Przed meczem ze Śląskiem sytuacja miała miejsce. Wiadomo z forum ,że podobnie bywa na innych sektorach już od jakiegoś czasu [size=small]to postanowiłem zadać pytanie publicznie zawodowcom. [/size]
A więc: Wchodzę na najdroższy sektor na stadionie na który od lat mam karnet. Aby go kupić przekazałem
(dobrowolnie ;;) -acz w sytuacji odcięcia mnie od życiowego hobby co to za dobrowolność ;;) ) Klubowi PESEL zdjęcie
adres zamieszkania.
No i od lat sobie chodzę na mecze z rodziną i kolegami.
Ale w ostatnia sobotę stoi przed brama jakiś młody nieszczęsny chłopaczek - sorry chłopie wiem ,że za parę złotych/godzina ktoś z góry Ci to kazał robić... i to do niego nie do Ciebie mam pretensję.
I otóż ten nieszczęsny chłopaczek każe mi okazać dowód osobisty. Nie ma żadnego identyfikatora , nie jest z policji , CBA , ABW a nawet Interpolu (choć w sumie cholera wie ;;) i prosi o okazanie dowodu z moimi najbardziej wrażliwymi danymi . Posłałem oczywiście gościa
"na drzewo" ale na co ten nasz MKS sobie do cholery pozwala?
Dopiero co wiosną na oficjalnej stronie Klub przepraszał za takie zachowanie tłumacząc się,
nieuzgodnioną z klubem reakcją ochrony na nakaz jakiejś tam komórki z magistratu.
https://cracovia.pl/pilka-nozna/news/wiadomosci/komunikat_mks_cracovia_ssa_2003
Pytanie do prawników a jest tu jak wiadomo kilku:
- jak ta sytuacja wygląda pod względem prawnym?
Pytanie do NAS: Klub zasłania się ochroną , ochrona miastem a...
CZY KTOKOLWIEK SŁYSZAŁ ,żeby do takich sytuacji dochodziło
na r20 przed meczami W. i G. Czy na Suchych Stawach przed meczami HKS?
MOCNO dziwna sprawa z tym nakazem z miasta.
-
-
Pytanie do jakiegoś uczonego prawnika...w temacie wejścia na mecz.
Się na prawie nie znam ale z obserwacji wynika że polityka tych z kabla jest taka, aby na mecz nie przychodzili.
Bo napisy okrzyki i takie tam - utrudnić-zniechęcić = wypad.
U gts-ów i innych kibic jest mile widziany - jakiś dochód jest i oprawa i atmosfera...
Filipe widocznie w samotności woli się bawić w piłkarzyki
Tym bardziej, że przeca do każdego meczu jeszcze dokłada na ochronę - tak mówi.
A kibic na złość na mecz przychodzi i generuje tylko koszty niepotrzebnie
I na transfery ni ma
Jak wam nie wstyd ?
Do kotletów, do schabowych 'kibole" a nie na mecz...;)
ps.
A ci z najdroższych sektorów to są najgorsi.
Specjalnie tam bilety kupują i siadają aby na tych z kabla [u]patrzeć z góry[/u].
To musi być takie upokarzające...:)
Broń Boże, nie jestem prawnikiem, ale ostatnio wysoki funkcjonariusz państwowy uświadomił mnie (i siebie też), że żądanie okazania dokumentu tożsamości na imprezie masowej jaką są zawody sportowe jest zgodne z prawem, z tym, że owo żądanie może stawiać tylko i wyłącznie osoba posiadająca identyfikator wydany przez organizatora imprezy. Przed żądaniem oczywiście musi się przedstawić.
Nie jest to takie do końca oczywiste bo stoi w sprzeczności z RODO.
Naszymi danymi osobowymi dysponuje klub, osoba żądającą naszych danych personalnych nie jest pracownikiem klubu co oznacza, że nie ma uprawnień do dysponowania naszymi danymi (chyba, że pisemnie się na to zgodziliśmy).
Tenże ochroniarz może żądać dostępu do naszych danych osobowych ale tylko w określonym celu, np. sprawdzenia czy jesteśmy na liście osób poszukiwanych listem gończym, lub czy mamy tzw. "zakaz stadionowy" (nie wiem czy to upoważnia go do odmówienia nam wejścia na stadion) - na pewno nie do zatrzymania nas.
Poza tym musiałby mieć listę osób z zakazami, poszukiwanymi albo skanować dowód - a to już jawne i oczywiste zbieranie naszych danych (na to musi mieć naszą zgodę).
Poza tym powinien nam przekazać klauzulę informacyjną RODO.
A nowe dowody nie mają adresu zamieszkania :)
Nie jestem prawnikiem ale coś tam się orientuję.
Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.
Znalazłem coś takiego:
W przypadku imprez masowych (koncerty, mecze itp.) służby porządkowe zabezpieczające te imprezy mają prawo zażądać od nas dokumentu tożsamości, jeśli sytuacja tego wymaga. Przed wylegitymowaniem pracownicy tych służb muszą podać nam swoje imię i nazwisko, pokazać legitymację oraz podać podstawę prawną i przyczynę legitymowania.
Stan prawny na czerwiec 2012 r.
http://www.srebrni.pl/prawo-i-finanse/254-kto-ma-prawo-nas-legitymowac.html
Pytanie czy mogą to robić przed wejściem?
To zależy po co to robią, ale tak, mogą.
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20090620504/U/D20090504Lj.pdf
art. 9 i powiązane
W tym sezonie, to już chyba drugi mecz był gdzie dowody sprawdzali. Tak trochę dziwne, bo o ile dobrze pamiętam, to na tym meczu co był przed Śląskiem (chyba Miedź) nie sprawdzali, ale na tym co przed Miedzią graliśmy u siebie to sprawdzali. Natomiast co do samego sprawdzania, to chyba teoretycznie mogą, bo tak jest w regulaminach imprez masowych. A co ciekawe, to fajnie, bo dzięki temu tematowi, dowiedziałem się, że klub przeprosił za to sprawdzanie na wiosnę z Sandecją, nawet o tym nie wiedziałem :), ale tam na dole też jest napisane, że klub prosi by nosić ze sobą dowód.
Prosimy nosić dowód i w czasie meczu przebywać minimum 3 km od stadionu.
krótko. Prawo zezwala na żądanie DO wraz z biletem podczas imprez masowych. Ochroniarz ma takie prawo, ale tylko ten posiadający licencje. DO nie dajemy do ręki, natomiast go okazujemy, tak samo jak w przypadku np. gdy nas dupnie kanar bez biletu w tramwaju.
wybrane przepisy z USTAWY z dnia 20 marca 2009 r. o bezpieczeństwie imprez masowych
Art. 9. Organizator lub podmiot przez niego uprawniony podczas sprzedaży biletów wstępu na imprezę masową może zażądać od kupującego okazania dokumentu potwierdzającego jego tożsamość, z zastrzeżeniem art. 15 ust. 1.
Art. 15.
1. Sprzedaż biletu wstępu na mecz piłki nożnej lub przekazanie innego dokumentu uprawniającego do przebywania na nim określonej osoby następuje po uzyskaniu danych, o których mowa w art. 13 ust. 4, zgodnych z dokumentem potwierdzającym tożsamość.
5. Bilet wstępu na mecz piłki nożnej lub inny dokument uprawniający do przebywania na nim [b]jest ważny wraz z dokumentem potwierdzającym tożsamość[/b] [[i]dop.w Polsce dowodem tożsamości jest dowód osobisty lub paszport[/i]].
Art. 20.
1. Służby porządkowe i informacyjne są uprawnione do:
1) sprawdzania i stwierdzania uprawnień osób do uczestniczenia w imprezie masowej, a w przypadku stwierdzenia braku takich uprawnień - wezwania ich do opuszczenia imprezy masowej;
2) [b]legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości[/b];
3) przeglądania zawartości bagaży i odzieży osób w przypadku podejrzenia, że osoby te wnoszą lub posiadają przedmioty, o których mowa w art. 8 ust. 2;
4) wydawania poleceń porządkowych osobom zakłócającym porządek publiczny lub zachowującym się niezgodnie z regulaminem imprezy masowej lub regulaminem obiektu (terenu), a w przypadku niewykonania tych poleceń - wezwania ich do opuszczenia imprezy masowej;
5) ujęcia, w celu niezwłocznego przekazania Policji, osób stwarzających bezpośrednie zagrożenie dla dóbr powierzonych ochronie oraz osób dopuszczających się czynów zabronionych.
4. [b]Czynności, o których mowa w ust. 1, powinny być wykonywane w sposób zapewniający poszanowanie godności ludzkiej oraz innych dóbr osobistych osoby, w stosunku do której zostały podjęte[/b].
Art. 21.
1. [b]Kierownik do spraw bezpieczeństwa, członkowie służby porządkowej i służby informacyjnej obowiązani są do noszenia w widocznym miejscu identyfikatora wydanego przez organizatora[/b].
2. Identyfikator zawiera następujące informacje:
1) nazwę wystawcy;
2) numer identyfikacyjny i wizerunek twarzy;
3) termin ważności;
4) pieczęć i podpis wystawcy.
Art. 22.
1. Służby porządkowe są obowiązane:
1) odmówić wstępu na imprezę masową:
a) osobie, wobec której zostało wydane orzeczenie:
– zakazujące wstępu na imprezę masową,
– zobowiązujące do powstrzymania się od przebywania w miejscach przeprowadzania imprez masowych, wydane przez sąd wobec skazanego w związku z warunkowym zawieszeniem wykonania kary pozbawienia wolności albo wobec nieletniego na podstawie art. 6 pkt 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich,
b) osobie, wobec której został wydany zakaz zagraniczny,
c) osobie, wobec której został wydany zakaz klubowy,
d) osobie odmawiającej poddania się czynnościom, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1-3,
e) osobie znajdującej się pod widocznym wpływem alkoholu, środków odurzających, psychotropowych lub innych podobnie działających środków,
f) osobie posiadającej broń lub inne przedmioty, materiały, wyroby, napoje, środki lub substancje, o których mowa w art. 8 ust. 2,
g) osobie zachowującej się agresywnie, prowokacyjnie albo w inny sposób stwarzającej zagrożenie dla bezpieczeństwa lub porządku publicznego;
1a) odmówić wstępu na imprezę masową osobie nieposiadającej biletu wstępu lub innego dokumentu uprawniającego do przebywania na imprezie masowej;
2) usunąć z miejsca przeprowadzania imprezy masowej osoby, które swoim zachowaniem zakłócają porządek publiczny lub zachowują się niezgodnie z regulaminem obiektu (terenu) lub regulaminem imprezy masowej;
3) usunąć z miejsca przeprowadzania imprezy masowej osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a-c.
- Edytowany
Jeżeli dobrze zrozumiałem to MKS ma prawo nas [b]szykanować [/b]sprawdzaniem dowodu przy wejściu.
[Tak traktuję to jako [b]szykanowanie[/b] bo mamy do czynienia z [b]NIESPOTYKANYM NA INNYCH STADIONACH ZJAWISKIEM [/b]
,które pojawiło się w po głośno wyrażanej na ostatnich meczach ...fatalnej opinii trybun o działaniach zarządu.0
Jednocześnie przeprowadza to w stylu "Tabiszowym" tj. byle jakim , nie respektując zapisów ustawy
(widoczny identyfikator) na którą się powołuje.
Dodatkowe pytania:
1. A czy ochroniarz proszący o dowód faktycznie ma być "licencjonowanym ochroniarzem" jak pisze Ian?
2. Czy jako legitymowany mam prawo "spisać" lub "zrobić zdjęcie" legitymacji ochroniarza?
PS: w sumie zawsze miałem takie sprawy równo "gdzieś" , trzeba było dać zdjęcie i dane do bazy , trudno dawałem,
trzeba było gdzieś tam czy u nas czy na wyjeździe pokazać dowód , kij tam dawałem [ choć Kluby sportowe są zdecydowanie
mało wiarygodne jeżeli chodzi o przechowywanie danych osobowych...]
ale ostatnio zarząd wyprowadził mnie z równowagi. Czuje się szykanowany i niemile widziany na własnym stadionie.
- Edytowany
- licencja do niczego ochroniarza nie upoważnia (poza wykonywaniem zawodu),
- ochroniarz ma prawo zadać od nas dowodu (ID) tylko w określonym celu (niemożne go wziąć go ręki),
- musi mieć identyfikator i przedstawić się,
- musi przedstawić w jakim celu chce nam "zidentyfikować",
- musi przedstawić regulamin imprezy (podstawa prawna) lub w/w muszą być dostępne (np. na tablicy),
- NIE MA PRAWA NAS ZATRZYMAĆ (nie może naruszyć naszej nietykalności cielesnej - my też nie, czyli możemy go ominąć bez "dotykania"),
- nie ma prawa robić żadnych zdjęć dowodu (RODO).
OCZYWIŚCIE jeżeli nie mamy zakazu bądź ne puszkuje nas Policja. Nie może nas zatrzymać tylko nie wpuścić.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)