Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • spory polityczno-ideowe III

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 14.10.2011 o 19:58
      Ostatnia aktywność 20.07.2017 o 22:17
      232610 wyświetleń
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 24.05.2017 o 23:33
      Post #1245053 24.05.2017 23:33
    piękne komentarze po wystąpieniu Beaty https://twitter.com/V_of_Europe/status/867451789251158017 https://twitter.com/electric_pence/status/866846278482788354
    • 10*REVENATOR* oraz Bercik lubią to.
    • tomex

5.6K
      3.7K
    • 25.05.2017 o 15:29
      Post #1245187 25.05.2017 15:29
    • Edytowany
    Wielki Kibic Cracovii - Gustaw Holoubek często opowiadał taką oto anegdotę: [i]Podczas jednej z prób w teatrze Kalina Jędrusik zapaliła na scenie papierosa, a wtedy uwagę zwrócił jej strażak, upominając, że tu nie wolno palić. - "Weź się odp...l strażaku" - miała odpowiedzieć aktorka. Strażak wyszedł za kulisy. aby przygotować ciętą ripostę. Kiedy wrócił po kilku minutach na scenę, nie było już tam Jędrusik, tylko Barbara Rylska. Strażak nie zwrócił na to uwagi i krzyknął do aktorki: - A ja też umiem kląć, ty wisło stara! Rylska pobiegła poskarżyć się Edwardowi Dziewońskiemu, który był reżyserem spektaklu. Dudek postanowił zainterweniować. Podszedł do strażaka i powiedział: - A pan jest ch..! Ale Dziewoński także pomylił strażaków i zbluzgał nie tego człowieka co trzeba. "I tak właśnie proszę państwa wygląda polska scena polityczna" - zwykł kończyć Mistrz Gustaw[/i]
    • koldarx oraz DiegoKSC lubią to.
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 26.05.2017 o 12:41
      Post #1245332 26.05.2017 12:41
    [img]https://pbs.twimg.com/media/DArD_X1XcAAOYZ4.jpg[/img] [b]Petru dawno nie był na Maderze i to są skutki.[/b]
    • dziarski, ian thorpe oraz CP 1906 lubią to.
    • ronnie79

4.9K
      1.3K
    • 27.05.2017 o 17:04
      Post #1245578 27.05.2017 17:04
    No i chuj,no i w pizdu...Mateusz Kijowski nie stoi już na czele kodu :( szkoda,bo dobry był herbatnik. P.S.Chyba ten nowotwór sam od siebie wycofa się rakiem
    • sterby lubi to.
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 27.05.2017 o 19:35
      Post #1245728 27.05.2017 19:35
    Ronnie, nie wycofa się, bo to odrasta jak łeb hydry. Żyje wielu beneficjentów poprzednich układów, popieranych przez różnych popleczników, oraz popieranych w jakimś też procencie ludzi którym po prostu "wyprano" mózg przez wiele lat słusznej linii, ludzi którzy święcie wierzą w to co im jest serwowane z mediów typu TVN, GW itd.
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 28.05.2017 o 13:43
      Post #1246118 28.05.2017 13:43
    Ian skończ z tą bajką o tym, że nam TVN i GW mózgi pierze. Oczywiście wszyscy nam mózgi piorą z każdej strony, więc się znosi. Na tyle potrafię krytycznie spojrzeć na siebie, że nie zauważam, by mi ktoś specjalnie mózg wyprał. Ludzie są za aborcją (niestety, bo ja aqrat jestem katolem jakby co) bo są. Nie chcą dekomunizacji, bo o komunie zapomnieli. Zresztą na czym by taka dekomunizacja miała polegać. Nienawidzą Rydzyka i Jarusia, bo nienawidzą, a nie dlatego, że im Michnik każe. Tolerują jednopłciowców, bo cały nasz kapitalistyczny świat się zlaicyzował, a nie dlatego że za tym stoją jakieś macki nie wiadomo kogo. Ale oczywiście wygodnie jest powoływać się na spiskową teorię. Świat się upraszcza i zwalnia się z obowiązq myślenia.
    • krejzi

754
      29
    • 28.05.2017 o 15:23
      Post #1246133 28.05.2017 15:23
    https://youtu.be/-uiUkmJxd3E Polecam wysłuchać . W pewnym sensie jest to odpowiedź dla Geosia tylko wypowiedziana przez kogoś znacznie mądrzejszego ode mnie.
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 28.05.2017 o 18:16
      Post #1246169 28.05.2017 18:16
    Geoś, polecam Ci pójść do kina i oglądnąć film KRĄG. Tam jest trochę informacji o "praniu" mózgów. Podejmujemy różne decyzje pod wpływem przekazu, często tzw. podprogowego. Mamy lokowane produkty, nie wiedzieć dlaczego wydawane są na to wielkie pieniądze przez firmy. Można tak mnożyć. Na tym filmie, świetnie pokazano, że sami siebie ograniczamy, pozbywamy się wolności, w imię "dobra". Piszę o tym, bo każda ze stron używa pewnych mechanizmów - tylko ja jako wolny człowiek uważam, ze to co robi GW czy TVN jest szkodliwe dla Polski. Masz prawo uważać, ze TVPis jest szkodliwy dla Ciebie. Masz prawo uważać, ze Stalin był lepszy od Hitlera, a komunizm w sumie nie był zły, i nie będę się zastanawiał, skąd u Ciebie takie poglądy i z czego je wyssałeś, bo w sumie mi to jest obojętne, tak jak poglądy wielu innych. W demokracji o władzy decyduje głos wrzucony do urny. Mam inne poglądy na pewne rzeczy niż Ty. Uważam, ze ludzie typu Soros dali olbrzymie pieniądze w imię pewnej ideologii. Kiedyś takie próby narzucania poglądów innym ludziom, narodom robili siłowo dyktatorzy, typu Stalin czy Hitler. Dzisiaj tak się nie da zrobić, poprzez wojnę, natomiast można to robić poprzez pieniądze, potężną machinę propagandy, stacje typu TVN gazety typu GW. Timmermans, jasno powiedział, czego oczekuje. Sorki, ja tego nie chcę, nie chcę w Polsce tego, co proponują pewne elYty. Będę tej propagandzie się sprzeciwiał, będę o tym pisał. By nie być ograniczony w myśleniu, bardzo dużo czytam i słucham, różnych poglądów. Czytam też GW, bo jak wielokrotnie tutaj pisałem " chcąc pokonać wroga, muszę poznać jego język"....tak mi kiedyś powiedziała dyrektorka szkoły, gdy uciekaliśmy z języka rosyjskiego na znak protestów. Zapamiętałem.
    • CP 1906 lubi to.
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 28.05.2017 o 20:21
      Post #1246199 28.05.2017 20:21
    ian thorpe napisał: Masz prawo uważać, ze Stalin był lepszy od Hitlera, a komunizm w sumie nie był zły, i nie będę się zastanawiał, skąd u Ciebie takie poglądy i z czego je wyssałeś, bo w sumie mi to jest obojętne, tak jak poglądy wielu innych. W demokracji o władzy decyduje głos wrzucony do urny. 1. Dla Polaqw oczywiście, że Stalin był lepszy od Hitlera. Gdyby Hitler wygrał wojnę, to nas by już nie było, podejrzewam, że około 1960 roq. Za komunizmu liczba Polaqw wzrosła z 24 mln w 1945 do 38 mln w 1989. Uważam, że Stalin uratował nas od zagłady. Przytaczane przez Ciebie przykłady zbrodni stalinowskich nie są argumentem przeciwko tezie, że Stalin nas uratował od zagłady. 2. Ja nie twierdzę, że komunizm nie "był taki zły", tylko, że np. za mojego życia (ur 1959) komuniści w Polsce zabili w ciągu 30 lat tyle ile średnio faszyści zabijali w Polsce w ciągu 90 minet. W każdym razie okrucieństwo nacjonalistów było większe niż komunistów. Jakbym już musiał, to wolałbym wpaść w ręce komunistów niż upowców lub siedzieć na Dugim Otoq niż w Jasonevacu. Pranie mózgu jest wszechstronne. To wynika z zindywidualizowania współczesnego społeczeństwa (z cech qlturalnych nie wynikaja społeczne i vice versa, tez inne cechy postmodernizmu). W jednym czasopiśmie wykopali mnie z artyqłem o Globciu, bo nie był po myśli. Jak klimatologiczny debil Jaworowski mógł stać się oficjalnym expertem w sprawie klimatu? Weźmy dwie ofiar, tak samo zasłużone, tak samo cierpiące. Jedną zabili sowieci, drugą faszyści. W środkach masowego przekazu liczba bitów informacji w pierwszym przypadq będzie 10 razy większa niż w 2. Środki masowego przekazu są opanowane przez Prawicę. Humorystycznie polega to np. na notorycznym "JKM miażdży lewaka", "Michalkiewicz miażdży lewaka", "Wildstein masakruje lewaka". Czy czytałeś kiedyś, żeby lewak masakrował Ziemkiewicza, bo ja nie.
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 28.05.2017 o 21:22
      Post #1246215 28.05.2017 21:22
    Geoś, ale może coś nowego, bo to co napisałeś powyżej, pisałeś i 10 lat temu.
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 28.05.2017 o 21:50
      Post #1246224 28.05.2017 21:50
    Na Gułagu zginęło 1,5 mln ludzi. Różne Conquesty i Sołżenicyny podają, powiedzmy 20 mln. Pozytywni Idioci, że nikt nie zginął, czyli zero mln. Pozytywni Idioci byli więc bliżsi prawdy. Ale jak się będzie mówiło o historycznych kłamstwach, to nikt nie będzie mówił o tym, że Conquesty kłamią, ale że Pozytywni Idioci. Knajpy typu Aurora w Karpaczu i Pewex na Rynq w Gliwicach są pełne ludzi mimo iż na ścianach wiszą Leniny i Staliny, kilka lat po odzyskaniu niepodległości ludzie dobrowolnie głosowali na Komunę, o Komunie nikt już nie mówi (pomijając fora kibiców), ale taki Ziemkiewicz będzie ci mówił, że Polacy są poddawani indoktrynacji przez tajemnicze siły z Michnikiem na czele. Takich przykładów mógłbym podać mnóstwo. Po prostu mózgi nam urabia prawicowa propaganda, a ludzie sobie z tego nie zdają sprawy.
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 28.05.2017 o 23:09
      Post #1246238 28.05.2017 23:09
    [img]https://pbs.twimg.com/media/CkK1GQ9WsAAn2bx.jpg[/img] i w temacie ! Jan Olszewski wypowiedział sie też w wywiadzie dla Frondy na temat protestów byłych SBeków, walczących o zachowanie swoich emerytur. [b]- W tym momencie następuje próba powrotu do elementarnej sprawiedliwości – przypominam, że im się tych emerytur nie odbiera tylko przyprowadza się je do wysokości średniej polskiej emeruty. Oni natomiast uważają, że wyrządza im się bezprawie i czyni im się wielką szkodę moralną. Moim zdaniem te emerytury należało im obciąć dużo wcześniej, wtedy może zdążyliby się już do nich przyzwyczaić i dziś nie wydawaliby z siebie tyle wrzasku.[/b] http://www.tysol.pl/a7033-Jan-Olszewski-Nasi-wschodni-sasiedzi-%E2%80%9Etotalna-opozycje%E2%80%9D-z-pewnoscia-moga-uwazac-za-dar-z-nieba
    • CP 1906 oraz ian thorpe lubią to.
    • ronnie79

4.9K
      1.3K
    • 30.05.2017 o 17:34
      Post #1246799 30.05.2017 17:34
    Nie sądziłem,że można cytować Stanowskiego.Tym bardziej w tematach politycznych,a jednak : Miałem propozycję od Agory, by u nich robić program „Stan Futbolu”. Zaskoczyła mnie i ucieszyła. Ale nie mogłem jej przyjąć. Rozumiem, że miałbym dowolność w zakresie prowadzenia programu, zapraszanych gości, tematyki itd. Dostarczyłbym towar, zarobił trochę pieniędzy, generalnie wszyscy byliby szczęśliwi. Ale wiedziałem dobrze, że – mimo niezależności redakcji sportowej – zaraz byłyby zgrzyty. Przecież kwestią czasu było, kiedy pojawi się taka pani jak Anna Pamuła, która przeprowadza odważne wyliczenia – że opłaca się uśmiercić 10 Polaków, żeby uratować 6999 imigrantów. Oczywiście, że musiałbym wtedy napisać, że jest głupia i oczywiście, że kwestią czasu byłoby, kiedy ktoś by mnie poinformował, że nie wypada głupiej nazywać głupią, skoro mam tam program. Pani Anna być może właśnie się oburzyła, że można ją publicznie nazwać głupią, więc chętnie swoje zdanie uargumentuję (w rewanżu ona mnie może nazwać głupim, spoko). Otóż każda mądra osoba potrafi przewidywać ruchy, ich konsekwencje i stawiać się w hipotetycznej sytuacji. Ja się chciałem zapytać, czy pani Anna poszłaby do przyjaciółki, której wybuch na strzępy rozerwał 7-letniego syna i powiedziała jej: – Wiesz co Gosia, mimo wszystko się opłacało. Pomyśl o tych wszystkich imigrantach, którzy do nas przyjechali i mają się dobrze. Czy podeszłaby do 11-letniej dziewczynki, rozpaczającej po zamordowanej mamie i powiedziała: – Nie becz mała, miałaś już matematykę? Ogólnie bilans jest na plus! Czy poszłaby na pogrzeb swoich własnych rodziców i podczas przemowy przy grobie oświadczyła: – Dziękuję wszystkim za przybycie. Wielu z was dzisiaj płacze, ale ogólnie chciałam wam powiedzieć, że statystycznie rzecz biorąc jest ok. Jeśli pani Anna nie wyobraziła sobie siebie samej w takiej sytuacji, no to jest po prostu głupia i to jak but. A jeśli sobie wyobraziła i takie scenki zaakceptowała, to jest opętana (chociaż bardziej pasuje słowo na „p”, ale dzisiaj dość już bluzgów). Ktoś jej musi powiedzieć, że 10 osób to nie liczba w Excelu, tylko konkretni ludzie, mający rodziny, przyjaciół, perspektywy, marzenia. Czy życie Polaków jest warte więcej? – pytała. Muszę powiedzieć szczerze, że dla mnie życie jednych osób jest warte więcej niż życie innych. Nie wiem, czy to źle, czy dobrze. Może jestem totalnym freakiem, ale bardziej mnie smucą ewentualne ofiary zamach w Polsce niż ofiary zamachu w Bagdadzie. Mało tego – bardziej mnie smuci śmierć w rodzinie niż śmierć obcej osoby w Kołobrzegu. A przecież – pani Anno – tam człowiek, i tu człowiek. Co za różnica? Jeśli poziom zadowolenia większości jest ważniejszy niż dramat mniejszości, to w zasadzie mamy sprawę jasną co do gwałtów zbiorowych. Jedna pani cierpi, ale ilu facetów zadowolonych! Na logikę to gdzieś w tych okolicach kręcą się myśli pani Anny Pamuły, ale nie wiem, czy byłaby zadowolona, gdybym w telewizji gwałt na niej usprawiedliwił matematycznym bełkotem. Pamuła z dziwnym błyskiem w oku o imigrantach, Wielowieyska bez cienia wstydu obrzydliwie o ekshumacjach… Nie ma szans, żebym zdołał trzymać język za zębami. A zdejmowanie programu z kolejnej anteny wyglądałoby jednak niezbyt fajnie. Za propozycję jednak bardzo dziękuję. Może kiedyś, w normalniejszych czasach.
    • ian thorpe, sterby oraz gentlemen lubią to.
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 30.05.2017 o 21:37
      Post #1246892 30.05.2017 21:37
    Ronnie daj proszę większą czcionkę. Niektórzy czytają tylko dupne litery. ;)
    • ronnie79 lubi to.
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 30.05.2017 o 22:38
      Post #1246917 30.05.2017 22:38
    this is europe/this is poland https://www.youtube.com/watch?v=vC9alXwDonA
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 30.05.2017 o 22:42
      Post #1246920 30.05.2017 22:42
    [img]https://pbs.twimg.com/media/DBAQ4P9XgAQfV-Z.jpg:large[/img] Hipokryzja Adamowicza
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 30.05.2017 o 22:46
      Post #1246922 30.05.2017 22:46
    Historia zna podobne przypadki. Oto cytat z mojego artyqłu o religiach Wielkiego Stepu, który piszę dla Nurtu SVD: Chazaria była pluralistyczna i tolerancyjna religijnie, jej mieszkańcy wyznawali tengryzm, chrześcijaństwo, judaizm, islam i inne religie. Lew Gumilow przytacza za perskim podróżnikiem z X wieku Ibn Rustą anegdotyczny przypadek jednego z władców chazarskich, który wyznawał wszystkie trzy monoteizmy, co pozwalało mu na cotygodniowe obchodzenie „długiego weekendu” religijnego. W piątek modlił się i świętował jako muzułmanin, w sobotę jako wyznawca religii mojżeszowej, a w niedzielę jako chrześcijanin.
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 30.05.2017 o 23:03
      Post #1246926 30.05.2017 23:03
    oszalałe feministki, teraz tną krzyż, kiedyś będą same rżnięte... https://twitter.com/Apacz10/status/869447686898012161
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 31.05.2017 o 07:22
      Post #1246949 31.05.2017 07:22
    [img]https://pbs.twimg.com/media/DBIWmfLXkAA8bqh.jpg:large[/img]
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 31.05.2017 o 07:37
      Post #1246950 31.05.2017 07:37
    Wklejam zanim niektórzy zaczną się brandzlować. Oni mają kasę, my mamy wartości. Straszą nas zabraniem pieniędzy za 5 lat. Nie wiadomo czy UE będzie jeszcze wtedy istnieć. :D Kolejna wrzutka mająca zmiękczyć władzę. http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/katarzyna-szymanska-borginion/blogi/news-urzednicy-ke-nieoficjalnie-z-kolejnego-budzetu-ue-polska-moz,nId,2399961

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie