Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Sanah

• Hyde Park
    • Rozpoczęto ponad tydzień temu o 22:33
      Ostatnia aktywność ponad tydzień temu o 19:40
      712 wyświetleń
    • stnczyk

423
      716
    • ponad tydzień temu o 22:33
      Post #1710461 11.02.2026 22:33
    • Edytowany
    Nie wiem kto to jest Sanah, nie wiem jak śpiewa (choć muzyką różnych rodzajów trochę się interesuję) - nie wiem, czy jest to piękny śpiew czy jakieś jęki i prawdę mówiąc, mało mnie to interesuje. Skoro jednak jest to rzecz interesująca różnych forumowiczów, dyskutujcie sobie o tym, ale bardzo proszę, nie w wątku o ubeckim towarzystwie. Ja czytam tylko niektóre wątki (myślę, że jak wielu), interesuje mnie, co nowego wymyślił Jarosław Kr. i czy może znowu komuś się powinęła tam noga, cieszę się z tego, że wciąż są ludzie pamiętający o ich ubeckich i zomowskich związkach - ale nie wkładajcie do tego wątku jakiejś piosenkarki! Ok, ma tam występ, ta informacja do tego wątku wystarczy. Dlatego zakładam Wam wątek, proszę, tu piszcie sobie o tej pani.
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • ponad tydzień temu o 01:16
      Post #1710485 12.02.2026 01:16
    I nie w tym dziale tylko w hp.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • ponad tydzień temu o 07:48
      Post #1710497 12.02.2026 07:48
    dzięki za ten temat. odniosę się do kolegi, który pisał o tym, ze teksty Sanah są o niczym ;) wyjaśnię fenomen tej dziewczynki i może zachęcę by się zapoznać z repertuarem. oczywiście rozumiem, że maniera w głosie może być przeszkodą nie do przeskoczenia. rozumiem, że komuś może się nie podobać. ale pisanie, że jej teksty to gówno to gruba przesada.. Jej siła polega właśnie na inności. w czasach, gdy pop opiera się głównie na ironii, dystansie, autopromocji i sile robieniu z siebie kota z hajsem, któy rozpierdala hajs po hotelach, ona proponuje coś zupełnie odwrotnego: wrażliwość, kruchość, tęsknotę za miłością, potrzebę bycia zauważoną. nie udaje, że nic jej nie rusza. jest emocjonalna, czasem zagubiona, czasem zazdrosna, czasem przesadna ale autentyczna i to trafia do ludzi. Sanah bawi się stylem łączy archaizmy („mój miły”, „panienka”) z młodzieżowa nowomową („sztos”, „do zo”). Dla jednych to dziwne, dla innych świeże i charakterystyczne w efekcie czego stworzyła rozpoznawalny idiom, który odróżnia ją od całej masy tak samo brzmiąćego i mówiącego o tym samym gówna dla debili. Kolejny aspekt to tematy, które w mainstreamie są dziś raczej niemodne: wiara, modlitwa, egzystencja, śmierć, tęsknota metafizyczna. Do tego projekt „sanah śpiewa Poezyje”, gdzie wzięła na warsztat Mickiewicza, Słowackiego, Baczyńskiego czy Szymborską i sprawiła, że miliony ludzi zaczęły słuchać poezji, wielka sprawa! Można oczywiście nie zgadzać się z jej wizją relacji czy świata i można uważać ją za zbyt romantyczną ale nie można uczciwie powiedzieć, że jej teksty są puste. Ona po prostu proponuje inny model wrażliwości niż ten dominujący w popkulturze. bardziej sentymentalny, momentami staroświecki, nieironiczny.. i co najważniejsze.. najwyraźniej bardzo wielu ludziom to było potrzebne... Bo może w świecie, w którym skobiety mają być silne, niezależne bo tak wam wmówiły feministki a faceci nawijają tylko o robieniu hajsu, o tym jacy nie są kozaccy i o drogich samochodach, ktoś, kto śpiewa wprost o tęsknocie, modlitwie i marzeniu o ślubie, wcale nie jest banalny tylko ODWAŻNY! kto idzie na jej koncert w Krakowie ;)
    • żółta kaczka, MSC, maczcz oraz ziper lubią to.
    BuzzY zmienił kategorię tematu z Głos z trybun na Hyde Park .
      • żółta kaczka

6.1K
        807
      • ponad tydzień temu o 08:46
        Post #1710503 12.02.2026 08:46
      Jakaś maniera w wokalu to jest coś co zawsze działa w dwie strony zawsze - jednych zachwyci drugich zniechęci bardzo, bardzo mocno. Na pewno wyróżnia. Z plusów dodałbym, że Sanah ma u mnie plus za sięgnięcie do fajnych textów i włączanie elementów ludowych i kultury polskiej do popularnego nurtu i sprawienie, że w ten sposób trafiają one do ludzi, do których w inny sposób nie dotarłyby w ogóle. Mam tu na myśli utwory z textami Konopnickiej, Słowackiego, Szymborskiej, Baczyńskiego, Mickiewicza czy Tuwima. Do tego klip z udziałem "Mazowsza" ma na przykład. Tacy artyści zawsze mają u mnie plus. Nie jest to mega częste, ale jak się trafia to jest to raczej fajne, jako inne przykłady bym tu wrzucił Kukulską i jej "Czułe struny" do muzyki Chopina, czy Margaret, która jak nagrała "Kolędę Warszawską" to łzy do oczu napływają kiedy się słucha. Takich przykładów nie jest dużo, ale ona wprowadzają "Kulturę Polską przez duże K" do powszechnego obiegu i do głów młodych ludzi, bez tego oni by jej w zasadzie nie znali lub kojarzyli tylko z lekcją polskiego w szkole. Drugi plus - Sanah to nie jest "dziewczątko, co ładnie śpiewa, przy okazji ma ładną buzię, więc się wybiła". Dziewczyna gra, ma bogate instrumentarium, klawisze, skrzypce (wow!), chyba też gitarę (no ale gitara w świecie muzyki to jakimś mega unikatem nie jest, natomiast klawisze i skrzypce wrażenie robią) i komponuje. Więc choć jej muzyka może się podobać lub nie podobać - Sanah to nie jest "produkt marketingu muzycznego" tylko to jest faktycznie "twórca muzyki" i "artysta" bez dwóch zdań.
      • MSC lubi to.
      • MSC

8.9K
        4.6K
      • ponad tydzień temu o 09:06
        Post #1710504 12.02.2026 09:06
      • Edytowany
      Dzięki Panowie. Ja nie wiedziałem kto to taki. Znałem pseudonim, że ktoś taki jest ale nie znałem repertuaru zupełnie. Tzn okazało się, że znam tą jedną piosenkę z nowej wersji Kleksa. A ta maniera w głosie rzeczywiście trochę może drażnić i zniechęcać, Spróbuję przychylniej spojrzeć i czasem zwrócić uwagę jeśli gdzieś usłyszę tylko problem w tym, że w moim radiu raczej nie usłyszę 🤔 edit: a może usłyszę i czasem słyszałem tylko ignorowałem 🤔
      • SaNtO oraz żółta kaczka lubią to.
      • octop

2.7K
        4.3K
      • ponad tydzień temu o 23:56
        Post #1710624 12.02.2026 23:56
      • Edytowany
      [quote]#post1710497 dzięki za ten temat. odniosę się do kolegi, który pisał o tym, ze teksty Sanah są o niczym ; [/quote] Tak jak już kilkukrotnie pisałem, nie wiem jaki aktualnie owa artystka ma repertuar, bo mnie to zwyczajnie nie interesuje. Znam ją z kilku piosenek z początku kariery i te piosenki były rzeczywiście o niczym. Dla mnie ona nie umie śpiewać i choćby jej aktualne teksty były wybitne, to zwyczajnie jest to dla mnie nie do przeskoczenia. Wokalista przede wszystkim ma umieć śpiewać, teksty stanowią jedynie miły dodatek (polecam chociażby Dead can dance z Lisą Gerrard). [quote]#post1710503 Z plusów dodałbym, że Sanah ma u mnie plus za sięgnięcie do fajnych textów i włączanie elementów ludowych i kultury polskiej do popularnego nurtu i sprawienie, że w ten sposób trafiają one do ludzi, do których w inny sposób nie dotarłyby w ogóle. [/quote] Chłopomania i ludowa muzyka też niekoniecznie mi leży. Dlatego przepraszam za ignorancję, ale nie będę zgłębiał tematu i pozostanę przy swoim stanowisku.
      • Diabel

14.8K
        18.5K
      • ponad tydzień temu o 02:23
        Post #1710627 13.02.2026 02:23
      Nawet nie wiedziałem, że znam, a znam :) Jak sobie coś wrzuciłem na YT to skojarzyłem, że znam i lubię ten głos. Kojarzyłem ją z Eldorado i Ostatniej nadzieji. Bardzo fajnie babeczka śpiewa, lub jak kto woli, mi się podoba.
      • MSC lubi to.
      • maczcz

1.1K
        1.9K
      • ponad tydzień temu o 06:51
        Post #1710638 13.02.2026 06:51
      [quote]#post1710627 Nawet nie wiedziałem, że znam, a znam :) Jak sobie coś wrzuciłem na YT to skojarzyłem, że znam i lubię ten głos. Kojarzyłem ją z Eldorado i Ostatniej nadzieji. Bardzo fajnie babeczka śpiewa, lub jak kto woli, mi się podoba.[/quote] Jeżeli Sanah i Eldorado to tylko poezja śpiewana i jej wersja A. Lange ^^ [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/a-lange-eldorado-png-20914054.png[/img] [quote]#post1710503 Jakaś maniera w wokalu to jest coś co zawsze działa w dwie strony zawsze - jednych zachwyci drugich zniechęci bardzo, bardzo mocno. Na pewno wyróżnia. Z plusów dodałbym, że Sanah ma u mnie plus za sięgnięcie do fajnych textów i włączanie elementów ludowych i kultury polskiej do popularnego nurtu i sprawienie, że w ten sposób trafiają one do ludzi, do których w inny sposób nie dotarłyby w ogóle. .[/quote] Pokusiłbym się jednak o stwierdzenie, że sięgła po elementy kultury ludowej bo już stały się popularne, a nie na odwrót. Od dobrych paru lat mamy powrót do [s]chłopomani[/s] babomani w książce, muzyce, filmie i różnego typu eventach, a warsztaty z robienia na szydełku czy z ceramiki są przepełnione w miastach. Ale bez żadnych zarzutów niech dziewczyna tworzy dalej bo robi to wybitnie
      • Diabel lubi to.
      • awaria

1.7K
        1.9K
      • ponad tydzień temu o 07:25
        Post #1710644 13.02.2026 07:25
      Z tym głosem Sanah co go ktoś nie lubi jest tak jak ze mną. Uwielbiam "metalową" muzykę ale jak słyszę głos tego chłopka z AC/DC to wyłączam radio . I nawet gdyby śpiewał Cracovia Pany to i tak go nie będę słuchał.
      • mariomk

1K
        1K
      • ponad tydzień temu o 08:29
        Post #1710650 13.02.2026 08:29
      Mnie jej maniera takiego śpiewania, niby od niechenia, razi i nie przepadam -podobnie ma Podsiadło - doceniam jednak, najbardziej za to że nie śpiewa o" kosmitach którzy przylecieli gdy jadła kanapkę"
      • żółta kaczka lubi to.
      • żółta kaczka

6.1K
        807
      • ponad tydzień temu o 08:49
        Post #1710655 13.02.2026 08:49
      [quote]#post1710650 Mnie jej maniera takiego śpiewania, niby od niechenia, razi i nie przepadam -podobnie ma Podsiadło - doceniam jednak, najbardziej za to że[b] nie śpiewa o" kosmitach którzy przylecieli gdy jadła kanapkę"[/b][/quote] Ale tu naprawdę nie ma co sobie robić jajów, bo to poważne tematy są. Ja serio piszę - w czasach kiedy jeszcze posiadałem odbiornik tivi namiętnie oglądałem Strefę 11. to chyba tytuł "Nie do wiary" miało, prowadził (już Ś.P.) Maciej Trojanowski i czytywałem (także już Ś.P.) Ericha von Danikena i sporo ciekawych rzeczy się dzięki temu dowiedziałem, które w tzw "mejnstrimie" są celowo pomijane (tzn. ukrywane) przed ludźmi.
      • mariomk lubi to.
      • mariomk

1K
        1K
      • ponad tydzień temu o 08:52
        Post #1710657 13.02.2026 08:52
      Miałem na myśli Artura R z Myslowitz
      • żółta kaczka lubi to.
      • SaNtO

31.1K
        16.3K
      • ponad tydzień temu o 08:57
        Post #1710659 13.02.2026 08:57
      https://www.youtube.com/watch?v=7UwGprv6HsY&list=RD7UwGprv6HsY&start_radio=1
      • axe

2.7K
        8.6K
      • ponad tydzień temu o 09:10
        Post #1710661 13.02.2026 09:10
      • Edytowany
      Znam Sanah z piosenki: "Ooo, ale jazz zwisła starą .urwą jest (...) a Cracovia uśmiechnięta". [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/1000062115-jpg-31817397.jpg[/img]
      • SaNtO, ziper, mariomk oraz Kamaz80 lubią to.
      • MSC

8.9K
        4.6K
      • ponad tydzień temu o 09:19
        Post #1710662 13.02.2026 09:19
      • Edytowany
      [quote]#post1710627 Nawet nie wiedziałem, że znam, a znam :) Jak sobie coś wrzuciłem na YT to skojarzyłem, że znam i lubię ten głos. Kojarzyłem ją z Eldorado i Ostatniej nadzieji. Bardzo fajnie babeczka śpiewa, lub jak kto woli, mi się podoba.[/quote] Ooo ja też, okazało się znam "Ostatnią nadzieję". Wiedziałem, że tam śpiewa Podsiadło ale kto to ten głos kobiecy to mnie nie interesowało jakoś 🤔. Mnie też jak mariomk nie przekonuje ten głos i nie zainteresował.
      • Diabel

14.8K
        18.5K
      • ponad tydzień temu o 12:02
        Post #1710697 13.02.2026 12:02
      • Edytowany
      Ona mi się ciut kojarzy z Zaz, Francuzką, którą bardzo lubię. https://youtu.be/hQVXSvEw8_0?si=UaNWftpdANHYBLtC https://youtu.be/6THHrPyZQuQ?si=wvcVbOrRN0K_VnP1
      • Anfield lubi to.
      • mariomk

1K
        1K
      • ponad tydzień temu o 12:10
        Post #1710698 13.02.2026 12:10
      Ja sądzę, że powinna nie posiadać się z radości, że ma wątek na szacownym forum;)
      • Diabel oraz MSC lubią to.
      • mariomk

1K
        1K
      • ponad tydzień temu o 12:24
        Post #1710701 13.02.2026 12:24
      • Edytowany
      A wogóle, to nie takie proste, żeby wyzbyć się chematu...nie, no kiedyś to się śpiewało, ...znaczy słuchało, tego kto śpiewa, walczę z tym, i w temacie szacownej bohaterki wątku, wciskam przycisk TAK, ....no ale żeby nie było, że oczdziałem, niejakiego Ralpha K, w dwupaku z niejakim Michałem S zwyczajnie nie lubię,... zanaczy nie, że ich, nie lubię ło matko, poprawność dziejowa, nie przepadam, i ambiwalentne mam stosunki do ich twórczych wynórzeń
      • octop

2.7K
        4.3K
      • ponad tydzień temu o 13:48
        Post #1710734 13.02.2026 13:48
      [quote]#post1710650 podobnie ma Podsiadło[/quote] Z nim mam podobnie i też jak go słyszę, to przełączam kanał. Nie trawię go chyba nawet bardziej.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
      • Główna
      • Działy i kategorie