Bruk-Bet Nieciecza - Lechia Gdańsk 1-1
Cracovia - Korona Kielce 2-0
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 2-1
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 2-0
Lech Poznań - Wisła Płock 4-0
Legia Warszawa - Motor Lublin 3-1
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 1-1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 3-0
Widzew Łódź - Piast Gliwice 2-1
-
-
Typer Ekstraklasy 2025/26
Przed nami ostatnia kolejka sezonu. Załączam typy otrzymane do g.12:15 w piątek.
1kolumna: Bruk-Bet - Lechia
2kolumna: Cracovia - Korona
3kolumna: Górnik - Radomiak
4kolumna: Jagiellonia - Zagłębie
5kolumna: Lech - Wisła
6kolumna: Legia - Motor
7kolumna: Pogoń - Katowice
8kolumna: Raków - Arka
9kolumna: Widzew - Piast
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779444946-913.png[/img]
Bruk-Bet Nieciecza - Lechia Gdańsk 1:0
Cracovia - Korona Kielce 2:1
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 1:1
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 3:0
Lech Poznań - Wisła Płock 2:1
Legia Warszawa - Motor Lublin 2:1
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 1:2
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 2:0
Widzew Łódź - Piast Gliwice 1:1
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lechia Gdańsk 2 - 2
Cracovia - Korona Kielce 2 - 1
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 2 - 1
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 2 - 0
Lech Poznań - Wisła Płock 2 - 0
Legia Warszawa - Motor Lublin 2 - 1
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 2 - 1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 2 - 0
Widzew Łódź - Piast Gliwice 2 - 1
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lechia Gdańsk 1 - 2
Cracovia - Korona Kielce 2 - 1
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 2 - 0
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 1 - 0
Lech Poznań - Wisła Płock 2 - 0
Legia Warszawa - Motor Lublin 1 - 1
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 1 - 1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 2 - 0
Widzew Łódź - Piast Gliwice 0 - 1
- Edytowany
Bruk-Bet Nieciecza - Lechia Gdańsk 1:2
Cracovia - Korona Kielce 1:0
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 2:0
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 2:0
Lech Poznań - Wisła Płock 3:0
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 1:1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 2:0
Widzew Łódź - Piast Gliwice 1:0
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lechia Gdańsk 1 - 2
Cracovia - Korona Kielce 1 - 1
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 2 - 0
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 1 - 0
Lech Poznań - Wisła Płock 2 - 1
Legia Warszawa - Motor Lublin 2 - 1
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 1 - 1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 3 - 0
Widzew Łódź - Piast Gliwice 2 - 1
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lechia Gdańsk 2:1
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 1:0
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 3:1
Lech Poznań - Wisła Płock 2:0
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 0:1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 1:0
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lechia Gdańsk 2-1
Cracovia - Korona Kielce 3-1
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 2-0
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 2-0
Lech Poznań - Wisła Płock 3-0
Legia Warszawa - Motor Lublin 2-1
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 2-2
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 4-1
Widzew Łódź - Piast Gliwice 1-1
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lechia Gdańsk 1-2
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 3-1
Lech Poznań - Wisła Płock 4-0
Legia Warszawa - Motor Lublin 2-0
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 3-0
Widzew Łódź - Piast Gliwice 1-1
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lechia Gdańsk 1:2
Cracovia - Korona Kielce 1:1
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 2:1
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 2:1
Lech Poznań - Wisła Płock 1:1
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 1:1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 2:1
Widzew Łódź - Piast Gliwice 2:1
Bruk-Bet Nieciecza - Lechia Gdańsk 1-2
Cracovia - Korona Kielce 2-1
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 2-1
Lech Poznań - Wisła Płock 1-1
Legia Warszawa - Motor Lublin 2-1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 2-0
Dziękuję wszystkim za wspaniałą zabawę i ekscytującą typerską rywalizację w całym sezonie. Mam nadzieję trafić tylko jeden typ w tej kolejce, a mianowicie ... no chyba wiecie jaki. Reszta po mnie będzie spływać.
Szczególnie bardzo dziękuję prowadzącemu ten wątek, za poświęcony czas, pełen profesjonalizm i wszystkie przypominajki, analizy, tabele statystyki.
Szanowny kolego Żółta Kaczka ukłony przesyłam.
Cracovia Korona 0:0
Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Lechia Gdańsk 1:2
Górnik Zabrze - Radomiak Radom 3:1
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 2:1
Lech Poznań - Wisła Płock 2:1
Legia Warszawa - Motor Lublin 1:1
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 0:1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 2:1
Bruk-Bet Nieciecza - Lechia Gdańsk 2-3
Cracovia - Korona Kielce 2-1
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 3-1
Lech Poznań - Wisła Płock 2-1
Legia Warszawa - Motor Lublin 3-1
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 3-1
Widzew Łódź - Piast Gliwice 2-2
Pół godziny do startu kolejki zostało, jest jeszcze czas zatypować. Jak ktoś przeoczył to zachęcam (koledzy @Mentny#752, @Bruno#9389, @andywodzu#4187, @Czarek#42536, @Lakbeti#42816 - pobudka 😀 )
Poniżej ostatnie kursy w sezonie 2025/26, zawierają typy k#34 przysłane do g.17:00 w sobotę.
1kolumna: Bruk-Bet - Lechia
2kolumna: Cracovia - Korona
3kolumna: Górnik - Radomiak
4kolumna: Jagiellonia - Zagłębie
5kolumna: Lech - Wisła
6kolumna: Legia - Motor
7kolumna: Pogoń - Katowice
8kolumna: Raków - Arka
9kolumna: Widzew - Piast
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779548643-616.png[/img]
Bruk-Bet Nieciecza - Lechia Gdańsk 0-3
Jagiellonia Białystok - Zagłębie Lubin 2-1
Lech Poznań - Wisła Płock 2-0
Legia Warszawa - Motor Lublin 2-0
Pogoń Szczecin - GKS Katowice 1-2
Raków Częstochowa - Arka Gdynia 2-0
Ja uprzedzę - myślę, że około 1 do 1,5 godziny mi musicie dać. Pieska na spacer jak ktoś ma to proszę wziąć, jak nie to sukces sportowy możecie opijać... byle nie za bardzo, żeby wyniki dać radę zrozumieć 😀
- Edytowany
[b][h2]Typer ekstraklasy 2025/26[/h2][/b]
[b][h2]Zakończenie[/h2][/b]
Cieszymy się, więc atmosfera chyba pozytywna, nawet jak ktoś w wynikach zobaczy nie do końca to na co liczył 10 m-cy temu. Sportowo – sezon zaczęliśmy jak nigdy, a skończyło się jak zawsze, czyli do ostatniej kolejki drżeliśmy o utrzymanie 😂 Nihil novi to dla nas, kibiców Pasów, znamy to przecież na pamięć, bo ćwiczyliśmy ten schemat raz po raz 😀 Natomiast typerowo, hmmm, no do samego końca nas przybywało, dosłownie do ostatniej kolejki i to włącznie z nią! To jest coś extra! 💪
Postaram się dziś tak „mniej sałatki, a więcej mięsa” opublikować. Niemniej – zacząć muszę od podziękowania każdemu z Was za wspólną zabawę! Ej, no bądźmy szczerzy – sympatyczną atmosferę sobie tu zrobiliśmy, jest super! Każdemu gratuluję wytrwałości, każdego trafienia i każdego punktu. Pozycje – wiecie, tu nie ma czegoś takiego jak „uniwersalnie dobra pozycja”. Każdy ma jakieś swoje kryteria, czy „tylko jedynka”, czy „podium jest boskie”, albo „top10”, czy „górna połówka” – każde podejście odpowiednio uzasadnione o ile Was przekonuje to jest właśnie tym najwłaściwszym. Niektórzy zrealizowali cele i dowieźli sami sobie wynik – Wam gratuluję, a niektórym się nie poszczęściło – Wam z kolej słowa uznania za walkę i zachęty „Smerfuj do skutku”, bo już za 2 czy 3 miesiące szansa żeby zacząć poprawiać to co nie wyszło.
Zanim wyniki końcowe to pozwolę sobie trochę innych rzeczy, ale też wyników. Pamiętam, ledwie akapit temu obiecałem „dziś konkrety” i staram się być słowny. Końcowe wyniki są końcowymi dlatego, że są po [b]ostatniej 34tej kolejce[/b], czyli zacznijmy od kolejki. Nietypowa, bo wszystkie mecze na raz, nie było „krok po kroku” tylko o 17tej 30 wszyscy mieliśmy zero, bach-bach-bach i o 19tej 30 excel mi już powiedział, że najlepsza kolejka w sezonie! 239 punktów razem, a kolega @Andrzej.ksc#2521 to w ogóle poleciał w kosmos! Gratuluję! 17 punktów i 5 dokładnych to jest prawdziwa petarda! Imponujące 8 trafień 1x2 w kolejce mają @Antoine#30209, @TOM76#4042 i @zgkwl7#10195, brawo!
[b]Wyniki kolejki #34 prezentują się następująco:[/b]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779564042-402.png[/img]
---------------------------------------
Patrząc „globalnie” pozwolę sobie zacząć od tego co typowaliśmy jako 1sze. Czyli [b]typy całosezonowe[/b]. Przypominam, że Waszą decyzją punkty za typowanie całosezonowe NIE są doliczone do klasyfikacji generalnej, ale to one są deciderem w przypadku pozycji ex equo (przydały się) na końcu sezonu. Poniżej typy które postawiliśmy przed sezonem. Kolega @SaNtO#842 jest 2 razy, już wyjaśniam – mam umowę z kolegą, ze sobie testujemy czy typowanie po kilku kolejkach daje lepszy wynik niż typowanie przed sezonem. Przyznam, że rezultat testu okazał się być z kategorii „ironia losu”, ale niespecjalnie mnie zaskoczył (a Ciebie @SaNtO#842?). Dodam, że ja plus w ewentualnym terminie typowania przed którąś kolejką a nie przed sezonem dostrzegam raczej w potencjalnie większej frekwencji, a nie większej dostępności danych. Jak będzie w przyszłym sezonie (czy w ogóle będzie?) - o tym zadecydujecie sami. Ale trochę później, dziś nie czas na to. Najlepszym wyczuciem przed sezonem wykazali się koledzy @Antoine#30209 oraz @zgkwl7#10195 i @janczer#558, gratuluję! Pozwolę sobie wyróżnić kolegę @MSC#10852, który jako jedyny poprawnie przewidział komplet 3ch spadkowiczów, to jest naprawdę imponujący wyczyn typerski!
[b]Oto wyniki typowania całosezonowego:[/b]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779564274-445.png[/img]
Koniec sezonu… wiecie, zaszczytem dla mnie jest, że mogę podziękować każdemu z Was, podliczyć każdemu co tam zarobił i opublikować wyniki i generalnie kontynuować dzieło kolegów @garry#4994 i @3lvis#7871 i że już 2gi raz mnie to wyróżnienie spotyka. Niestety nie mam wcześniejszych danych niż 24/25, one chyba przepadły, ale dwa sezony to i tak więcej niż jeden 😀 Nie chcę nadużywać sformułowania „wszechczasów”, wstępnie umówmy się że nie będę go stosował do końca sezonu 2028/29, wtedy będzie 5 sezonów obecnej wersji na liczniku i chyba wtedy już będzie można, no ale jakoś to nazwać muszę… może na razie nazwijmy to [b]„klasyfikacją historyczną”[/b]. Poniżej wyniki od 1szej kolejki sezonu 24/25, wszystkie 68 kolejek razem. Takie… nie no miałem nie używać słowa, a cholera naprawdę nie wiem czym je zastąpić. Generalnie – historię należy kultywować, bo po to się ją tworzy. Prosta zasada - jak dziś nie zaczniemy stawiać pomnika, to za 10 lat nie będziemy mieli 10-letniego pomnika. Myślę, że każdy wie o co chodzi. Za całe 2 sezony razem licząc najwięcej punktów uzbierał @MSC#10852. Wiesz @MSC#10852, że ja nawet nie jestem zaskoczony, że to Ty? Ty chyba też nie jesteś zaskoczony, co? 😀 Tak się właśnie spodziewałem się, że w tej kategorii Ty będziesz na jedynce i jakby mi wyszło inaczej to bym się naprawdę zdziwił. Kto inny na podium – tu nie miałem aż tak dużej pewności kto wyjdzie, ale miałem kilka nicków w głowie i @pasiak71#12465 był jednym z nich, gratuluję! Hmmmm, nie wiem czy mi uwierzycie, ale ja to serio piszę, ze skrzydłem na filecie, przysięgam – dwójką to ja nie jestem zaskoczony, tylko wręcz zszokowany! O wow!!!!!! To jednak prawda jest, że nawet ślepej kaczce się czasem trafi jakieś ziarno 😂
[b]Klasyfikacja łączna (sezony 24/25 oraz 25/26 razem):[/b]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779564498-791.png[/img]
Czas skupić się już tylko na bieżącym sezonie. Hmmm, „bieżącym”? W sumie to sam nie wiem czy on wciąż jest „bieżącym”, czy już do historii przeszedł i stał się „poprzednim”? Formalnie 34 kolejki były, ale „wyniki kolejki” publikowane były 41 razy. Te „dodatkowe” to po prostu „mini-kolejki” złożone z zaległych spotkań. Mieliśmy takie 24.09, 04.12, 14.12, 03-04.02, 05.03, 17.03 i 13.05.. Wygrana to wygrana, jak 24go listopada opublikowałem wyniki k#06 to przecież bez sensu i wręcz nie fair by było 17go marca powiedzieć zwycięzcom z listopada „ej, wiecie co, bo to się nie liczy, dodałem teraz punkty za ostatni mecz no i wicie, rozumicie…”. Kolejkę listopadową wygrał ktoś, a dodatkową mini-kolejkę w marcu ktoś inny. Nie będę nikomu zabierał sukcesu opublikowanego 4 miesiące wcześniej, to by bucówa z mojej strony była. No więc 41 kolejek, każdy miał jakieś lepsze momenty, każdy miewał też jakieś gorsze… [b]Zdobycie miejsce na podium kolejki w sezonie 2025/26 celebrowało aż 45ciu typerowiczów[/b]. Najwięcej takich „miejsc medalowych”, aż 12 ma kolega @zgkwl7#10195, a najwięcej, po 5 wygranych kolejek koledzy @GSC#6507 i @mariomk#17069. Brawo! Poniżej alfabetyczna lista komu ile razy się udało skończyć kolejkę na podium.
[b]Alfabetyczna lista zdobywców miejsc na podium kolejki:[/b]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779602032-472.png[/img]
Typer to typowanie, można trafić zwycięzcę meczu, ewentualnie remis, a można też trafić dokładny wynik spotkania. Zacznijmy od [b]typów 1x2[/b]. W sumie zgromadziliśmy aż 4178 takich trafień! Najwięcej 134 - @mariomk#17069, zaledwie o 1 mniej @koziołek#3702, a 131 @volker0#4230, brawo! Jeśli idzie o „sufit” to typowanych spotkań w sezonie było 306
[b]Trafienia 1x2 w sezonie 2025/26:[/b]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779564677-792.png[/img]
[b]Dokładnych wyników[/b] trafiliśmy 968 w całym sezonie. W tej kategorii także zwycięża kolega @mariomk#17069 ze 134 trafieniami, tuż za nim @volker0#4230 - 131 trafień oraz @zgkwl7#10195 ze 129 dokładnymi typami. Gratuluję
[b]Dokładne trafienia w sezonie 2025/26:[/b]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779564748-686.png[/img]
No i co? Do końca się zbliżamy powoli, została nam już tylko jedna tabelka, ostatnia, ta najważniejsza. [b]Klasyfikacja generalna.[/b] Aha, bo arkusza Wam nie dałem, to wrzucam go poniżej, tuż na klasyfikacją końcową. Rok temu było bardzo ciasno na szczycie i miejsca żonglowały się nawet w ciągu ostatnich 10 minut 34tej kolejki. Tym razem rozstrzał większy, trzęsienia ziemi w ostatniej kolejce nie było, zatem [b]mam przyjemność ogłosić kolegę @mariomk#17069 zwycięzcą typera Ekstraklasy na Forum Cracovii w sezonie 2025/26![/b] Miejsca na podium zajęli także @volker0#4230 i @zgkwl7#10195. Potem top10, top15, top20, górna połówka… kurczę, no 61 nas jest w generalce. Długa jest ta lista i fajnie! Ja Wam się przyznam otwarcie – udało mi się zająć miejsce w top10 i wiem, że to jest dla mnie wynik „ponad stan” i poważnie piszę, ze sam doceniam ten swój wynik pewnie co najmniej tak samo jak @mariomk#17069 i myślę, że jest nas sporo więcej z pozytywną samooceną wyniku. Jeszcze raz powtórzę to co napisałem na początku – każdemu, kto osiągnął satysfakcjonujący go wynik winszuję, bo tak życiowo to „wynik-sukces” dla każdego ma inny próg i zwycięzców w takiej zabawie chyba zawsze jest ciut więcej niż jeden, prawda? Gratuluję każdemu! No a jeśli ktoś jednak jest nieco rozczarowany swoim wynikiem? Kochani, no tak działa sport. Kuper w troki, przemyśleć "jak to się stało?" i za 2 m-ce poprawka 😀 No ale wszystko ma swój czas, dziś kończymy sezon 25/26 a nie zaczynamy 26/27, zatem [b]brawo dla kolegi @mariomk#17069 - najlepszego typerowicza 2025/26! [/b]Złoto idzie w gablotę i także tworzy historię. Może zanim wyniki to wrzućmy jeszcze chronologiczną listę zwycięzców. No bo trzeba, tak się właśnie buduje tradycję.
[b]Zatem chronologiczna lista zwycięzców typera[/b]
2024/25 - @gwidoniusz#12624
2025/26 - @mariomk#17069
[b]Ok, pora na finał, zatem po kolei, najpierw arkusz do pobrania:[/b]
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1B8t4ZhATjJAaV3rHSxgRhvGuAdjtYhi1iigng7l6rWE/edit?usp=sharing
I wreszcie to na co wszyscy czekaliśmy i na co wszyscy pracowaliśmy przez 10 m-cy.
[b][h2]Oto klasyfikacja końcowa Typera Ekstraklasy 2025/26:[/h2][/b]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779565105-368.png[/img]
Ciekawe czy ktoś jeszcze czyta i dobrnął? No ale zaryzykuję, że ktoś wytrwał i jeszcze nie śpi, obiecuję, że już kończę. Słuchajcie sezon zakończony… pozwolę sobie spojrzeć nieco w przyszłość. Przerwa miedzy sezonami to jest właściwy moment żeby podsumowywać, wyciągać wnioski, rozmawiać o przyszłości. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, chciałby coś zmienić, poprawić, proszę się nie krępować – to jest doskonały czas 😀
- kto ma pomysł proszę pisać tu w wątku, albo jak woli dyskretnie to zapraszam na priv lub e-mail
- zachęcam do dyskusji i do aktywności. Pamiętajcie – to jest Wasz typer! Każdego z Was!
- wszystkie pomysły zbiorę i postaram się jakoś logicznie poskładać w bloki dotyczące tych samych kwestii
- zapewne końcem czerwca lub do połowy lipca ogłosimy tradycyjną „grę w statki” w której wspólnie zadecydujemy o formule i zasadach Typera Ekstraklasy 2026/27
Oki, no to jeszcze raz – wielkie dzięki każdemu za wspólną zabawę, za sympatyczną atmosferę, za mnóstwo fajnych wpisów w wątku, privów, mejli i smsów i… cholera taka piosenka mi się przypomniała „niech żyją wakacje” 😀 Noooo… ale tak, pora już kończyć, jeszcze raz dziękuję, gratuluję i w ogóle 😀
Na miejscu będzie, sądzę skrobnąć, cytując klasyczkę: "coś tam, coś tam".
Bardzo dziękuję koleżance i kolegom za wzięcie udziału w "tych zawodach".Zdrowa odskocznia od mizerii zaserwowanej nam przez piłkarzy. Zawsze trochę dreszczyku emocji.
Głównodowodzącemu tego wątku należą się sczególne podziękowania. A zresztą będą kiedyś o nim pisać w podręcznikach dla studentów dziennikarstwa ;)
Pozdrowienia dla wszystkich.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)