a mozna wiedziec jakie zacne grono trenerow go ocenialo??
-
-
CRACOVIA II
Ivory THC KSC Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> a mozna wiedziec jakie zacne grono trenerow go
> ocenialo??
:S
mniejsza z tym powinni go brac i sie mu przygladac i zobaczyc jak rozwija
szuwarku czy ten Mateusz Firek jest/był na tyle lepszy od naszych pomocników z II drużyny,
których wielokrotnie wychwalałeś, i których widział byś w I drużynie?
Żeby wydawać na niego kilka tysi miesiecznie(zakwatrowanie,wyżywinie, jakieś kieszonkowe)?
Chyba że sam wynajmuje chate, rodzice przysyłają oscypki i kase.:)
To brać!
dudi74 - zapytaj Bartka Kapustkę co dostawał od Cracovii kiedy miał 17 lat ( a już był brązowym medalistą MP juniorów).
PS
Z tego co się orientuje, to chyba tylko dwóch juniorów z Cracovii ma "kieszonkowe".
Z rezerw to kilku ma kieszonkowe w wysokości kilkaset złotych ( a są to dorośli ludzie) a dwóch gra za friko. Dwóch "gra" za prawdziwe pieniądze, (słowo GRA, nie ma nic z tym wspólnego). Dość często korzystam ze stołówki na terenie ul Wielickiej, ale jakoś juniorów czy rezerwistów tam nie widziałem. Ale za to na w nieodległym sklepie osiedlowym dość często kupują zupki w proszku i podlejsze wędliny. Hotel faktycznie za friko, tylko, że co niektórym zawodnikom leje się na "łeb" w czasie deszczu. Opiekę medyczną pominę;)
Zawsze będę wychwalał naszych wychowanków, gdyż wszystkich traktuje jak własne dzieci czy wnuki - taki już jestem.
...Żeby wydawać na niego kilka tysi miesiecznie(zakwatrowanie,wyżywinie, jakieś kieszonkowe)? :S:S:S (dopisek kolegi Dudiego)
KamilloLce Napisał(a):
> Jeśli mówimy o testach, to za swojego czasu na
> testach był też Przemysław Tytoń czy Michał
> Masłowski. Jak widać, od testów do zatrudnienia
> daleka droga. ;)
...o Masłowskim nie napisałem, gdyż go Cracovia chciała, oferując mu 1/2 średniego wynagrodzenia. Może tyle też oferowali Tytoniowi?
Jak widać droga znowu nie tak daleka:)
szuwarek Napisał(a):
> Hotel faktycznie za friko, tylko, że co niektórym zawodnikom leje się na "łeb" w czasie deszczu.
"To nie prawda, że deszcz leje się na głowę, zwłaszcza, że prawie nie pada" :)
leszeczek Napisał(a):
> szuwarek Napisał(a):
> > Hotel faktycznie za friko, tylko, że co
> niektórym zawodnikom leje się na "łeb" w czasie
> deszczu.
> "To nie prawda, że deszcz leje się na głowę,
> zwłaszcza, że prawie nie pada" :)
I w obecnej sytuacji ten fakt to jedyne szczęście w nieszczęściu .:D
Może dobrze byłoby, gdyby Cracovia miała parę klubów "farmerskich" w różnych niższych ligach, gdzie mogłaby ogrywać zawodników nie mieszczących się w pierwszym lub drugim składzie, i gdzie także mogłaby kierować takich, z którymi nie wiązało by się żadnej przyszłości. Byłoby to z pożytkiem dla obu stron, a takie kluby zyskiwałyby młodych. dobrze przygotowanych zawodników przez szkolenie w ekstraklasowym klubie. Chyba się rozmarzyłem i trochę zagalopowałem, ale mam nadzieję, że tak w przyszłości będzie.
Kiedyś była przymiarka do współpracy z Zagłębiem Sosnowiec ale temat chyba upadł .
Sosnowiec ma współprace i to ścisłą z cwksem
Był chyba jeszcze temat Garbarni?
Moim zdaniem warto nawiązać współpracę z: Puszczą N-ce, Stalą Mielec czy Stalówką.
Szuwarku bardzo szanuje to co robisz i z niecierpliwością czekam na każdą Twoją relacje ze spotkań drużyn młodzieżowych, zwłaszcza gdy sam nie mogę śledzić ich na żywo, ale proszę Cię pisz tylko wtedy, gdy jesteś pewien informacji które posiadasz :) Ja jestem pewien, że znacznie więcej juniorow dostaje pieniądze od klubu bo są związani kontraktami :) Co do mieszkań na wielickiej to może nie jest wspaniale ale porównując z internatem SMSu, który jest jakąś alternatywą . . . Co do wymiany zdań między Tobą a Dddarkiem to ja się zgadzam i tu i tu. Nie dla zawodników pokroju Argasińskiego i Jadanowskiego bo oni nawet nie wzmacniają rezerw. Co do wychowanków, tak jak wspomniał Dddarek Cracovia nie może być przytułkiem dla "swoich", należy robić selekcję, eliminować jednostki słabsze, sprowadzać do klubu lepsze. . . :)
Na całym świecie to normalne że swoich traktuję się po macoszemu. To Ci co przychodzą z zewnątrz dostają kontrakty, lepsze pieniądze, bardziej się o nich dba itp. itd. [u]Ja nie twierdze że tak powinno być,[/u] ale to nie jest tylko problem Cracovii i złych ludzi tu pracujących.
Cracovia powinna ściągać takich zawodników jak Argasiński czy Jadanowski (zresztą do dziś nigdzie nie przeczytałem że jest gorszy od tych co grają na obronie), młodych, na dorobku, to czy taki transfer wypali to już inna kwestia, nie żyjemy na pustyni, są kluby bogatsze i dające (niby) więcej możliwości, zatem nie zawsze mamy najlepszych. Choć niewątpliwie na rynku małopolskim powinniśmy mieć dominującą role. Obaj wymienieni przeze mnie jak nie udowodnią swojej wartości to popłyną. Juniorzy w tym względzie owszem mają trudniej bo taki z zewnątrz musi pograć by sztab się przekonał co jest wart z drugiej strony będąc w klubie "od zawsze" pewnie pion sportowy (yhe, yhe) ma wyrobione zdanie o każdym z juniorów. Skoro wspomniano Kapustkę to czy chłopak jest z tego powodu smutny i ma żal że grał za darmo jeszcze rok czy dwa lata temu? Za chwilę nie będzie wiedział co robić z pieniędzmi. Też wina klubu?
Osobiście uważam że i tak junior Cracovii już na starcie ma większe możliwości niż kolega grający dla zespołów grających w niższych ligach. Tam nie ma sentymentu, wiek juniorski się kończy to jeśli nie jesteś dobry w tym co robisz (a przeważnie bardzo dobry lub wybitny na tle rówieśników) to kończysz z zawodową piłką. Zakładając że zawodnik X i Y ma podobne umiejętności, ale jeden był juniorem Cracovii a drugi np. Wawelu to, który z nich ma większe szansę na angaż w klubie z 2 czy 3 ligi? Dziwi mnie ten płacz o klika tysięcy dla Argasińskiego. Jeśli w tym wieku młodzi zawodnicy zamiast podnosić swoje umiejętności i walczyć na całego zaczną się rozglądać za portfelami innych to nic nie osiągną. Perspektywą nie może być u nich to że w wieku 17 lat dostaną kilka tysięcy złotych, perspektywą ma być podnoszenie umiejętności bo dzięki temu za parę lat będą zarabiać kilkadziesiąt tysięcy.
Przeczytałem wywiad z Czerczesowem ostatnio i gość ładnie pojechał po "przedszkolu" niby najlepszej akademii w kraju. Pewnie dlatego ich sztandarowy produkt poszedł właśnie za frytki i będzie grał na zapleczu ekstraklasy angielskiej. Zresztą w ostatnich dniach równie ciekawych przykładów w piłce europejskiej było znacznie więcej.
szuwarku mniej narzekania, bo ciężko się czyta posty w których non stop są uwagi o tym jak to się (nie)pracuje w Cracovii. Czasami odnoszę wrażenie że jak coś dobrego dzieje się na Cracovii to oczywiście przypadek lub efekt pracy pojedynczych osób, gdy jest źle to winny "klub". Wszędzie dobrze tylko nie u Nas. Mam wątpliwości czy gdyby klub płacił wszystkim juniorom niezłe pieniądze to nagle ich umiejętności by znacznie wzrosły. Zresztą każdy ma swoje zdanie na tą sprawę i niech przy swoim zostanie. Dla mnie sprawa jest oczywista nie z każdego juniora zostanie kiedyś pan piłkarz i jeśli chce w przyszłości zarabiać sporo to dziś musi przede wszystkim nad sobą pracować. Jak będzie się wyróżniał to jeśli Cracovia nie da, to inni chętni się znajdą co dadzą. Nauka jest czasami bolesna, jak się w Cracovii przejadą raz czy dwa to może się nauczą że warto swoich doceniać. Przy całej sympatii do Rafała i Grzegorza nie byli to juniorzy za, którymi warto było płakać. W pierwszej kolejności klub.
Na żadnym rynku nie będziemy mieć dominującej roli, ponieważ nie jesteśmy w stanie przebić Legii i Lecha, oferujących młodym zawodnikom kontrakty oraz specjalne bonusy dla rodziców. Przykładem jest wyjęcie ostatnio dwóch młodych z rzeki na rzecz wymienionych wyżej klubów. Jeśli nie będziemy mieli budżetu na pion młodzieżowy w kwocie co najmniej 3-4 milionów, możemy liczyć tylko na szczęście, jak w przypadku Kapustki.
i to szczescie chyba przede wszystkim do rodzicow niz ich pociech ;)
Wiele razy miałem zamiar się wypowiedzieć w tym temacie ale teraz to już chyba straciło sens. Ddarek i quentin tak doskonale wszystko podsumowali, że nie bardzo jest co do tego dodać. W 100% zgadzam się z opiniami kolegów. Rozumiem sentymenty za III ligą, ale odnoszą się one do sytuacji gdy grała w niej Cracovia a nie jej rezerwy. Rola rezerw jest zdecydowanie inna, nie chodzi o wynik (no może poza meczem derbowym), chodzi właśnie o selekcję zawodników do pierwszej drużyny. Bardzo dobrze że jest rotacja, że pojawiają się nowe twarze a starzy "zasłużeni" odchodzą - Tak musi być!
Jeśli nie sprowadzilibyśmy Jadanowskiego i Argasińskiego nigdy nie dowiedzielibyśmy się czy są coś warci, za kilka lat może pojawiliby się w poście o tych którzy mogliby by trafić do Pasów a nie trafili. Jak się okażą pudłem, trudno, szukamy dalej, tu nie ma żadnej presji wyniku, spadku, awansu. O tych co są w klubie od lat, wszystko już wiadomo i jesli odchodzą do jakichś II czy III ligowych zespołów tylko dowodzi to tego, że trenerzy mają rację nie widząc dla nich przyszłości, bo przecież nie chodzi tu o przyszłość na III froncie, ale w walce o MP.
szuwarek Napisał(a):
> IV liga piłkarska. Jeden z najzdolniejszych
> piłkarzy młodego pokolenia na Podhalu, 17-letni
> wychowanek i aktualnie zawodnik Lubania Maniowy,
> Mateusz Firek przebywał na testach w Cracovii.
... na razie wraca do Lubania i tam zakończy sezon, być może temat powróci w przerwie letniej.
Szuwarku, ale to źle czy dobrze? Bo może to, nie daj Boże, drugi Argasiński? ;)
Aston1906 Napisał(a):
> Szuwarku, ale to źle czy dobrze? Bo może to, nie
> daj Boże, drugi Argasiński? ;
nie wypowiadam się na jego temat, gdyż go nie widziałem.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)