[img]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/s720x720/12243042_1151276404901919_1797161330945364754_n.jpg?oh=0be8907c2c49ffbcc1c268a2a7df10e1&oe=56B718DF[/img]
-
-
PIS wszystkiemu czyli...........
(tu) co gorsze pacjent chory poważnie i nieuleczalnie.
Najbardziej bawią mnie goście którzy oficjalnie nie głosują, ale w polityce mają najwięcej do powiedzenia.....
Njabardziej bawia mnie goscie ktorzy oficjalnie nie widza ze zdjecia ktore wklejam sa dla smiechu tylko i wylacznie bo na polityke mam wyjebane...
Wiec Zubergu ci nie poszlo :) :) :)
Im większy lament i ból dupska w niemieckich,francuskich oraz "polskich mediach" tym lepiej dla naszego kraju. Widocznie proponowane zmiany nie pokrywają się z ich interesami. Dla niektórych jest to kwestia "być albo nie być" co gwarantuje krwawe czteroletnie igrzyska.
zubereg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> leszeczku
> Czy nie zdziwił Cię fakt, że ofiarami przestępczych w mojej opinii działąć CBA byli TYLKO przeciwnicy polityczni.
> Bolszewickie kłamstwa maja krótkie nogi. Dlaczego minister Lipiec odszedł?
O.K. mój błąd Lipec odszedł, ale prowokacji wobec niego nie stosowano, on był zresztą z poza twardego rdzenia PiS.
Ponawiam pytania: Dlaczego ukręcono łeb sprawie Piechy, a zajęto się (kreując rzeczywistość) Lepperem? Po co kreowano rzeczywistość w sprawie Sawickiej?
hahahaha....forowicze próbują rozmawiać o konstytucyjnej decyzji Dudy, na równi z różnymi konstytucjonalistami, prawnikami, rzecznikami, publicystami itd. :) Powiem tak, gdyby Duda miał wątpliwość w sprawie Kamińskiego, to by tego nie zrobił. Co by nie powiedzieć, jest on demokratą. Dzisiaj oglądałem program w TVN kawa na ławę i każdy podpiera się różnymi opiniami w zależności od barw i u nas na forum jest tak samo. Ja będę popierał decyzję Dudy, Leszeczek będzie przeciw :) Na Węgrzech jest co jakiś czas taka burza, zarzuca się Orbanowi wszystko łącznie z kokluszem, są lewicowe manifestacje, jedne większe drugie mniejsze, a chłop z poparciem większości głosujących robi swoje. Na dzisiaj PIS 35% PO18 a lewicy nie ma. Gdyby upadł rząd PIS-u ( w co nie wierzę, będą rządzić co najmniej 8 lat z poparciem Dudy przez 10) to nie wróci PO, nie wróci też lewica, pewnie wygra jakieś populistyczne prawicowe ugrupowanie, dużo bardziej skrajne od PIS. Ludzie chcą krwi (bo byli strzyżeni przez 8 lat), chcą bezpieczeństwa w sprawach migrantów, chcą wartości patriotycznych w dużej części, chcą do gara włożyć w codziennym życiu. Chcą szkoły na 8 lat (wiem o czym piszę, bo sam mam dziecko i rozmawiam z innymi rodzicami) chcą 500 zł na dziecko. Jak jest opinia mało aktywnych ludzi ? Że wszyscy atakują PIS , bo chcą oderwać od koryta świnie. Wajcha poszła ostro w prawo, i może tylko jeszcze ostrzej iść, bo sytuacja na świecie powoduje, że ludzie gromadzą się wokół wartości bliskich bezpieczeństwu ich rodzin. Pamiętacie manifestacje z miśkami na krzyżach ? Przeczytajcie co napisałem wtedy. Napisałem, że ludzie odbiją za to dość mocno w prawo, myślałem szczerze o narodowcach, jest ugrupowanie typu Kukiz z nimi w kole. Nie da się w prosty sposób przeszczepić liberalizmu zachodniego na nasz grunt. My z dziada pradziada, mamy historię różnych wojen, żywimy się Zołnierzami Wyklętymi gdy np. Francja ma swoją rewolucję. Niemcy cierpią na syndrom "kata" i takie tam wynikłe z tego wolności. Próbowała zmieniać naszą mentalność lewica, próbowało PO. PIS wygrywa na i wciąż się utrzymuje na stałym poparciu ok 30% na żelaznym konserwatywnym elektoracie (do którego ja też należę), gdy inne partie się rozsypują i lecą im słupki. Powtórzę, dużą rolę odgrywa w Polsce światopogląd, wynikły z kultury, wieków budowy społeczeństwa. Im większy nacisk na zmianę, tym większy rośnie opór. Tak się zastanawiam, ile jest liberalnego, takiego typu zachodniego w Polsce.
Ian ogladasz TVN??!!!!
Zarcik ;) Wole napisacze zartuje bo zas ktos nie zlapie ze dla smiechu pisze i chooja w polityke wbijam ;)
W jednym Ianie się z Tobą zgadzam. Ja jestem przeciw (jak uważam) łamaniu konstytucji przez Dudę, ty To akceptujesz? Jeśli dla Ciebie rozdział władzy wykonawczej od sądowniczej nie leży u podstaw państwa prawa, to nie mamy pola do dyskusji.
Twoja diagnoza sytuacji społecznej, może być trafna, chociaż ja uważam, że PiS utrzyma się przy władzy tylko:) 4 lata. To i tak 2 lata dłużej niż poprzednio:).
Co do szkoły 8 klasowej, to co do oceny się nie zgadzam. Sam mam 2 synów w gimnazjum i jestem z tego zadowolony. Faktem też jest, że moi synowie, podobnie jak większość dzieci moich znajomych nie poszła do gimnazjum rejonowego. Tutaj jest fakt, że tworzy się pewien podział pomiędzy tymi, którzy przykładają wagę do edukacji dzieci i posyłają je do wybranego gimnazjum i tymi, którzy kładą ta tym lagę i posyłają dzieci "do rejonu". Ja rozumiem jakie są problemy, o których pisałeś w pierwszym wątku. Wyrwanie ze srodowiska, krótki pobyt w szkole. Ale weź też pod uwagę ten plus, że dzięki obecnemu podziałowi młodzież w "trudnym wieku" nie oddziałuje na dzieci młodsze. Ja się cieszę, że ten rozdział następuje. Ale tak samo jak nie jestem konstytucjonalistą tak nie jestem pedagogiem.
Leszeczku, jak wygląda to przeciętne gimnazjum ? Pierwszy rok aklimatyzacja, a drugi i trzeci, przygotowanie do matury testowej. Typowa wylęgarnia późniejszych "monterów" bez prawa myślenia. Trzy lata wyrzucone. Moja ślubna uczy w liceum 23 lata, rozmawiam z nią często o problemach z młodzieżą po gimnazjach. Liceum trzyletnie po gimnazjum trzyletnim to masakra wychowawcza. Oczywiście, dom to podstawa, ale gdy szkoła ma nie kształcić tylko urabiać, to do niczego dobrego nie dojdziemy. Co do Dudy i jego decyzji....no cóż, Prezydent ma prawo do swojej decyzji a wszyscy się o nią spierają, czy złamał konstytucję. Pytanie brzmi, czy mógł przy wyroku skazującym, nieprawomocnym coś takiego zrobić, czyli uniewinnić. Czy skazany decyzją sądu, jest już skazany od razu, czy dopiero po uprawomocnieniu. Uprawomocnienie, to tylko czas na odwołanie się od decyzcji, ale wyrok już funkcjonuje. Myślę osobiście, że jest luka w interpretacji i Duda w to wszedł. Zrobił tzw pewien precedens a reszta się głowi. Naprawdę, szkoda nerwów, bo podział jest taki, jak głosowaliśmy, a nie wynikły z wiedzy. Kruszyna, oglądam oczywiście TVN i program polityczny kawa na ławę, gdzie sa przedstawiciele wszystkich barw :) ale zaraz przełączam, bo po nim jest dyskusja dziennikarzy, a tam już pluralizmu nie ma :)
Takie tam z 2011:
https://mobile.twitter.com/macdac/status/668391411037962241?ref_src=twsrc%5Etfw
Co by nie powiedzieć, jest on demokratą Autor, autor, autor - proszę bardzo: ian thorpe
Jak dla mnie cytat roku.
a co, PIS nie przejął władzy w sposób demokratyczny ? Rozumiem, że tylko władza dla PO jest demokracją :D Proponuję wstąpić do KOD i tam walczyć z PIS-em :)
:))
[img]https://pbs.twimg.com/media/CUXNuLGWwAEkbz0.jpg[/img]
Zamiast bez sensu napierdalać na Macierewicza poczytajcie o sobie o WSI,może zrozumiecie dlaczego sterowane media robią z AM wariata.
P.S nie jestem wyborcą PIS-u.
Kornela Morawieckiego też robiono kiedyś wariatem...
https://vine.co/v/iz7QrArrWFI
;)
Ianie. nie wiem jak jest w przeciętnych gimnazjach, bo moi chłopcy chodzą do jednego z lepszych. Co do liceów, które zapewne miałeś na myśli, nie wiem jak sytuacja wygląda, bo będę to przerabiał od przyszłego roku. Co do szkoły podstawowej, a złego słowa o szkole w naszej wsi nie powiem, bo była super, jednak cieszę się, że moi chłopcy ją skończyli, bo już w szóstej klasie atmosfera się psuła i niektórzy uczniowie z szóstej klasy mieli nie najlepszy wpływ na uczniów młodszych. Może to efekt tego, że czuli się na wylocie. Nie wiem. Być może lepszym modelem edukacji byłoby 4+4+4. Uważam jednak, że system edukacji powinien być wynikiem konsensusu i wyłonić się w wyniku ogólnonarodowej dyskusji. Nie powinien być hasłem rzuconym przez dochodzącą do władzy ekipę na zasadzie zaraz to zmienimy. Nie politycy, a grono ekspertów powinno decydować o systemie oświaty!
Co do [b]ułaskawienia[/b] Kamińskiego. Ułaskawienia, bo do tego prezydent miał prawo, a nie do uniewinnienia. Prawo łaski, przysługujące prezydentowi to prawo do zwolnienia z odbycia kary osoby prawomocnie skazanej. Oskarżony, zanim zostanie prawomocnie skazany, jest niewinny. Ułaskawiając Kamińskiego prezydent de facto uznał go za winnego, gdyż nie można ułaskawić niewinnego. Prezydent nie ma prawa do ferowania wyroków. To jest wyłączne uprawnienie sądów. W żadnym demokratycznym państwie władza wykonawcza nie wchodzi w paradę władzy sądowniczej. Nie mieści się w wyobrażeniu państwa demokratycznego komentowanie wyroków sądu. Prezydent wprowadził swym nieprawnym działaniem zamęt w przebieg procesu. Sąd zastanawia się, czy mimo zastosowanego prawa łaski nie doprowadzić sprawy do końca, bo obecnie trudno powiedzieć czy Kamiński jest winny, czy niewinny. Pojęcie niewinny ułaskawiony nie mieści się w ramach rozsądku, a ostateczny wyrok nie zapadł. Zdecydowanie nie wiem po co prezydent zafundował nam tą żabę, zwłaszcza, że przecież jest prawnikiem.
Ja nie znam materiałów śledztwa. Swoją drogą nie zna ich także prezydent, gdyż Dera SKŁAMAŁ, że prezydent się z nimi zapoznał. Sąd wydał oświadczenie, że kancelaria prezydenta się o akta nie zwracała. Sąd pierwszej instancji wydał wyrok skazujący, sąd drugiej instancji nie miał jeszcze szansy się wypowiedzieć, ale sadzę, że mimo zamieszania rozprawa się odbędzie i wyrok zostanie wydany. Mam nadzieję, że tym razem zdąży się uprawomocnić.
Leszeczku, zostawmy komentowanie zasadności postępowania Dudy mądrzejszym. Ten cały atak na tą sprawę, wg mnie jest podyktowany strachem przed Kamińskim. Wiadomo, że by nie mógł pełnić funkcji w ministerstwie, bo po wyroku by nie miał dostępu do akt tajnych. Takie jest prawo. Inną sprawą jest rozpatrywanie odwołania od wyroku, które by się mogło ciągnąć, a Kamiński by był rozszarpywany przez usłużne media. Ja się cieszę z Kamińskiego na stołku, bo mam nadzieję na przeczyszczenie sitw gospodarczych w Polsce. Spadku notowań też dla PIS-u się nie boję. Obecnie Orban na Węgrzech ma 51% gdy tzw lewica 20%. Dyktatury się też nie boję, chociaż bym nawet czasem jej chciał. Dzisiaj miałem przykład mediów w sytuacji tego spektaklu. Gliński powiedział, że nie będzie finansował tego typu sztuk, a zaczął się atak, że niby wraca cenzura. Sorki, ale między jednym a drugim jest spora różnica. Nikt nie zabrania grania tego typu sztuk w teatrach, ale mogą być finansowane z własnego źródła. Niech się znajdą sponsorzy i niech wykładają kasę. Wolność jest. Natomiast pieniądze z budżetu państwa, powinny iść na sztukę promującą wartości nadrzędne, dotyczące kultury narodowej. Takie opowiadanie, że najpierw minister powinien sztukę oglądnąć. By musiał na wszystkie spektakle chodzić :D Kina się samofinansują, niech zaczną teatry, a jeżeli państwo ma wykładać kasę na teatralną sztukę, to musi wiedzieć czy ma to sens. Co do szkoły, pisałem już wcześniej moje zdanie. Chodziłem do ośmiu klas podstawówki, i było dobrze. Tylko wtedy uczeń oprócz praw miał jeszcze obowiązki względem murów swojej szkoły. A dzisiaj mamy wychowanych lemingów, którym się wydaje, że wszystko wolno. Przywrócenie starego modelu, może poprawić zachowanie ucznia, poprzez długie przywiązanie oraz jego dość mocną identyfikację.
Ianie, atak nie jest podyktowany strachem przed Kamińskim tylko przywiązaniem do prawa. Czyli tym samym, czego nie przestrzegał Kamiński narażając się na proces. W procesie karnym nie ma przewlekłości, więc o ile Kamiński nie grałby na zwłokę to rozprawa odbyła by się i zakończyła. O ile wiem termin był (jest?) wyznaczony na 3-12-2015.
Ty masz nadzieję, że Kamiński weźmie się za sitwy gospodarcze. Oby. Ja obawiam się jednak, że on się weźmie wyłącznie za sitwy powiązane z przeciwnikami politycznymi. Na pierwszy ogień w mojej ocenie pójdzie PSL, na drugi PO. Dziwnie przewiduję, że SKOK-om nikt się nie przyjrzy, bo to są sitwy powiązane z PiS.
Co do dyktatury mam kompletnie inne zdanie niż Ty. Mam bardzo dużo przeciw niej i boję się, że PiS do niej chce doprowadzić. Obym się mylił.
Co do spektaklu, to nie wypowiadam się na temat czegoś czego nie widziałem, a pieniądze na niego były już wydane, więc blokowanie premiery nie ma z pieniędzmi nic wspólnego. Minister mógł wysłać na próby swojego urzędnika, a ferowanie wyroków i opinii bez zapoznania się z meritum jest żałosne. Jest czystą cenzurą, a w zasadzie tematem zastępczym by odwrócić uwagę od ważniejszych spraw. Większość produkcji filmowej też jest dotowana z publicznych pieniędzy.
Ja Twoje zdanie na temat szkoły czytałem i rozumiem. Ale mleko zostało już rozlane. Czy naprawdę uważasz, że pierwszą rzeczą jaką rząd powinien zrobić to reformować edukację bez szerokich konsultacji z fachowcami i społeczeństwem. Bez liczenia się z kosztami? W "Powrocie Posła" Jana Ursyna Niemcewicza jest taki cytat (z pamięci, ale chodziłem do "dobrej szkoły" 8-4:)) "Ja co nigdy nie czytam, lub przynajmniej mało, wiem, że tak jest najlepiej jak niegdyś bywało". Cytat ten obrazuje zacofany konserwatyzm.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)