Dobiłem do 35 przeczytanych książek Aghaty Christie . Zostało mi jeszcze 55 , licząc tylko kryminały . Oprócz wyżej wspomnianej "Tajemnicy Wawrzynów" nie podobała mi sie jeszcze tylko jedna "Słonie mają dobrą pamięć" . Reszta jest super . Książki Christie to Liga Mistrzów kryminału :) .
-
-
Ksiązki
Danton Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Idiote
> polecam
Przeczytałem. Świetna jak wszystko Dostojewskiego ale w mojej prywatnej hierarchi wyżej stoją [i]Bracia Karamazow[/i] ;)
Teraz jestem w trakcie [i]Martwych dusz[/i] Gogola
Wcześniej jeszcze [i]Czarodziejska góra[/i] Manna
i mam zamiar wziąć się za Prousta
[i]W poszukiwaniu straconego czasu[/i]. Czytał ktoś choć jedną? (a może wszystkie siedem komuś się udało :D)
MSC Napisał(a):
> W poszukiwaniu straconego czasu. Czytał ktoś
> choć jedną? (a może wszystkie siedem komuś
> się udało :D)
Trzy, literatura na najwyższym poziomie, na dodatek genialne tłumaczenie Boya- Żeleńskiego. Na jesieni zamierzam się zabrać za czwartą część.
.
Właśnie skończyłem czytać "Krwawy Śnieg", autorstwa Guntera Koschorrka. Polecam każdemu.
Zamierzam zabrać się za "Dzienniki Czasu Blokady" Leny Muchiny.
MSC Napisał(a):
> Danton Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Idiote
> > polecam
>
> Przeczytałem. Świetna jak wszystko
> Dostojewskiego ale w mojej prywatnej hierarchi
> wyżej stoją Bracia Karamazow ;)
> Teraz jestem w trakcie Martwych dusz Gogola
> Wcześniej jeszcze Czarodziejska góra Manna
> i mam zamiar wziąć się za Prousta
> W poszukiwaniu straconego czasu. Czytał ktoś
> choć jedną? (a może wszystkie siedem komuś
> się udało :D)
w Braciach......... bardzo mi się podobał motyw z genezą ruchów terorystycznych... taki opis dzisiejszych czasów a opisany ponad 100 lat temu
6 dni później
A.W.B. Napisał(a):
> MSC Napisał(a):
>
> > W poszukiwaniu straconego czasu. Czytał ktoś
> > choć jedną? (a może wszystkie siedem komuś
> > się udało :D)
>
>
> Trzy, literatura na najwyższym poziomie, na
> dodatek genialne tłumaczenie Boya- Żeleńskiego.
> Na jesieni zamierzam się zabrać za czwartą
> część.
Dziś idę po pierwszy tom, mam nadzieję, że będzie jak piszesz.
Skończyłem wczoraj [i]Martwe dusze[/i]. Rewelacja, można tylko żałować, że Gogol nie wydał kolejnych tomów jak miał w zamiarze (z tego co wyczytałem to pisał ale nie był z nich zadowolony i palił je)
6 dni później
Dobra kampania społeczna:
"Człowiek nie pies - czytać musi !"
[url=http://www.kampaniespoleczne.pl/kampanie,3576,pies_nie_czyta_czlowiek_jak_najbardziej]człowiek nie pies[/url]
129 dni później
MSC Napisał(a):
> A.W.B. Napisał(a):
> -----
> > MSC Napisał(a):
> >
> > > W poszukiwaniu straconego czasu. Czytał
> ktoś
> > > choć jedną? (a może wszystkie siedem
> komuś
> > > się udało :D)
> >
> >
> > Trzy, literatura na najwyższym poziomie, na
> > dodatek genialne tłumaczenie Boya-
> Żeleńskiego.
> > Na jesieni zamierzam się zabrać za czwartą
> > część.
>
> Dziś idę po pierwszy tom, mam nadzieję, że
> będzie jak piszesz.
> Skończyłem wczoraj Martwe dusze. Rewelacja,
> można tylko żałować, że Gogol nie wydał
> kolejnych tomów jak miał w zamiarze (z tego co
> wyczytałem to pisał ale nie był z nich
> zadowolony i palił je)
I co ? Zacząłeś czytać ?
Ostatnio z braku czasu prawie nic nie przeczytałem, od kwietnia tylko 4 książki.
"Krew i Ziemia" autorstwa naszego kibica, polecam !!
"Ludzie ze stali" Reynoldsa o II korpusie pancernym Waffen SS - jak ktoś lubi II WŚ
"Powroty do Litwy" - Miłosz/Venclova
"Rozmowy polskie 1999-2004" Miłosza - oczywiście jak wszystko co przeczytałem do tej pory tego wybitnego pisarza polecam, choć w niektórych kwestiach można się z nim nie zgadzać co nie powinno być jakąś niespodzianką.
W najbliższej kolejności do przeczytania trylogia pogranicza Cormaca McCarthiego (pewnie widzieliście filmy oparte na jego powieściach jak "droga" czy "to nie jest kraj dla starych ludzi" ), "Życie i los" Grossmana i "Kocia kołyska" Vonneguta ("Rzeźnia nr 5" tak sobie mi się podobała)
W tym roku:
"Napoleon i jego marszałkowie" Archibald Gordon Macdonell - jak dla mnie super.
"Wojna o wszystkie oceany. Od Nelsona nad Nilem do Napoleona pod Waterloo" Adkins Roy, Adkins Lesley - przyjemnie sie czyta ale jak dla mnie trąca propagandą Royal Navy.
"Wojny napoleońskie" Marian Kukiel - dla mnie takie wprowadzenie w epokę karła, męczący styl i język... moim zdaniem ;) ( w poczekalni na lepsze czasy "Wojna 1812" tego samego autora plus "Cesarski Poker" Łysiaka)
"Czesma 1770" Piotr Olender - podobała się.
"Wojna krymska" t. 1-2 Eugeniusz Tarle - dla mnie super, momentami wali propagandą ale moim zdaniem świetnie opisane działania dyplomatyczne itp(ubawiło mnie postępowanie Austrii i efekt finalny).
Obecnie "Wojny morskie 1860-1883" też Olendra, potem w planach drugi tom traktujący o latach 1883-1914.
Z innej tematyki to w styczniu przypadkowo zaliczony "Mistrz i Małgorzata" 10/10. Jak kiedyś znudzą mi sie militaria itp to zbieram wszystkie kryminały retro Akunina (o Fandorinie i Pelagii, w jednym z ostatnich tomów akcja ma się częściowo toczyć w Krk). Ostatnio nabyłem "Ekspres Berlin-Bagdad. Kajzer, islam i imperium Osmańskie", "Bitwa pod Łuckiem" Czerep Stanisław, "Zwycięstwa serbskie w 1914 roku" Naumovic, Desmazes, "Kampania w Iraku 1914-1918" Mekin Moukbil Bej, komplet wszystkich kryminałów z Arsene Lupinem( tak z sentymentu) i udało się w końcu "Zapisz to Kisch" oraz "Jarmark sensancji". I wiele innych ale to chyba wątek o przeczytanych a nie kupionych...
A.W.B. Napisał(a):
> MSC Napisał(a):
> -----
> > A.W.B. Napisał(a):
> >
>
> > -----
> > > MSC Napisał(a):
> > >
> > > > W poszukiwaniu straconego czasu. Czytał
> > ktoś
> > > > choć jedną? (a może wszystkie siedem
> > komuś
> > > > się udało :D)
> > >
> > >
> > > Trzy, literatura na najwyższym poziomie, na
> > > dodatek genialne tłumaczenie Boya-
> > Żeleńskiego.
> > > Na jesieni zamierzam się zabrać za czwartą
> > > część.
> >
> > Dziś idę po pierwszy tom, mam nadzieję, że
> > będzie jak piszesz.
> > Skończyłem wczoraj Martwe dusze. Rewelacja,
> > można tylko żałować, że Gogol nie wydał
> > kolejnych tomów jak miał w zamiarze (z tego
> co
> > wyczytałem to pisał ale nie był z nich
> > zadowolony i palił je)
>
> I co ? Zacząłeś czytać ?
> Ostatnio z braku czasu prawie nic nie
> przeczytałem, od kwietnia tylko 4 książki.
Tak , przeczytałem pierwszy: [i]W stronę Swanna[/i]
jeszcze w czerwcu a potem ciepło, lato i nic nie czytałem
tak jak pisałeś: literatura na najwyższym poziomie więc na pewno za kolejne tomy się zabiorę
tylko tak jak u Ciebie, muszę mieć czas
teraz zimno, ciemno się zrobi, to i czas będzie na czytanie :)
Rasputin Napisał(a):
> "Wojna krymska" t. 1-2 Eugeniusz Tarle - dla mnie
> super, momentami wali propagandą ale moim zdaniem
> świetnie opisane działania dyplomatyczne
> itp(ubawiło mnie postępowanie Austrii i efekt
> finalny).
Mam jego biografię Napoleona, ale jest ona na b.dalekim miejscu do przeczytania na mojej liście (wrzucona między 300 a 400 pozycję).
> Ostatnio nabyłem
> "Ekspres Berlin-Bagdad. Kajzer, islam i imperium
> Osmańskie",
No to sobie też zapisałem na listę do przeczytania po b.dobrej recenzji w Rzeczpospolitej lub Wyborczej (nie pamiętam dokładnie).
A.W.B. na którym miejscu na swojej liście umieściłeś Grossmana ?;) Życie i los czytałem 2 lata temu, podobała mi się. Książka bardzo rozbudowana, wielowątkowa, nie czytało mi się tego najłatwiej, zwłaszcza na początku-do tego na plaży.B)
bardzo fajnie mi sie czyta Jo Nesbo, polece też Jensa Lapidusa
Ja przeczytałem ostatnie książki:
"Major Hubal - historia prawdziwa" Łukasza Ksyty
"Jak wywołano Powstanie Warszawskie" Henryka Zamojskiego
"Armia Podziemna" gen. Komorowskiego "Bora" (wspomnienia"
Obecnie biorę się za "Sekretną Wojnę" o wywiadzie i kontrwywiadzie II RP.
75 dni później
Z Mocy Bezprawia, Niebezpieczne Związki Bronisława Komorowskiego, Czego Nie Powie Masa o Polskiej Mafii - wszystkie Wojciecha Sumlińskiego.
Kto nie przeczytał, ten nie zna najnowszej historii III RP.
4 dni później
A jak przeczytał to zna ? Przecież te książki nie mają waloru książek historycznych.
Oskarżenie Sumlińskiego i cały proces z WSI były skandaliczne, ale z drugiej strony prawdopodobnie jego książka o Komorowskim jest plagiatem.
Przez ostatnie 3 miesiące :
"Dolina Issy" Miłosza
"Poczta na południe" de Saint- Exupery
"Strażnik sadu" Cormaca McCarthego - pierwsza część z tzw. trylogii pogranicza, jego "krwawy południk" sporo lepszy.
W następnej kolejności "życie i los" Grossmana i "barbarzyńca w ogrodzie" Herberta
[i]z drugiej strony prawdopodobnie jego książka o Komorowskim jest plagiate[/i]m.
Plagiatem z kogo?
Poszperaj w necie ;)
Muszę przyznać bez bicia, że jak nie trawię Lisa i jego ludzi, to po tym co przeczytałem, włos jeży się na głowie. Fakty, czyste fakty, są dla Sumlińskiego miażdżące.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)