Santo, na wysokości stopy Rymaniaka w tej sytuacji nie znajdowałaby się dopa Dytiatieva, tylko podbrzusze lub kręgosłup, zależnie od ustawienia. Moim zdaniem decydujące o decyzji sędziego (VAR) była zbyt wysoko podniesiona noga i impet z jakim uderza.
Gdyby Dytiatiev podskakiwał i obracał sie tyłem/bokiem do Rymaniaka (warunek aby dostał w doopę) pewnie byłoby żółtko. Problem w tym, że Rymaniak widział, że Aleksij idzie na piłke głową.
-
-
Oleksiy Dytyatev - ukraiński wieżowiec. Witamy!
- Edytowany
Dobre pytanie. Myślę że nie. Spodziewam się, że wpływ na to, że to była czerwień miał fakt, że to noga zatrzymała się na twarzy. Tylko nikt nie wziął pod uwagę tego czemu ta twarz się znalazła na bucie?
Leszeczku ok przyjmuje do wiadomości.
Pytanie czemu Rymaniak miał uważać na jego nogę a nie Aleks na jego stopę? Czy zagranie tak nisko głową było bezpieczne?
ale jak nisko, wsio powyzej pasa to zagranie wysoka noga nie?
'zawodnik gra w sposób niebezpieczny (np. atakuje piłkę nogą wyprostowaną do przodu, atakuje piłkę nogą podniesioną powyżej biodra przeciwnika będącego w jego zasięgu, atakuje piłkę głową poniżej biodra przeciwnika będącego w jego zasięgu itp.),'
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rzut_wolny
Od zawsze było gwizdane granie zbyt wysoko podniesioną nogą jako gra niebezpieczna. Nigdy nie spotkałem się z odgwizdaniem gry zbyt nisko opuszczoną głową. No może poza przypadkiem Zidane'a, ale to nie było w trakcie gry. Ale gdyby było, to myślę, że jest ustalone przy kontakcie dwóch części ciała, która jest twardsza (albo sędzia korzysta z życiowego doświadczenia) I tak stopa jest twardsza od głowy i podbrzusza, głowa jest twardsza od podbrzusza. Santo, nie brnij, bo próbując dowcipkować robisz z siebie idiotę.
jesli Cię nie przekonałem, to możemy zwołać komisję I przed nią najpierw Ty przywalisz mi z głowy w stopę (stosownie uniesioną), a później ja przywalę ci z trepa w głowę. Potem przy piwku przedyskutujemy skutki tego eksperymentu, a Tobie opowiemy o tym na SORze.
gwizdali nisko głowę, gwizdali. polecam taką książke http://lubimyczytac.pl/ksiazka/160163/moja-przygoda-z-pilka-i-gwizdkiem
hehe robi sie beka tutaj
ps. Zidane nie opuscil zbyt nisko glowy :)
W każdym razie Stępiński za bardzo podobne zagranie w ostatnim meczu z Milanem również obejrzał czerwoną kartkę. Video poniżej.
https://youtu.be/zHf5WBBUs6g
[quote='Diabel' pid='1399138' dateline='1568725249']
hehe robi sie beka tutaj
ps. Zidane nie opuscil zbyt nisko glowy :)
[/quote]
Z punktu widzenia Materazziego tak;)
Wcale nie dowcipkuję. Nie czuję też bym robił z siebie idiotę dyskutując? Tobie Leszeczku towarzyszą takie emocję gdy wyrażasz swoje zdanie? Mi nie.
Jakimś rzeczowym elementem dyskusji jest wyciąg z zasad gry przytoczony przez Diabła. To jest konkret dziękuję. Dużo lepsze niż "santo ty się chooja znasz bo grałeś w b klasie z toporami".
Głowa z niasko poniżej biodra. Noga za wysoko powyżej biodra. Mówimy o rywali. Teraz dwa pytania. Kiedy mierzymy to biodro? Tutaj aleks jest w pozycji prawie pionowej. Jego biodro formalnei rzecz biorąc moze być wyżej niż na obrazku.
[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/463cc692afc86da9][IMG]https://images90.fotosik.pl/251/463cc692afc86da9med.jpg[/IMG][/URL]
Czy gdyby Aleks stał to noga rymaniaka jest powyżej biodra? Aleks jets 7 centymetrów wyższy. Czy noga Rymianiaka jest więcej jak 10cm powyżej lini własnego biodra? Głowa Aleksa wydaje się być powyżej lini biodra naszego zawodnika. W tym kontekście zgoda, Aleks nie łamie przepisów i nie daje głowy za nisko. Tylko co dalej z nogą?
Nie SaNto, nie podchodzę do tego emocjonalnie. Uważam tylko, że szukasz dziury w całym.
Uważam, że zagraniem skrajnie niebezpiecznym jest zagranie prostą, uniesioną na wysokość swojego biodra, a nawet wyżej (kąt rozwarty między nogami) gdzie potencjalnie może znaleźć się głowa przeciwnika. Koniec. Kropka.
To Ty wrzucasz niepoważne argumenty typu "nakładka głową" a potem się dziwisz, że Cię nie traktują poważnie.
Swoją droga "naładki głwą" nie było, bo Dytiatiew wybił piłkę wyraźnie przed tym jak noga Rymaniaka znalazła się w tym miejscu, nawet pomijając fakt, że na tej wysokości but Rymaniaka nie miał prawa się znaleźć.
Na tym zdjeciu Oleksiej wyglada jakby cwiczyl upadek "na żula", taka padajaca kloda;)
- Edytowany
Jak dla mnie ewidentna czerwona.
Wiadomo ile bedzie pauzowal Rymaniak za ten faul?
Widzisz SaNto ty się skupiasz na tym czy noga jest powyżej biodra, a dla mnie i mam nadzieję, że dla wielu nie ma to znaczenia i Dytiatiev mógł się nawet do tej piłki czołgać. Tu przede wszystkim chodzi o to, że gość pakuje nogę w głowę zawodnika i odpowiadając po raz kolejny na twoje pytanie, które zadałeś wcześniej, tak ma znaczenie, że to jest głowa/jaja/kolano/klatka piersiowa, a nie doopa, tak samo jak w zależności od miejsca wystąpienia faulu/okoliczności ma znaczenie czy dostaniesz czerwo czy nie(np. za to samo przewinienie w środku pola dostaniesz żółtko, a tuż przed polem karnym gdy gość wychodzi na sam na sam czerwo).
Jak sie nie myle to conajmniej dwa mecze...
Jeden sie pauzuje jak jest faul taktyczny...
Moge sie mylic ...
W KK jest pojęcie grzechu ciężkiego, by go tak zakwalifikować, muszą być spełnione trzy warunki: czyn w rzeczy ważnej, świadomie i dobrowolnie.
Oczywiście, piłka nożna to sport ale.... Pojawiło się parę komentarzy w mediach, które dały przekaz, że kartka zbyt pochopnie pokazana, ponieważ zdarzenie było przypadkowe a Rymianiak absolutnie nie chciał nikogo kopnąć, tym bardziej w głowę.
Ci, co troszkę więcej interesują się "szatnią" wiedzą, że Rymaniak to oaza dowcipu, dobrego humoru, ze przyjaźni się z paroma Pasiakami itd.
Rymaniak, co widać w paru ujęciach, nie widzi absolutnie padającego z za pleców "Olka".
Może dojść do kolizji aut na skutek złamania przepisu ale i może dojść gdy ktoś podczas jazdy złapie "gumę". Jestem przekonany, ze tutaj mieliśmy do czynienia z ułamkiem sekundy, przypadkowym kopnięciem, bez większej winy Rymaniaka. Takie sytuacje na boisku się zdarzają, zawodnicy zderzają się głowami, nikt nikomu nie chce w ten sposób rozbijać głowy. Jeżeli już podnosimy faul, to tylko zbyt wysoko w tej sytuacji podniesiona noga podczas próby kopnięcia piłki.
Sędzia się wybroni, bo w takiej sytuacji każdy się wybroni, natomiast my tutaj roztrząsamy przepis a nie czy dobrze zrobił, bo Cracovia na tym zyskała. Tak tylko od siebie dodam, że raz oszczędził Siplaka za faul, wg mnie ewidentna żółta i to chyba była by wtedy druga.
Ciekawe zatem jak traktowac piekne uderzenia przewrotka w swietle tych przepisow:)
[quote='MakuKSC' pid='1399159' dateline='1568730113']
Na tym zdjeciu Oleksiej wyglada jakby cwiczyl upadek "na żula", taka padajaca kloda;)
[/quote]
Sekundę wcześniej Oleksiy był faulowany - został popchnięty przej nijakiego Parzyszka
Ale upadając chciał jeszcze [b]ambitnie [/b]wybić piłkę
I otrzymał od przeciwnika kopa w twarz
A od kibica Cracovii [b]słowa wsparcia [/b]pod tytułem[i] : upadek "na [b]żula[/b]", taka [b]padajaca kloda [/b][b] [/b][/i]
Jeszcze inny chce udowodnić że Oleksiy brutalnie zaatakował głową nogę przeciwnika
Dziwne a jednocześnie frapujące socjologicznie...
Na boisku decydują ułamki sekundy, nie ma znaczenia czy gość chciał czy nie zrobić krzywdę, nikt tu nie porównuje Rymaniaka do rzeźnika , zwyczajne drewno, a że wyszło jak wyszło to czerwień, słuszna.
oczywiście faul, MakuKSC, jesli w poblizu jest rywal. co do Rymaniaka nie zarzucam Mu premedytacji, tylko nieodpowiedzailnosc/głupotyę.
[quote='To Kay' pid='1399177' dateline='1568732670']
[quote='MakuKSC' pid='1399159' dateline='1568730113']
[/quote]
Sekundę wcześniej Oleksiy był faulowany - został popchnięty przej nijakiego Parzyszka
Ale upadając chciał jeszcze [b]ambitnie [/b]wybić piłkę
I otrzymał od przeciwnika kopa w twarz
A od kibica Cracovii [b]słowa wsparcia [/b]pod tytułem[i] : upadek "na [b]żula[/b]", taka [b]padajaca kloda [/b][b] [/b][/i]
Jeszcze inny chce udowodnić że Oleksiy brutalnie zaatakował głową nogę przeciwnika
Dziwne a jednocześnie frapujące socjologicznie...
[/quote]
Napisz o tym magisterke, jakies poczucie humoru?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)