Dużo ostatnio pisano na temat nieformalnej grupy G4 (polskiego odpowiednika G14 - grupy skupiającej najsilniejsze i najbogatsze kluby Europy). Skład łatwy do przewidzenia tj. Wisła, Legia, Amica, Groclin. Jednym z argumentów przemawiającym za powstaniem grupy jest kasa, a dokładnie pieniądze z Canal Plus. Członkowie grupy twierdzą że razem wypełniają ponad 80% transmisji. Jak pamiętamy transmisje meczów Cracovii mają w tym również ogromny udział. Co się okazało. Dzisiejsza Wyborcza podała, że Cracovia dołaczyła do grupy G4 i w ten sposób powstaje G5. Co wy na to?
-
-
G4? Podobno G5.
a ja na to jak na lato!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tak w trymiga z nędzy do pieniędzy? Razem z pieskami i Zygo? Niczym Bayern Monachium co szyje inne kluby Bundesligi na kasę za transmisje? Czy nam to potrzebne? Buee...
Jak ktos powiedzial... zrobić sukces w polskiej pilce mozna szybko , łatwo i wcale nie duzymi środkami... no i sie zgadza .. bo tak ta nasza piłka.
a co się dziwicie?
PZPN pokazał klubom po prostu wypiętą "D...E"
Popatrzcie na skład nowego zarządu PZPN wybranego na ostatnim sabacie w sobotę.
Kopa trenerów, kopa byłych i aktualnych działaczy szczebla różnego a nawet polityków....żadnego prezesa Klubu. No na końcu łapnął się Kożmiński ale on jest
bardziej jako działacz a nie prezes Górnika postrzegany.
Teraz zacznie się spokojne rozprowadzanie tematu jak NIE oddać konfitur zwanych
rozgrywkami extraklasy w ręce organizacji Klubów(PALP)...
".. W UEFA Legia i Wisła występują jak petenci, jak kluby bardzo biedne, pokrzywdzone. Buntują się przeciwko klubom z grupy G-14, czyli tym najbogatszym w Europie. Walczą, by Liga Mistrzów nie była tylko zabawą dla najbogatszych, by nie traktowano Polski jak przysłowiowej Albanii. A kiedy tylko wracają do kraju, natychmiast stają się lokalnym Milanem czy Bayernem i zaczynają z góry traktować Górnik, GKS czy Odrę Wodzisław. .."
Zawsze bylismy biedni wiec hu...wo wobec innych biedniejszych od nas klobow udawac bogatego.
ciezkie klimaty ...
z jednej strony nie dziwie się stanowisku Cracovii w sprawie podziału kasy od C+ wszak 2/3 transmisji live w rundzie jesiennej to Cracovia ...
wiosną tego będzie jeszcze więcej bo będziemy grali w czołówce walcząc o puchary ...
z drugiej strony otwarty konflikt z pzpn i reszta klubów jest ostatnia rzecza jaka jest Cracovii potrzebna ...
hmm
w sumie to zgadzam sie z postulatami g4-5 bo czemu ktos ma otrzymywac pieniadze za to czego nie zrobił
w tym przypadku za transmisje w której nie brał udziału
jeśli odetniemy nieudolnie zarzadzane kluby od floty to nastapi dobór naturalny
ale zrozummy innych.... tyle lat bylismy ,,zebrakami" a teraz co bogaci wielcy dumni wypinajacy dupska na innych??;/
Wiadomość zmieniona (14-12-04 20:31)
Tak czy tak ,i tak najwięcej zarobimy .
No bo kto jest tak bardzo medialny jak Cracovia ??
No ,kto?
Odpowiedz jest prosta - w naszej lidze nikt ;-)
Mnie sie to nie podoba....
Jest takie przysłowie jak ktoś zapomniał kim kiedyś był.....
A bratanie się w imię kasy z Legią i innymi badziewnymi klubami to porażka...
Mysle podobnie jak wiekszość przedmówców.
Jesli miałoby sie okazać ze jest jakieś G5 i 5 to my, no to obciach i wstyd...
Poczekajmy jednak z opiniami, bo jest to info nieoficjalne.
W artykule w GW jest tylko jedno zdanie o nas:
"A kluby z G-4 zapewniają, że jest ich... pięć, bo do grona niezadowolonych dołączyła także Cracovia Kraków."
"Kluby G-4 zapewniają" a więc nikt oficjalnie tego nie potwierdza (bo bylby przedstawiony z imienia i nazwiska).
Mam nadzieje ze prezes pokaże jednak klasę i nie przyłaczy się do tej hucpy.
[img]http://www.cracovia.strefa.pl/sygnaturki/J_K.jpg[/img]
CRACOVIA - pierwszy Mistrz Polski (1921), jedyny Mistrz Galicji (1913)
CRACOVIA 1906 - na zawsze pierwsi
Uważam ,że niedobrze by się stało gdyby Pasy przystąpiły do tej grupy z psami z Wisły .Teraz mają większe poważanie w kraju gdy solidaryzują się z klubami biedniejszymi.Niezapominajmy że Cracovia tyle lat była biednym klubem i przez to miała i ma sympatyków w wielu miastach.Według mnie nie ma co się pchać na afisz tym bardziej , że w tej grupie jest znienawidzona Wisła.
Pasy wkrótce Liderem Ekstraklasy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
niech sobie zrobią własną ligę i grają między sobą ...
Urbanowicz popieram twoje słowa
Z jednej strony więcej kasy dla nas.
Ale z drugiej...
Pamiętam, jak szliśmy z kumplami przez wrocławski rynek przed Lubinem i kłóciliśmy się właśnie o to. I ja byłem zdania, że jeśli PZPN sprzedaje prawa do całej ligi w pakiecie, to każdy zespół powinien dostawać tyle samo.
Ktoś może powiedzieć, że to nie sprawiedliwe. A ja zapytam, kim była by Wisła czy Legia gdyby nie te "cienkie" zespoły z dołów? Przecież to są gwiazdorskie zespoły ale tylko i wyłacznie dzięki temu, że grają w takiej właśnie lidze. Gdyby grały w innej to było by cieniutko.
Na dzień dzisiejszy podział kasy i tak promuje kluby z czołówki sezonu poprzedniego a G4 chce jeszcze więcej! I co? Będziemy mieli 4, 5 zespołów wiążących koniec z końcem, a co z resztą? Mają upaść?
Jak jeszcze niedawno usiłowaliśmy załatwić sobie 1 ligę przez zmianę regulaminu w czasie rozgrywek, nie było mowy nawet o równym dzieleniu pieniędzy. Teraz apetyt nagle wzrósł - moim zdaniem przesadnie. Lepiej nie wchodzić w układy z silniejszymi, jeżeli nie jesteśmy im równi, a mimo wszystko nie jesteśmy - wystarczy popatrzeć na ruch na rynku transferowym. Amica się zbroi, Legia zabiera nam Chmiesta (na ławkę rezerwowych)... lepiej sie nie wynosić niepotrzebnie nad innych, bo upadek może być bolesny. G-cokolwiek to będziemy, jak awansujemy do pucharów...
A ja uważam że większość z was nie ma racji. Dlaczego Cracovia ,Wisła czy Legia które są pokazywane 16 razy na sezon mają dostać tyle samo kasy co Odra Wodzisław która jest pokazywana 3 razy. Dlaczego pieniądze które należą się tym klubom mają być okrojone przez pośrednika, dlaczego te kluby nie mogą same sobie sprzedać praw do meczów. Za Pasy, Wisłe, Legie kluby wezmą nieporównywalnie większą kase niż zapłaci im centrala.
Co z tego że my też bylismy do niedawna biedni. Kto nam wtedy pomógł.
Prawa do transmisji to jest jedna z większych możliwości zarobienia na klubie a skoro paru ludzi wyłożyło swoją prywatną kase na drużyne to powinien mieć teraz szanse ich odrobienia. Nikt Odrze Wodzisław nie broni znaleźć sobie dobrego sponsora, dobrze grać i zgarniać lepszą kase za mecze. Po równo to się dzieliło za komuny ale czy wam się podoba "Czy się stoi czy się leży dwa miliony się należy" bo mi nie. Każdy pracuje na siebie i każdy powinien mieć prawo robienia z "własnymi prawami" co chce. Nie może zależeć los Cracovii od tego ile łapówki weźmie pan prezes PZPN i z kim się dogada. Już wybrali gorszą oferte Idei od Ery i ja dalej bym nie ryzykował....
NIECH KAZDY WALCZY O SWOJE !!!! Zadne G4 tylko wolna amerykanka i tak jak we wloszech niech kluby same sobie zalatwiaja umowy transmisyjne.
Wtedy mamy trzeci kontrakt w Polsce ( po psach i Legii) i jest GIT.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)