Ostatnio odmużdżałem sie przy "Linii czasu" Crichtona
książka okropna, chyba kiepscy asystenci ją pisali (gubią wątki, bohaterów i mylą lokalizację wydarzeń)
niemniej płynie z niej dla mnie jedna, istotna nauka:
nie zrozumiem fizyki kwantowej, no po prostu nie da się ;)
a że odmóżdża widac w pierwszej linijce :-D
Wiadomość zmieniona (16-11-04 20:38)
-
-
Ksiązki
Hans Frank, Okupacja i ruch oporu w dziennikach Hansa Franka 1939-1945, tom I i II
K. Górski, Zakon Krzyżacki a powstanie państwa pruskiego
Rock Encyklopedia wyd. I :)))
Temat rozwija się fantastycznie, nic dodac nic ująć, i właśnie dlatego może by wprowadzić jedna zasade -
rekomendujac ksiązkę piszemy 2- 3 zdania dlaczego warto ja przeczytać?
Co Wy na to?
Oki robi sie uaktualniam swoje posty ;)
Prywatna klasyka:
- W. Suworow- "Wybór" & "Kontrola" W ZSRR tow.Stalin zaprowadza nowe porządki, trzeba się pozbyć wrogów ludu i pomyśleć o Rewolucji Światowej. Beletrystyka, mocno podkolorowana, dobrze się czyta, + fajna bohaterka.
- A. Rybakow- "Dzieci arbatu" i kolejne części z tego cyklu. Losy młodych ludzi z jednego domu na moskiewskim Arbacie w czasach kiedy szlał terror. Solidna lektura, powieść ale oparta na doświadczeniach autora, przyjemnie się czyta.
- jak coś jeszcze mi sie przypomni to dopisze
''Mistrz i Małgorzata'' Bułhatowa
''Cichy Don'' Szołochowa
''Folwark Zwierzęcy'' i ''rok 84'' Orwella
i wiele innych
"Rozmowy z katem" Moczarskiego.
"Autobiografia Rudolfa Hoessa"
i wszystkie ksiazki H.H. Kirsta
.
Na długie jesienne wieczory, szczególnie te gdy nie gra np. liga angielska, nie ma LM, piwsko jeszcze sie chłodzi, a żona (badz mąż, czy też inna bliska osoba) jest w nadzwyczaj dobrym humorze, polecam dwie pozycje:
1/ Adama Wajraka (wraz z małżonką) 'Nasze przygody ze zwierzetami' - bo dawno nie czytałem tak wspaniałych opowiadań o zwierzakach - po wielokroć uśmiałem się setnie
2/ Elliota Aronsona 'Człowiek istota społeczna' - której to ksiązki tym po socjologii czy psychologii poleca nie trzeba, bo to absolutny kanon, a wszyscy, którzy chcieliby jeszcze bardziej zrozumieć zachowanie innych, jak i swoje własne, powinni ją bezwględnie przeczytać
Janko Muzykant :))) W porywach Pinokio :D
Własnie kończę wspomniane już "Polactwo" Ziemkiewicza. Mam z tą książką jeden problem: sam chciałem ją napisać!
a tu taka niespodziewanka :(
Ha! Ja czytajac Polactwo wspierałem mocno biznes telefonii komorkowej - bo po niemal każdej przeczytanej stronie wysyłałem smsy do znajomych, namawiając ich na kupno ksiązki.
Ech i mój problem z ta ksiązka jest taki, ze nie potrafiłbym takiej napisać. Poki co chyba w ogole zadnej nie umiałbym napisać. Ale do tego (pisania ksiązek) się chyba dojrzewa. Jak do np. słuchania jazzu...
Nie wiem, czy się ośmielę, ale...
1. kończy się 'rok Gombrowicza'. Pamiętam, że 'Ferdydurke' czytałem w 2 klasie liceum na rosyjskim pod ławką... no a teraz to lektura obowiązkowa, autor w grobie się przewraca. Dla niewytrwałych polecam parę opowiadań z tomu 'Bakakaj', to jest Liga Mistrzów, choć mało o tym się mówi. Na początek 'Zdarzenia na brygu Banbury' i 'Tancerz mecenasa Kraykowskiego'.
2. Była mowa o 'Imieniu Róży', a ja polecam jeszcze 'Baudolino' tegoż samego Umberto Eco: jest to w pewnym sensie pierwowzór ostatnich dwóch książek Sapkowskiego, w 'Bożych wojownikach' zaraz na początku robi do tego aluzję (akcja 'Baudolino' rozgrywa sie po części w królestwie księdza Jana). Baudolino jest niedoceniony moim zdaniem!
3. Za hipergwiazdę robi w świecie Kapuściński, 'Heban' zrobił furorę nawet we Francji, gdzie łatwiej jest sie przebić polskim piłkarzom niż pisarzom. Na razie może tyle... Aha, potwierdzam, Tok FM jest super.
Docencie, Gombrowicza pamietam ( a właściwie prawie nie pamietam) z czasów liceum - i najwyzszy czas do niego powrócić - i zaraz sie za cos Mistrza zabiore...
a Kapuścińskiego Heban rzeczywiscie jest lektura obowiazkową ...
Dinthalon: pomysł z info o posiadaniu ebooka super - sprawdzałem Sapkowskiego Bozych wojownikow i nie mam go :(
ps mam refleks jesli chodzi o reakcje na dobre pomysły, co? :-)
Dla mnie najlepsza książka to [b],,AKWARIUM" W. Suworowa[/b]. Opowiada jak autor w czasach komunistycznych szpieg rosyjski, członek SPECNAZU przeszedł na stronę zachodu. Nie jest to żadna fikcja literacka tylko opis jego prawdziwego życia - POLECAM !!! Nikt się nie zawiedzie.
Wiadomość zmieniona (23-11-04 08:28)
"Sprawa Honoru" Lynne Olson i Stanley Cloud
Wiadomość zmieniona (28-11-04 12:50)
4 dni później
A są tu może fani klasyki - tj. 'Paragrafu 22' Josepha Hellera? Jak ktos nie czytał to niech szybko nadrabia zaległości - trudno o bardziej odjazdową i obowiązkową ksiązkę!
ja polecam Paulo Coelho "Demon i panna Prym" oraz "Alchemika"
Szybko się czyta i naprawde według mnie warto.
Z szkolnych książek najbardziej podobały mi się:
- "Giaur" Byrona
- "Lalka" Prusa - czytałem już chyba 3 razy, Siostra mówiła w ten czas że zwariowałem :D
Jeśli chodzi o Paulo Coelho - to ja polecam także 'jedenascie minut', 'Na brzegu rzeki...', 'Piata Gora', 'Pielgrzym', Podręcznik Wojownik Swiatla' oraz 'Weronika postanawia umrzec' - (ebook available)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Diabel, Goście (1)