Hmmm czyli uważasz, że państwo ma prawo sprowadzać swoich obywateli na złą drogę? Czy organ administracji państwowej (jakimi są służby) może zaaranżować taką sytuację w stosunku do swojego obywatela, w wyniku której ten obywatel idzie do więzienia pomimo tego, że gdyby nie sytuacja zaaranżowana przez państwo to nigdy w życiu nie złamałby prawa? (domniemanie na podstawie jego wcześniejszej postawy w życiu?) Czy to się mieści w wizji państwa jaką wyznajesz?
-
-
PIS wszystkiemu czyli...........
Muertes
[i]Hmmm czyli uważasz, że państwo ma prawo sprowadzać swoich obywateli na złą drogę?[/i]
Uważam że państwo ma prawo sprawdzać uczciwość swoich urzędników.
ależ zubergu - państwo ma możliwość sprawdzać uczciwość swoich urzędników. Jeśli sąd uzna, że są ku temu powody można każdego z obywateli totalnie zinwigilować: sprawdzić z kim się kontaktuje, słuchać o czym rozmawia, obserwować z kim się spotyka, sprawdzić ile ma pieniędzy, skąd ma majątek, prześwietlić jego komputer itd.
Rzecz tylko w tym, by nie pakować w problemy ludzi, którzy nigdy by nie zeszli na złą drogę gdyby nie fikcyjnie wytworzona przez państwo sytuacja.
Oczywiście,żeby wszystko było jasne: ja absolutnie nie oceniam postawy Kamińskiego. Nie da się tego zrobić bez znajomości materiałów dot. tej sprawy. Cała dyskusja bez tego jest zwykła spekulacją bądź dyskusją o zasadach jakimi powinien kierować się w swoich działaniach potężny segment administracji państwowej jakim są służby specjalne.
[img]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12279234_886292038092374_5581814979049415133_n.jpg?oh=8b1606603053bea9e1c6e05daeac6cf4&oe=56F4DFCB[/img]
hehehehe.....zastanawiałem się, kiedy uaktywni się politycznie Leszeczek w temacie o PIS, niedługo czekałem ;) :D
ja liczyłem, że ostatnie 8 lat nauczyło go pokory ale wraca stary dobry Leszeczek :)
Obudziłem się, i nadal widzę jako żywo np Pietrasika, Lewicką i ciągle tych samych "ekspertów" kiwających głową w Telewizji Publicznej niczym pieski na tylnej szybie samochodu.
W mediach publicznych, szczególnie potrzeba DOBREJ ZMIANY !!!
[b]Kulczyk do Kwiatkowskiego (szefa NIK): "Gdyby Tusk szybciej wyciął Mariusza Kamińskiego, nie byłoby kolejnych afer"[/b]
Kamiński był szefem Centralnego Biura Antykorupcyjnego od 3 sierpnia 2006 r. aż do 13 października 2009 r., a więc jeszcze długo po tym jak władze w Polsce przejęła ekipa Platformy Obywatelskiej (listopad 2007 r.). W ciągu niemal 2 lat zarządzania tą superspecjalną służbą do walki z korupcją, kiedy premierem był Donald Tusk, Kamińskiemu i jego ludziom udało się udaremnić wiele patologii trawiących od środka nasze państwo. Najgłośniejszą sprawą było ujawnienie tzw. afery hazardowej, kiedy przedstawiciele branży hazardu i automatów do gier próbowali wpłynąć z korzyścią dla siebie (a niekorzyścią dla państwa) na proces legislacyjny, wykorzystując do tego nieformalne związki z politykami Platformy Obywatelskiej. Sprawy być może by nie było, gdyby Donald Tusk postanowił zdymisjonować Mariusza Kamińskiego tuż po przejęciu władzy w listopadzie 2007 roku. Zasugerował to sam Jan Kulczyk podczas nagranej przez kelnerów rozmowy z Krzysztofem Kwiatkowskim (szef NIK). Powiedział on wówczas:
"Ale tutaj trochę niepotrzebnie Donald chciał być ponad tym wszystkim i nie wyciął Kamińskiego. Przecież nie byłoby tych następnych afer."
Tusk odwołał Kamińskiego ze stanowiska szefa CBA dopiero w październiku 2009 roku. Miało to związek z zarzutami jakie prokurator okręgowy w Radomiu postawił Kamińskiemu w związku z tzw. aferą gruntową. O co dokładnie chodziło? Kamiński miał zlecić przeprowadzenie skutecznej prowokacji korupcyjnej wobec dwóch urzędników, którzy za łapówkę załatwiali w Ministerstwie Rolnictwa odrolnienie określonych gruntów. Na podstawie tej prowokacji urzędnicy ci zostali następnie oskarżeni i skazani wyrokiem sądu na więzienie jako winni umyślnego przestępstwa przyjęcia korzyści majątkowej w zamian za zobowiązanie przeprowadzenia odrolnienia określonych gruntów. Nie przeszkodziło to jednak prokuratorowi z Radomia do skierowania przeciwko Mariuszowi Kamińskiemu i jego podwładnym aktu oskarżenia do sądu (wrzesień 2010 r.). Co ciekawe - Sąd Rejonowy Warszawa-Śródmieście - do którego akt oskarżenia trafił - uznał, że zarzuty stawiane Kamińskiemu są bzdurne i pozbawione sensu. 20 czerwca 2012 r. uwzględnił wnioski obrońców Kamińskiego i jego ludzi, co w konsekwencji doprowadziło do nieprawomocnego umorzenia postępowania z powodu nie stwierdzenia znamion czynów zabronionych.
Powyższe postanowienie Sądu Rejonowego, na skutek zażalenia złożonego przez prokuratora, zostało jednak uchylone przez sąd okręgowy, co skutkowało koniecznością przeprowadzenia rozprawy. W marcu 2015 r. Mariusz Kamiński został przez sąd I instancji uznany za winnego przekroczenia uprawnień i nieprawomocnie skazany na karę 3 lat bezwzględnego pozbawienia wolności tylko dlatego, że zlecił i nadzorował przeprowadzenie skutecznej prowokacji korupcyjnej.
W kontekście zwolnienia Mariusza Kamińskiego z CBA należy wspomnieć o jeszcze jednym wątku - wysokiej odprawie pieniężnej. Warto w tej materii oddać głos samemu Kamińskiemu. Jego słowa najlepiej opiszą sytuację:
"Gdy premier Donald Tusk odwołał mnie z funkcji szefa Centralnego Biura Antykorupcyjnego przysługiwało mi 130 tys. złotych odprawy. Odesłałem je z powrotem do CBA, a gdy powtórnie pojawiły się na moim koncie, przesłałem je na Caritas w związku z powodzią, która wówczas dotykała Polskę. Tak duże odprawy są po prostu nieprzyzwoite."
Słowa Kamińskiego potwierdza Caritas. W komunikacie wydanym przez Caritas Diecezji Legnickiej z 4 listopada 2010 roku możemy przeczytać:
"Caritas Diecezji Legnickiej jutro (5.11) przekaże kolejny sprzęt gospodarstwa domowego dla powodzian. W transporcie jest: 40 pralek i lodówek, 200 odkurzaczy i żelazek, 100 czajników elektrycznych. Dary trafią do powodzian z Bogatyni i Leśnej. Transport jest nietypowy, ponieważ został ufundowany z pieniędzy, które p. Mariusz Kamiński, były szef CBA, przekazał Caritas Polska. Kwota ta to wysokość rocznej pensji szefa CBA."
http://niewygodne.info.pl/artykul6/02626-Nie-byloby-afer-gdyby-Tusk-szybciej-wycial-Kaminskiego.htm
_____
[b]Priorytety Antoniego Macierewicza[/b]
To zwiększenie liczebności armii, zmiany w systemie dowodzenia, zniesienie limitu 12 lat służby dla szeregowych, by żołnierze "nie byli zmuszani do odejścia, tylko dlatego, że chce się uniknąć wypłacania im emerytury - to praktyka skandaliczna".
http://fakty.interia.pl/polska/news-priorytety-antoniego-macierewicza,nId,1925914
Ruch Prezydenta Dudy z ułaskawieniem Kamińskiego [b]przed wyrokiem prawomocnym[/b] odbieram jako zamach na rozdział władzy i niezawisłość sądów. Żeby była jasność: nie wypowiadam się w kwestii winy Kamińskiego i nie neguję prawa Prezydenta do ułaskawienia. Chodzi tylko i wyłącznie o "wcięcie się" w procedurę sądu. Czy tak trudno sobie wyobrazić jakie konsekwencje może mieć ten precedens? Jeśli prezydent zdecyduje się ułaskawić kogoś jeszcze przed wyrokiem pierwszej instancji to też będzie ok? Albo już na etapie pracy prokuratury, przed pierwszym posiedzeniem sądu?
P.S. Głosowałem na Dudę.
alocha, nic się nie bój. Jak połączą funkcję prokuratora generalnego z MS to obowiązek chronienia swoich przed sprawiedliwością przejmie Ziobro.
A w jaki sposób inaczej pozamykać do więzień oszustów z PO? By później nie było jak w przypadku Kamińskiego?
Na szczęście PO, ani tym bardziej "swetru" już do władzy nie wróci :) Choć patrząc na komentarze sympatyków PO i lewicy, to szykuje się jakiś zamach stanu i wojna domowa... Bo oni demokracji nie oddadzą (:P)
PiS przynajmniej bierze się za urzędników, a nie za gnębienie zwykłych obywateli. A chyba powinien za co poniektórych.
[img]http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_qWNgQ3S2IBM53gtJgmFmES3kvnLVLxan.jpg[/img]
[b]Jarosław Kaczyński o wolności za czasów Platformy Obywatelskiej 18.11.2015[/b]
"Kiedy słuchałem pana przewodniczącego, zastanawiałem się nad pojęciem fałszywej świadomości. Z tego, co pan mówi wynika, że pańskie środowisko i pan ostatnich 8 lat nie dostrzegło. Nie pamiętacie, jak w ramach wolności ABW wkraczało, aby likwidować stronę, która atakowała prezydenta. Nie pamiętacie, jak oddziały zwarte policji ingerowały na stadionach, by napisy przeciwko samemu premierowi Tuskowi likwidować. To była wolność."
https://www.youtube.com/watch?v=T7_Rz40JMM8
Gdzie byliście ze swoimi komentarzami przez ostatnie 8 lat? http://markd.pl/afery_po.pdf
ps. Ekspresowa decyzja sądu. Bury wychodzi na wolność! http://kulisy24.com/prawo-i-bezprawie/ekspresowa-decyzja-sadu-bury-wychodzi-na-wolnosc
TRN_KRK - czy Kamiński był zwykłym obywatelem czy urzędnikiem?
Twoje pytanie "A w jaki sposób inaczej pozamykać do więzień oszustów z PO?" świadczy o tym, że oszust nie oszust byle z PO to zamknąć, a przekrętas z PiS - święty. Czy Bierecki jest cacy okradając SKOKi, bo robi to by dostarczać kasę sekcie?
Jeśli tak rozumiesz rządy PiS, to ja, mimo, że nie głosowałem (od kilku lat mi przeszło) ani na PO ani, tym bardziej, na lewicę, jestem skłonny walczyć o demokrację.
Twój wpis niestety to kwintesencja PiSowskiej bolszewii. Dałeś się wciągnąć do sekty i łykasz jak gęś kluski kłamstwa, którymi Cię karmią.
Ciekawe ile lat rządów PiS potrzeba byś przejrzał na oczy.
leszeczku
[i]Twój wpis niestety to kwintesencja PiSowskiej bolszewii. Dałeś się wciągnąć do sekty i łykasz jak gęś kluski kłamstwa, którymi Cię karmią.[/i]
Ojojoj, widzę że puszczają nerwy.Ciekawe ilu lat rządów PiS potrzeba byś otrzeźwiał....
Od 10 lat zAWsze głosowałem na Korwina.
Także tego... Korwin-Mikke: Jako prezydent ułaskawię Mariusza Kamińskiego. http://www.polskatimes.pl/artykul/3806185,korwinmikke-jako-prezydent-ulaskawie-mariusza-kaminskiego-to-skandaliczny-i-poruszajacy-wyrok,id,t.html?cookie=1
> czy Kamiński był zwykłym obywatelem czy urzędnikiem?
Urzędnikiem, który wywiązywał się ze swoich zadań i za to został politycznie udupiony.
"Gdyby Tusk szybciej wyciął Mariusza Kamińskiego, nie byłoby kolejnych afer"
I nagle sytuacja z ułaskawieniem Kamińskiego obudziła w Tobie obrońcę "demokracji", gdy przez ostatnie 8 lat PO ją niszczyło całkowicie. http://markd.pl/afery_po.pdf
"Macierewicz - Służby były w ciągu ostatnich lat niszczone i demoralizowane". http://niezalezna.pl/73099-sluzby-byly-w-ciagu-ostatnich-lat-niszczone-i-demoralizowane-rozmowa-z-macierewiczem
[b]PiS robi zamach na Trybunał Konstytucyjny! - grzmi PO i media? To patrzcie jak robią was w ciula, czyj jest TK[/b]
https://twitter.com/10murzynkow/status/667455536447754240
Tych 4 z PiS odchodzi teraz .
No to tutaj się różnimy. Dla mnie Kamiński był Szefem politycznej policji, która łamiąc prawo wycinała konkurencję. I mało mnie interesuje zdanie na ten temat JKM, na którego też nota bene głosowałem. Może jak bym znał ten jego pogląd to bym się wstrzymał.
Gra Trybunałem konstytucyjnym jest paskudna w wykonaniu obu uczestniczących w niej stron, ale wkurwia mnie jak ktoś w imię sprawiedliwości popełnia te same kurewstwa o które posądza oponentów.
Nerwy mi nie puszczają i zawsze bolszewików będę nazywał bolszewikami, niezależnie od tego w jaki piórka się wystroją.
leszeczek, chciałbyś w Polsce monarchii?
ps. wolę, by taka Blida zrobiła sepuku, niż by mieli prześladować zwykłych ludzi za damski ch uj. Jak np podczas Marszu Niepodległości. Dało się? A prześladowali na co dzień...
Nie, nie chciałbym monarchii. Tzn. nie miałbym nic przeciw monarchii, gdyby zmartwychwstał Kazimierz Wielki, albo mój ulubiony król Stefan Batory. Ale nawet przyjmując, że pojawiłby się jakiś oświecony monarcha, to warunkiem akceptacji jego rządów byłoby przestrzeganie przez niego i jego urzędników prawa. Wręcz powiem prawa i sprawiedliwości. Jeśli prawo służyło by jedynie do wycinania niepokornych przeciwników, to nie była by to akceptowalna monarchia konstytucyjna tylko tyrania.
Rozwinę myśl z poprzedniego posta o szefie policji politycznej. Czy nie zdziwił Cię fakt, że ofiarami przestępczych w mojej opinii działąć CBA byli TYLKO przeciwnicy polityczni. Dlaczego CBA nie zastosowało prowokacji wobec wiceministra Piechy, który wpisał poza wszelkimi procedurami na listę leków refundowanych Iwabradynę, przy okazji czerpiąc osobiste korzyści od przedstawicieli firmy farmaceutycznej? Moja odpowiedź jest taka - Piecha był "swój", a oprócz osobistych korzyści, korzyść też odniosła partia.
Więc można naiwnie twierdzić że Kamiński był dzielnym szeryfem, a prawo przekraczał jedynie w celu ścigania złych ludzi, ja jednak uważam, że był on raczej Dzierżyńskim PiS-u
leszeczku
[i]Czy nie zdziwił Cię fakt, że ofiarami przestępczych w mojej opinii działąć CBA byli TYLKO przeciwnicy polityczni[/i].
Bolszewickie kłamstwa maja krótkie nogi. Dlaczego minister Lipiec odszedł?
Komitet obrony demokracji,gazeta wyborcza???Szechter chyba przedawkował...
Kołodziej Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Komitet obrony demokracji,gazeta
> wyborcza???Szechter chyba przedawkował...
No nie wiesz, że jak Platforma przegrała wybory to jest to upadek demokracji? :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)