SAFC dzięki o tych SBkach ,bo już myslalem ze tylko ,ja ich tu nie ,,lubię''-piszę to na serio !!!
Oczywiscie ze władza powinna być kontrolowana ,sprawdzana i krytykowana ,ale n.p krytykowanie przed meczem zawodników jest nie fer ,a ten rząd jeszcze przed swoim powstaniem juz tyle oberwał ,tak z automatu ,histerycznie ,i bardzo widocznie ze komuś było zal nie Polski, ale profitów utraconych !!
-
-
spory polityczno-ideowe III
[quote='*REVENATOR*' pid='1202310' dateline='1480359825']
SAFC dzięki o tych SBkach ,bo już myslalem ze tylko ,ja ich tu nie ,,lubię''-piszę to na serio !!!
Oczywiscie ze władza powinna być kontrolowana ,sprawdzana i krytykowana ,ale n.p krytykowanie przed meczem zawodników jest nie fer ,a ten rząd jeszcze przed swoim powstaniem juz tyle oberwał ,tak z automatu ,histerycznie ,i bardzo widocznie ze komuś było zal nie Polski, ale profitów utraconych !!
[/quote]
A gdybys poznal moje poglady na multi kulti to pomyslalbys ze ze mnie nie tyle lewak co...lewak-dziwak :)
Tyle ze nie nazwie nigdy innego czlowieka "czarnuchem" czy czyms podobnym. Ale co do mieszania kultur moj radykalizm jest rowny mojej antySB-kosci. Tyle ze poparty wlasnymi spostrzezeniami a nie jakimis tam artykulami z internetowej przestrzeni. Zeby bylo jeszcze dziwniej to nawet poztywnych postaw u przedstawicieli obcych kultur zanotowalem sporo . Takie zycie prowadze poprostu ze doswiadczen sporo...
[quote='A.W.B.' pid='1202150' dateline='1480277375']
[quote='ian thorpe' pid='1202128' dateline='1480271957']
szczerze mnie zastanawia, skoro to tak dość łatwo poszło pisiorom uszczelnienie oszustw na paliwie, to dlaczego tak mało ( nic ?) robiono w tej materii za poprzedników. Przecież to są pieniądze do budżetu, czyli "nasze", a o paliwie to wszyscy chociaż trochę qmaci wiedzieli...
[/quote]
Za poprzedników prawie całkowicie wyeliminowano wyłudzanie na bardzo dużą skalę VAT czy VAT-owskie karuzele podatkowe na prętach stalowych, elektronice itd. wprowadzając tzw. odwrócony VAT (no, ale niektórzy nadal będą klepać bzdury, że PO to tylko złodzieje i postkomuniści).
Ian problemem jest organizacja pracy urzędów od JST, skarbówkę po ministerstwa. Brak komunikacji, inicjatywy, przerost zatrudnienia, przerzucanie się odpowiedzialnością, "będzie co będzie", upolitycznienie, brak służby cywilnej z prawdziwego zdarzenia (na wzór angielskiej) i długo, by można wymieniać.
[/quote]
[quote='rmszar' pid='1202175' dateline='1480287142']
AWB- procedura odwróconego opodatkowania skutecznie wyeliminowała część patologii, choć jest jeszcze trochę do zrobienia.
Co do opracowania odpowiednich narzędzi, to już to robią. Ale czy i kiedy skończą, tego nie wiadomo.
[/quote]
przy lekturze tych postów przypomniał mi sie tekst Rafała Matyi sprzed ponad roku. warto przeczytać całość (jak i ogólnie wszystko, co Matyja pisze): http://www.nowakonfederacja.pl/rzadzenie-na-chybil-trafil/
a poniżej kluczowy fragment:
[i]Dzisiejsza ocena sytuacji, koncentrująca się na złych rządach Platformy, niesie ze sobą kilka ryzykownych dla ekipy Beaty Szydło konsekwencji. Po pierwsze, jeżeli głównym złem jest nieudolnie rządząca partia, to poprawa powinna być odczuwalna wkrótce po dojściu do władzy. Po drugie, skoro błędy PO były tak ewidentne i łatwe do uniknięcia, ich naprawa nie przedstawia wielkiej trudności. Po trzecie – wierząc we własne przesłanie, znacząca część ekipy PiS może lekceważyć nieadekwatność narzędzi, jakimi posługuje się rząd, oraz kwestię sposobu radzenia sobie z atakiem nieprzychylnych mediów, grup interesu, a w niektórych przypadkach także fragmentów struktur państwowych.[/i]
pakiet paliwowy się udał - ale był przeprowadzony przez MF pod rządami człowieka spoza PiS (Szałamacha nie jest członkiem PiS, chyba, że na ostatniej prostej się zapisał, ale nie kojarzę), którego już nie ma. a logika rewolucji wskazuje, że rzad będzie się przesuwał w stronę partyjnego betonu, w stronę takich "Suskich". (np. kto beknie, jeśli spowolnienie sie przedłuży lub rozsadzi finanse publiczne? na pewno nie ten, który wymyślił 500+, tylko Morawiecki, który przy całym swym dyletanctwie, jeszcze coś kuma, w przeciwieństwie do reszty tej ekipy). o dalszą poprawę tak łatwo nie będzie. bo to nie jest tak, że wystarczy "starać się coś robić, mniej lub bardziej udolnie, a nie pierdolić o ciepłej wodzie", jak to ujął pan gotów użyć cegłówki do obrony obecnego rzadu. trzeba jeszcze wiedzieć, co się chce zrobić, jak to zrobić, i jakie będą konsekwencje (wraz z próbą przewidzenia konsekwencji ubocznych). PiS w materii rządzenia nie jest mniej nieudolne od PO, a jeśli jest przy tym bardziej aktywne, to tym gorzej.
PiS niestety nie ma kadr do rządzenia. To jest nasz, obywateli, dramat.
Chłopcy i dziewczęta z PiS chcą przeprowadzić natychmiast niemal wszystkie reformy, bez oglądania się, czy są ze sobą spójne, czy są na to pieniądze i czy nie rozwalą i tak kulawego systemu podatkowego, nie mówiąc już o innych elementach systemu państwa (prokuratura, sądownictwo itp.).
- Edytowany
Tak SLD czy PO miały kadry:)
tu można poczytać jacy to byli na przykład specjaliści -http://fakty.interia.pl/polska/news-prokuratura-sprawa-jozefa-p-dotyczy-przyjecia-lapowki,nId,2314585
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019397,title,Byly-opozycjonista-i-byly-polityk-PO-oraz-SDPL-zatrzymany-przez-CBA,wid,18611291,wiadomosc.html?ticaid=1182c7
a tylko to przytaczam bo jeszcze ..ciepłe''
PO czy SLD w porównaniu do PiS miało kadry. Nie ma co rżnąć głupa, że jest inaczej.
Można mieć zastrzeżenia co do kwestii etycznych czy moralnych, bo dla mnie ustawiane konkursy to żadne konkursy i płacze PO, że PiS likwiduje fikcję są śmieszne, ale globalnie PO miała znacznie lepsze kadry, niż PiS. Inna kwestia, ze nic z tego praktycznie dla ludzi nie wynikało.
[i]Po lewej stronie sceny politycznej nieźle prezentowałaby się Partia Razem, gdyby nie to, że jej hasłem konsekwentnie wprowadzanym w życie jest „być osobno”. Za wszelką cenę. Lubię jednak marksistowski, czysty ton programowy tego młodego ugrupowania spowinowacony z nowoczesnymi metodami działania.[/i]
https://www.wprost.pl/tygodnik/10032368/Lewo-Prawo.html
Tutaj sympatyk KODuny, mówi o jednym z członków KOD. Chyba nikt nie ma wątpliwości że KOD to obrońcy komuny. Zawsze tak traktowałem jego sympatyków, bo takimi są.
- Edytowany
ale zdajesz sobie sprawę, że Razem nie przyłączyło się do KOD-u?
btw. gdyby goście z Razem chodzili do kościoła, to pewno ze względu na wspólne spojrzenie na gospodarkę i państwo byliby w PiS.
a skoro usilnie chcesz ze wszystkich poza PiS zrobić komunistów, to może przypomnisz nam tutaj założenia tzw. ustawy dezubekizacyjnej z 2009 r.? wystarczy np. informacja, kto wtedy rządził.
[quote='rmszar' pid='1202429' dateline='1480430017']
PO czy SLD w porównaniu do PiS miało kadry. Nie ma co rżnąć głupa, że jest inaczej.
Można mieć zastrzeżenia co do kwestii etycznych czy moralnych, bo dla mnie ustawiane konkursy to żadne konkursy i płacze PO, że PiS likwiduje fikcję są śmieszne, ale globalnie PO miała znacznie lepsze kadry, niż PiS. Inna kwestia, ze nic z tego praktycznie dla ludzi nie wynikało.
[/quote]
Kadry mieli, ale te kadry skupiały się wyłącznie na sobie. Nie było reform, była ciepła woda, dlatego to tak dobrze wyglądało w tv
Sterby- przecież wyraźnie napisałem to w ostatnim zdaniu mojego poprzednuego postu.
- Edytowany
Nic nie wiedział, nic nie mógł zrobić? Kpiny śledczego od Amber Gold: "Prokurator nie ma umiejętności, żeby określić, kto jest złodziejem"
Prokurator apelacyjny nie ma specjalnych umiejętności, żeby określić, kto jest złodziejem lub oszustem(…)Przestępstwo oszustwa należy do najtrudniejszych jeśli chodzi o praktykę ścigania. Trzeba połączyć winę sprawcy, która rozgrywa się w głowie z wymiarem ekonomicznym.(…) Nie wiedziałem czy spółka Amber Gold ma powiązania ze światem przestępczym.
-– stwierdził Tomaszewski wzbudzając zdumienie wśród posłów komisji.
http://wpolityce.pl/polityka/317406-nic-nie-wiedzial-nic-nie-mogl-zrobic-kpiny-sledczego-od-amber-gold-prokurator-nie-ma-umiejetnosci-zeby-okreslic-kto-jest-zlodziejem
skoro nie wie, to niech zawód zmieni, jak Bronek proponował Polakom
[quote='rmszar' pid='1202474' dateline='1480446648']
Sterby- przecież wyraźnie napisałem to w ostatnim zdaniu mojego poprzednuego postu.
[/quote]
Dostrzegłem, powtórzyłem, dopisałem od siebie,
knur
Członkowie Komitetu Obrony Demokracji wraz z sympatykami Partii Razem przyjdą wieczorem przed Kancelarię Premiera, by domagać się od rządu publikacji wczorajszego wyroku Trybunału Konstytucyjnego w Dzienniku Ustaw.10-III-2016
Przykładów pełno.
Boli prawda? Stoisz po stronie komunistów-taki jest fakt.
- Edytowany
Magdalena Środa od dawna kompromituje się wpisami w mediach społecznościowych, które są na żenującym poziomie. Dzisiaj znowu dała podobny popis - nie tylko jej komentarz jest po prostu obrzydliwy, ale na dodatek zaatakowała PiS za śledztwo wszczęte za rządów ekipy PO-PSL
http://niezalezna.pl/89965-wstretne-kolejny-wpis-srody-kolejny-raz-obrzydliwy-atak
i o obrońcy demokracji Cimoszewiczu :)tez w temacie Srody
http://wpolityce.pl/polityka/317367-cimoszewicz-murem-za-piniorem-to-krysztalowo-uczciwy-czlowiek-jego-zatrzymanie-przez-cba-uznaje-za-rozgrywke-polityczna
[u]Reasumując wiemy ze w Polsce łapówkarstwo ,złodziejstwo ,ale winnych nie ma ::) wszyscy uczciwi [/u][color=#6a6a6a][size=small][font=arial, sans-serif][b]kryształowi[/b][/font][/size][/color][color=#545454][size=small][font=arial, sans-serif],[/font][/size][/color][u],[/u]
Obrońcy Józefa P. „sprawa polityczna”. Chyba nie wiedzą, że śledztwo wszczęto za rządów PO!
i to jest to zakłamywanie prawdy, histeryzowanie i ogłupianie ludzi ,w obronie koryt!!!
[i]Propozycja rządu ws. obniżenia emerytur byłych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa PRL jest "świństwem" wymierzonym w ludzi, którzy służyli Polsce - ocenił przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty.
B. szef WSI gen. Marek Dukaczewski dodał, że jego obecność na konferencji jest "wyrazem wsparcia dla kolegów", ponieważ propozycje PiS są "karzące i niesprawiedliwe".
Ja z kolegami ze służb cywilnych, również z milicjantami i z policjantami miałem przyjemność i zaszczyt pracować w różnych sytuacjach - mówił. - Doceniałem ich profesjonalizm, doceniałem ich służbę naszemu krajowi, bez względu na to, czy ten kraj był przed '90 rokiem, czy po '90 roku - podkreśl[/i]ił. pap 29-XI-2016
Kolejni obrońcy demokracji:). A nie mówiłem że będzie płacz KODuny. Wstyd mi że znam osobiście ludzi stojących z nimi w jednym szeregu. Jak można stać w jednym szeregu z mordercami i zdrajcami?!
no jest kwik ,histeria bo sie SB-kom urywa i bronimy demokracji :P.Szkoda ze kupują te kwiki, ludzie łatwowierni ,choć nie mający nic wspólnego ze starym aparatem komunistycznym!! ale tu trzeba tylko przemysleć kto z kim i dlaczego !!
zubereg - przymierzałem się, żeby odpisać zestawiając postulaty gospodarcze PiS i Razem, żebyś wyciągnął wnioski w temacie komuny, ale mnie rozwalił dziś Piotrowicz: https://twitter.com/Platforma_org/status/803894623034867712
to idealne podsumowanie pisowskiego pseudo-antykomunizmu, więc ja tu nie mam nic do dodania.
A czy mógłby mi ktoś wyjaśnić:
- po 89 roku mamy kontynuację prawną państwa, ciągłość
- dlaczego funkcjonariusz SB który powiedzmy zwalczał szpiegostwo gospodarcze Egiptu ma mieć obcinaną emeryturę?
- przecież to powinno być jakoś indywidualnie rozpatrywane
- chyba że te przepisy mają tak działać, zwalczałeś opozycję obniżamy emeryturę, zwalczałeś egipskich szpiegów to zostaje
- Edytowany
widsz knur Ciebie rozwala Piotrowicz i moze jeszcze kilku byłych komuchów w PiS a ,pomysli jak mnie rozwala co drugi obrońca demokracji zamieszany dawne struktury władzy komunistycznej
Ci z PiS komuchy choć maja świadomość ze zbłądzili ,czy to samo mozna powiedzieć o tych komuchach którzy dziś bronią demokracji??(Cimoszewicz ,Kwaśniewski ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,)
wiem to juz było ,ale chyba nie ktorzy NIEDOCZYTALI!!
NIE BEZ PRZCZYNY NIE CIERPIĘ platformy jak sb-cji
Absurdalne słowa posłanki PO o byłych esbekach: „Jeśli ci ludzie dużo zrobili dla wolnej Polski, to nie można ich tak po prostu przekreślić
http://wpolityce.pl/polityka/317038-absurdalne-slowa-poslanki-po-o-bylych-esbekach-jesli-ci-ludzie-duzo-zrobili-dla-wolnej-polski-to-nie-mozna-ich-tak-po-prostu-przekreslic
tak tylko nieśmiało zapytam czy może jakis sb-k cos zrobił dobrego dla kogoś tu czytającego ?głównie chodzi mi o obrońców demokracji !!
[quote='sterby' pid='1202465' dateline='1480444544']
Kadry mieli, ale te kadry skupiały się wyłącznie na sobie. Nie było reform, była ciepła woda, dlatego to tak dobrze wyglądało w tv
[/quote]
sugestia, że kadry PiS są inne i nie skupiają się wyłącznie na sobie świadczy o zupełnym niezrozumieniu istoty polityki. cała warstwa retoryczna ("patriotyzm", "wartości", "odbudowa gospodarki", bla bla bla) to tylko narzędzie, żeby wyciągnąć od naiwnych głos i dostać się do żłobu: administracji, spółek skarbu państwa, agencji, itp.
sprawny mechanizm propagandowy wtłaczał w umysły lemingów narrację o tym, że "PiS jest inne" i że im zależy na Polsce, nie to, co innym partiom. jak widać - skutecznie. tymczasem kadry PiS to w większości osoby słabsze merytorycznie, które swoje braki nadrabiają sloganami zgodnymi z pseudoprawicową polityczną poprawnością.
kiedyś tu pisałem, ze PiS petryfikuje jedną z podstawowych wad III RP, czyli klientelizm, ale teraz można napisać, że PiS wynosi ją na wyżyny.
[quote='*REVENATOR*' pid='1202530' dateline='1480504199']
widsz knur Ciebie rozwala Piotrowicz i moze jeszcze kilku byłych komuchów w PiS a ,pomysli jak mnie rozwala co drugi obrońca demokracji zamieszany dawne struktury władzy komunistycznej
Ci z PiS komuchy choć maja świadomość ze zbłądzili ,czy to samo mozna powiedzieć o tych komuchach którzy dziś bronią demokracji??
[/quote]
po jednej i drugiej stronie sa ludzie z przeszłością polityczną i partyjną w PRL, ale tylko jedna wystawia zasłużonych funkcjonariuszy poprzedniego systemu strojąc się w piórka antykomunistów. to śmieszne.
cudowne jest też stwierdzenie o tych, którzy zbłądzili, bo idealnie wskazuje hipokryzję "antykomunistów" - nie jest istotne to, co kto robił w PRL, ważne, czy popiera PiS. do tego się to sprowadza.
PiS głosi potrzebę naprawy państwa. tymczasem, jak głosił Konfucjusz, naprawę państwa trzeba zacząć od naprawy pojęć. jeżeli każdy krytyk PiS jest komunistą, jeżeli Polska (III RP) była w ruinie, jeżeli polska potrzebuje re-industrializacji, to mamy do czynienia z fałszem i błędną diagnozą, z której nic dobrego dla Polski nie wyniknie.
pytasz, czy inni komuniści, "komuniści" (bo prawdziwych komunistów w PZPR pod koniec było niewielu), czy postkomuniści mają świadomość tego, że zbłądzili? komunizm to wspólna (państwowa) własność środków produkcji oraz wszechwładza monopartii (z czasem tolerowanymi, nic nie znaczącymi przybudówkami), czyli autorytarny, a w wersji oryginalnej totalitarny ustrój. więc jeżeli byli funkcjonariusze PZPR teraz się opowiadają za rynkową gospodarką i demokratycznym ustrojem - czyli państwem stojącym na antypodach komunizmu - to dowód na to, że rozumieją, że zbłądzili.
natomiast w PiS wyraźne są PRL-owskie ciągoty, zarówno jeśli chodzi o gospodarkę, jak i o ustrój. PiS błędów PRL najwyraźniej nie zrozumiał.
a poza tym - zubereg uciekł od pytania, więc może Ty mi skomentujesz tzw. ustawę dezubekizacyjną z 2009 r.?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)