Co do pierwszego zgadam się ani ja ani Ty nie mamy wpływu na sytuację
Co do Jasionki możemy zażądać kasy o USA i innych na punkt przerzutowy, tylko znając Jankesów poszukają sobie innych możliwości - zapewne Rumuni czy Słowacy spokojnie za darmo im udostępnią, wprawdzie będzie większy problem z transportem bo jednak trzeba jechać potem górami ale jakoś dadzą radę - my wtedy będziemy jak Ci źli którzy nie chcieli pomóc.
Węgry odpadają bo jednak Orban ma inny kurs , a Mołdawia nie realna bo trzeba by jechać przez Naddniestrze gzie stacjonują ruskie wojska.
Dlaczego my mamy ryzykować ? Bo wojna toczy się za naszą granicą, agresorem jest przeciwnik, któremu marzy się związek sowiecki bis , i odsunięcie NATO za Odrę , który już parę razy w naszej historii nas atakował.
Mam gdzieś Covidy i robaki, ale tutaj zagrożenie wojną w przypadku upadku Ukrainy jest.
Wiesz nie jestem jakimś specjalistą od wschody ale trochę tam jeździłem w życiu i trochę poznałem tych ludzi - zdziwiłbyś się dla ilu z nich rozpad zrss to tragedia za którą odpowiada Gorbaczow i USA, dla tych ludzi sensem życia było to że cały świat ich się bał, a teraz się z nich śmieje. Myślisz że po łatwym i szybkim pokonaniu Ukrainy ruscy by patrzyli się na to czy byliśmy neutralni czy nie ? Dla nich jesteśmy częścią zachodu którą trzeba zneutralizować, mamy być w ich strefie wpływów jak za czasów Układu Warszawskiego aby być przeciwwagą na USA.
Mamy się bać Rosji ? A uważasz że to normalny kraj ? bo ja nie.
O tym popychaniu do wojny słyszę od lutego ubiegłego roku - wszyscy nas popychają.
Nie widzisz tutaj analogii do II wojny światowej ? Wszyscy czekali co zrobi Hitler i kiedy poprzestanie mając nadzieję że sąsiad będzie ostatnim jego roszczeniem vide choćby Czechosłowacja ( chociaż tutaj sprawa była bardziej skomplikowana )
Fajnie jest wpuszczać głębiej i odcinać logistykę,- powiedz to ludziom z Białegostoku - ale może lepiej żeby przeciwnik wykrwawił się wojując z sąsiadem, a odcinanie logistyki nie odbyło się na naszej ziemi.
Tak kiedyś były służby zastępcze pamiętam te czasu i studia itpp. ale też była granica, teraz Brajanek po prostu siądzie w samochód pojedzie za Odrę i nie będzie się pocił na studiach czy kombinował z płaskostopiem, ale jednak takich Brajanków w naszym rynku pracy potrzeba.
Co do inwestowania w nasz przemyśl - całkowita racja , dlatego wkurzają mnie np. K9, dobrze że K2 będzie w Polsce produkowany/składany. To samo w rezerwą przez lata nić się nie robiło, i tutaj trzeb przyznać że obecna władza choć troszkę to ruszyła.
Magazyny poszły na Ukrainę bo lepiej zużywać amunicję w Donbasie niż na Podlasiu.
Problem że chłopcy wyszkoleni na T72 - Ukraincy już się szkolą na Leo czy Chellengerach, artylerii mają kilka rodzajów, Jeveliny nauczyli się obsługiwać, Bradleye uczą się i jeszcze kilka rodzajów sprzętu - chyba nie jesteśmy gorsi i też się możemy nauczyć. A jednak armię pasują unowocześniać.
Tania siła robocza zgoda warunki ekonomiczne jak najbardziej - tylko mamy też konkurencję w postaci Rumuni, Słowacji, Czech, Bułgarii itp.. napewno fakt bycia państwem frontowym nie będzie atutem przy wyborze lokalizacji.
TO że wojna jest biznesem i ża na wojnie zarobią najwięcej Jankesi to ja wiem. Chińsko - Amerykańska ? Ale jednak guzik wcisną Władimir a nie John - nikt mu nie kazał tego robić , nie czuł się zagrożony przez Ukrainę, sam dał pożywkę Ameryce a teraz nie bardzo może się wycofać.
2 miliony Ukrainców zagłosuję na upa ? A jak ryscy dojdą do Lwowa to będzie ich z 10 milionów w tym jakieś 200.000 chłopaków co walczyli na froncie szukających zajęcia - chyba niezbyt dobra perspektywa.
wiem że w Armii Czerwonej służyli nie tylko ruscy, ale z Twojej grafiki wynika że jednak 64,6 % to oni, Ukrainców 11,8% to mam Ukraińców winić bardziej za 17-września czy wywózki na Sybir ?
-
-
WOJSKOWOŚĆ
- Edytowany
@ALRS#3581 Od końca... Ale gdzie ja piszę kogo masz winić bardziej? Moim zdaniem najbardziej Niemców.
Tak, między innymi chińsko-amerykańska ale to zbyt długa dyskusja i wiele wątków, w tym od 2014 - co do guzika.
10 milionów myślisz, że ucieknie do Polski? Oby nie. Ciekawe ilu Polaków uciekło w 2 wojnie?
Inwestycje - upierasz się na to państwo frontowe zgodnie z medialnym przekazem i grzaniem atmosfery, ja niekoniecznie, każdy ma swoje zdanie i dobrze.
Sprzęt - pewnie, że możemy się nauczyć, tylko problem - się nie uczymy. Słyszałeś o szkoleniu rezerw na leopardach, krabach itd bo ja nie, odtwarzaniu zapasów nienaruszalnych?
Zużywajmy amunicje na Donbasie, ale odtwarzajmy zapasy, ba, zwiększajmy je.
Ludzie z Białegostoku. Nie da się rozstawić wzdłuż granicy czołgu co 100 metrów.
Strefa wpływów i dodałbym zarobków. O to między innymi jest ta wojna. Rosja chciałaby powrotu do UW, zachód chce przeć na wschód. Musi trzeszczeć, a my pechowo w strefie zgniotu... Jesteśmy w NATO ale czy to gwarancja...
Wg mapy z Mołdawii nie trzeba przez Naddniestrze. Przez góry też prowadzą drogi, koleje itp
To tak na szybko, moim skromnym zdaniem. Jak coś to polecam priv bo ja rzadko zaglądam na forum i mogę przeoczyć post do mnie. Tak czy inaczej dzięki za kulturalną wymianę opinii. No i weźmy pod uwagę, że to co my wiemy, lub nam się wydaje, że wiemy, to jest procent wiedzy służb i ludzi którzy tym sterują.
Sterby, piszesz ze rola Polski znaczaca wzrosła na arenie międzynarodowej? Kolega Stara Huta dobrze to wyjaśnił
1. Jak to możliwe, ze Niemcy, państwo które rzekomo nie pomaga Ukrainie, wie (ba nawet zapowiedziało) że na Ukrainie powstanie fabryka Rheinmetall, ktora ma produkować do 400 czołgów Panther KF51 rocznie?
2. Skoro rośnie rola Polski na arenie międzynarodowej to dlaczego prezydent Załenski nie spotkał się z prezydentem Dudą by omówić wspólną współprace przy naprawie kraju (polskie fabryki nawet zbrojeniowe a nawet markety typu: Żabka czy Stokrotka? )
3. Czym obecnie ma bronić się Polska skoro nasz sprzęt jest za bezcen oddawany Ukrainie, nie dostając nic w zamian?
I skoro jestesmy przy geopolityce to jak to jest mozliwe (znamy to z historii) ze wojska: Turcji, Włoch czy Hiszpanii szły przed polskimi na defiladzie w Londynie?
Stara Huta - Mi chodzi właśnie o to żeby tej wojny na terytorium Polski nie było - położenie mamy z jednej strony fatalne, ale z drugiej możemy je wykorzystać, i teraz jest ku temu dobra okazja. Państwem frontowym w przypadku Ukrainy się staniemy, ruscy nie będą na nas patrzeć jak na Szwajcarię - zresztą przystępując do NATO stanęliśmy po jednej ze stron barykady. Ja tam wole w razie czego żeby jednak mieć za sobą NATO - może nas oleją zostawią w razie konfliktu, ale nie będąc członkiem nie będzie dywagacji może, ale napewno.
Pewnie że dzisiaj rezerw się nie szkoli, bo nowy sprzęt dopiero do nas przypływa/przylatuje. Narazie tego sprzętu jest tyle że regularne wojsko na nich ćwiczy, a jeszcze rok temu mieliśmy sporo T-72, to samo odtwarzanie zapasów, to nie nastąpi nagle, przemysł jest dopiero do tego przygotowywane, można mówić że trzeba było to robić dawno temu, a przynajmniej po 2014 roku, no ale nie robiło się i nie ma co teraz rozdzierać szat. Ponadto te nasze zapasy zużywane w Donbasie dają nam bardzo cenny na odtworzenie zdolności armii.
Pytasz ilu nas wyjechało po wojnie ? A ja się pytam ilu miało możliwość - Ukraińcy mają biorą paszport i na granicę, u nas po 1945 było to trudne, trzeba było najlepiej uciekać po kryjomu. Jakoś nie chce mi się wierzyć że w przypadku przegranej Ukrainy, ludzie tam zostaną i nie będzie masowej ucieczki na zachód.
Gargamel - jesteś w podkarpacia, ja tez - ja widzę wielkie korzyści z tytuły stacjonowania tutaj amerykańskich wojsk, choćby Hotelarze zarabiają sporo kasy, wokół baz sporo ludzi na zajecie itp...
A co do wspólnego odbudowywania Ukrainy - w/g mnie ta wojna jeszcze potrwa i nie jest przesądzony jej wynik
Jak będę miał więcej czasu to chętnie popisze na priv.
[quote]#post1568261 Sterby, piszesz ze rola Polski znaczaca wzrosła na arenie międzynarodowej? Kolega Stara Huta dobrze to wyjaśnił
1. Jak to możliwe, ze Niemcy, państwo które rzekomo nie pomaga Ukrainie, wie (ba nawet zapowiedziało) że na Ukrainie powstanie fabryka Rheinmetall, ktora ma produkować do 400 czołgów Panther KF51 rocznie?
2. Skoro rośnie rola Polski na arenie międzynarodowej to dlaczego prezydent Załenski nie spotkał się z prezydentem Dudą by omówić wspólną współprace przy naprawie kraju (polskie fabryki nawet zbrojeniowe a nawet markety typu: Żabka czy Stokrotka? )
3. Czym obecnie ma bronić się Polska skoro nasz sprzęt jest za bezcen oddawany Ukrainie, nie dostając nic w zamian?
I skoro jestesmy przy geopolityce to jak to jest mozliwe (znamy to z historii) ze wojska: Turcji, Włoch czy Hiszpanii szły przed polskimi na defiladzie w Londynie?
[/quote]
Na wspólnym spotkaniu prezydenci państw mogli by porozmawiać co najwyzej teoretycznie , bo jaki zakres władzy dzierzy u nas prezydent ?
Na te tematy rozmawiać może z naszek strony premier RP .
Oddalismy sprzęt , który w ewentualnej walce z siłami Rosji nie miał wiekszych szans , nasze stare T 72 czy modernizacja PT 91 są znacznie slabsze od sovieckich ,znacznie nowszych T 72, T 80 czy T 90 . Oddalismy sprzet starszy , niedługo dostaniemy nowy, znacznie lepszy zaś nasi czołgiści są w trakcie szkolenia i gdy sprzet dotrze będą mogli od razu go używać .
Gargamelu, jak Niemcy coś mówią w sprawie Ukrainy, to najczęściej tylko mówią.
Ukrainie potrzebne są czołgi dziś, a nie fabryka za 3 lata.
Polska dziś broni się właśnie tym starym posowieckim złomem, tyle, że obrona jest na wschodzie Ukrainy, a nie na Podkarpaciu.
Tak, trzeba zrobić wszystko, aby sytuacja z II wojną światową się nie powtórzyła.
Na defiladzie w Londynie zebraliśmy owoce beznadziejnej polityki całego XX-lecia międzywojennego..
A w ogóle to ciekawa dyskusja w tym wątku się zrobiła☺
A tu o pomocy Niemiec dla Ukrainy
https://www.pap.pl/aktualnosci/news,1545755,ekspert-osw-niemieckie-deklaracje-dotyczace-pomocy-dla-ukrainy-maja-cechy
Pierwsze czołgi M1A1 Abrams dla Polski .
Jak poinformowano, przygotowywane do wysyłki są już pierwsze egzemplarze ze 116 zakupionych czołgów M1A1. Wozy te wcześniej należały do Korpusu Piechoty Morskiej USA i były wariantem M1A1FEP (Firepower Enhancement Package). Obecnie Abramsy przeszły modyfikacje dostosowujące je do wymogów Sił Zbrojnych RP. Wymieniono w nich także moduły starego pancerza kompozytowego na nowocześniejszy, dopuszczony do eksportu w ramach procedury Foreign Military Sales.
wiecej : https://defence24.pl/przemysl/pierwsze-czolgi-m1a1-abrams-dla-polski
A ja chciałbym żeby jeszcze w trakcie wojny powstała ta niemiecka fabryka czołgów na Ukrainie. Jak Rosjanie ją zniszczą to odbudowywanie stosunków między Niemcami i Rosją zajmie kilkanaście lat. Ta fabryka miałaby osłonę przeciwlotniczą i przeciwrakietową, ale za którymś razem została by w końcu trafiona, najlepiej rakietami hipersonicznymi. Nie ma dla nas nic gorszego w polityce zagranicznej niż sojusz niemiecko-rosyjski.
Co do przerzutu uzbrojenia przez Rumunię, to jest to o tyle trudniejsze, że na Ukrainie od strony Rumunii jest bardziej rozbudowana sieć rzeczna niż od strony Polski, a mosty łatwo zniszczyć. Od strony Słowacji przeszkodą są góry, a orbanowskie Węgry nie są zainteresowane pomocą dla Ukrainy (za co pewnie oberwą po wojnie od USA).
W zakresie sytuacji na froncie - Ukraińcy jednak postanowili bronić Bachmutu za wszelką cenę. W ostatnich dniach przerzucili posiłki dla obrońców i lokalnie próbują wyprowadzać małe kontrataki. Sytuacja wojsk ukraińskich jest jednak bardzo trudna.
Przesadzasz Mości Hrabio. Niemcy naprawdę dużo potrafią wybaczyć Rosjanom.
Zobacz ilu niemieckich żołnierzy trafiło do sowieckiej niewoli, a ilu wróciło, co tam jakaś fabryka.
Średnio wrócił chyba co piąty .
Poprawa stosunków ZSRR - RFN to mniej więcej przełom lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych czyli jakieś 25 lat po zakończeniu wojny. W dodatku to było w okolicznościach gdy Niemcy subiektywnie uważali się za winnych napaści na ZSRR. Teraz myślę, że jednak niemiecką opinię publiczną zabolało by zniszczenie ich fabryki postawionej za setki lub miliardy euro i śmierć jakichś Niemców pracujących na stanowiskach kierowniczych w fabryce 🙂
- Edytowany
Dla mnie na dzień dzisiejszy fabryka czołgów niemieckich na Ukrainie to czysta abstrakcja.
Zasadnicze pytanie kto będzie kupował te czołgi ? Ukraina to raczej po wojnie będzie zbierała wycofywany "zachodni" sprzęt po całym świecie i liczyła na jakieś datki, a nie kupowała najnowszy niemiecki sprzęt prostu z fabryki.
Szczerze to ich sytuacja po wojnie będzie przypominała naszą w okresu II Rzeczpospolitej - biedne państwo które musi utrzymywać wielką armię - bo ma nieobliczalnego sąsiada.
Sterby - tylko to Niemcy tam sobie spokojnie wejdą. Jestem tego pewien. Czysty biznes, hajs sie zgadza. Poza tym wiosną zeszłego roku, to chyba minister Kułeba chwalił Niemcy za ich pomoc dla Ukrainy (wtedy pomoc niemiecka wzbudzała śmiech). Owszem Ukraina potrzebuje czołgów na wczoraj ale Niemcy [b]JUŻ TERAZ CZYNIĄ STARANIA[/b], żeby mieć dobre miejsce na poszerzanie biznesu i utrzymania hegemonii w Europie.
ALRS - piszemy o korzyściach dla państwa (rozwój/wpływy) a nie poszczególnych branż. Co do stacjonowania Amerykanów, to mam obawy, że zachowają się tak jak w Afganie
Hank - z całym szacunkiem ale prezydent jest z tej samej opcji pollitycznej co premier. I temat POWINIEN być poruszany. A jezeli Załenski nie docenia NASZEJ pomocy, to należy "przykręcić kurek"
Ok, wracając do głównej tematyki mojego bloga:
- Chiny zwiększą w tym roku wydatki na obronę o 7,2% (224 mld dolarów), czyli nieco więcej niż w zeszłym roku i szybciej niż przewiduje rządowa prognoza wzrostu gospodarczego. Premier Li Keqiang wezwał siły zbrojne do zwiększenia gotowości bojowej.
Tu nie chodzi o opcje polityczną a kompetencje , których nie ma prezydent .
Hanku - prezydent nie jest na szczeblu premiera
To tak jakby d-ca batalionu rozmawiał o najważniejszych sprawach z d-ca plutonu (zachowując odpowiednie proporcje)
Wiecej tego tmatu nie ciagne- bo juz wchodzi aspekt polityczny
Krótko i treściwie o marynarce wojennej:
https://youtu.be/iClyK8AD-RA
Do argumentów autora dodałbym jeszcze warunki pogodowe. Samoloty i helikoptery nie są w stanie działać w złych warunkach pogodowych, a okręty takie jak fregaty są w stanie. Korwety mogą działać przy mniejszych sztormach bez ryzyka uszkodzenia urządzeń pokładowych, ale przy większych takie ryzyko już jest.
Ale z kim będzie walczyć ta nasza marynarka? Ze Szwedami i Finami o wolne akweny do pływania?
No chyba, że myślimy o ataku na Niemcy, to tak.😉
[quote]#post1568371 Hanku - prezydent nie jest na szczeblu premiera
To tak jakby d-ca batalionu rozmawiał o najważniejszych sprawach z d-ca plutonu (zachowując odpowiednie proporcje)
Wiecej tego tmatu nie ciagne- bo juz wchodzi aspekt polityczny[/quote]
Właśnie , tego typu sprawy załatwia się z premierem , który jest osoba sprawczą a nie reprezentacyjną .
I na tym tez kończę temat .
[quote]#post1568395 Ale z kim będzie walczyć ta nasza marynarka? Ze Szwedami i Finami o wolne akweny do pływania?
No chyba, że myślimy o ataku na Niemcy, to tak.😉 [/quote]
W przypadku blokady statków handlowych płynących z i do Polski polskie okręty wojenne będą mogły je eskortować, a w razie wojny mogą działać daleko od brzegu. Rosja posiada flotę na Bałtyku, a jeśli będzie chciała zacząć konflikt to ich flota wcześniej wyjdzie w morze i nie będzie dało się ostrzelać jej w portach. Trzeba być też gotowym na mało prawdopodobny scenariusz, ale potencjalnie możliwy, że z jakichś przyczyn państwa NATO nie udzielą nam pomocy (np. gdyby atak rosyjski na Polskę nastąpił w trakcie wojny amerykańsko - chińskiej i Amerykanie ją przegrywali, a reszta NATO bała się pomóc bez udziału USA). Kolejna kwestia, że państwa NATO też oczekują, że Polska będzie udzielać się na morzu i wcale nie podobała by im się perspektywa, że Polacy - cwaniaczki nie chcą wydawać pieniędzy na flotę wojenną, a wszelkie koszty floty i straty na morzu mają ponosić za nich inne państwa.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)