Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • MULTIKONTA - PILNE

• Zgłoś błąd/prośbę
    • Rozpoczęto ponad miesiąc temu o 18:09
      Ostatnia aktywność ponad 2 tygodnie temu o 17:40
      2697 wyświetleń
    • żółta kaczka

6K
      682
    • ponad miesiąc temu o 20:51
      Post #1704392 22.12.2025 20:51
    • Edytowany
    Ja chyba do mniejszości należę - bardzo NIE chciałbym poznać tej listy. Tzn. dla jasności - podejrzewam, że tu o tematy piłkarskie chodzi, w których jestem średnio rozgarnięty (czytaj jestem nierozgarnięty) i nawet nie bardzo bym zakumał "kto z kim i o co i kogo powinienem uznać z mojej perspektywy za mającego rację, a kogo za niemającego jej". Niemniej - dla mnie "tożsamość forumowa" nie jest jednoznaczna "z prawdziwą tożsamością w świecie rzeczywistym" i jestem w stanie zrozumieć kogoś, kto nie będąc anonimowym może chcięć wyrazić jakieś poglądy nie będąc do tego przypisanym jako prawdziwa osoba. Oczywiście przy założeniu, że nie łamie regulaminu, nie leci inwektywami, nie troluje, nie hejtuje itp. Przy czym jeśli ktoś to robi to taki ktoś zastopowany oczywiście powinien być, z tym, że zastopowany za te inwektywy, hejtowanie i trolowanie a nie za posiadanie alter ego. Podkreślam - to tylko mój subiektywny pogląd. No tak uważam i już. Na mój pogląd może wpływać fakt, że "posiadanie alternatywnego konta" przeszło mi kiedyś przez myśl. Na szczęście (z dzisiejszego punktu widzenia - na szczęście) się na to nie zdecydowałem. Ale tak szczerze to byłem tego bardzo blisko. Właściwie jedynym co spowodowało, że tego nie zrobiłem wcale nie była żadna "obawa etyczna", bo nawet przez myśl mi nie przeszło, że mogłoby to być nieetyczne, ale zwyczajnie zajęty byłem. Brak czasu, ogarnianie nagrań z hokeja, cyferki z typera, obrabianie arkusza typerowego - tylko to mi stanęło na przeszkodzie i tylko dlatego odkładałem założenie konta incognito na potem. Cale szczęście, że nie znalazłem w sobie chęci, żeby się za to w końcu zabrać, bo dziś czułbym się czarownicą na którą jest polowanie i że reszta kolegów zacznie uważać mnie za oszusta, kiedy ja wcale oszukiwać nie chciałem. Ale chciałbym Wam napisać "czemu to rozważałem?", bo jeśli kiedyś lista kolegów, którzy się na ten krok zdecydowali faktycznie zostanie upubliczniona - chciałbym, żeby choć niektórzy z Was umieli spojrzeć na swoich braci po szalu ujętych wtedy na tej liście z innego punktu widzenia niż "to są oszuści". Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Kochani i tak naprawdę każdy kto założyłby takie "incognito" (jak od niedawna wiemy prawdopodobnie są tacy Forumowicze, którzy się na ten krok zdecydowali) WIERZĘ, ŻE MIAŁBY KU TEMU SOBIE ZNANE POWODY i nie mi rozliczać go z tej decyzji. ani ją oceniać Opowiem Wam o tym jakie przesłanki mnie ku temu krokowi skłaniały. Dla kibiców "tylko piłkarskich" ja jestem kompletnym no-name'em. Jednak (nie chcę być nieskromny, po prostu naprawdę tak myślę) dla hokejowych to jednak raczej anonimem nie jestem. No... nie chcę żeby to zabrzmiało jako chełpienie się, ale mi się zdarza, że nieznani mi osobiście ludzie na hali mi mówią "cześć kaczka / artur" i nawiązują ze mną rozmowę. Spoko, ma to bardzo miłe strony, przyznaję. Tylko istnieje jeszcze jeden aspekt tej sprawy - ja jestem nieanonimowy nie tylko dla części kibiców na Siedleckiego, ale także dla ludzi w Klubie, i tych "organizacyjnych" i także dla Zawodników. Jakiś czas temu zdarzyło mi się, że tutaj na Forum były mi wyciągnięte moje prywatne rozmowy z trybuny na hali... Tylko wiecie - jak idę pod ściankę nagrać coś dla kibiców hokeja, bo jak ja nie nagram to czasem nie nagra nikt to ja tam jestem zwyczajnym ptysiem. "Kompletny nikt" to jest mój poziom jeśli mówimy o "roli i randze ważności" pod ścianką (bycie kompletnie nieważnym to też jest jakiś poziom ważności, tyle że żaden). Więc owszem, myślałem o tym, żeby sobie założyć jakieś incognito właśnie po to, żeby móc czasem coś napisać, jeśli naprawdę taki pogląd bym miał i dzięki "posiadaniu alter ego" nie być z nim utożsamiany jako żk, tylko móc się wyrazić jako "w pełni anonimowy kibic". O ile taki pogląd bym naprawdę miał, to przecież byłby to realny, prawdziwy pogląd wyrażany przez realnego, prawdziwego kibica. Czyli w moim rozumieniu - byłoby to fair i uczciwe. I nie musiałbym jako nieanonimowy żk tłumaczyć się z tego nikomu na hali. Anonimowość bywa błogosławieństwem. Po prostu. Słuchajcie - są kibice (przynajmniej na hokeju tacy są), których anonimowość tak właściwie to nie istnieje w ogóle. I to od lat. I to są tacy koledzy, których "rola jako osoby w realnym świecie" przy mnie to jest jakbyście porównali Mercedesa (oni) z Wartburgiem (ja przy nich). Ale myślę że potrafię się wczuć w ich pozycję i że kiedyś niektórzy z nich być może z tym samym dylematem co ja się mierzyli. Nie wiem czy któryś z nich zdecydował się na "założenie forumowego alter ego", czy nie, ale jeśli ktokolwiek z nich by tak zrobił - ja takiego kogoś rozumiem w pełni i nie mam nawet śladu cienia podejrzenia o jakąkolwiek nieetyczność. Skoro założyłby sobie "alter ego" to ja nawet nie chcę wiedzieć że "forumowicz X jest forumowiczem Y po przelogowaniu". Ja tej wiedzy naprawdę nie chcę mieć. Skoro X chciał się internetowo rozseparować z Y - dla mnie X to X, a Y to Y i to że "za inetrnetowym Y kryje się X z prawdziwego życia" w najmniejszym nawet stopniu nie świadczy źle o koledze X. Poważnie piszę. Uprzedzając pytanie, które pewnie powinienem teraz usłyszeć, tzn. "skoro tak uważasz to może jednak coś sam tam chowasz pod skrzydłem?" odpowiem - i tak i nie. NIE mam żadnego aktywnego, czy alternatywnego konta, ale technicznie rzecz biorąc owszem, zdarzyło mi się posiadać inne loginy niż żk. Może, aby to wyjaśnić to wkleję poniżej wiadomość jaką wysłałem do kolegi Admina kiedy wątek się pojawił, tak na wszelki wypadek licząc się z tym, że "moje IP, czy cokolwiek tam jest brane pod uwagę może wskazać coś więcej niż konto żk". A co mi tam - otwarcie napiszę, bo przecież to żadna tajemnica. Aby być fair, to otrzymanej odpowiedzi nie przytaczam, ale zapewniam, że spotkałem się z bardzo pozytywną, wyrozumiałą i sympatyczną reakcją kolegi @BuzzY#8497 (za co bardzo dziękuję). Natomiast ja napisałem tak: [i]Hej, w zależności od tego jak głęboko w historię sięgać to "moich multikont" Ci wyskoczy od groma - kiedyś (ok 10 lat temu i ponad) co sezon zakładałem nowe konto o loginie bodajże "typer hokejowy XY/XZ", gdzie XY/YZ to oznaczenie kolejnego sezonu (np 12/13 potem 13/14 i tak dalej). Mam dwa kolejne na których prowadziłem typera dość świeżo - ksiądz Robak i Prometeusz - przy czym za każdym razem otwarcie pisałem, że "ja to ja", więc to nie było "podszywanie się" tylko separacja roli, bez ukrywania. No ale "multikontowość" była. Ważne jest to o tyle, że na Prometeusza wciąż się loguję i co najmniej do końca tego sezonu logować się będę - jest typerowicz, który chce mieć porządek i wszystko razem i typy wysyła w priwie na Prometeusza, wciąż w tym samym dopiusując kolejne odpowiedzi - w ten sposób ma wgląd taki jaki on chce wygodny i "wszystko w jednym miejscu". No i tak sobie kontroluje, więc ja tam wchodzę tydzień w tydzień żeby jego typy wpisać. W przyszłym sezonie zapewne ta konieczność zniknie, ale konto jest. Jeśli sięgniesz daleko w historię to znajdziesz też wspólne logowania z mojego IP na konto mojego taty, tata już świętej pamięci kilka lat jest, ale login na forum miał, nie znam hasła, on tam w ogóle za wiele nie pisał, teraz nikt się tam nie loguje, więc pewnie to jest temat nieproblematyczny, no ale takie znajdziesz. Generalnie wrzucę tu jeszcze pod rozwagę temat, że "rozpoznawanie po IP" a podejrzewam, że takie masz może być zniechęcające dla układów tata-syn albo brat-brat, jeśli mieszkają razem i z jednego internetu korzystają (sam znam 2 takie przypadki), sugerowałbym napisanie w poście, że jeśli ktoś ma taką sytuację to niech się zgłosi na priwa i nie obawia, bo w sumie... no głupio tak wywalić dwóch ludzi, jeśli są "osobni i niezależni" tylko dlatego, że pod jednym dachem mieszkają. Nie mówię, że tak trzeba, ale tak sobie pomyślałem, że taki przypadek warto rozważyć, bo ktoś taki może mieć. z pasiastym pozdrowieniem artur PS: ja piszę tylko na żk, przy czym loguję się kilku urządzeniach, 4 laptopy i telefon, w co najmniej 3 różnych miejscach (plus jak jestem gdzieś na wyjeździe to okazjonalnie z wifi hotelowych itp), no ale to są "różne ip, na ten sam login", więc jak rozumiem to nie jest omawiana sytuacja multikontowości i to nie tworzy jakiegoś problemu.[/i] -------------------------------------- Dla pełnej jasności - ja tu nie argumentuję, że walka z multikontami jest zła. Oki, skoro nie wolno, to nie wolno, rozumiem. Nie popieram tej decyzji, ale rozumiem że taka jest i ją akceptuję (choć bez entuzjazmu). Natomiast ja pozwalam sobie zaapelować do Was wszystkich żebyście o ile taka lista faktycznie powstanie i się pojawi powstrzymali skrajne oceny w swoich głowach (i klawiaturach!). No i zastanówcie się dobrze kilka razy czy naprawdę tak bardzo chcielibyście tę listę poznać. Dla przykładu - ja jej znać nie chcę. Bardzo nie chcę.
    • eredin lubi to.
    • BuzzY

1.1K
      537
    • ponad miesiąc temu o 21:43
      Post #1704396 22.12.2025 21:43
    Nie będzie takiej listy publicznie, po drugie nie będzie banicji za to co było, lecz za to co jest i będzie. Jeżeli ktoś posiada i chce posiadać multikonto to niech mi napisze dlaczego, nie potrzebuje całego wywodu i tłumaczenia, wystarczy mi jedno konkretne zdanie.
    • żółta kaczka, Diabel oraz eredin lubią to.
    • Diabel

14.7K
      18.4K
    • ponad miesiąc temu o 11:51
      Post #1704409 23.12.2025 11:51
    Party pooper 😉😊
    • gusto

3.2K
      5.7K
    • ponad miesiąc temu o 22:08
      Post #1704485 25.12.2025 22:08
    To jest moje piąte chyba konto w historii forum. Pewnie nie ostatnie.
    • żółta kaczka lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie