Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Filmy świąteczne

• Hyde Park
    • Rozpoczęto ponad miesiąc temu o 09:37
      Ostatnia aktywność ponad miesiąc temu o 10:51
      851 wyświetleń
    • SaNtO

31K
      16.2K
    • ponad miesiąc temu o 09:37
      Post #1703463 09.12.2025 09:37
    Hej, Chyba takiego tematu jeszcze na forum nie było. Jestem trochę fanem filmów świątecznych, ale takich prawdziwych. Nie mówię o mainstremowych filmach, dla mnie Kevin jest zaprzeczeniem świątecznego klimatu. Jak słyszę, że nie ma świąt bez Kevina to mi się flaki przewracają. Zawsze w okresie świątecznym jeździliśmy z żoną po kanałach w poszukiwaniu filmów, których nie znaliśmy. Wiele razy trafiliśmy w ten sposób na filmy, których nigdy nie widzieliśmy, które mało kto zna. Niestety żadnego tytułu nie pamiętam a to nie tylko komedie romantyczne ale też dramaty osadzone w świątecznych klimatach. Takie trochę ambitniejsze kino. Obecnie w zasadzie nie oglądam telewizji, więc szukam czegoś na netflixie. Zacząłem z "proponowanych" oczywiście żałosne kino romansidło bez ładu i składu. Ale fajna ruda dupeczka z zajęczymi ząbkami, piękna. Jakoś się to oglądnęło. Potem włączyłem drugi bo ulubiona aktorka (fajna dupeczka Jessica Lowndes) opublikowała, że gra w świątecznym filmie to włączyłem bo lubię na nią patrzeć. No ale film totalne goowno niestety znowu. Szukałem w sieci informacji na temat bardziej ambitnych filmów na tej platformie i mi wypluło kilka propozycji. Wczoraj oglądnęliśmy "a merry little ex-mas" komedia romantyczna, w której para się rozstała i w święta wchodzą z nowymi partnerami. dzieje się i jest dosyć zabawnie momentami. na minus dziadkowie geje - bo to netflix hehe ale nic się nie dzieje, więc można nawet udawać (ja tak się broniłem psychologicznie), że nie są parą tylko dziadkami z obu stron rodziny. na plus nowa dupeczka głównego bohatera. niesamowita czarna, smakowita w każdym calu. nie mogłem uwierzyć, że wg google ma 39 lat bo dałbym jej 19! Ocena ogólna: 7/10 Jak macie coś fajnego to proszę o polecajki, bez względu na platformę
    • hank oraz żółta kaczka lubią to.
    • Arena

1.1K
      1.5K
    • ponad miesiąc temu o 10:12
      Post #1703468 09.12.2025 10:12
    Love Actually, lub po polsku To właśnie miłość.
    • Diabel oraz żółta kaczka lubią to.
    • Diabel

14.7K
      18.4K
    • ponad miesiąc temu o 11:45
      Post #1703482 09.12.2025 11:45
    Klasyk rzekłbym, dobre kino, gwiazdorska obsada , wręcz jej przesyt, ambitne, śmieszne a niektóre motywy totalna beka, dupeczki są, choć nie o to chodzi, oglądałem z xx razy, i co jakiś czas ponownie wracam bo ten film się nie starzeje
    • Arena oraz żółta kaczka lubią to.
    • KruszynaKSC

19K
      20.5K
    • ponad miesiąc temu o 11:47
      Post #1703484 09.12.2025 11:47
    [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-12/pobrane-jpg-14813658.jpg[/img]
    • żółta kaczka oraz BartAcid lubią to.
    • SaNtO

31K
      16.2K
    • ponad miesiąc temu o 12:06
      Post #1703492 09.12.2025 12:06
    [quote]#post1703468 Love Actually, lub po polsku To właśnie miłość.[/quote] to znam, świetne. ostatnio znowu oglądałem i złapałem się na tym, że w dzisiejszych czasach motyw z tym chłopem co kameruje na 100% by był taki, że on jest zakochany w koledze! na milion procent! fajny film ale chyba mainstream jednak..
    • Diabel

14.7K
      18.4K
    • ponad miesiąc temu o 13:47
      Post #1703502 09.12.2025 13:47
    • Edytowany
    Here are Christmas-themed (or Christmas-set) films from the realm of art cinema, auteur filmmaking, and ambitious, demanding works—not mainstream holiday comedies or blockbusters. Each entry includes production year and country of origin. 🎄 Art-house & Auteur Christmas Films 1. Fanny and Alexander 1982 – Sweden Ingmar Bergman’s late masterpiece opens with one of cinema’s most atmospheric Christmas sequences, but evolves into a profound meditation on childhood, spirituality, authoritarianism, and the power of imagination. 2. The Spirit of the Beehive 1973 – Spain Not explicitly about Christmas, but often considered a winter/holiday-season film. Víctor Erice's poetic masterpiece uses a post-war Spanish village and the child’s gaze to explore trauma and imagination. A slow, luminous classic of art cinema. 3. The Mirror (Zerkalo) 1975 – USSR (Russia) Andrei Tarkovsky’s fragmented, dreamlike memoir includes winter and holiday imagery. Not a Christmas film in plot, but essential for viewers seeking the most demanding, poetic cinema for the season. 4. Au revoir là-haut (See You Up There) 2017 – France/Canada Albert Dupontel’s visually ambitious post-WWI drama has key sequences set around Christmas. A mix of grotesque beauty, social critique, and stylized storytelling. 5. Tokyo Godfathers 2003 – Japan Satoshi Kon’s brilliantly humane anime takes place on Christmas Eve. Though sometimes funny, it’s fundamentally an art-house urban fable about family, chance, and marginalization—emotionally rich and stylistically refined. 6. Carol 2015 – USA/UK Todd Haynes’ restrained, painterly adaptation of Patricia Highsmith’s novel is set during the winter holidays. An exquisite study of desire, repression, and mid-century aesthetics. 7. L'Argent de poche (Small Change) 1976 – France François Truffaut’s mosaic of childhood experiences includes notable winter-holiday sequences. Gentle but sophisticated, and not a commercial “Christmas movie” in any sense. 8. Merry Christmas Mr. Lawrence 1983 – UK/Japan/New Zealand Nagisa Oshima’s prisoner-of-war drama (with David Bowie and Ryuichi Sakamoto) centers around Christmas as a motif of cultural collision and ethical tension. 9. Black God, White Devil (Deus e o Diabo na Terra do Sol) 1964 – Brazil Christmas is not the narrative focus, but the film’s intense religious imagery and ritualistic tone make it a powerful December watch for cinephiles seeking politically charged, avant-garde cinema. 10. The Apartment 1960 – USA While better known than most here, Billy Wilder’s film is not a blockbuster comedy by modern standards—it's a dark, formally elegant romantic drama set during Christmas and New Year with biting social critique. ❄️ If you want darker / more experimental holiday-season films: 11. Tangerine 2015 – USA Sean Baker’s vibrant, street-level film takes place on Christmas Eve and follows marginalized characters in Los Angeles. Shot on iPhones but formally bold and critically acclaimed. 12. The Juniper Tree 1990 – Iceland Not a Christmas film, but with its stark landscapes and mythic, wintery tone, it fits seasonal viewing for art-film audiences. Stars a young Björk. ❄️ If you want European slow cinema with Christmas ambience: 13. Winter Light 1963 – Sweden A Bergman work set in deep winter; not Christmas-specific but spiritually resonant for the season. Minimalist, existential, rigorous. [b]Edycja z 09.12.2025 o godz. 13:49 (scalono posty)[/b] Czekamy na 13 recenzji Santuś, hehehe
    • MSC oraz żółta kaczka lubią to.
    • MSC

8.9K
      4.6K
    • ponad miesiąc temu o 14:00
      Post #1703507 09.12.2025 14:00
    Ja czekam zwłaszcza na recenzje filmów Bergmana 😉
    • żółta kaczka lubi to.
    • pawelski

1.4K
      1.4K
    • ponad miesiąc temu o 01:15
      Post #1703552 10.12.2025 01:15
    Tu masz fajny film. Taki na 6,6/10 "Dzika noc" https://youtu.be/nbPBgbBfXS4?si=JNnTeDxiCiIR9BVD
    • żółta kaczka oraz BartAcid lubią to.
    • żółta kaczka

6K
      682
    • ponad miesiąc temu o 10:33
      Post #1703568 10.12.2025 10:33
    Ja z dzieciństwa z największym wzruszeniem pamiętam "Pierwsze Boże Narodzenie Misia Yogi". Na kacecie video mieliśmy, takiej VHS, "Panasonic" było na obwolucie... aż sobie sprawdziłem, kurczę, na jutubue jest - muszę obejrzeć w te Święta!
    • Rock, Diabel, BartAcid oraz eredin lubią to.
    • BartAcid

14.4K
      5.5K
    • ponad miesiąc temu o 17:37
      Post #1703605 10.12.2025 17:37
    Jak przeczytałem tytuł wątku tonwolałem nie zaglądać przy dzieciach. Już myślałem, że tu jakaś poprawność polityczna rodem z Netflixa będzie. Że 6 czarnych Mikołajów przetyka białą drobną śnieżną wróżkę na wszystkie możliwe sposoby. Ale na szczęścię się pomyliłem. Choć nieco szkoda, że świerzych produkcji nie obejrzę. 🤣
    • żółta kaczka lubi to.
    • SaNtO

31K
      16.2K
    • ponad miesiąc temu o 07:35
      Post #1703627 11.12.2025 07:35
    wczoraj wjechał u mnie świąteczny skok (jingle bell heist) i ze zdziwieniem odkrywam, że na filmweb ma niską ocenę. rozumiem, że w kategorii filmów "zwykłych" to nie jest produkcja wow, ale mówimy o filmach świątecznych, w których przede wszystkim liczy się klimat i dzwięk dzwoneczków. ten film przy całej swojej świątecznej lekkości jest po prostu nieźle zrobiony i ma cień sensu. lekkie romansidło, dwa razy się nawet lekko zaśmiałem, bez uczucia zażenowania przy scenach co często zdarza mi się przy komedyjkach romantycznych, ciekawy plot twist albo nawet dwa. fajna świąteczna historyjka. do pełni szczęścia brakuje jakiejś sceny chociaż jak główna aktorka się przebiera w staniczku majteczkach albo coś, nie mówiąc topless ale i tak miło się patrzyło na jej buzię [img]https://hips.hearstapps.com/hmg-prod/images/olivia-holt-connor-swindells-jingle-bell-heist-6924623ace10e.jpg?crop=1xw:0.845440881763527xh;0,0.0490xh[/img] dam świąteczne 7/10
    • żółta kaczka oraz hank lubią to.
    10 dni później
    • Diabel

14.7K
      18.4K
    • ponad miesiąc temu o 09:00
      Post #1704306 21.12.2025 09:00
    Przesilenie zimowe, kolekcje na C+ Kumpel mi to ostatnio polecił, jestem w połowie, spoks.
    • MSC lubi to.
    • maczcz

1.1K
      1.8K
    • ponad miesiąc temu o 10:51
      Post #1704309 21.12.2025 10:51
    Co prawda bajka, ale bardzo dobrze zrobiona jak są jakieś dzieciaki to można z nimi usiąśc [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-12/image-png-31616864.png[/img]
    • hank lubi to.
    • MSC

8.9K
      4.6K
    • ponad miesiąc temu o 11:22
      Post #1704312 21.12.2025 11:22
    [quote]#post1704306 Przesilenie zimowe, kolekcje na C+ Kumpel mi to ostatnio polecił, jestem w połowie, spoks.[/quote] Dobry jak na świąteczny film. Santo obejrzyj 😉
    • Diabel oraz hank lubią to.
    • Diabel

14.7K
      18.4K
    • ponad miesiąc temu o 10:19
      Post #1704359 22.12.2025 10:19
    Spoko przyjemny film, można sobie obejrzeć
    • hank lubi to.
    • KruszynaKSC

19K
      20.5K
    • ponad miesiąc temu o 10:51
      Post #1704364 22.12.2025 10:51
    Ja tam czekam na Griswoldów i Chevy Cheysa jako głowy rodziny... dla mnie top topów filmów świątecznych... Polsat ma Kevina a tvn7 ma Klarka.... W krzywym zwierciadle...Witaj święty Mikołaju
    • mzilikazi lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie