Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Typer Ekstraklasy 2025/26 - gra w statki (czyli przygotowanie)

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 20.06.2025 o 18:56
      Ostatnia aktywność 19.07.2025 o 14:36
      1920 wyświetleń
    • Prometeusz

293
      514
    • 09.07.2025 o 13:12
      Post #1681181 09.07.2025 13:12
    [quote]#post1681077 (...) Ja bym zaproponował jeszcze dodatkowy punkt za trafienie wyniku z minimum pięcioma golami .[/quote] Ok, mówisz-masz, zatem [b]8me pytanie:[/b] dokładne trafienie wyniku spotkania z co najmniej 5ma golami powinno: [b]A [/b]- być punktowane klasycznie [b]B[/b] - dawać extra 1 pkt bonusowy Ponieważ mamy okres wakacyjny i ludzie mogą przebywać na wywczasie, a deadline na 7 pytań podstawowych upływa za raptem 59 godzin - pytania od 1go do 7go podliczę w wyznaczonym wcześniej terminie (deadline o północy z piątku 11go na sobotę 12go lipca), natomiast [b]terminem odpowiedzi na pytanie 8me (oraz każde ewentualne kolejne) jest godzina rozpoczęcia 1go meczu sezonu, czyli piątek, 18 lipca, g.18:00[/b].
    • Cracoscu lubi to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 09.07.2025 o 13:26
      Post #1681186 09.07.2025 13:26
    • Edytowany
    [quote]#post1681160 8 Zamykamy typowania w piątek o godz. 15:00 (pierwszy mecz godz. 18) bez możliwości typowania w sobotę czy niedzielę na mniejszą ilość meczów. Brak możliwości edycji postów w temacie typera. Obniży to ryzyko i możliwości manipulacji typowania.[/quote] Po pierwsze - witam serdecznie (chyba ponownie?) i bardzo-bardzo się cieszę, że Fenix powstał z popiołów :) Po 2gie przechodząc do meritum - nie do końca rozumiem, więc pozwól że poproszę o uzasadnienie. Tzn wytłumaczę mój punkt widzenia i co mi się wydaje, że na 1szy rzut oka mi tu trochę zgrzyta - z zasady staram się, żeby typer był "user friendly", czyli "maksymalnie przyjazny dla każdego użytkownika". Ze strony tego co wklepuje cyferki zdradzę taką typerową kuchnię - są typerowicze, którzy z zasady typują "dziś na dziś" i są też tacy co typują "dziś na dziś i jutro i potem kolejne 2 dni osobno, czyli cała kolejkę na 2 raty". Były też przypadki, że ktoś zwyczajnie zapominał i typował od 2go, czy 3go spotkania kolejki. No i przechodząc do wniosków - po 1sze mi to nie wadzi w ogóle, że komuś tak wygodnie, a po 2gie nie chcę (bardzo nie chcę) stracić tych typerowiczów z typera ani robić im "uniedogodnienia", zwłaszcza jeśli nie potrafię im tego uniedogodnienia racjonalnie uzasadnić (a na razie nie potrafiłbym uzasadnić). Dodam, że jest tu też taki aspekt, że nasz typer jest trochę "opierający się na kontakcie człowiek - człowiek" i tak mówiąc szczerze po ludzku - jak sobie wyobrażam sytuację, że ktoś mi przysyła typy przed meczem a ja mu mam odpisać "sorry, ale nie mogę przyjąć" to sam wobec siebie czuję zniesmaczenie, że tak bym miał zrobić i wiem, że zwyczajnie byłoby mi bardzo trudno to drugiemu człowiekowi napisać. Źle bym się z tym czuł po prostu. Ja oczywiście to pytanie dodam do listy i jak najbardziej zasada "typer to typerowicze, więc typerowicze niech zadecydują" pozostaje aktualna, tylko... no zanim je poddam głosowaniu, to prosiłbym o uzasadnienie, bo ono wydaje mi się będzie mocno ważące przy ocenie u każdego z nas. --------------------- edit: Aha - w temacie "ryzyka edycji typów" to jest taki "bezpiecznik", że gdyby ktoś chciał tak "sprytnie" zrobić, to takie edytowanie byłoby i tak bezskuteczne z zasady. Jak ja jakiś typ wklepię, to do niego zwyczajnie już nie wracam i jak ktoś by mi NIE napisał "słuchaj, zmieniłem jakiś typ" to pomimo, że by go sobie edytował (hipotetycznie to nawet jakby w poniedziałek zmienił wszystkie typy na dokładne wyniki, które realnie padły), to wpisane i tak będzie miał "nieedytowane typy" z tego prostego powodu, że o tej edycji ja nawet nie będę wiedział 😀 Dodam też, że w całym sezonie 24/25 taka sytuacja się nie zdarzyła ani razu (a przynajmniej ja o takim przypadku nie wiem) i ciężko mi sobie nawet wyobrazić, żeby ktoś miał próbować takich kombinacji. Na ten moment było tak, że zmienić typ wolno (zawsze, byle przed meczem), tylko o tej zmianie i tak trzeba dać mi znać.
    • FENIX lubi to.
    • MSC

8.9K
      4.6K
    • 09.07.2025 o 13:27
      Post #1681187 09.07.2025 13:27
    • Edytowany
    1A 2A 3A 4A 5A 6B 7A 8A
    • Prometeusz lubi to.
    • FENIX

3
      2
    • 09.07.2025 o 14:18
      Post #1681200 09.07.2025 14:18
    Witaj! Nie mylisz się! Powstałem z popiołów niczym nasza sekcja hokeja! Jako że jesteś symbolem buntu przeciwko tyranii władzy i niesiesz ten prometejski ogień wyzwolenia i pomocy dla ludu to zgodzę się z Tobą w 100% :) To był tylko wolny wniosek czy tam propozycja! Szacunek wielki że chce Ci się to ogarniać i poświęcać czas dla naszej zabawy Prometeuszu!
    • Prometeusz lubi to.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 09.07.2025 o 17:39
      Post #1681232 09.07.2025 17:39
    1a 2a 3a 4a 5a 6a 7b 8b 9 - dodałbym punkty za typy eksperckie. Jak typ miał 10% trafień to ekstra punkt. Jako zachęta do ryzyka i docenienie eksperckosci
    • Prometeusz lubi to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 10.07.2025 o 10:02
      Post #1681289 10.07.2025 10:02
    • Edytowany
    [quote]#post1681232 9 - dodałbym punkty za typy eksperckie. Jak typ miał 10% trafień to ekstra punkt. Jako zachęta do ryzyka i docenienie eksperckosci[/quote] Jeśli dobrze rozumiem to propozycja jest taka, że jak dany mecz trafi 10% typerowiczów lub mniej w 1x2, to każdy punktujący dostałby "+1 pkt", [b]czy tak?[/b] Ja tylko zaznaczę, że to jest "podwójna korzyść", bo właśnie na takich meczach "odskakuje się najbardziej" i "takie mecze same w sobie już robią znaczącą różnicę dla punktacji". Jak dodamy 1 punkt extra to wtedy ten "odskok" będzie "razy 2". Druga rzecz - to w pewien sposób uzależnia punktację każdego nie tylko "od swoich własnych typów", ale również od typów pozostałych typerowiczów. Zrobiłem małą symulację na bazie sezonu 24/25 i widzę, że byłoby to mocno podatne na element losowy "ilu typerowiczów wzięło udział w kolejce". Tzn przykład - mamy taki sam mecz w 2 różnych kolejkach, wygra underdog i na tego underdoga postawi 3 typerowiczów. To się zdarzało nieraz. Z tym, że w 1szej kolejce weźmie udział 31 typerowiczów, a w 2giej 28 typerowiczów. W efekcie - dla 1szej kolejki 10% to jest 3,1 typerowicza, i punkt bonusowy będzie (3<3,1), a dla 2giej kolejki 10% to 2,8 typerowicza i bonusa już nie będzie (3>2,8). A typy były "tak samo dobre." W efekcie przy takim samym typowaniu i pokonaniu tych samych trudności ten kto trafił to samo w 1szej kolejce będzie miał 2 pkt, a jego rywal w 2giej kolejce "praktycznie za to samo" dostanie 1 pkt. Jedyna przyczyna - 3 innych typerowiczów nie zatypowało (przyczyna jest kompletnie niezależna od typerowicza który punkty dostaje). Rozpisałem się, ale dlatego, że chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem pomysł, bo wczytuję się w niego i przyznam że mam wątpliwości czy dobrze zakumałem. Głosować proszę dopiero kiedy kolega SaNtO potwierdzi, że o to mu chodziło. Pytanie padło, wiec wstawiam (ale z głosowaniem proszę się wstrzymać do potwierdzenia kolegi SaNtO, bo coś mi mówi, że nie załapałem właściwie jego idei): [b]Pytanie 9te:[/b] za trafienie 1x2 spotkania, które trafi 10% typerowiczów lub mniej [b]A[/b] - punkty powinny być liczone normalnie [b]B[/b] - powinien być dodatkowy 1 punkt
    • BoRut

1K
      1K
    • 10.07.2025 o 10:38
      Post #1681297 10.07.2025 10:38
    1 A 2 A 3 A 4 A 5 A 6 A 7 A 8 A 9 nie
    • Prometeusz lubi to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 10.07.2025 o 10:41
      Post #1681298 10.07.2025 10:41
    Witam, witam, biorąc poprawkę na fakt, że na stracie na pewno staną koleżanki koledzy nie-głosujący, to frekwencja zapowiada się całkiem imponująco :)
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 10.07.2025 o 15:43
      Post #1681364 10.07.2025 15:43
    A ile jest meczów ze faworyt gra z Kopciuszkiem i wszyscy na forum są bez punktu? Bo nikt nie miał jaj zagrać odważnie na remis bo z góry się zakłada że wszyscy zatypuja faworyta, więc lepiej nie tracić zbyt łatwo punktu. Trzeba porównać ile było kolejek gdzie było zero trafionych typów do ilości typów eksperckich. Taki dodatkowy punkt daje motywację by się nie bać być ekspertem, który przewiduje niespodziankę ale boi się że jak się pomyli to traci pewny punkt. A jak jednak okaże się że miał rację to trudno wszyscy i tak są w plecy razem ze mną prawdopodobnie. Napisałem o tym bo wydaje mi się że często stawiałem niespodzianki. Nie wiem jak często wchodziły ale zwykle mając satysfakcję nie czułem się dostatecznie doceniony za taką wielką sprawę.
    • Prometeusz lubi to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 10.07.2025 o 16:49
      Post #1681376 10.07.2025 16:49
    • Edytowany
    [quote]#post1681364 A ile jest meczów ze faworyt gra z Kopciuszkiem i wszyscy na forum są bez punktu? Bo nikt nie miał jaj zagrać odważnie na remis bo z góry się zakłada że wszyscy zatypuja faworyta, więc lepiej nie tracić zbyt łatwo punktu. Trzeba porównać ile było kolejek gdzie było zero trafionych typów do ilości typów eksperckich. Taki dodatkowy punkt daje motywację by się nie bać być ekspertem, który przewiduje niespodziankę ale boi się że jak się pomyli to traci pewny punkt. A jak jednak okaże się że miał rację to trudno wszyscy i tak są w plecy razem ze mną prawdopodobnie. Napisałem o tym bo wydaje mi się że często stawiałem niespodzianki. Nie wiem jak często wchodziły ale zwykle mając satysfakcję nie czułem się dostatecznie doceniony za taką wielką sprawę.[/quote] Oki, wstawiłem jako 9te pytanie i jest w głosowaniu (z terminem liczenia głosów 18 lipca, g.18:00). Natomiast odnosząc się do kwestii [quote]#post1681364 Napisałem o tym bo wydaje mi się że często stawiałem niespodzianki. Nie wiem jak często wchodziły ale zwykle mając satysfakcję nie czułem się dostatecznie doceniony za taką wielką sprawę.[/quote] Policzyłem to, ot po prostu z czystej ciekawości. Zatem konkrety mają się tak: - spotkań w sezonie było 306 - tak rozumiany "ekspercki typ" (czyli na meczu zapunktowało max 3 typerowiczów, w tym Ty) dałeś 2 razy: 10 lutego w meczu Puszcza - Zagłębie (punktowałeś Ty i kolega runkle), oraz 19 kwietnia w meczu Widzew - Motor (punktowałeś Ty oraz koledzy Jeden9Zero6 i GSC). - przy czym za ten drugi (z 19 kwietnia) bonusu byś NIE dostał, bo tam typowało tylko 27 typerowiczów. 10% z nich to jest 2,7, a trafny typ 1x2 dało Was troje (powyżej 10% typujących), więc ten by się według tych zasad się NIE LICZYŁ - zatem "ekspercki typ dający taki bonus" dałeś 1 raz w sezonie, to jest 0,33% Twoich typów i dałoby Ci to 1 dodatkowy punkt - kolejne 3 razy byłeś "blisko" - ale warto zauważyć, że wszystkie te 3 przypadki mają wyraźny wspólny rys. W każdym były po 4 trafienia (bonusu zatem byś NIE zdobył) i wszystkie to były spotkania przegrane przez Cracovię, gdzie typy w większości szły na naszą wygraną lub remis. Czyli ten przypadek lepiej dla Ciebie rozwiązywałoby mnożenie punktów w meczach Pasów x2, czego dotyczy pytanie #3. Ale o dziwo w pytaniu #3 głosowałeś "przeciw" - sugeruję Ci ponowne rozważenie tego głosu, bo paradoksalnie ta zmiana dałaby Ci 200% więcej (3 pkt) niż proponowana przez Ciebie (1 pkt)
    • runkle

1.1K
      671
    • 10.07.2025 o 19:40
      Post #1681390 10.07.2025 19:40
    1A 2A 3A 4A 5A 6C 7B 8A 9A
    • Prometeusz lubi to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 11.07.2025 o 10:09
      Post #1681413 11.07.2025 10:09
    Zostało 14 godzin głosowania, zatem szybkie podsumowanie jak to wygląda na teraz (ostatni policzony głos jest od kolegi runkle). [b]1sze pytanie[/b] - ono było do policzenia się, [b]jest 17 głosów[/b] [b]2gie pytanie:[/b] Za trafienie 1x2 jest 1 punkt, natomiast za trafienie dokładne powinny być [b]A[/b] - 2 pkt, czyli 1 dodatkowy (tak jak w sezonie 24/25) - 6 głosów [b]B[/b] - 3 pkt, czyli 2 dodatkowe - [b]11 głosów i na ten moment ta opcja wygrywa[/b] [b]3cie pytanie:[/b] Punkty za mecze z udziałem Cracovii powinny być [b]A[/b] - takie same jak za każdy mecz (tak jak w sezonie 24/25) - [b]15 głosów i na ten moment ta opcja wygrywa[/b] [b]B[/b] - mnożone razy 2 - 2 głosy [b]4te pytanie:[/b] Mecze Cracovii w Pucharze Polski [b]A[/b] - powinniśmy NIE typować (tak jak w sezonie 24/25) - [b]17 głosów i na ten moment ta opcja wygrywa[/b] [b]B[/b] - powinniśmy typować - 0 głosów [b]5te pytanie:[/b] Mecze drużyny rezerw (grają w 3 Lidze) [b]A[/b] - powinniśmy NIE typować (tak jak w sezonie 24/25) - [b]16 głosów i na ten moment ta opcja wygrywa[/b] [b]B[/b] - powinniśmy typować - 1 głos [b]6te pytanie:[/b] typowanie całosezonowe (to co w sezonie 24/25 zrobiliśmy "dodatkowo poza konkursem", metodę wybierzemy potem, to jest detal) [b]A[/b] - powinniśmy zrobić i doliczyć te drobne punkty na koniec do klasyfikacji generalnej - 7 głosów [b]B[/b] - powinniśmy zrobić, ale punkty za to powinny być tylko użyte tylko do rozdzielenia ewentualnych pozycji ex equo na końcu sezonu - [b]8 głosów i na ten moment ta opcja wygrywa[/b] [b]C[/b] - powinniśmy NIE robić - 2 głosy Są 3 opcje i przypominam metodę liczenia głosów: - jeśli "głosów na A" będzie > 50% to A - jeśli nie to jeśli "głosów na A + głosów na B" będzie > 50% to B (logicznym jest że każdy wybierający A równocześnie akceptuje B) - jeśli nie, to siłą rzeczy "głosów na C" jest > 50% i będzie opcja C [b]7me pytanie:[/b] Jeśli typowanie całosezonowe miałoby się odbyć, terminem przysyłania typów powinien być A - 18 lipca 2025, g.18:00 (rozpoczęcie 1go meczu sezonu) - [b]10 głosów i na ten moment ta opcja wygrywa[/b] B - 16 sierpnia 2025, g.18:00 (rozpoczęcie 5tej kolejki, wg sugestii kolegi SaNtO) - 6 głosów --------------------------------- Pytania zaproponowane w toku dyskusji przez typerowiczów mają termin oddawania głosów do 18.07.25, g.18:00. Są dwa: [b]8me pytanie:[/b] dodane 9 lipca na prośbę kolegi Cracoscu (termin odp do rozpoczęcia ligi) - dokładne trafienie wyniku spotkania z co najmniej 5ma golami powinno: [b]A[/b] - być punktowane klasycznie - [b]2 głosy i na ten moment ta opcja wygrywa[/b] [b]B[/b] - dawać extra 1 pkt bonusowy - 2 głosy [b]9te pytanie:[/b] dodane 10 lipca na prośbę kolegi SaNtO - za trafienie 1x2 spotkania, które trafi 10% typerowiczów lub mniej [b]A[/b] - punkty powinny być liczone normalnie - [b]1 głos i na ten moment ta opcja wygrywa[/b] [b]B[/b] - powinien być dodatkowy 1 punkt - 1 głos (SaNtO formalnie nie zagłosował, ale liczę jego głos jako pomysłodawcy) Słówko wyjaśnienia - w obu powyższych na razie jest remis, natomiast od razu tłumaczę, że przy remisie po prostu "zostawimy tak jak było", bo logicznie rozumując to "zmiana" potrzebuje większości. Głosów na te 2 pytania jak na razie jest mało, więc te sprawy wydają się być "wciąż otwarte". [b]Termin głosowania na pytania od 1go do 7go mija o północy z dziś na jutro (z piątku 11go na sobotę 12go lipca 2025). Dziękuję głosującym za aktywność i zachęcam wszystkich potencjalnych uczestników do współdecydowania o kształcie zabawy 😀 [/b]
    • Prometeusz

293
      514
    • 13.07.2025 o 18:00
      Post #1681688 13.07.2025 18:00
    Ok, decyzje na pytania główne zostały podjęte. Bardzo dziękuję glosującym za aktywność i współtworzenie Naszej Wspólnej Zabawy. Zgodnie z Waszą decyzją będziemy mieli 2 zmiany od tego sezonu - (1) za dokładny typ będą 3 pkt, a typowanie całosezonowe wchodzi jako "normalny element gry" i będzie deciderem dla rozstrzygnięcia pozycji ex equo na końcu sezonu. Do rozpoczęcia ligi zostały nam 3 kwestie do ustalenia: [b]8me pytanie:[/b] dodane 9 lipca na prośbę kolegi Cracoscu - dokładne trafienie wyniku spotkania z co najmniej 5ma golami powinno: [b]A[/b] - być punktowane klasycznie - 2 głosy i na ten moment ta opcja wygrywa [b]B[/b] - dawać extra 1 pkt bonusowy - 2 głosy [b]9te pytanie:[/b] dodane 10 lipca na prośbę kolegi SaNtO - za trafienie 1x2 spotkania, które trafi 10% typerowiczów lub mniej [b]A[/b] - punkty powinny być liczone normalnie - 1 głos i na ten moment ta opcja wygrywa [b]B[/b] - powinien być dodatkowy 1 punkt - 1 głos (SaNtO formalnie nie zagłosował, ale liczę jego głos jako pomysłodawcy) W głosach są na razie remisy, aby zmiana przeszła musi uzyskać większość, z tym że tu jest jeszcze 5 dni, więc wiecie - "każdy głos się liczy" I jest jeszcze [b]pytanie 10te:[/b] skoro podjęliśmy decyzję o włączeniu typowania całosezonowego to należy teraz określić jak liczone będą punkty. Zaproponowałem Wam 3 różne wersje (2 były zbliżone i 1 całkiem inna) za ten typ. Jeśli ktoś potrzebuje sobie przypomnieć - proszę zerknąć do wyników końcowych sezonu 2024/25 i określić która z wersji przekonuje Was najbardziej. Zatem opcje mamy trzy: [b]A - metoda różnic[/b], która w skrócie liczy sumę różnic miejsc typowanych przez typerowicza i zajętych przez każdy klub i kto ma mniejsze różnice ten jest wygrywa [b]B - metoda punktowa z bonusem za dokładne trafienie[/b], która w praktyce także opiera się na policzeniu sum różnic, ale dodaje premię bonusową za każde dokładne trafienie pozycji klubu w tabeli [b]C - metoda odchyleń średniokwadratowych[/b], która premiuje typowanie "równe" a karze za robienie dużych różnic, za duże błędy i nierówne typowania Ponieważ metody są trzy, to od razu metodologia liczenia głosów. Ponieważ opcje A i B są w dużej mierze zbieżne, a opcja C jest diametralnie odmienna policzymy tak: - jeśli opcja B dostanie >50% głosów to B - jeśli powyższe nie, ale opcje A i B łącznie dostaną >50% głosów to A (każdy głosujący na B siłą rzeczy wybierał także generalną metodologię opcji A, tylko chciał ją poszerzyć o bonus) - jeśli oba powyższe nie, to znaczy że opcja C > lub = 50% głosów i wtedy wdrażamy opcję C [b]Na głosy do pytań 8go, 9go i 10go czekam do momentu rozpoczęcia ligi, czyli do g.18:00 w piątek, 18 lipca.[/b]
    • Jeden9Zero6

1K
      2.1K
    • 13.07.2025 o 18:08
      Post #1681690 13.07.2025 18:08
    8A 9A 10B
    • Prometeusz lubi to.
    • MSC

8.9K
      4.6K
    • 13.07.2025 o 18:12
      Post #1681691 13.07.2025 18:12
    9A 10C
    • Prometeusz lubi to.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 14.07.2025 o 00:12
      Post #1681735 14.07.2025 00:12
    10 C
    • Prometeusz lubi to.
    5 dni później
    • Prometeusz

293
      514
    • 19.07.2025 o 14:36
      Post #1682631 19.07.2025 14:36
    W tak zwanym międzyczasie zakończyliśmy głosowania nad zasadami typera na sezon 25/26. Wyniki powyżej, kolejna możliwość debaty nad buchalterią, zasadami i sprawami technicznymi będzie przed sezonem 26/27 (a propozycje ciekawe jak widać się pojawiły więc może, może... ). [b]Dziękuję wszystkim współdecydentom za aktywność, a adminów proszę o zamknięcie tematu. [/b] 😀
    • koziołek lubi to.
    koziołek zamknął temat.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
      • Główna
      • Działy i kategorie