byl na plocie transparent ze trzy lata temu "Norbertanki wasza pazernosc hanbi Kosciol" czy jakos tak...
-
-
6 mln. zł. dla Norbertanek
dlaczego Norbertanki maja nie skorzystać? Bo są od modlenia się i pomagania biednym a nie od robienia kasy na wygórowanych warunkach,to k.u.r.w.a. nie jest biznes i one nie są bizneswomens . Dajcie nam tereny a my wam damy kase tylko nie taką i nie 6 kamienic bo jest tych Norbertanek słownie 15-naście tu jest ta subtelna różnica.Norbertanki są pazerne i na taki wizerunek sobie zapracowały co kłóci się z zasadami chrześcijaństwa wogóle.Takie jest moje zdanie
A może by tak w intencji załagodzenia konfliktu i korzystnego jego rozwiązania powiesić na płocie na meczu transparent z napisem NORBERTANKI z jakąś symboliką (każdy zakon ma swą łacińską nazwę, godło i dewizę).
Jarek
SIOSTRY NORBERTANKI
Zakon Norbertański, Siostry Kanoniczki Regularne Zakonu Premonstratensów Białe Kanoniczki Św. Norberta
Ordo Praemonstratensis
Informacje ogólne Adresy domów Kontakt powołaniowy Zdjęcia
Charyzmat:
życie wspólnotowe na wzór pierwotnego Kościoła, kult Eucharystii i Matki Bożej Niepokalanej realizowany w życiu kontemplacyjnym.
[b]Hasło: "Jedno serce i jedna dusza w Bogu"[/b]
Zakon założono: przez Św. Norberta von Gennep w 1120 r. W Polsce od 1162 r.
Duchowość:
do komunii i jedności wspólnoty prowadzi Norbertanki szczególna miłość do Eucharystii i Maryi. Wzorem tej komunii jest dla nich pierwotny Kościół a przede wszystkim Trójca Przenajświętsza i Święta Rodzina. Główne elementy duchowości Norbertanek to: chwała i uwielbienie Boga, miłość do Jezusa, Eucharystii, miłość do Niepokalanej i Kościoła, gorliwość o zbawienie dusz w życiu modlitwy i pokuty. Całkowite odosobnienie należy do najważniejszych praktyk wspólnoty. Życie Jezusa w Eucharystii uczy Norbertanki jak cichym i ukrytym w ścisłej klauzurze życiem przyczyniać się do przeobrażania świata w Królestwo Boże. Siostry uczestniczą w ten sposób w milczeniu Jezusa - Hostii. Darem Bożej Opatrzności udzielonym zakonowi jest dzieło Mszy Św. wynagradzającej, które polega na uczestnictwu w niedzielę i w święta w drugiej Mszy Św. z wyraźnym zamiarem wynagradzania Panu Bogu braku czci tych, co z grzesznego niedbalstwa opuszczają Mszę Św. Zakon Norbertański od samych początków miał charakter maryjny. Reguła Św. Augustyna zobowiązuje Norbertanki do wielkiej, wzajemnej miłości, gdyż im bardziej żyją miłością, tym bardziej Bóg jest uwielbiony. Zakon ma charakter kontemplacyjny. Siostry budują Królestwo Boże przez wspólnotowe życie modlitwy i pokutę.
źródło: http://www.kielce.opoka.org.pl/zakony/zakon.php?r=zenskie&zakon=norbertanki
http://salwatorianie.pl/miba/strony/s_norbertanki.htm
Ps.Ja bym takie hasło wywiesił:
"Jedno serce i jedna dusza w Bogu" - [i]Św. Norberta von Gennep[/i]
[b]NIE MA TU MOWY O PIENIĄDZACH[/b]
Wiadomość zmieniona (23-10-04 13:39)
chyba ze:
"Jedno $erce i jedna du$za w Bogu..." *
ale w sumie maja chyba racje Ci ktorzy twierdza ze prawo wlasnosci to rzecz swieta, z tym ze moglby troche bardziej po ludzku to zalatwiac
--------------
* PS: widze ze znaczek dolarka sie nieco zmienia... w stosunku do edytora
Wiadomość zmieniona (23-10-04 14:07)
Rock, też uważam, że Norbertanki powinny dostać jakas kase, ale oni stawiają wszytsko na ostrzu noża, nie liczą sie z niczym. Byle jak najwięcej kasy wydrzeć.
Fenix a dziwisz im się że chcą jak najwięcej wydrzeć. Filipiak chwali się na lewo i prawo ile zarabia, ile daje na klub, ile dochodu przynosi Comarch. Z obliczeń siostrzyczek takie przykładowe 6 milionów złotych to kropla w przychodach Comarchu i one nie odpuszczą.
Pomyślmy uczciwie - gdyby ten teren był któregoś z nas też darli byśmy ile wlezie. One nie chcą kasy od tej biednej Cracovii z zeszłych lat. One chcą kase od bardzo bogatej ComarchoCracovi. Chcą poprostu wykożystać szanse i tyle. Przykre ale prawdziwe....
KSCabaj, tylko Cracovia nie jest stroną, stroną jest Miasto i Norbertanki, a nie tym bardziej Comarch.
Ale na terenie zależy Cracovii a nie miastu. Niestety, a one o tym doskonale wiedzą...
Panowie pomiarkujcie trochę...
Siostry budują Królestwo Boże, a w świecie doczesnym uczestniczą kontemplacyjnie i przez modlitwię.
Całą akcję napędza kancelaria prawna reprezentujaca zakon i wcale bym się nie zdziwił jeśli by się okazało, że Norbertanki nie żyją tym jak wygląda aktualna sytuacja wokół hotel, stadionu etc.
Kancelaria gra ostro, bo najpewniej umowa z zakonem zakłada procent od wywalczonej kwoty...
Jeśli już wkręcać się w jakieś klimaty to proponuję raczej rozkminiać co to za kancelaria tak miesza...
[img]http://www.cracovia.strefa.pl/sygnaturki/J_K.jpg[/img]
CRACOVIA - pierwszy Mistrz Polski (1921), jedyny Mistrz Galicji (1913)
Czytałem jakiś czas temu o takiej sprawie.
Było to we Francji
Pewna - nazwijmy to tak - instytucja
przez lata wydawała serię ksiażek
i było to szalenie dochodowe.
W latach 80-tych chciała wydać wznowienia i uaktualnienia
ale u innego wydawcy
(były problemy z jasnym stanem prawnym umów...)
dawny wydawca nie chciał się zgodzić.
Instytucja (praktycznie: grupa ludzi)
wynajęła znakomitego prawnika
(slynnego, mającego na koncie liczne sukcesy)
proces trwal lata...
rezultat - po kilku latach długich procesów
wygrali co prawda sprawę
ale stracili wiele
książki nie zostały wydane
a prawnik się bardzo wzbogacił.
Sądzę, ze duże szanse na podoby układ są i tu...
Norbertanki mają mały kontakt ze światem zewnętrznym
i mogą się uroczo dawać "podpuszczać" prawnikom.
Czy ktoś wie co to za prawnicy je reprezentują?
raf jedynka no dobra jesli znałbym Ciebie i prowadzilibysmy wspólny interes i pozwałbym Ciebie do sądu wynająłbym kancelarie prawna do kogo miałbys pretensje do nich czy do mnie.Jesli myslisz tak jak ja to przestan szukac mitycznych wrogów.Norbertanki w ciagu sekundy moga ich zwolnic ale nie zwolnia bo maja sny w kształcie litery $.
maaciek
A może poprostu mają prawo do tych terenów?????
Może mają ale na co im one? będą sobie kopać piłke? grać w rugby? dla mnie to są szmaty w dupe mać! a na co im 6mln. zł na maybachy? czy na co?
...... chyba trwa swieta inkwizycja,tyle tylko ze nie beda scinac głow ale zadac pieniedzy.Smutne to.......
E no jakie maybachy? Przeciez one calą kwote przekarza na cale dobroczynne, akcje humanitarne, biedne dzieci... Przeciez one musza kierowac sie Bozym milosierdziem... a jak...
A czy czasem za komuny norbertanki nie dostaly juz terenow jako odszkodowanie? Terenow wtedy bezwartosciowych, a teraz baardzo, bardzo dochodowych? Bo mi sie tak obilo o uszy... Prawda to czy nie?
DJ - ciekawe czy Wiesz ile Maybach kosztuje?
Na pewno jednak podnosisz poziom dyskusji oraz poziom tego Forum.
CRACOVIA PANY!!!!!
DJ
A co cie interesuje co one zrobią ze swoimi pieniędzmi? Intertesuje cie też co ja robie z moimi???
Naszczęście komunizm się skończył bo jak czytam twoje posty to mi się Popiełuszko przypomina.......
mnie inetersuje to , że kosztem biednych (otłumanionych) ludzi (którzy czasami do garnka nie mają co włożyć) zapewniają sobie niebo na ziemi ....
tyle w tym temacie .... bo mnie za bardzo to wszystko drażni...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)