[quote]#post1625047 [quote]#post1625044 Reprezentacyjny defensor Jauhienij Kamienieu dołącza na co najmniej dwa lata.[/quote]
To ilu zagranicznych się jeszcze spodziewamy?🙂[/quote]
Jak on Polak
-
-
Transfery - życzenia, plotki, pogaduszki
Białorusin pochodzenia polskiego, dziadek był Polakiem
Fajnie tylko po jakiego grzyba pisać jakimś dziwacznym zapisem cyrylicy w łacińskim.
Jewgenij (lub Eugeniusz) Kamieniew i tyle, Owszem na transfermarket pod managerów anglojezycznych niech sobie piszą jak chcą
Ale co to jest po Polsku: Jauhienij Kamienieu ?
Bo tak ma w paszporcie napisane?
Jak po polsku to chyba nie Kamieniew tylko może Kamińśki?
Niekoniecznie to dziadek "od nazwiska" był Polakiem .
Kamieniew to w każdym wschodniosłowiańskim narodzie powszechne.
Co do "zapisu cyrylicy pod anglosasów" to może idźmy an całość a co się "bedziem p...ć"
Trotsky, Tchaikovsky, Chelyabinsk.
Qufa! Przepisujemy cyrylicę na łaciński co najmniej od środkowych Piastów a już od Kazimierza Wielkiego na 100% i nagle takie "anglosaskie fanaberie" ;)🛶
Khalidzie tu bardziej chodzi o to że to z białoruskiego jest a nie z cyrylicy. Twoje propozycje Jewgenij czy Kamieniew to by było po rosyjsku a on z Białorusi pochodzi i tam właśnie jest Jauhienij i Kamienieu więc na nasz zapis to by było Jałchienij i Kamienieł.
- Edytowany
.
Dyskusja z dupy! Tak się nazywa jak jest napisane! Gdyby chciał inaczej byłoby inaczej! Jego decyzja jest taka i nic tego nie zmieni! Z szacunku dla przodków nie zmienia tego i już.
Misiu drogi Pasiasty... pozwól ,że "bedziemy se" z MSC dyskutować o tym o czym mamy ochotę.😂
Przy okazji pozwolę sobie wtrącić mały off top. Mam znajomego Polaka urodzonego i wychowanego w Grodnie, teraz od studiów mieszkającego w Krakowie. Kiedyś kiedy go poznałem wypytywałem go trochę i zapytałem w jakim języku w domu rozmawiali po polsku czy białorusku. Na chwilę się zamyślił i odpowiedział, że ani w jednym ani w drugim. Powiedział, że oni mają swój miejscowy język ale nie jest to ani polski ani białoruski. Powiedział też, że polskiego nauczył się z polskiej telewizji bo tam dało się ją odbierać.
Khalidzie drogi Pasiasty ... pozwól ,że "bedę se" na forum komentował i odnosił się do tego co chcę i na co mam ochotę 😂
[quote]#post1625082 Przy okazji pozwolę sobie wtrącić mały off top. Mam znajomego Polaka urodzonego i wychowanego w Grodnie, teraz od studiów mieszkającego w Krakowie. Kiedyś kiedy go poznałem wypytywałem go trochę i zapytałem w jakim języku w domu rozmawiali po polsku czy białorusku. Na chwilę się zamyślił i odpowiedział, że ani w jednym ani w drugim. Powiedział, że oni mają swój miejscowy język ale nie jest to ani polski ani białoruski. Powiedział też, że polskiego nauczył się z polskiej telewizji bo tam dało się ją odbierać.[/quote]
Znaczy się oficjalny białoruski wyprodukowali w Mińsku w latach chyba 20-30-ych XX wieku sowieccy naukowcy . Podobnie jak Włoski w XiX wieku tamtejsi szpece...
I tu i tu były dziesiatki dialektów (no u Włochów było jeszcze gorzej bo oni tam miedzydialektowo nie bardzo podobno się rozumieli) Rusini na Białorusi jednak swoje dialekty kapowali wzajemnie.
Problem z "brakiem Białoruskiego" okazał się tak duzy ,że ogromna wiekszość populacji Republiki Białoruskiej w ciagu ostatnich 30-lat przeszła wyłącznie na rosyjski
BYŁY MŁODZIEŻOWY REPREZENTANT SZWECJI WZMACNIA PASY!
Tim Wahlgren, 26-letni uniwersalny napastnik, który w przeszłości był młodzieżowym reprezentantem Szwecji i wicemistrzem świata do lat 18 oraz zawodnikiem rodzimej najwyższej klasy rozgrywkowej SHL wzmacnia 12-krotnych mistrzów Polski. Umowa została parafowana na najbliższy sezon!
Tim Wahlgren urodził się 8 marca 1998 roku w szwedzkiej miejscowości Kramfors i niemal całą dotychczasową karierę spędził w ojczyźnie. Był młodzieżowym reprezentantem Szwecji i na koncie ma tytuł wicemistrza świata U-18 oraz srebrny medal słynnego Memoriału Ivana Hlinki z sezonu 2015/16.
W karierze klubowej rozegrał 10 spotkań w najwyższej klasie rozgrywkowej Szwecji SHL, w których zdobył gola oraz asystę. Znacznie lepiej radził sobie jednak na drugim poziomie rozgrywkowym w lidze HockeyAllsvenskan, gdzie w 357 meczach strzelił 47 goli i zaliczył 72 asysty. Poprzednie rozgrywki spędził natomiast w lidze duńskiej, reprezentując barwy Rungsted Seier Capital. Jego dorobek to 46 meczów, w których zdobył cztery trafienia i 16 kluczowych podań.
- Tim to zawodnik, który doskonale porusza się na łyżwach, ma dobrą technikę i może występować na każdej pozycji w ataku. Ma świetne hokejowe CV i optymalny wiek jak na hokeistę, dlatego mocno liczymy, że będzie chciał się pokazać z dobrej strony i zostanie czołowym zawodnikiem całej naszej ligi. Przy tym transferze po raz kolejny świetną pracę wykonali trener Marek Ziętara i dyrektor sportowy Sebastian Witowski – powiedział dyrektor operacyjny Łukasz Sikora.
Umowa została podpisana na najbliższy sezon, a zawodnik dołączy do drużyny na początku sierpnia.
Tim, witamy w Pasach i życzymy powodzenia!
https://x.com/Cracovia_hokej/status/1800118090807828631
Kolejny bardzo dobry transfer ze Szwecji 💪😉
Szykuje się paka na TOP 4, a jeszcze czekamy na 2 zagranicznych napastników i 2 obrońców 😁
To jeszcze zapewne nie koniec , czyżby Szwedzki "Potop" w Krakowie ? 😉
Kurde, a myślałem, że będzie kilka lat smuty, a tu wygląda na to, że smuta jest za nami.😉
U nas , na forum najlepsze są zawsze ogórkowe sezony .😉
[quote]#post1625134 Kolejny bardzo dobry transfer ze Szwecji 💪😉
Szykuje się paka na TOP 4, a jeszcze czekamy na 2 zagranicznych napastników i 2 obrońców 😁[/quote]
Jest jeszcze szansa na jakiegoś wyróżniającego się Polaka? Czy tylko zagraniczni, ewentualnie młodzież i zamykmy kadrę?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)