Często bywam w Hajdúszoboszló, tam wszyscy bez mała szprechają. Angielski u nich na ulicy z częstotliwością, u nas wietnamskiego
-
-
Robert Litauszki - witamy w Cracovii!
A propos dylematów językowych, to z tego co ogarniam, jego nazwisko czyta się "Litau[b]s[/b]ki", zgodnie z pokręconą węgierską zasadą, że "sz" czyta się jak "s" (natomiast "s" jak "sz" :D) - oni nawet na buspasach mają napisane "Busz" :D
ja sie w zeszlym roku dogadałem z gospodarzem...on po węgiersku, ja po góralsku:)
i palinka:)
A ja się kiedyś naciąłem pytając o drogę i wypowiadając nazwę miasta Szeged po naszemu... Możecie zapytać znajomych Węgrów, co to znaczy >:D<
Ba! Hamer - Palinka wszelkie bariery jezykowe lamie ! :D
Palinka to podstępny zabójca ;)
Ujpest próbował zatrzymać Litauszkiego, ale Cracovia nie tylko zaoferowała lepsze warunki. Tak jak zespół z ul. Kałuży, tak jej nowy obrońca będą mogli zadebiutować w europejskich pucharach. - Po 13 latach spędzonych w tym klubie, to była trudna decyzja - mówi Litauszki na łamach węgierskiego "Nemzeti Sport". - Dużo nauczyłem się od trenera Nebojsy Vignjevicia. Chcę jednak się rozwijać w trochę lepszej lidze, także z myślą o debiucie w reprezentacji. Obawiałem się też, że będę żałował, jeśli nie spróbuje sił zagranicą. Gdy tylko porozumiałem się z Cracovia, skontaktowałem się z prezesem Ujpestu, bo nie chciałem, by dowiedział się z gazet o moim odejściu. Rozstaliśmy się w zgodzie i mam nadzieję, że za kilka lat wrócę do tego klubu.
Węgier jest uniwersalnym obrońcą. Choć zwykle występuje jak stoper, to zdarzały się spotkania, w których był prawym i lewym defensorem, a nawet defensywnym pomocnikiem. Jak na 26 lat nie rozegrał w węgierskiej ekstraklasie dużej liczby spotkań. Na koncie ma 97 spotkań ligowych. W kadrze młodzieżowej (U21) zagrał cztery razy.
Ma też za sobą poważną kontuzję - po naderwani więzadeł krzyżowych pauzował pół roku. (gazetasport)
Zupełnie spoko sobie radzi po "międzynarodowemu", pytanie czy Zieliński z Góreckim mu będą po technicznemu-angielskiemu wystarczająco dobrze klarować;)
Przychodzi dyrygent
Czytaj więcej: http://www.dziennikpolski24.pl/sport/a/przychodzi-dyrygent,10027060/
Czy tylko mi Robert przypomina Tottiego na zdjeciu?
gadget Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Czy tylko mi Robert przypomina Tottiego na
> zdjeciu?
Totti lubił wkładać palec do "buzi" - Litauszki tego nie robi ;)
gadget Napisał(a):
> Czy tylko mi Robert przypomina Tottiego na
> zdjeciu?
A mi przypomina Jean'a Reno.
misiekm Napisał(a):
> gadget Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Czy tylko mi Robert przypomina Tottiego na
> > zdjeciu?
>
> A mi przypomina Jean'a Reno.
No już bez przesady - a może Serenę Williams ;)
Nie obecnego spasłego, starego dziada (z całym szacunkiem) a tego z "Leona zawodowca" :)
Khalid Napisał(a):
> Zupełnie spoko sobie radzi po
> "międzynarodowemu", pytanie czy Zieliński z
> Góreckim mu będą po technicznemu-angielskiemu
> wystarczająco dobrze klarować;)
Nie powinno być z tym problemów, angielski ponoć nieżle zna .(:P)
gadget Napisał(a):
> Czy tylko mi Robert przypomina Tottiego na zdjeciu?
Trochę popracuje nad zarostem i fryzurą i...http://www.90minut.pl/kariera.php?id=16317 :)
6 dni później
wywiad
http://www.krakow.sport.pl/sport-krakow/1,115699,20159135,wislak-przekonal-roberta-liatuszkiego-do-cracovii.html#indeks_news
Wywiady dobrze o nim świadczą, opisy również. Jeśli będzie co najmniej tak dobry, jak Bejan, to jestem spokojny o nasza defensywę.
Mi coraz bardziej podoba sie ,ze Cracovia dla sredniakow innych lig staje sie klubem pierwszego wyboru a jezeli nawet nie pierwszym - to klubem wartym rozwazenia powaznej oferty!
Ile lat na to czekalem....i byle ta tendecja pozostala az do mojej smierci...
a mam zamiar zyc dlugo - jak by co :)
Oczekuj więcej! Poziom naszej ligi będzie się podnosił, pieniądze będą większe, to i dla zawodników czołowych klubów innych lig będą wybierać Cracovię. Zaczynałem kibicować Cracovii, kiedy grała w okręgówce, a hokeiści marzyli o jednej-dwóch niespodziankach rocznie, typu remis z czołowymi klubami ligi. Mamy tyle tytułów mistrzowskich w hokeju, to chcę co najmniej ligi słowackiej, a w piłce co najmniej fazę grupową ligi europejskiej i co roku walka o pudło. Tego chcę doświadczyć w tym życiu.:)-D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)