http://www.sport.pl/pilka/1,65029,6028640,Solorz_zainwestuje_w_Slask__Negocjacje_trwaja.html
-
-
U NASZYCH RYWALI.... prywatne "pogaduchy" będą kasowane
nurek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> "wyjątkowo srogo" ukarano dwóch boiskowych
> bandytów:
>
> Na zawodnika Wisły Kraków Marcina
> Baszczyńskiego, który w meczu 15. kolejki
> Ekstraklasy Śląsk Wrocław - Wisła Kraków
> został ukarany czerwoną kartką (dwa mecze
> dyskwalifikacji), Komisja Ligi nałożyła
> dodatkowo karę finansową w wysokości pięciu
> tysięcy złotych.
> jak mnie ktoś kiedyś będzie chciał ukarać za
> coś to też powiem, że straszną karą będzie
> dla mnie 1/10 pensji miesięcznej.
>
> paranoja
>
> równi i równiejsi, gts ich mać
>
Mała ciekawostka, dla porównania, zupełnie przypadkiem dzisiaj znalazłem przeglądając stare wycinki:
[i]Nie popisał się podczas meczu Raków - Cracovia w Częstochowie kapitan "biało-czerwonych" Tadeusz Piotrowski. Za wulgarne odezwanie się do sędziego został usunięty z boiska, a Wydział Wychowawczy PZPN ukarał go [b]1-roczną dyskwalifikacją i pozbawieniem godności kapitana[/b].
Tempo - 05 czerwca 1972[/i]
To nie jedyny taki przypadek w historii Cracovii. Na co najmniej pół roku byli dyskwalifikowani m.in.: Kogut, Rusinek, Chruściński, Manowski i Szymczyk. (tak się dziwnie składało , że akurat [całkowitym przypadkiem] w momencie dyskwalifikacji wymienieni byli najlepszymi zawodnikami Pasów). Dwóm ostanim też pzpn odebrał godność kapitana.
Było tego więcej, ale nie mam czasu szukać.
Natomiast największą karą dla towarzyszy (vel Aniołków z Rejmonta) było pół roku za oplucie (zmniejszone do 3 miesięcy) i 2 miesiące (za ciężkie pobicie zawodnika przeciwnika).
Za antysemicką i wulgarną obrazę sędziego pewnych derbów ze strony pzpn panu Reymanowi włos z głowy nie spadł (zadziałał dopiero jego przełożony wojskowy)
http://www.sport.pl/sport/1,65025,6041161,Inwestorski_pat_w_Odrze_Wodzislaw.html?skad=rss
Mądry Urban po szkodzie [fragment wywiadu]
[i]Dziś widzę, że Robert Lewandowski bardzo by nam się przydał, ale gdy podejmowaliśmy decyzję, sytuacja była trochę inna. Byłem na jego dwóch meczach w drugiej lidze i może to mój pech, że akurat te mecze były bardzo słabe. A wiedziałem, że chodzi o zawodnika, który będzie kosztował co najmniej milion złotych. Teraz talent Lewandowskiego rozbłysł w Lechu, z korzyścią dla polskiej piłki. Stało się i już nie odstanie, nie ma co dywagować.[/i]
Źródło: Rzeczpospolita - Jan Urban
Co do Baszczyńskiego to ostatnio jakiś redaktorzyna w "Kronice" użalał się nad biedakiem (przy okazji wywiadu z nim), jaki to on biedny bo grać nie może i coś tam też o złym sędziowaniu chyba było (oczywiście w kontekście czerwonej kartki dla wiślaka).
Urban preferuje "hiszpańskość", dlatego nie docenił Lewandowskiego.
Piast nawiązał bliskie stosunki z panem menedżerem Pontusem.
Już ma jedną gwiazdkę z jego "stajni" (Kamila W.) a teraz chce największą - sławetnego Marcina P. - w cywilu syna menedżera, tegoż Marcinka co to po występie w sparingu Ruch - Cracovia powiedział, że jak nie dostanie tyle samo co Giza czy Bojar, to on Cracovię ma gdzieś - po czym wsiadl z tatusiem do samochodu i pojechał w siną dal.
Od tego czasu o Gizie oraz Bojarze było kilkanaście razy głośno, a Marcinek błąkał się po jakichś Wartach ;)
Nie wiem czemu, ale wejście tego menedżera w orbitę Piasta mnie cieszy. I to bardzo.
Jakby źrebaki z jego stajenki miały poukładane w głowkach - to już dawno miejscowi z Wodzisławia by ich sprzątnęli ;)
Ten sam Marcin grał w Lechu kilka lat temu. Niczym szczególnym się nie wyróżnił. No może poza niewykorzystaną sytuacją w jakimś meczu PP jesienią 2004 :)
zacny koziołku,
grał - to za dużo powiedziane. Był w szerokiej kadrze Lecha.
Tak, przypomniałeś mi - rzeczywiście Pontusy wtedy z tej wioski gdzie był sparing pojechali do Poznania.
Faktem jest, że stary P. wyszukuje facetów mających jakieś tam pojęcie o piłce, ale przewraca im w głowach, wmawiając im, że są najlepsi i powinni mieć najwięcej. A oni to łapią i gwiazdorzą już w wieku 18-19 lat.
I właśnie w tym kontekście - że każdy piłkarz od niego może kopać i umie, ale jest bombą z opóźnionym zapłonem - miałem wpisy na temat "jego" podopiecznych w temacie transferowym kilkanaście dni temu oraz powyższy.
nurek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> zacny koziołku,
>
> grał - to za dużo powiedziane. Był w szerokiej
> kadrze Lecha.
Zacnu Nurku
Zgadzam się. Aż z ciekawości zaglądnąłem do mojej kolekcji kronik Lecha :) Moi koledzy twierdzą, że zagrał po jednym meczu w Pucharze Polski i w 1 lidze. Łącznie przebywał na boisku 35 minut :)
Ten mecz, który zapamiętałem to zwycięstwo z KSZO w PP (tuż po porażce z Cracovią 0-2). Chyba z bliska coś mu zeszło o ile dobrze pamiętam.
Poza tym menedżer Pontus chyba nigdy zbyt dobrych graczy nie dostarczał bo dość cicho o nim w mediach, mylę się?
P.S. Tutaj można dość tanio zakupić takie kroniki :)
http://www.bogucki.istore.pl/sklep,933,,,01,,pl-pln,20909,0.html
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6045552,Centrum_handlowe_przy_Bloniach_.html?skad=rss
Będą ruchy w interesie? Menadżerowie się palą do transakcji.
==
Za Semira Stilicia Celtic Glasgow jest skłonny zapłacić aż 2,5 mln funtów, czyli ponad 11 milionów złotych. Za te pieniądze można by do Poznania ściągnąć nie jedną perełkę. Szefowie Kolejorza dziękują jednak za te 11 milionów złotych oferowanych przez Celtic i zapowiadają, że najwcześniej do rozmów z zainteresowanymi klubami zasiądą w tej sprawie dopiero w czerwcu.
Młody piłkarz jesienią strzelił dla Lecha 10 goli (5 w lidze, 2 w Pucharze Polski i 3 w Pucharze UEFA). Jego znakiem firmowym są kapitalnie wykonywane rzuty wolne.
- Wypada żałować, że Semir nie ma polskiego paszportu. Byłby idealnym kandydatem do naszej kadry - zachwyca się Bośniakiem trener Kolejorza Franz Smuda.
Sęk w tym, że Lechowi może być bardzo ciężko go zatrzymać. Bardzo zdeterminowany jest Celtic. "Daily Mail" napisał, że w szkockim klubie oficjalnie potwierdzają zainteresowanie Stiliciem, podają nawet publicznie kwotę, za jaką chcą Bośniaka wykupić z Lecha. Władze The Bhoys są gotowe wyłożyć na ten transfer 2,5 mln funtów, czyli ponad 11 mln złotych. To jedna trzecia rocznego budżetu Kolejorza. Mimo to w Poznaniu nie chcą w ogóle słuchać o sprzedaży tego piłkarza.
- Na razie Semir nie jest na sprzedaż - mówi dyrektor sportowy Lecha Marek Pogorzelczyk.
A co na to sam zainteresowany?
- Mam jeszcze czteroletni kontrakt i to klub decyduje. Mnie tam w Poznaniu jest dobrze - twierdzi bośniacki pomocnik.
Źródło: PAP
==
Łukasz kalkuluje
Po sezonie, w którym Bełchatów zdobył wicemistrzostwo Polski, kilka klubów chciało Dariusza Pietrasiaka, między innymi Lech i Legia. On jednak - dla pieniędzy oczywiście - stwierdził, że zostanie w GKS. No to został. Dziś mało kto wie o jego istnieniu. Pietrasiak za dziesięć lat będzie mocno żałował, że karierę spędził grając dla dwóch tysięcy ludzi, o nic.
Teraz odejście z Bełchatowa rozważa Łukasz Garguła. Oczywiście też się niespecjalnie pali, bo w GKS zarabia 300 tysięcy euro rocznie. Czyli cholernie dużo. Mówi tak:
- Mam kontrakt ważny do czerwca i czekam na to, co przyniesie życie. W styczniu wrócę do Bełchatowa i podejmę decyzję. W tym momencie będzie też wiadomo, czy nasz sponsor, Polska Grupa Energetyczna, chce, byśmy walczyli o najwyższe lokaty. Trener Paweł Janas na początku roku ma wiedzieć, jakim będzie dysponował budżetem i kogo będzie mógł ściągnąć. Jest kilka czynników, na które muszę poczekać, zanim cokolwiek zdecyduję.
I dalej:
- Moim marzeniem jest, żeby Bełchatów zdobył mistrzostwo, by na stadion przychodziły tłumy. Noszę to w głębi serca, naprawdę.
To typowe dorabianie ideologii. Garguła musiałby być niespełna rozumu, by sądzić, że Bełchatów zdobędzie mistrzostwo Polski. Stanie się to prawdopodobnie w tym samym momencie, kiedy nasza kadra sięgnie po mistrzostwo świata. Czyli nigdy. I coś nam się zdaje, że sam piłkarz dokładnie o tym wie. Tylko jakoś głupio mu powiedzieć "muszę się spotkać z prezesem, może Bełchatów zaproponuje mi więcej niż Wisła".
A przecież tylko o to chodzi - o kasę. Nie o żadną miłość do klubu, nie o żadne tam przywiązanie. O żywą gotówkę. Garguła niech odpowie sobie na pytanie, czy nie będzie mu trochę głupio, kiedy za 15 lat ktoś go zapyta "ty gdzie grałeś?" Co odpowie? Że przy ulicy Sportowej?
Jeśli całe życie tam spędzi, to prześlizgnie się obok kariery, zamiast ją zrobić...
Źródło: weszlo.com
[i]Zarząd stowarzyszenia MKS Odra Wodzisław, mającego 78,6 procent akcji spółki, postanowił wczoraj o zwołaniu walnego zgromadzenia akcjonariuszy.
W kontekście pozyskania czeskiego inwestora może nawet dojść do odwołania prezesa klubu Ireneusza Serwotki! Rada Nadzorcza Spółki ma spotkać się już jutro.[/i]
źródło Dziennik Zachodni
Arabowie zainwestują w Wisłę?!
Firma Salwator organizuje grupę firm arabskich, które mogą zainwestować w piłkarską Wisłę Kraków! - poinformowała dzisiaj stacja TVP Info.
Salwator, który od początku sezonu reklamuje się na koszulkach "Białej Gwiazdy", organizuje podobno grupę firm z Kuwejtu, które zajmą się budową hoteli na terenach Wisły Kraków SA i TS Wisła Kraków, a ponadto skłonne są zainwestować w piłkę nożną. Wokół stadionu Wisły mają powstać nowoczesne hotele i hala sportowa, a koszty inwestycji mają pokryć właśnie arabscy inwestorzy.
Niewykluczone, że firmy z Kuwejtu zdecydują się też na wykupienie od Bogusława Cupiała stu procent akcji lub przynajmniej pewnej ich części, wprowadzając tym samym do klubowego budżetu zastrzyk nowej gotówki.
Sama informacja podana przez TVP Info jest z pewnością zaskakująca. Warto przypomnieć, że w przeciągu kilku ostatnich lat Bogusław Cupiał prowadził już rozmowy z kilkoma kontrahentami mającymi ochotę na wykupienie klubu. Rozmowy z PKN Orlen, Waldemarem Kitą, czy tajemniczym szwajcarskim konsorcjum spełzły jednak na niczym.
Noooo... to wtedy rzeczywiście będą mieć podstawy by mieć negatywny stosunek do Żydów :):):)
http://sport.interia.pl/news/wisla-bedzie-arabska,1226254
Mam nadzieję, że nasza inwestycja w Cichym Kąciku jest rzeczywiście o krok do przodu przed planami gwardzistów, bo jakoś nie wierzę w możliwość powstania w tej okolicy 4 hoteli.
No prosze, ciagle pojawia sie nowy material do badan naukowcyh na temat "swietej wojny" :D
Tylko czekać aż Al-Dżazira przed derbami wysmarzy temat: "Dżihad na Ziemi Świętej"
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)