Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Stulecie Cracovii - 2006. Jubileusz pod hasłem: młodzież, sport, edukacja.

• Forum sympatyków i k
    • Rozpoczęto 06.12.2004 o 22:21
      Ostatnia aktywność 17.03.2005 o 10:09
      432 wyświetleń
    • -Robert-

5.3K
      903
    • 06.12.2004 o 22:21
      Post #130586 06.12.2004 22:21
    za Przeglądem Sportowym ... Stulecie Cracovii - 2006. Jubileusz pod hasłem: młodzież, sport, edukacja. Człowiek z misją Gdy firma, której jestem prezesem, zaangażowała się w sport, usłyszałem wiele uwag wyrażających rozczarowanie, że ComArch jako firma intelektualna, firma wiedzy, reprezentująca standardy światowe, zaangażowała się w działalność kojarzącą się z przygłupimi osiłkami, lewą kasą, dopingiem, korupcją, kibolami i przemocą na stadionach. TE KOMENTARZE POKAZUJĄ, jak w Polsce postrzegany jest sport. Moim zdaniem jako społeczeństwo mamy problem. Daleko odeszliśmy od tradycji greckich i rzymskich, w których akademia i gimnazjon równo rozkładały akcenty na rozwój fizyczny i duchowy, kojarząc zdrowie i piękno ciała z pięknem umysłu. U nas siermiężnie Pochodną postrzegania sportu jako aktywności społecznej pośledniego gatunku jest zaniedbanie obiektów sportowych, ogólny brak infrastruktury, traktowanie zajęć wychowania fizycznego jako zła koniecznego, pozostawienie organizacji sportowych w rękach postkomunistycznych działaczy. Kontrastuje to z rolą sportu w rozwiniętych krajach Unii Europejskiej, do której należymy. Analitycy życia gospodarczego, aby pokazać nasze miejsce w Europie, podają zazwyczaj liczbę komputerów i telefonów na stu mieszkańców. Z litości nie podają liczby metrów kwadratowych krytych pływalni i sztucznych nawierzchni sportowych na tysiąc mieszkańców. W Krakowie, europejskim mieście kultury, krytych pływalni spełniających podstawowe wymagania estetyczne po prostu nie ma. Nie ma hali sportowej z prawdziwego zdarzenia. Istniejące obiekty, w tym kryte lodowisko Cracovii są siermiężne, po prostu brzydkie. Z przykrością muszę stwierdzić, że powyższy obraz polskiego sportu nie jest przejaskrawiony. Naprawa sportu wyczynowego i masowego stanie się prędzej czy później szeroko dyskutowanym problemem społecznym. W międzyczasie w Cracovii, najstarszej polskiej organizacji sportowej, będziemy dążyć do tego, aby świętując stulecie, budować klub wyznaczający nowe standardy w polskiej rzeczywistości sportowej. W warstwie sportu wyczynowego jest to profesjonalizacja działań w zakresie zarządzania klubem jako przedsiębiorstwem. Dzięki pomocy PriceWaterHouseCoopers, naszych audytorów, udało nam się zorganizować spotkanie z dyrektorem finansowym Manchester United, który jest uważany za najlepsze na świecie przedsiębiorstwo sportowe. Będziemy chcieli czerpać z takich wzorów, aby uczynić Cracovię przedsiębiorstwem dochodowym. W klubie nie tolerujemy gwiazdorstwa. Od zawodników i trenerów Cracovii wymagamy wysokich standardów moralnych, oczekujemy, że poważnie traktują swoje obowiązki. Ze swej strony zawodnikom stwarzamy dobre warunki do pracy. Naszym celem jest udział w rozgrywkach europejskich. Nie jest to kaprys osób zarządzających klubem, ale głębokie przekonanie, że w dzisiejszych czasach tylko na forum międzynarodowym weryfikowany jest poziom sportowy. I co równie ważne, tylko tam można znaleźć znaczące pieniądze na finansowanie sportu wyczynowego. Pomóc przez sport Przez minione dwa i pół roku, od objęcia Cracovii sponsoringiem przez ComArch, skoncentrowaliśmy się na wyprowadzaniu klubu z zapaści sportowej i finansowej. Teraz możemy zająć się upowszechnianiem sportu. Dlaczego nie wcześniej? Gdy dwa lata temu, kiedy byliśmy jeszcze w trzeciej lidze, głosiłem, że celem jest dla mnie popularyzacja sportu, działacze sportowi w Krakowie patrzyli na mnie pobłażliwie. Było to mniej więcej wtedy, gdy przegraliśmy mecz z Koroną, ważny dla awansu do drugiej ligi. Mniej lub bardziej szydercze spojrzenia sugerowały: nie umiesz wygrywać w lidze, to chcesz się zająć popularyzacją sportu. Z pewnością było w tym sporo racji - młodzi ludzie potrzebują autorytetów. Klub prospołeczny Prowadząc szerokie szkolenie młodzieży dążymy do tego, aby Cracovia była klubem odpowiedzialnym społecznie. Jako klub nie czujemy się winni przemocy na stadionach i na ulicach. Ale czujemy się współodpowiedzialni za przeciwdziałanie przemocy. Mówi się, że rozbój dokonywany jest przez pseudokibiców. Tak, to są pseudokibice, ale nie pseudoludzie. Niestety takie postrzeganie pojawia się w wielu miejscach. Rozwiązaniem problemu ma być spałowanie. Nie rozumiałem problemu, dopóki nie spostrzegłem, że znacząca część pseudokibiców na stadionie to dzieci w wieku dwanaście do czternastu lat, pijane, z papierosami, pod wpływem narkotyków. Czy to wina klubu, że takie dzieci są i w takim stanie docierają na stadion? Intelektualiści z obrzydzeniem patrzący na sport powinni przyjść i zobaczyć w świetle reflektorów, co to znaczy wykluczenie społeczne. To są dzieci z osiedli o dużym stopniu bezrobocia, których telewizja i film wychowują w atmosferze przemocy, które są ofiarami napięć społecznych powstających na styku bogactwa i nędzy. Będąc dla tej młodzieży autorytetem, chcemy im pomóc poprzez sport. W okresie poprzedzającym stulecie klubu przypadające na rok 2006 znaczącą część aktywności menedżerskiej i środków finansowych poświęcimy na pracę z młodzieżą na krakowskich osiedlach. Do działań tych włączają się krakowscy radni. Do pracy z nami zapraszamy instytucje komercyjne i społeczne. Profesor Janusz Filipiak prezes zarządu Grupy Kapitałowej ComArch i MKS Cracovia SSA
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 06.12.2004 o 22:38
      Post #130588 06.12.2004 22:38
    Bardzo ładne posatulaty, fajnie by było żeby Cracovia była wzorem do naśladowania z ww. cechami. Mam nadzieje, że to nie będą puste słowa - bądźmy optimistami!
    • Hwat

1.5K
      72
    • 06.12.2004 o 23:16
      Post #130589 06.12.2004 23:16
    Jeśli to naprawdę słowa profesora to szcuneczek. Teraz tylko wierzyć, że za słowami pójdą czyny. Trzymam kciuki.
    • rebbe izaak

856
      2
    • 06.12.2004 o 23:27
      Post #130590 06.12.2004 23:27
    może mnie ktoś uszczypnąć...? Te słowa to balsam dla moich uszu. Wyglada na to, że z naszego Profesora nie taki bezduszny kapitalista za jakiego ma go część forum... :) Wiadomość zmieniona (06-12-04 23:30)
    • pmx7

1K
      0
    • 06.12.2004 o 23:49
      Post #130591 06.12.2004 23:49
    Serce rośnie, prawda? I jak się przeczyta takie słowa to chce się bardziej.
    • Hwat

1.5K
      72
    • 07.12.2004 o 00:02
      Post #130594 07.12.2004 00:02
    p.r. ? No dobra - milcze... Słowo pisane...
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 07.12.2004 o 00:13
      Post #130596 07.12.2004 00:13
    Szukajcie prawdy! Chyba wszyscy znacie perypetie grupy dziewczyn pragnących uprawiać hokej w Cracovii. Walczą z niezrozumieniem wieszając transparenty o treści "My chcemy grać, lód dla hokeistek", poszukując sponsorów, których działacze skutecznie spławiają itd. Ale walczą, bo mają wspólny cel i zainteresowania. Chyba wszyscy też znacie perypetie piłkarek ręcznych Cracovii, których drużynę zlikwidowano mimo, że wcześniej podpisami gwarantowano środki finansowe na utrzymanie ich sekcji na dotychczasowym poziomie. Znacie też pewnie rugbistów z Nowej Huty, którzy bardzo pragneli reprezentować w tym sporcie barwy Cracovii, ale mimo wielu pism i maili nie raczono im nawet odpowiedzieć. Znacie zapewne taki sport jak łyżwiarstwo figurowe. Przedstawiciele tego sportu pragnęli miec na dresach napisane "Cracovia" niestety nie udzielono im zgody. Każdy z powyższych konfliktów śmiało mógłby uchodzić za scenariusz do filmu familijnego typu: grupa młodzieży walczy przeciwko likwidacji ich klubu zainteresowań. Niestety w żadnym z przypadków taśma nie kończyła by się happy endem. Zbliża się 100-lecie KS Cracovia. Szukajcie prawdy!
    • Hwat

1.5K
      72
    • 07.12.2004 o 00:24
      Post #130598 07.12.2004 00:24
    Czarny stanik - pomyliłeś epokę. postuluje do Ciebie. Milcz i pomagaj. A później albo bedzie gorzej, albo bedzie lepiej.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 07.12.2004 o 00:31
      Post #130599 07.12.2004 00:31
    Stanik - [b]klamiesz![/b] Prosze - zamilknij, przynajmniej jesli piszesz w sprawach o ktorych nie masz pojecia lub zaznaczaj "uslyszalem", "podluchalem"... A wiesz czemu tak napisalem? Bo piszesz o sprawach, ktorych swiadkiem bylem i bralem czasem czynny, czasem bierny udzial... Wracam do obowiazkow, bo znam lepsze sposoby aby sluzyc Cracovii i dbac o Jej Honor - niz powielac klamstwa, plotki i pomowienia. Wiecej pracy - mniej piedrolenia!
    • pmx7

1K
      0
    • 07.12.2004 o 00:40
      Post #130601 07.12.2004 00:40
    Stanik: byl taki kawał - jak baca rozwodził się z żoną - sędzia na rozprawie pyta Bace - czy zona nie gotuje, nie sprząta, może z seksem coś nie tak? Baca na to - no nie! wszystko w porzadku! To czemu chcecie się z nią rozwieźć? - pyta sędzia. Bo łogólnie męcąca jest! - I Tys tez taki łogólnie męcący jest. Jak ta żona Bacy. Wiadomość zmieniona (07-12-04 00:53)
    • Piotr_Sanocki

14
      0
    • 07.12.2004 o 02:36
      Post #130605 07.12.2004 02:36
    hmmm chciałbym napisać to samo co Hwat Karolo i pmx7 ale nie mogę bo za szczery chłopak jestem... Ps. i nie wypominajcie mi przypadkiem ilości postów ;-)
    • Dementor

10.2K
      2
    • 07.12.2004 o 09:46
      Post #130610 07.12.2004 09:46
    Narażę się pewnie naczelnemu... ale c**j ! Czy Wy naprawdę jesteście tak zaślepieni że nie potraficie odróżniać zwykłych zagrań PR od czyichś przekonań ??
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 07.12.2004 o 09:55
      Post #130611 07.12.2004 09:55
    Kłamię? To proszę napiszcie, w którym momencie? Twierdzę ponadto, że tekst (młodzież , sport, edukacja) jest klasycznym artykułem promocyjnym, który ukazał się za pieniądze? Też kłamię? Szukajcie prawdy, jaka by ona nie była!
    • Piotr_Sanocki

14
      0
    • 07.12.2004 o 09:59
      Post #130612 07.12.2004 09:59
    o własnie dobrze napisane - tekst promocyjny...
    • Dementor

10.2K
      2
    • 07.12.2004 o 10:08
      Post #130614 07.12.2004 10:08
    PR powtarzam PR!!! Filipiak jako biznesmen wie że tego mu teraz bardzo potrzeba, a że potrafi manipulować ludźmi to wdraża to w czyn. Po myślcie czy wyjazd do USA to naprawdę nagroda czy też przypadkiem nie zagranie PR - bo to wlaśnie na tym polega, jak to kiedyś TeDe trafnie ocenił CRACOVIA - NAJBARDZIEJ MEDIALNY KLUB!
    • Craco

2.4K
      1
    • 07.12.2004 o 11:50
      Post #130621 07.12.2004 11:50
    Poczekajcie jak to będzie realizowane. I jakim kosztem. Czy będzie on dla kibica Cracovii do zaakceptowania, to się okaże już niedługo...
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 07.12.2004 o 11:58
      Post #130624 07.12.2004 11:58
    PR bez dwóch zdań. A że jednemu serce rośnie, a dla kogoś innego to balsam dla uszu świadczy tylko o trafnym wydaniu pieniędzy na publikację tekstu pana Filipiaka. Panie Profesorze proszę pamiętać, że oprócz MKS Cracovia SSA istnieje jeszcze KS Cracovia - 100-letnia demokratyczna organizacja - a w pana tekście dotyczącym 100-lecia Cracovii nie ma o niej ani śladu, chociaż używa pan wyłącznie słowa "klub", a ani razu "spółka". To tak jakby w imieniu Cracovii pisał pan list np. do naszego wielkiego sympatyka Jana Pawła II i celowo podpisał go sam, nie proponując tego przedstawicielom innych organizacji skupiających pasiastą społeczność. Wyrażam przekonanie że pana publikacja miała inny cel niż wywołanie skojarzeń typu "Janusz Filipiak = cała Cracovia".
    • docent

8.8K
      3.4K
    • 07.12.2004 o 13:08
      Post #130633 07.12.2004 13:08
    Jakaś część prawdy w Waszych krytycznych postach na pewno jest. Ja jednak wolę taką wersję: PR? Tak, dobre PR! Profesor pisze nie tylko to, co wielu chciało usłyszeć (w tym: politycy, tzw. kręgi opiniotwórcze, także potencjalni klienci...), ale poza tym pisze rzecz w 100% słuszną. I myślę, że chce to zrealizować, bo szaleństwem byłoby zapowiadanie publicznie takiej akcji (a nikt mu nie kazał) bez dalszego pokrycia w faktach. Dlatego moja konkluzja jest taka: Prezesie, 1906% poparcia!
    • skullboy

192
      0
    • 07.12.2004 o 13:25
      Post #130636 07.12.2004 13:25
    Oto Polska właśnie. To jest PR, ale PR jest temu Klubowi potrzebne. Przez tyle lat niszczono Cracovię i nie chodzi mi tu tylko o system. Węcej szkody wyrządzili Pasom ludzie, którzy mienili się ich zbawcami. Nikomu z tych Łopat, Obarów itp. nigdy nic, oprócz wpychania Klubu w jeszcze większe bagno się nie udawało. Przychodzi facio z wypchanym portfelem. Ratuje to co się da. Wyprowadza piłkę i hokej na prostą, a tacy idioci jak niektórzy wyżej podpisani narzekają. Filipiak nie jest ikoną - ale chcecie czy nie chcecie zrobił dla tego klubu w 3 lata więcej niż niektórzy wasi idole przez dziesięciolecia. Stowarzyszenie? Hokej dziewcząt? Ręczna? Zaspierdalać po firmach i szukać sponsorów, a nie beczeć na forum i szukać dziury w całym... A ty stanik to już wogóle jesteś cyc. Pochwal się czymś, a potem pisz bajki prowokatorze spod białej gwiazdy. Incognito każdy jest kozak, łatwo pod płaszczykiem krytyki jątrzyć, a to już jest sabotaż. Wracając do ,,adremu'' :-). Profesor idzie ostro do przodu - niech jednak nie zapomina o szczegółach. Po takich deklaracjach stranikopodopne psy od razu wytkną mu każde potknięcie i najmniejszą niekonsekwencje. Na pohybel frajerstwu na tym i każdym innym forum. skullboy
    • docent

8.8K
      3.4K
    • 07.12.2004 o 16:50
      Post #130692 07.12.2004 16:50
    Pewnie pojawią się niedługo konkrety ze strony Zarządu. Nie czekając, chciałbym przypomnieć pomysł Geopijatyka w sprawie 'Olimpiady kibiców' który idzie w kierunku sugerowanym przez Profesora. Dla zainteresowanych odświeżam ten wątek.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie