[quote='Matthias89' pid='1323271' dateline='1530768443']
Karnych jak w hokeju sobie nie wyobrażam. Natomiast według mnie ewidentnie trzeba coś wymyślić jeśli chodzi o dogrywki. Nie wiem czy skrócić, czy całkowicie zlikwidować i od razu karne, ale od paru lat dogrywek nie da się za bardzo oglądać. To jest męczarnia zarówno dla kibiców jak i zawodników
[/quote]
Skrócić? A skądże. Zlikwidować karne i nakazać grać do skutku.
-
-
Reprezentacja Polski - MŚ, ME, LN - eliminacje oraz faza finałowa.
dogrywkę zaczynać w dziesięciu, a potem co 5 minut schodzi po jednym graczu z każdej drużyny i do pierwszej (złotej) bramki
[quote='garbus' pid='1323361' dateline='1530820885']
dogrywkę zaczynać w dziesięciu, a potem co 5 minut schodzi po jednym graczu z każdej drużyny i do pierwszej (złotej) bramki
[/quote]
... a po 45 minutach gra w beki na mistrzowskim poziomie.
Niechaj i mnie wolno będzie pofantazjować:
1) Wszystkie karne ( te zwykłe w meczach też) z 13 metrów. Teraz jest za łatwo.
2) Brak dogrywki, od razu karne. Na tych mistrzostwach dotychczasowe dogrywki to zwykła strata czasu.
... po co z 13 metrów - to przynosi pecha.
Nie lepiej z połowy na pustą, ale liczy się tylko wtedy jeśli piłka minie linię bramkową w powietrzu ?
Turbokozak po 90min. Reprezentacje wybierają 3 grajków, najgorszy wynik odpada - liczy się suma dwóch. Kto ma więcej wygrywa :D. Na zmęczeniu może to być piękny widok.
... oczywiście Hiszpanie mogą wystawić bramkarza. I tak nikt nie odczuje różnicy.
karne powoduja ze cieniasy staraja sie do nich dopelznac i psim swedem awansowac/wygrac
zlikwidowac po prostu i dogrywka az do zdobycia bramki, komu zalezy ten sie postara - moznaby tez pomyslec o przewietrzeniu boiska i redukcji ilosci grajkow do powiedzmy 8-9 coby sie przestrzen zrobila
- Edytowany
"Cieniasy" dopełzną do karnych tylko wtedy, gdy "mocarze" są na tyle papierowi, że nie potrafią im strzelić bramki. Dlaczego mamy tolerancję dla nieudolnie atakujących, a gardzimy tymi, którzy potrafią się efektywnie bronić. To jest trochę tak, jak pismacy ogłoszą jako świetny mecz ten, który skończy się 6-5 po beznadziejnej grze obronnej obu drużyn, a określą jako słaby mecz który przy nieustannych atakach z obu stron i umiejętnej grze obronnej skończy się 0-0.
Oczywiście stawiam modele idealne i zazwyczaj jest tak jakoś po środku, ale nie godzę się, by drużynę, która nie da sobie strzelić gola nazywać "cieniasami".
Pełna zgoda. będą sobie piłkarzyki pedalsko piłkę podawać od stopera do bramkarza od defensywnego do lewego obrońcy i potem się napisze że oni grali aż miło mieli 80% posiadania. A tamci źli bo stali. W piłce nie chodzi o pedalskie podawanie tylko o wygrywanie spotkań. Kluczem jest skuteczna defensywa i jeśli wiesz że grasz z pedalską drużyną to stan i zaczekaj aż ci sami piłkę oddadzą skończeni frajerzy
ho ho
luzik panowie :)
nie wmawiaj mi Leszeczku rzeczy ktorych nie napisalem ;) rozumiem ze po prostu rozszerzasz wypowiedz o swoje przemyuslenia ;)
cieniasy w tym kontekscie to druzyna [b]nie chcaca[/b] strzelic gola...
przy braku karnych nie ma innej opcji jak strzelic, oczywiste
Nic nie wmawiam. Rozszerzam.:)
Ale dlaczego "cieniasem" jest ktoś kto się dobrze broni więc broni, a słabo atakuje, to nie atakuje, a na uznanie zasługuje, ktoś kto słabo atakuje, a atakuje i sukcesu w tym zakresie nie odnosi.
nie wiem, nie podalem takiej tezy :D
dodad tylko, ze usuniecie dogrywki i przejscie od razu do karnych to jeszcze gorsze rozwiazanie bo niechciejstwo i kalkulowanie przenosi sie na 90 minut regulaminowego czasu ;)
w PO w NHL nie ma karnych (w sezonie zasadniczym sa po 5 min dogrywce 3vs3) i wierzcie ze sie da i ze swietnie sie sprawdza
Brak karnych może prowadzić do takich sytuacji jak w norweskiej lidze hokejowej, gdzie mecz trwał 8 i pół godziny:
http://www.sport.pl/hokej/1,64952,21498083,norwedzy-pobili-rekord-swiata-oto-najdluzszy-mecz-w-historii.html
Ja jestem za skróceniem dogrywki do 2 razy po 8 minut i pozostawieniem karnych :)
ojtam Hrabio ;)
ja slyszalem ze gosc mial czkawke przez 68 lat, wiec zalecam nie picie lapczywie piwa ;)
Przyznasz jednak Diable, że pisząc "karne powodują, że cieniasy staraja sie do nich dopełznąć i psim swędem awansować" nie wykazujesz uznania dla drużyny "cieniasów" i ich dopełznięcie i awansowanie "psim swędem" uważasz za niewłaściwe rozstrzygnięcie. Tak to przynajmniej odebrałem, stąd moje wystąpienie w obronie "cieniasów".
Wy tu jakies pierdoly wypisujecie o jakis marzenaich co do dogrywek czy karnych a tu za niecala godzinke meczycho ze fiu fiu...
Urugwaj-Francja.... szkoda ze bez Cavaniego... bo to 20% wartosci druzyny jak nie wiecej....ehhhh....szkoda...
Ciekawie dzis bedzie ale ze wskazaniem na smakoszy udek... ;)
no nie, "cieniasy" uzylem jako komplement :D
moje cieniasy to nie to samo co twoje cieniasy :P
Do boju Ursusy!
I Algieria Pn. prowadzi...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)