On jest jeszcze do jednej sprawy za korupcję, ale niestety nie pamiętam o co i czy jako świadek czy oskarżony/podejrzany.
-
-
PIS wszystkiemu czyli...........
Prowadziłem z ianem ożywioną dyskusję na temat zapowiadanych przez PiS zmian w systemie edukacji i wygląda, że MEN po przemyśleniu i interwencji instytucji nadrzędnej postawił na moim http://fakty.interia.pl/polska/news-zamieszanie-wokol-gimnazjow-pis-wycofa-sie-z-reformy-szkol,nId,1952365 . Na szczęście doktrynerstwo i populizm przegrywają ze zdrowym rozsądkiem.
[i] i zastanawiam się, co będzie, gdy UE zrobi coś na poważnie, a nie tylko w ramach "gry wstępnej"?[/i]
Możemy się założyć, że "na poważnie" nie będzie.
TO SĄ INTERESY ,za darmo nic nikt nikomu nie daje
Ciekawe dlaczego praktycznie tylko Niemcy politycy ,bronią naszej demokracji ,bo maja tu olbrzymi kapitał i dobry interes
[i] Ciekawe dlaczego praktycznie tylko Niemcy politycy ,bronią naszej demokracji ,bo maja tu olbrzymi kapitał i dobry interes [/i]
Z tego też powodu jakiekolwiek szczypanie rządu polskiego, jak to pokazuje przykład Węgier, będzie neutralne dla naszej gospodarki. Jak pokazuje doświadczenie ostatnich dziesięcioleci, ideologie polityczne w globalnych interesach mają niewielkie znaczenie.
Bettina Meier z ARD (pierwszy kanał telewizji państwowej Bundesrepubliki) pisze z Brukseli tak:
[i]Die EU knöpft sich Polen vor. Klingt gut, so ist es aber nicht. Denn das Rechtsstaatsverfahren ist eine Luftnummer. Schon Rumänien und Ungarn jagte der Papiertiger aus Brüssel keine Angst ein. Sie dürfen weiter munter die Grundrechte der EU verbiegen.
Da dachten die EU-Kommissare, dass sie ihn weggesperrt hätten: den Papiertiger. Doch jetzt ist er wieder da. Denn die Einleitung des EU-Rechtsstaatsverfahrens gegen Polen ist so gut wie aussichtslos und damit eine Luftnummer.
Nach einem langwierigen Hin und Her von Briefen mit Bitten, Mahnungen und Empfehlungen, erschöpft sich die tatsächliche Kraft des Mechanismus. Der sieht zwar in einer letzten Stufe den Wegfall wichtiger Rechte von EU-Mitgliedsstaaten vor. Aber solche harten Sanktionen kann die EU nicht allein durchboxen. Brav muss sie die Mitgliedsstaaten bitten abzustimmen. Nur wenn die Entscheidung einstimmig fällt, drohen Sanktionen.[/i]
Niestety nie mam zbyt wiele czasu na rozpisywanie się więc po kolei.
Leszeczek nie oglądnął filmu z Gadowskim w całości, ale stwierdza, że Gadowski kłamie, uprawia propagandę i przedstawia półprawdy. Niestety pewnie tak jak i ja musi wypracowywać PKB, więc nie ma czasu na wykazanie punkt po punkcie tych kłamstw, których ja prosty wyborca PiS-u jako żywo zauważyć nie mogę. Widocznie mam ideologiczną zasłonę na oczach i uszach jak pozostali członkowie "plemienia PiS".
Gadowski to mitoman na "mniejszą skalę". Zbanował na fb (dalibóg nie bardzo wiem co to znaczy bo z fejsa nie korzystam) zasłużonych Pasiaków, musi to być pies wiślacki.
Oczywiście żadnych dowodów - zwykła opinia. Musi facet nieźle nawijać makaron na uszy skoro chcą mu za to płacić już nie tylko GP i UPJPII ale nawet TVN!
A nagrodę Grand Press dostał z pewnością w kategorii "półprawda roku".
Sumliński, wczoraj plagiator, dzisiaj mitoman na większą skalę, jutro zapewne pedofil, w piątek terrorysta z ISIS.
Żadnych dowodów, żadnego zdemaskowania kłamstw, o przepraszam "kumpel, dziennikarz - prawicowiec stwierdził" -
no to kaplica, Sumliński jest zerem.
Rzeczywiście miażdżąca argumentacja, a mi znajomy ksiądz powiedział o księdzu Małkowskim i red. Sumlińskim, że to rodzynki w cieście zakalca polskiego Kościoła. :D
Oczywiście WSI nie istnieje i nigdy nie istniało, a jeśli nawet istniało, to byli to najlepsi polscy patrioci. Ałganow, Żagiel, Kuna to postacie z Misia Uszatka, błyskawiczne przejęcie archiwów w Belwederze po Smoleńsku, bez potwierdzenia śmierci prezydenta - to zwykła troska o państwo, całkowita amnezja na procesie Komorowskiego była spowodowana postrzałem na polowaniu, Kulczyk pierwszy milion dostał od ojca, a potem okazał się Gates'em polskiego biznesu, Popiełuszkę na ołtarze wyniósł papież, za to Waldemara Chrostowskiego tygodnik Newsweek,
dresiarze z Pruszkowa zarabiali setki milionów, bo byli sprytniejsi niż najtęższe głowy w aparacie państwowym, a celnicy z Terespola zbierali na WOŚP, etc., etc.
To wszystko nie działo się naprawdę, to wszystko wymyślił sobie mitoman Sumliński.
Dziwne tylko, że facet z taką wyobraźnią, nie potrafi opisać brudnego korytarza własnymi słowami tylko musi zżynać od Chandlera. Jeszcze dziwniejsze, że swoje androny podpiera załączonymi do książek dokumentami, ale to pewno fałszywki zrobione zestawem "Mały Drukarz".
Skoro PiS dystansuje się do wariata Sumlińskiego tzn., że Republiką zawiaduje Petru, a Gowina i Zybertowicza Kaczyński poszczuł dziś psami.
I jeszcze wisienka na torcie [i]On jest jeszcze do jednej sprawy za korupcję, ale niestety nie pamiętam o co i czy jako świadek czy oskarżony/podejrzany.[/i]
Co to za różnica czy świadek czy oskarżony, ważne, że ma sprawę - typowo esbecka logika. Najważniejsze wrzucić gówno w wentylator - na pewno coś się przyklei.
Niestety nie dowiemy się ile książek Sumlińskiego przeczytał "kumpel prawicowego dziennikarza", bo solennie obiecał, że więcej w tym temacie wypowiadał się nie będzie.
A szkoda, może niebawem dowiedzielibyśmy, że Popiełuszko skoczył z tamy we Włocławku na główkę, a honoru polskiego dziennikarstwa bronią Czuchnowski i Kublik.
Liberadzki: EPP i PO nie lubią się z PiS, więc robią wokół Polski wielką sprawę
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/liberadzki-epp-i-po-nie-lubia-sie-z-pis-wiec-robia-wokol-polski-wielka-sprawe-wywiad/dq6gtz
od razu tu napiszę ze SLD czyli komuna nie było i na pewno nie jest moim faworytem ,ale warto posłuchać każdego a tu jest pokazane kolesiostwo w czystej POstaci,i nawet ok ale to działa na szkodę Polski a to już czyste sk,,,,,,,o
Sterby naprawdę ostatni raz na temat :
Nie ma dowodów ? No to proszę :
Gadowski
Nie znam osobiście. Po ordynarnym kłamstwie publicznym o postępowaniu prokuratorskim toczonym przeciwko Majchrowskiemu po zawiadomieniu Gadowskiego ten facet jest dla mnie delikatnie mówiąc mało wiarygodny. Abstrahując od tej sprawy uważam mimo to Gadowskiego za inteligentnego i sympatycznego człowieka, znajomi, którzy znają go z dawnych lat mówią, że rewelacyjnie prowadził krakowski oddział TVP, na koncie też wiele świetnych reportaży. Problem w tym, że mówią także, że Gadowski od kilku lat "odpływa" od rzeczywistości co było widać po przykładzie z Majchrowskim.
Niezłomny i dręczony przez układ i WSI Sumliński Wojciech
Plagiat książki
Plagiat artykułu z "polityki"
Klęska w sprawie księdza Popiełuszki. Wersja wydarzeń wyssana z palca (według NIEZŁOMNEGO zabójstwo księdza Popiełuszki to robota KGB ), kompletni nie zgodna z badaniami IPN ( Sterby, kto ma rację ? Sumliński czy IPN ? Jeżeli Sumliński to czemu IPN kłamie ? WSI znowu chce skompromitować NIEZŁOMNEGO czy co ?). Przegrany z kretesem proces z Chrostowskim (zbrukanie niewinnego człowiek, również rozpracowywanego przez SB ). No Sterby zawsze sobie możesz tłumaczyć, że UKŁAD/WSI maczało palce w końcowym wyroku.
Klęska na rozprawie z Nurowskim (Polsat) - Sumliński w sądzie nie przedstawił ŻADNEGO dowodu na rozprawie, że Nurowski jest agentem WSI. Jeszcze raz podkreślam - ŻADNEGO. Jak rozumiem Sterby możesz sobie tłumaczyć, że dowody zarekwirowało wszechmogące WSI, a werdyktem sądowym kierował UKŁAD.
Książka o Komorze - zero dowodów w ewentualnym postępowaniu, anonimowe wypowiedzi (z anonimowymi plus z kalkami z kryminałów to i ja mogę taką książkę napisać). Kłamstwo z Lichockim, że Komor awansował go na generała (rzeczywistość : odesłał go na emeryturę w randze pułkownika, zero awansu). O kłamstwie z WAT pisałem w poprzednim poście. Komorowski wraz ze służbami "rozciąga taki parasol ochronny nad Pro Civili", że mają na koncie sprawy cywilne i karne i wszystko wskazuje na to, że przegrają z kretesem, jak i również ich ludzie w sprawie SKOK Wołomin.
Sterby sprawa jest prosta jak drut : skoro Sumliński napisał prawdę to czemu nie są toczone postępowania karne przeciwko bohaterom ostatniej książki ? Rządzi PiS, a tu cisza. Nawet nie ma postępowań przygotowawczych. Jak to wytłumaczysz ? Macki WSI oplotły PiS ? Sumliński ze strachu nie składa zawiadomień w prokuraturze (o dziwo strach o wiele mniejszy, gdy trzeba dla hajsu opublikować czytadło kryminalne) ?
[quote]sprawa jest prosta jak drut : skoro Sumliński napisał prawdę to czemu nie są toczone postępowania karne przeciwko bohaterom ostatniej książki ? Rządzi PiS, a tu cisza. Nawet nie ma postępowań przygotowawczych. Jak to wytłumaczysz ? Macki WSI oplotły PiS ? Sumliński ze strachu nie składa zawiadomień w prokuraturze (o dziwo strach o wiele mniejszy, gdy trzeba dla hajsu opublikować czytadło kryminalne) ?[/quote]
I to jest dobry argument, który przekonuje mnie, że jednak Sumliński może koloryzować. A jak może to dlaczego i co z tego ma itp. Prawda albo fałsz. Ewentualnie działają w porozumieniu, w sensie czy PiS czy PO wychodzi na to samo, ot gry polityczne dla publiki.
sterby, naprawdę, uwierz mi nie mogę się zmusić drugi raz do słuchania tego co mówił Gadowski. Nie mam niestety (może z racji wieku) takiej pamięci by z niej cytować. Ty nie dostrzegasz tych półprawd, gdyż człowiek mówi to, co ty chcesz usłyszeć. Pewnie dlatego ja nie odbieram tak wrażliwie jak ty półprawd, które przedstawiają media tzw. przez Ciebie i twoich kolegów mainsteamowymi. Ale właśnie to Gadowski tym mediom, czy politykom przez siebie nielubianym zarzuca. Mówienie tylko swojej części prawdy, tylko w swoim kontekście. Więc gdzie tutaj jest różnica. Zarzuca innym to co sam w tym samym momencie robi. Dosłuchałem jego wypowiedzi powyżej połowy i nie wytrzymałem. Może uzmysłowienie mi przez Ciebie Twojej głuchoty ma te niuanse daje mi do myślenia, że ja mam podobnie tylko w drugą stronę. Ale ja już zrozumiałem, że obie strony publisi są dymane przez polityków, a Ty masz to zapewne jeszcze przed sobą. Spróbuj wznieść się na obiektywizm.
A.W.B. Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Sterby naprawdę ostatni raz na temat :
Cóż za radość, a jednak...
> Nie ma dowodów ? No to proszę :
>
> Gadowski
Spieliście się na fb, Ty to nazywasz ordynarnym kłamstwem, ja sprawy nie znam, więc nie komentuję.
Dla mnie Gadowski zostaje jednym z najlepszych, jak w ogóle nie najlepszym, dziennikarzem śledczym w Polsce.
Stykam się z jego działalnością dziennikarską od dawna i mam o niej jak najlepsze zdanie.
Człowieka nie znam, ale nie wykluczam, że jak każdy z nas ma jakieś wady, może jest np. bufonem, ale nie o tym
jest dyskusja. W działalności dziennikarskiej jest IMHO bardzo rzetelny.
> Niezłomny i dręczony przez układ i WSI
> Sumliński Wojciech
Rozumiem, że samobójstwo próbował popełnić dla hecy? A może to był chytry plan uniknięcia aresztu wydobywczego?
Przypominam, że Sumliński proces karny wygrał i został oczyszczony z zarzutów, a gnojący go prokuratorzy zostali napiętnowani.
> Plagiat książki
Chyba zupełnie nieistotnych fragmentów.
> Plagiat artykułu z "polityki"
Fascynujące, że to akurat z "Polityki", że też nie wpadł na pomysł skopiowania czegoś z ND lub GP, przecież tam bardziej piszą po jego linii.
> Klęska w sprawie księdza Popiełuszki. Wersja
> wydarzeń wyssana z palca (według NIEZŁOMNEGO
> zabójstwo księdza Popiełuszki to robota KGB ),
> kompletni nie zgodna z badaniami IPN ( Sterby, kto
> ma rację ? Sumliński czy IPN ? Jeżeli
> Sumliński to czemu IPN kłamie ? WSI znowu chce
> skompromitować NIEZŁOMNEGO czy co ?). Przegrany
> z kretesem proces z Chrostowskim (zbrukanie
> niewinnego człowiek, również rozpracowywanego
> przez SB ).
Żadna klęska. Sąd orzekł, że na podstawie przedstawionych dowodów nie jest w stanie rozsądzić czy Sumliński ma rację. Dowodami na winę Chrostowskiego były m.in. ekspertyza materiałowa zniszczeń marynarki, których ktoś dokonał ostrym narzędziem i nie mogły powstać na skutek skoku z pędzącego samochodu, przepiłowane kajdanki i najważniejsze, eksperyment procesowy, który wykazał, że nie ma możliwości, aby człowiek wyskoczył z pędzącego samochodu (nie pamiętam czy było to 80 czy 100 km/h) i nie odniósł przy tym żadnych obrażeń.
Uczestniczący w eksperymencie kaskader przy pierwszej próbie złamał rękę, a pozostali odmówili dalszych prób.
Dziwne, że takie dowody nie wystarczyły sądowi.
Rozpracowywany, ha, ha, każdy kapuś był kiedyś rozpracowywany.
O Chrostowskim dobrze wypowiada się Newsweek i sąd.
Wszystkie osoby z najbliższego kręgu Popiełuszki, łącznie z rodziną księdza, uważają go za zdrajcę.
> No Sterby zawsze sobie możesz
> tłumaczyć, że UKŁAD/WSI maczało palce w
> końcowym wyroku.
Znając realia tamtego systemu i tego co powstało po jego przepoczwarzeniu, nie mam najmniejszych kłopotów, aby sobie takie rzeczy wyobrazić. Choć równie dobrze mógł to być posrany, niedouczony sędzia.
A co do KGB. (Chyba jednak nie czytałeś). Sumliński pisał, że inspiracja przyszła z Moskwy i, że są zeznania świadków, którzy widzieli Piotrowskiego et consortes w gmachu MSW w dniach kiedy ci mieli przetrzymywać Popiełuszkę.
Świadczyło by to, o tym, że księdza zabił ktoś inny. Nie można wykluczyć, że oprawcy z KGB i tak to jest ujęte w książce.
W ogóle wiara po 30-latach, że księdza zabili jacyś narwani szeregowi esbecy, graniczy z aberracją intelektualną.
W systemie, w którym Jaruzelski wiedział następnego dnia, w jakim kolorze ubranka komunijnego chodziłem w Białym Tygodniu nie było to absolutnie możliwe.
A IPN opiera się o dowody materialne i dlatego różni się w ocenie sytuacji od Sumlińskiego.
> Klęska na rozprawie z Nurowskim (Polsat) -
> Sumliński w sądzie nie przedstawił ŻADNEGO
> dowodu na rozprawie, że Nurowski jest agentem
> WSI.
Tej sprawy nie znam więc nie komentuje, a w necie na szybko znalazłem tylko info w głosie cadyka, więc trudno, abym się na takiej wiedzy opierał.
> Książka o Komorze - zero dowodów w ewentualnym
> postępowaniu, anonimowe wypowiedzi (z anonimowymi
> plus z kalkami z kryminałów to i ja mogę taką
> książkę napisać).
Od zbierania dowodów materialnych jest prokuratura, a nie dziennikarz śledczy.
Czego nie możesz pojąć, że ludzie wypowiadają się anonimowo? Przecież mówią o sprawach za ujawnienie, których idzie się do piachu.
Jeżeli książka jest konfabulacją i oczernia PBK, to dlaczego Sumliński jeszcze nie ma sprawy o zniesławienie?
[b][color=#FF0033]Dlaczego media zajmują się jakimiś pierdołami typu "Żegnaj Laleczko", a nie demaskują kłamstw i potwarzy Sumlińskiego?[/color][/b]
Dlaczego PBK podczas przesłuchania przed sądem zachowywał się jak przerażone zwierzę zapędzone w matnię?
Dlaczego??? Znasz odpowiedź na te pytania?
> Kłamstwo z Lichockim, że
> Komor awansował go na generała (rzeczywistość
> : odesłał go na emeryturę w randze pułkownika,
> zero awansu).
Ty chyba nie czytałeś żadnej z książek Sumlińskiego, a podpierasz się tym co pisze giewu, albo typowym dla Twojego pokolenia sczytywaniem bryków.
Sumliński pisze, że PBK załatwił Lichockiemu etat generalski, a nie, że awansował go do stopnia generała.
Było to bardzo sprytne zagranie, bo o awansach trąbią media, a o przeszeregowaniach etatów nikt nie wie poza zainteresowanymi. Odesłał Lichockiego na emeryturę z etatem generalskim co znacznie zwiększyło jego uposażenie.
O kłamstwie z WAT pisałem w
> poprzednim poście. Komorowski wraz ze służbami
> "rozciąga taki parasol ochronny nad Pro Civili",
> że mają na koncie sprawy cywilne i karne i
> wszystko wskazuje na to, że przegrają z
> kretesem, jak i również ich ludzie w sprawie
> SKOK Wołomin.
Porównaj kalendarz. Kiedy Sumliński pisał o Wacie, a kiedy zaczęły się procesy.
No, a skoro są procesy, to może znaczy, że nie wszystko było OK?
No chyba, że Sumliński ma taką władzę nad prokuraturą, że może odgrywać się na swoich przeciwnikach takimi metodami jakie stosowano wobec niego.
A ten gostek z piętnastoma paszportami, który mieszkał na Cyprze i miał dostęp do wszystkich tajemnic wojskowych na Wacie to pewno postać mityczna?
> Sterby sprawa jest prosta jak drut : skoro
> Sumliński napisał prawdę to czemu nie są
> toczone postępowania karne przeciwko bohaterom
> ostatniej książki ?
Sprawa prosta jak drut. Sumliński nie ma mocy sprawczej nad prokuratorami, sędziami itp.
Przypominam, że ten obszar naszego życia społeczno-politycznego nie został zlustrowany.
Mówi Ci to coś?
>Rządzi PiS, a tu cisza.
Twój argument jest żałosny, PiS rządzi niecałe 100 dni. Zrównujesz się z takimi co na drugi dzień po wyborach domagali się wypłat 500 pln.
Nie bój nic, na prawdziwych władców bękarta pomagdalenkowego też przyjdzie kryska.
Jesteś piekielnie inteligentny, oczytany, ale właśnie to wpędza Cię w pychę i zdaje Ci się, że jesteś też mądry.
A tu jesteś w błędzie.
O minionym systemie wiesz tyle ile przeczytałeś, w nie zawsze właściwych książkach.
Nie załamuj się jednak ludzie z wiekiem mądrzeją, więc i Ty masz na to sporą szansę.
Możesz nie odpisywać, bo dyskusja ta nie sprawia mi żadnej radości, a nie widzę, ani szans ani potrzeby aby przekonywać Cię do mojej wizji świata.
Leszeczek skoro nie chcesz zohydzić mi Gadowskiego to trudno.
Dziś po południu wkleję link do jego nowego komentarza, ale nie będę go już Tobie dedykował. Obiecuję.
sterby Napisał(a):
>
> Leszeczek skoro nie chcesz zohydzić mi Gadowskiego to trudno.
> Dziś po południu wkleję link do jego nowego komentarza, ale nie będę go już Tobie dedykował. Obiecuję.
Chętni bym Ci go zohydził, ale uwierz, że mam odruch wymiotny jak go słucham.
Jak się przemogę i posłucham, to wynotuję Ci o co mam pretensje.
[i]Koalicja liberałów, zielonych i socjalistów, zdając sobie sprawę ze słabej pozycji TK, dąży w nowym projekcie konstytucji do jego likwidacji.
Jean Claude Juncker, który sam jest Luksemburczykiem, nie reaguje na pomysły rządu. "Ciekawe, dlaczego do tej pory Komisja nie zgłosiła żadnych zastrzeżeń?[/i]
http://newsroom.salon24.pl/691480,ambasador-rp-w-luksemburgu-krytykuja-polske-a-sami-chca-zniesc-tk
Niestety do zakompleksionej części Polaków to i tak nie trafi...
sterby Napisał(a):
>
Jesteś piekielnie inteligentny, oczytany, ale właśnie to wpędza Cię w pychę i zdaje Ci się, że jesteś też mądry.
A tu jesteś w błędzie.
>Nie załamuj się jednak ludzie z wiekiem mądrzeją, więc i Ty masz na to sporą szansę.
Doskonale napisane. Mam nadzieję, że A.W.B. ma zdrowy kręgosłup moralny. Bowiem nie ma nic gorszego dla Państwa, Świata, Ludzkości jak inteligentny (może być piekielnie), bez mądrości i pozbawiony kręgosłupa moralnego typ.
Ot, pierwszy przykład z brzegu, Donald Tusk.
zubereg Napisał(a):
> Koalicja liberałów, zielonych i socjalistów,
> zdając sobie sprawę ze słabej pozycji TK,
> dąży w nowym projekcie konstytucji do jego
> likwidacji.
>
> Jean Claude Juncker, który sam jest
> Luksemburczykiem, nie reaguje na pomysły rządu.
> "Ciekawe, dlaczego do tej pory Komisja nie
> zgłosiła żadnych zastrzeżeń?
> http://newsroom.salon24.pl/691480,ambasador-rp-w-l
> uksemburgu-krytykuja-polske-a-sami-chca-zniesc-tk
> Niestety do zakompleksionej części Polaków to i
> tak nie trafi...
problem w tym, że do niezakompleksionej części Polaków nie trafia podstawowa różnica: w Luksemburgu rzecz się odbędzie zgodnie z prawem, a PiS to prawo łamie. i w tym leży sedno sprawy - w rządach prawa i w przestrzeganiu procedur. (nb. rmszar był proszony o podstawy prawne uchwał Sejmu i prezydenckiego weta, ale się nie doczekaliśmy).
PiS, w tym Kaczyński, wspominał o tzw. pułapce średniego dochodu i o planie uniknięcia tej pułapki. nie wchodząc w szczegóły, chodzi o to, że część gospodarek nie potrafi przeskoczyć na najwyższy poziom rozwoju. w tym temacie własnie czytam "Dlaczego narody przegrywają" Akcemoglu i Robinsona, wcześniej przeczytałem pierwszy tom "Historii ładu politycznego" Fukuyamy (i przymierzam się do drugiego) i "Cywilizację" Fergusona, i punktem wspólnym wszystkich tych książek jest kluczowa rola rządów prawa w rozwoju najbogatszych państw. to nie redystrybucja (500 plus) czy fiskalizm (podatki sektorowe) jest punktem wspólnym wszystkich najlepiej rozwiniętych gospodarek, tylko właśnie rządy prawa, które są kluczem do rozwoju (nie jest nim demokracja). tymczasem u nas władza to prawo łamie. pod tym względem [i]"mamy do czynienia z przesuwaniem mojego kraju na wschód - w kierunku standardów rosyjskich i białoruskich"[/i] - że zacytuję Ryszarda Czarneckiego z (nieodległych) czasów, gdy skargi na Polskę w unijnych instytucjach jeszcze nie były uznawane za "Targowicę".
Knur, czytałem dwie książki Fergusona "Kolos" i "Potęgę pieniądza" (ta świetna), Niall stał się tym samym dla mnie jednym z najlepszych pisarzy w kręgu tej tematyki (a może nawet najlepszy). Co do rozwoju : stabilność systemu i przewidywalność to klucz do sukcesu, a niestety PiS nie zapewnia ani jednego ani drugiego. Już nie pamiętam czy u Fergusona czy u kogoś innego były podawane przykłady jak kraje III świata wprowadzały model gospodarki wolnorynkowej na poziomie stricte ekonomicznym i ... KLAPA. Bo wolny rynek na poziomie makro ekonomicznym nic nie zdziałał skoro proste czynności gospodarcze pod kątem administracyjnym zajmowały wiele miesięcy i każda to były wieloetapowe procedury w urzędach. Plus czynniki kulturowe danego społeczeństwa itd.
Poruszyłeś kwestię podatków sektorowych - to dość istotne, według mnie w sedno problemu trafił Rzońca (albo ktoś innych z RPP, mogłem się pomylić), że nałożenie podatku bankowego (nazwa trochę mylna, obejmuje też ubezpieczycieli, a władza przebąkuje też o TFI - od razu mamy piękny przykład NIEPRZEWIDYWALNOŚCI państwa) i od obrotu i transfer tych środków przez budżet do społeczeństwa (+500 itd) przełoży się na wzrost wydatków konsumpcyjnych, a my do dokonania skoku potrzebujemy wzrostu wydatków inwestycyjnych. Poziom oszczędności w społeczeństwie jest bardzo niski i jest to jedna z przyczyn hamulcowych. Rozumiem, że pensje u nas nie są za wysokie, ale np. w takich Chinach są jeszcze niższe, a poziom oszczędności jest sporo wyższy.
Edit : W "Kolosie" jest ciekawy przykład jak protekcjonizm brytyjski nad Egiptem poprzez londyńskie City obniżył oprocentowanie egipskich papierów dłużnych. To tak na marginesie dla tych, którzy twierdzą, że kolonializm to były tylko wykorzystywanie narodów i nic więcej.
PS. Pamiętam o privie na fb. Siądę nad tym w weekend, teraz mnie dręczą inne sprawy.
za tzw. podatek bankowy ja bym PiS nie krytykował, choć, skoro jest już wprowadzany, to mógłby, obok funkcji fiskalnej, pełnić też funkcje korygującą zachowania banków w stronę mniej ryzykownych. ale to by wymagało raczej opodatkowania pasywów lub większego zróżnicowania klas aktywów - samo wyłączenie obligacji skarbowych z podatku (i bonów NBP, jak rozumiem, ale tego zapisu, jak wiesz, do końca nie rozumiem) nie wystarcza. btw. w pierwszej wersji projektu obligacje nie były wyłączone z podstawy opodatkowania, co pokazuje, jacy dyletanci się za to brali.
z kolei podatek od sklepów (w formie jeszcze nie znanej), choć na pewno przyniesie wpływy do budzetu, może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego (deklarowanego), i wesprzeć kapitał zagraniczny. tak oceniają moi rozmówcy z branży giełdowej. Lidl, Biedronka czy Tesco mają większą moc cenotwórczą i mogą łatwiej niż polskie firmy przerzucić koszt podatku na polskich dostawców (i polskich klientów), giełda z reguły dyskontuje przyszłe zmiany - indeks WIG-Banki w ciągu roku stracił ok. 30 proc., i zaczął tracić w maju, gdy PiS potwierdziło w programie chęć opodatkowania banków (wcześniej też o tym wspominali, ale wtedy stało się to oficjalną zapowiedzią). tymczasem akcje Jeronimo Martins (właściciel Biedronki), która to firma ok. 2/3 zysku czerpie z Polski, w ciągu roku zyskały ok. 30 proc., choć już wiadomo, że PiS planuje wprowadzić podatek na tę branżę.
uwaga o 500 zł, które zwiększy konsumpcję, a nie inwestycje, moim zdaniem pochodzi od Gronickiego, który w RPP nie zasiada ani nie zasiadał. ale mniejsza o to, kto to powiedział - ważne, że ta uwaga jest słuszna. 500+ to klasyczny keynesizm, a rząd funduje gospodarce potężny stymulator fiskalny w momencie, gdy wzrost wynosi ponad 3 proc. i prawdopodobnie jest na poziomie potencjału, lub blisko niego. innymi słowy, teraz gospodarka takiego wsparcia nie potrzebuje, a rząd marnuje amunicję na moment, gdy wsparcie będzie potrzebne. to powiedziawszy, sądzę, że pewna redystrybucja i wsparcie najuboższych są potrzebne. jakiś czas temu widziałem zestawienie OECD, z którego wynikało, że ponad połowa świadczeń społecznych w Polsce trafia do bogatszej połowy społeczeństwa. więc to należałoby odwrócić. ale program 500+ to nie redystrybucja od bogatych do biednych, tylko od wszystkich do rodzin z dziećmi w określonym wieku, niezależnie od ich zamożności. czyli np. emeryci (siłą rzeczy bez dzieci w wieku uprawniającym do dodatku) dokładają się po 2000 zł miesięcznie np. b. ministrowi Szczurkowi, posiadaczowi piątki dzieci. oczywiście, Szczurek może zrezygnować, ale on tu służy tylko jako przykład.
a skoro już o bankowcach w rządzie, to Morawiecki, nie bez oporów, opublikował oświadczenie majątkowe, z którego wynika, że ma ok. 3,5 mln zł w akcjach BZ WBK. jest to klasyczny przykład konfliktu interesów, bo niezależnie od kierunku polityki rządu wobec sektora finansowego, zawsze kontekst majątku Morawieckiego sie pojawi. np. sprawa frankowiczów - nie tkną, to BZ WBK "zyska". bo odpadnie im potencjalny koszt. ale jeśli tkną, to akurat Morawiecki mądrze prowadził bank i BZ WBK nie ma zbyt wielu kredytów we frankach, więc przewalutowanie relatywnie poprawi sytuacje tego banku względem rywali, którzy będą bardziej dotknięci. jak się nie obróci, dupa zawsze z tyłu. dla czystości sytuacji powinien te akcje sprzedać.
pojawił się temat bankowców i franka, to jeszcze słowko o Petru: oczywiście, naganiał do instrumentu finansowego nie informując o ryzyku (info takie z pewnościa jest w każdej umowie, ale ludzie albo nie czytali, albo czytali ale nie rozumieli), ale jako ekonomista i prognosta się sprawdził: "Mogę [b]pospekulować[/b], że branie kredytów we frankach jest dobrym pomysłem. Zwłaszcza że inflacja w Szwajcarii spada i nie ma oczekiwań, by stopy w Szwajcarii mogły wzrosnąć, w związku z czym oprocentowanie kredytów w tej walucie nie wzrośnie" - i tu jego prognoza z 2008 r. się sprawdziła - stopy procentowe nie wzrosły, a nawet spadły. a to własnie oprocentowanie było powodem, dla którego ludzie decydowali się na kredyty w CHF. Polska jest gospodarką o niskiej inflacji dopiero od niedawna - i to w dużej mierze dzięki Balcerowiczowi, który jak mało kto rozumie wagę instytucji w rozwoju państw. a kluczową instytucją są rządy prawa. co zamyka klamrę z poprzednim moim postem/
knur
PiS nic nie łamie. Jest obecnie 15 sędziów wybranych zgodnie z prawem i zaprzysiężonych. to jest BEZDYSKUSYJNE. Podałem przykład Luksemburga tylko p oto by pokazać że nawet brak TK nie jest żadnym zamachem na demokrację. Tak jak mianowanie przez polityków szefów mediów.
zubereg Napisał(a):
> knur
> PiS nic nie łamie. Jest obecnie 15 sędziów
> wybranych zgodnie z prawem i zaprzysiężonych. to
> jest BEZDYSKUSYJNE.
jak pisałem, to, że rząd i jego propagandyści tak piszą, to nie znaczy, że nie możesz sam zweryfikować faktów, przepisów i samodzielnie wyciągnąć wnioski.
sędziów wybiera Sejm i Sejm poprzedniej kadencji ich wybrał - dwójkę na podstawie niekonstytucyjnego przepisu, ale trójkę zgodnie z prawem. ta trójka nie jest zaprzysiężona, bo Duda złamał prawo, wetując ich wybór. władza ma prawo robić tylko to, na co wyraźnie zezwala jej prawo, tymczasem ani Konstytucja, ani ustawa o TK nie przewiduje weta prezydenta w tej sprawie. (ustawa stanowi, że tylko odmowa złożenia przysięgi oznacza zrzeczenie się stanowiska, wybrani sędziowie nie odmówili przysięgi, a nie można zrzec sie czegoś, czego się nie posiada, czyli w świetle ustawy byli oni sędziami jeszcze przed przysięgą).
więc tu mamy prostą sprawę - Duda złamał prawo, a ci sędziowie są wybrani, bo tak stanowi Konstytucja. dlatego mamy teraz 18 sędziów. wybrany zgodnie z prawem sędzia nie może być uznany za niewybranego w skutek bezprawnych działań prezydenta i Sejmu - Sejm nie ma prawa skracać kadencji określonych konstytucją. zatem na trzy miejsca jest sześciu sędziów.
27 stycznia br. sejmowa Komisja Obrony Narodowej zajmie się zmianami w ustawie pragmatycznej, przewidującej zniesienie 12 letniej bariery w korpusie szeregowych zawodowych - poinformował Michał Jach, przewodniczący KON: http://promilitaria21.home.pl/autoinstalator/joomla/aktualnosci-i-prawo/item/1403-sejm-skierowal-nowelizacje-pragmatyke-do-kon
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)