Wielki Inkwizytor OUN" - Edward Prus - Wydawnictwo Nortom.
"Antypolska Akcja OUN-UPA -1943-1944" - IPN
"Kresowa Księga Sprawiedliwych 1939-1945" - IPN
"Za pierwszego Sowieta" - Rafał Wnuk - IPN-PAN
"Kronika 2350 dni wojny i okupacji Lwowa 1 IX 1939 -5 II 1946" - Mazur, Skwara, Węgrzycki - Wydaw. UNIA
"Przemilczane ludobójstwo na Kresach" - ks.Tadeusz Isakowicz-Zaleski, Małe Wydanictwo Kraków
"Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na ludności polskiej Wołynia 1939-1945" - Władysław i Ewa Siemaszkowie, Warszawa 2000, stron 1433, ilustrowana, źródła, ISBN 83-87689-34-3
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz :) zrobie rekonensans, widze po tytulach ze raczej nei wszystkie sa suchymi historycznym analizami. Dzieki
http://www.ivrozbiorpolski.pl/ poczytaj tą stronę tutaj masz wszystko obiektywnie i dokładnie opisane.
93 dni później
Zdecydowanie polecam wam książkę mojego przyjaciela : http://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/poludnie
1. Bolesława, sorry Edwarda Prusa czytać odradzam. Nie dość, że komunista i radiomaryjowiec, to jeszcze pisał xiążki, o których notorycznie wyczytywałem negatywne recenzje. Choć to właśnie z jego xiążek po raz pierwszy dowiadywalem się o UPA czegoś więcej niż można było wyczytać u Gerharda.
BTW Właśnie wypożyczyłem sobie w Bibliotece Śląskiej xiążkę Dmytro Doncowa "Nacjonalizm". Na pierwszy rzut oka treść wygląda nieciekawie (nudnie), więc może tylko przekartqję.
2. Gnatt: istnieją dwie fundamentalne granice antropologiczne na Ziemi: pierwotna i wtórna. Pierwotna to Sahara, oddzielająca kolebkę człowieka od reszty świata i wtórna, właśnie Linia Brandta.
A ja polecam PAKT RIBBENTROP BECK.
Książka daje do myslenia...
5 dni później
również polecam wymienianą już tutaj książkę Larssona Stieg'a - "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet".
no ja teraz w święta kończę trylogię "Zamkiem z piasku, który runął", 2ga część "Dziewczyna, która igrała z ogniem również bardzo dobra"
17 dni później
"Kiedy Bóg odwrócił wzrok" -Wiesław Adamczyk
"Bez Retuszu"- Władysław Cehak
Obydwie książki poruszają temat zesłania w głąb ZSRR. Polecam, bardzo wciągające.
Camilla Läckberg - Kaznodzieja
Camilla Läckberg - Kamieniarz
w trakcie:
Camilla Läckberg - Ofiara Losu
20 dni później
dzisiaj premiera : Futbol jest okrutny - Michał Okoński.
Dla fanatyków głównie angielskiej piłki acz nie tylko.
ps
autor,vice naczelny w Tyg.Powszechnym, opowiadając dziś na antenie Trójki, jak się zaczęła Jego sympatia do Tottenhamu oznajmił : "...był rok 1987 i szukałem w gazecie sportowej wyniku oczywiście Cracovii ...".
62 dni później
"Bezcenny" Zygmunta Miłoszewskiego.
Dobry kryminał na wakacje, w tle burzliwe dzieje polskich i nie tylko skarbów.
180 dni później
Myślałem, ze nie mam czasu ma czytanie książek, ale wpadła mi w ręce książka: "Szamo".
Można go lubić, nie lubić, ale to co pisze o Majewskim - jak dla mnie rewelacja.
Książkę pochłonąłem w jeden dzien. Kilka razy niemal popłakałem się ze śmiechu.
Warte wspomnienia słowa nt. Krzyśka Pilarza, ktory wg Szamotulskiego jest super gościem.
Generalnie polecam.
Ubaw po pachy, jak dla mnie rewelacja.
Akcje Ledwonia :D
watek podskoczyl to sie podziele
czytam wlasnie drugi tom cyklu Orsona Scotta Carda 'Ruiny' , swietne SF
faceta widze trzymaja sie mysli o zagladzie cywilizacji itd, jesli ktos nie zna autora to polecam najpierw Gre Endera oraz nastepujace tomy.
Jens Lapidus "Szybki cash" "Zimna stal" przeczytane. Bardzo fajne. Język, którym pisze powinien wielu się spodobać :) została do przeczytania trzecia część szwedzkiej trylogii.
filmu na podstawie pierwszej części nie polecam, zostały popełnione te same co przy Kodzie da Vinci ... za dużo szczegółów żeby to wyświetlić w 2 godziny na ekranie i przetrawić
Prof. Norman Finkelstein ,,Przedsiębiorstwo Holokaust''. Polecam, szczególnie kilku filosemitom z tego forum.
ps Jeżeli ktoś posiada ,,Lobby Izraelskie w USA'' Mearsheimera i Walta w postaci e-booka, albo ma linka do jakiegoś torrenta itp. to chętnie przyjmę.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)