Cracovia I WISŁA. Przygotowania do jubileuszu 100-lecia
Michał Białoński 29-03-2005 , ostatnia aktualizacja 29-03-2005 22:09
Najstarsze polskie kluby będą wspólnie obchodzić jubileusz stulecia! Doprowadził do tego prezydent Krakowa prof. Jacek Majchrowski. Symbolem nowej ery Cracovii i Wisły ma być pomnik przedstawiający małych piłkarzy obu drużyn, jaki za rok stanie w parku Jordana.
- Nie wiemy, jak długo on wytrzyma, ale mamy nadzieję, że kibice docenią tradycję klubów i nie będą niszczyć pomnika - nie kryje rzecznik prezydenta Majchrowskiego Marcin Helbin.
We wtorkowe popołudnie u Majchrowskiego gościli najważniejsi oficjele "Białej Gwiazdy" i "Pasów". TS Wisła reprezentował prezes Ludwik Miętta-Mikołajewicz, Wisłę SSA prezes Janusz Basałaj i wiceprezes Andrzej Pawelec. Z ramienia KS Cracovia stawił się prezes Józef Lassota, a MKS Cracovia SSA reprezentowali współwłaściciel i prezes prof. Janusz Filipiak, a także wiceprezes Paweł Misior. Wcześniej, również z inicjatywy Majchrowskiego, doszło do kilku spotkań wiślaków z "Pasami".
Wczoraj ustalono, że kulminacyjne obchody stulecia klubów odbędą się w maju 2006 r. Co ciekawe, w gabinecie prezydenta zapadła decyzja, że Cracovia i Wisła będą miały kilka wspólnych punktów programu obchodów.
Po pierwsze, w maju na AWF-ie odbędzie się wspólna dla obu klubów konferencja i sesja naukowa. Z kolei w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa zostanie przygotowana specjalna wystawa dokumentująca historię Cracovii i Wisły. Zwiedzać ją będzie można od marca do końca maja przyszłego roku. Tymczasem na Błoniach stuletnie staruszki zorganizują turniej dla dzieci i młodzieży (coś w rodzaju "dzikich drużyn"). Do rangi symbolu urośnie odsłonięcie postumentu dwóch małych piłkarzy w koszulce Cracovii i Wisły, jaki wiosną 2006 r. stanie w parku Jordana. Nad wszystkimi imprezami patronat sprawuje prezydent Majchrowski.
Z okazji stulecia planowana jest też specjalna uroczysta sesja rady miasta, która w całości zostanie poświęcona Wiśle i Cracovii.
Dla Gazety
prof. Janusz Filipiak
Cracovia nie ma wyjścia, bo jest klubem miejskim. Nie, żebym był przeciwny wspólnym punktom obchodów z Wisłą, ale w naszej spółce miasto ma 75 proc. udziałów i to ono decyduje. Wspólna sesja, konferencja i sesja na AWF, czy postument to wszystko ładnie brzmi, ale dla mnie "akademie ku czci" są mniej ważne. Wolałbym, żeby np. dla Błoniach powstały boiska, skoro mamy tam organizować turniej dla młodzieży, bo na tym, co jest, trudno grać w piłkę. Żeby modernizowano stadiony.
Na dzisiaj obydwa kluby chcą zorganizować własne turnieje na stulecie. Mamy miesiąc na przedyskutowanie, czy uda się zrobić jeden duży wspólny turniej. W tym temacie będę słuchał głosu kibiców. Nie da się ukryć, że wspólny turniej ma swoje zalety. Można by grać na dwóch stadionach, zaprosić lepsze drużyny. Ale gramy też dla kibiców. Jeżeli oni nie będą chcieli jednego superturnieju, to nie będzie go. Zostaną zorganizowane dwa mniejsze.
Janusz Basałaj
prezes Wisły SSA
Wszystko wskazuje na to, że dojdzie jednak do dwóch turniejów jubileuszowych. Każdy klub - Wisła i Cracovia - chce się pochwalić swoją historią i podjąć mocnych rywali na własnym stadionie. Tymi jubileuszami musimy podkreślić, że polska piłka narodziła się w Krakowie. Wisła jest stara, ale to jej gracze tworzą trzon reprezentacji Polski.
zródło/ gazeta.pl
-
-
CRACOVIA i Wisła Będą sie wspólnie przygotowywać do jubileuszu 100-lecia
JAKOS NIE WIDZE TEGO ZEBY CRACOVIA I WISLA RAZEM OBCHODZILY JUBILEUSZ.
JESTEM PRZECIW!
Sam pomnik to świetny pomysł
Pomnik może i świetny pomysł, ale 100-lecie CRACOVIA powinna obchodzić SAMA!!!
Nie jestem zbytnio zainteresowany integracją z kibicami z drugiej strony Błoń. Już widzę wspólną wystawę w Muzeum Historycznym. Choć, z drugiej strony, do muzeum nie każdy ma prostą drogę :-).
Sądzę, że prezydent będzie obecny na najbliższych derbach i przekona się jak bardzo się "kochamy" z <....>.
Janusz Filipiak:
[i]Na dzisiaj obydwa kluby chcą zorganizować własne turnieje na stulecie. Mamy miesiąc na przedyskutowanie, czy uda się zrobić jeden duży wspólny turniej. W tym temacie będę słuchał głosu kibiców. Nie da się ukryć, że wspólny turniej ma swoje zalety. Można by grać na dwóch stadionach, zaprosić lepsze drużyny. Ale gramy też dla kibiców. Jeżeli oni nie będą chcieli jednego superturnieju, to nie będzie go. Zostaną zorganizowane dwa mniejsze.[/i]
delGado:
[i]Pomnik może i świetny pomysł, ale 100-lecie CRACOVIA powinna obchodzić SAMA!!![...] Sądzę, że prezydent będzie obecny na najbliższych derbach i przekona się jak bardzo się "kochamy" z <....>.[/i]
Zgadzam się z delGado, że większość jubileuszowych imprez - tak. Jest jednak problem który podniósł profesor: organizacja jubileuszowego turnieju.
Problem ewentualnej organizacji jednego turnieju w mieście jest rzeczywiście trudny. Ale jak się na spokojnie zastanowić, to jakoś głupio obchodzić jubileusz 100-lecia bez Wielkich Derbów Stulecia. Pytanie tylko na jakim stadionie mogłyby być one rozegrane i w jakich warunkach? Czy np. dałoby się to zorganizować bezpiecznie i tak, że kibice dostają równe ilości biletów?
Teoretycznie atrakcyjność takiego wspólnego turnieju z Wielkimi Derbami Stulecia byłaby niepomiernie większa, nie mówiąc o tym że byłby to prawdopodobnie ogromny sukces marketingowy.
Wiadomość zmieniona (30-03-05 08:34)
wcale mi się to nie podoba
pewne punkty wymienione wyżej, bedą wspólne bo jak prof. powiedział to musi byc bo Cracovia to klub miejski. Ale z tego co kiedys tam było na spotkaniu mówione, organizacje działające przy naszym klubie organizują wiele innych super atrakcji w których wisła nie jest brana w ogóle pod uwage( no może w kontekście rywalizacji). ale co z tego wyjdzie to nie wiadomo....
No i zaczynają już w maju, co ciekawe. No nic, zobaczymy.
Tak czy inaczej powinniśmy przybyć 13 czerwca 2006 r. o 6 wieczorem do parku dr Jordana. Wcześniej można dać odpowiednie ogłoszenie w prasie (mam na myśli Dziennik i Krakowską), którego treść oczywiście należy zredagować na wzór oryginału. Tak moim zdaniem powinny się rozpocząć te obchody. Oczywiście, tak nie będzie bo zaczynają w maju. Tak czy inaczej spotkanie w tym miejscu, w tym dniu i o tej godzinie uważam, że powinno się odbyć. Ja już sobie obiecuję, że tam wtedy będę i mam nadzieję, że nie sam.
Zanim cos napiszecie, proponuje sporo zimnej wody na rozpalone glowy. Kiedys juz byly wspolne obchody i nawet ja organizowalem wspolne imprezy w Domu Sportu przy Stolarskiej - sorry, nie wiem, czy w obecnej "wolnej Polsce" jeszcze ten dom istnieje. Ale jesli nawet nie, to wypadaloby, aby zaistnial w swiadomosci.
ANTY wspolne obchody TYLKO CRACOVIA
100 lecie Cracovii to 100 lecie Cracovii..
moze zaprosmy jeszcze Hutnika i Wawel ?
nie podoba mi sie ta lewacka sklonnosc do surrealistycznych inicjatyw..
jakas tam sesja rady w maju, why not ?
ale wpolne obchody ? :/
bleeeee
Obchody stulecia powinny być świętowane w 75% osobno, a w 25% wspólnie.
ja chciałbym ale ryzyko jest zbyt wielkie nie potrzeba nam teraz niewinnych ofiar z okazji stulecia a nikt nie jest w stanie zagwarantować spokoju na takim turnieju, reasumując- pomnik tak , muzeum tak (tu niestety wisła może wystawić więcej eksponatów-kaski MO, naszywki ORMO itp.) TURNIEJ nie!!!!!!!!!!!
Moim zdaniem- jesli nawet te "cukierkowe" obchody posluza poglebianu antagonizmow miedzy oboma klubami- to bedize bardzo zle. A na to sie wlasnie zanosi...
Przy dzisiejszych sposobach wychowywania młodzych ludzi, taki turniej grozi katastrofą...
Przez sposoby rozumiem:
Podam przykład o którym opowiadał mi trener Jończyk pół roku temu...
Na zgrupowaniu w Zakopanym miał scycjęz jakimś 15-latkiem z drużyny Legii Wa-wa. Gówniarz zachowywał się jak by miał Jończyka za szmatę... Jak Jończyk odwołał się do jego wychowawcy i trenera, ten nawrzucał mu że się czepia i żeby spadał. Jeśli już nawet wychowowcy nie potrafią zachować norm kultury, to co mówić dopiero o ich podopiecznych.
Dodajmy, że w Krakowie jest dużo bardziej gorąca atmosfera, niż w tym przykładzie.
Dlatego posłużę się innym przykładem który mi się cholernie podoba a analogia ciśnie mi się na usta:
Kiedy niedawno wymyślono wspólny marsz <....> i Cracovii przeciwko przemocy, mój znamienity kolego powiedział: Dobrze! ale my idziemy w poniedziałek a oni we wtorek :)
Tak samo powinien wyglądać ten wspólny turniej :)
Nie nie Nie - i nie trafia do mnie argumentacja ze miasto ma 75 % udziału bo to nie tak jest !!!
O ile mnie pamiec nie myli to w tym czasie maj-czerwiec tylko jeden klub ma 100 lat !!! CRACOVIA a nie Wisła.
Dlaczego nasze swieto 100 lat może okazać sie tak że bedzie zdominowanie przez GTS ? NIE NIE NIE
Wisła ma w pażdzierniku kilka świąt które moze sobie połaczyc dzien Milicjanta rocznice rewolucji pażdziernikowej -zamordowanie pewnego ksiedza przez SB (tez w pazdzierniku) wiec niech sobie z nimi swietuje to ich swieto
Jestem przeciw , nie chcę brać udziału w obchodach wspólnie z milicjantką .
Jestem zdecydowanie przeciw wspólnemu świętowaniu z GTS Wisła 100-lecia KS Cracovia (właśnie KS Cracovia, a nie MKS Cracovia).
PS.
Miasto ma delikatnie coś ponad 50% udziałów, a nie 75% jak mówi pan Filipiak.
PS2.
Panie Profesorze 100-lecie KS Cracovia winien pan świętować jako "MKS Cracovia SSA - spółka córka KS Cracovia" wspólnie z KS Cracovia a nie GTS Wisła. To tak dla jasności!
dla mnie naturalne jest ze oba kluby chca obchodzić swoje jubileusze po swojemu ...
zupełnie nie zrozumiałe jest to , ze Majchrowski usiłuje pogodzić ogień z woda wiedząc dobrze , ze sie tego zrobic nie da ...
[b]facet zapomina że klub tworza kibice a nie działacze , własciciele czy sponsorzy i to kibice powinni decydowac o tym jak chcą SWOJE swięto obchodzic ...[/b]
o ile odsloniecie wspólnego pomnika i jakies tam akademie dla seniorów obu klubów jestem w stanie zaakceptowc pod warunkeim ze nastapiły by po 13 czerwca o tyle jakiekolwiek inne pomysły na wspólne świetowanie sa dla mnie absurdalne ...
a rozpoczęcie jubileuszu gts w maju to jest kurw.a jakies kosmiczne nieporozumienie ...
nie znam przypadku aby ktos obchodził swoje urodziny przed terminem ale widac nasi czworonozni towrzysze wytyczaja nowe standardy ...
Autor: Rykoszet (---.zacisze.zgora.pl)
Data: 30-03-05 12:34
Obchody stulecia powinny być świętowane w 75% osobno, a w 25% wspólnie.
i tak bedzie prawdopodobnie
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)