Uwaga: Wściekły pies!
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13139361_1748755288702115_3262531028368858719_n.jpg?oh=9429c8f3643d7215f79279b520a549c6&oe=57A9CA82
-
-
spory polityczno-ideowe III
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Tego typu zestawienie wypowiedzi można by pewnie zrobić kilku politykom PiS.
Tyle, że obecnie demonstracje nie mają na celu zmiany władzy, tylko skłonienie rządzących do przestrzegania prawa. Podkreślam: PiS nie zdobył mandatu do zmiany konstytucji, więc jego działania muszą mieścić się w jej ramach.
Niczym Pomarańczowa Alternatywa. Śmiech to straszliwa broń :D
[url]http://wpolityce.pl/polityka/292174-show-warzechy-w-tok-fm-dziekuje-ze-moge-byc-w-tym-ostatnim-bastionie-wolnosci-wielowieyska-i-gugala-rozwalasz-program-to-chamstwo-wideo?strona=1[/url]
Jak kończą się argumenty zaczyna się rżnięcie głupa.
Wszelka debata w Polsce sięgnęła dna.
Z okazji 71 rocznicy zakończenia "Wielkiej Wojny Ojczyźnianej" prezydent Władimir Putin wysłał pozdrowienia do przywódców Azerbejdżanu, Armenii, Białorusi, Kazachstanu, Kirgistanu, Mołdawii, Tadżykistanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Abchazji, Osetii Południowej, a także dla obywateli Gruzji i Ukrainy, których część terytoriów znajduje się pod kontrolą rosyjskich wojsk.
Sprawa jest o tyle bulwersująca, że w swoim orędziu do Gruzinów i Ukraińców Putin opisywał Dzień Zwycięstwa jako symbol "[i]bohaterstwa i jedności[/i]" narodów, które w krwawych walkach uratowały ojczyznę i świat przed faszyzmem. Wyraził również przekonanie, że przyjaźń i więzi braterstwa zawarte podczas wspólnej walki będą nadal bazą "[i]do konsekwentnego wzmacniania stosunków dwustronnych, przyczyniają się do rozwoju procesów integracyjnych w euroazjatyckiej przestrzeni? nie można dopuścić by przeszłość się powtórzyła[/i]".
Putin złożył też apel, by pielęgnować pamięć o poległych w "Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej" i dbać o weteranów, którzy żyją. Rosjanie używając wspomnianego określenia odnoszą się często do II wojny światowej, co pozwala im na "pominięcie" okresu do czerwca 1941 roku, w którym ZSRR współpracował z III Rzeszą np. w trakcie inwazji na Polskę w 1939 roku. Rosyjski prezydent nie wspomniał o Polakach, którzy brali udział w II wojnie światowej.
"UEFA supports terrorism" oprawa Delije(w barwach Albanii ;) ) i nowe islamskie "państwo" w strukturach UEFA.
https://youtu.be/LkFKyYCE9x0
PS Z niecierpliwością czekam na członkostwo "Naddniestrza", "Noworosji" a może nawet Górnego Śląska.
Polska grzebie dziedzictwo nauczania Jana Pawła II
Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/polska/news-polska-grzebie-dziedzictwo-nauczania-jana-pawla-ii,nId,2199530#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Byłem ostatnio w Libanie i tam widziałem uchodźców z Syrii. Tych prawdziwych. W niczym ci przybywający do Europy nie przypominają prawdziwych uchodźców.
Trzeba pomagać prawdziwym uchodźcom tam, gdzie oni są.
rmszar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> [b]Trzeba pomagać prawdziwym uchodźcom[/b] tam, gdzie oni są.
Otóż to. Chciałem tylko zwrócić uwagę na niewłaściwość wrzucania wszystkich do jednego worka i traktowanie każdego uchodźcy, ze względu na wyznawaną religię jak zagrożenia terrorystycznego. Część tego zagrożenia tworzymy sami naszym stosunkiem do obcych.
I wśród przybywających do Europy też są prawdziwi uchodźcy.
Liroy odchodzi z Klubu Kukiz15, niebawem klub (koło) będzie miał nazwę Kukiz-1(:D
leszeczek Napisał(a):
> Otóż to. Chciałem tylko zwrócić uwagę na
> niewłaściwość wrzucania wszystkich do jednego
> worka i traktowanie każdego uchodźcy, ze
> względu na wyznawaną religię jak zagrożenia
> terrorystycznego. Część tego zagrożenia
> tworzymy sami naszym stosunkiem do obcych.
> I wśród przybywających do Europy też są
> prawdziwi uchodźcy.
Przede wszystkim uchodźcami są w najbliższym kraju wolnym od wojny (Liban, Turcja, Jordania). Wybierając się dalej są już wyłącznie imigrantami. Nie widzę powodu, dla którego Polska ma nagle wpuszczać tych imigrantów, których nam zsyła UE (łamiąc przepisy imigracyjne tak Unii, jak i Polski).
Wiadomo nie od dziś, że Internet, a więc najważniejsze medium opanowane jest przez jedynie słuszną opcję Prawicową. Na Youtubie na 10 textów promujących myśl jedynie słuszną przypada jeden text opcji przeciwnej. Najbardziej znanym przejawem tej tendencji jest opatrywaniem scenek youtubistycznych słowami: miażdży i masakruje. Nie trzeba chyba dodawać, kto jest po stronie masakrującej, a kto masakrowanej. Kiedyś już podawałem przykłady, teraz podam kilka dalszych.
- Redaktor "wSieci" masakruje lewaka
- Semka miażdży dziennikarkę Gazety Wyborczej
- Wildstein miażdży dziennikarkę Gazety Wyborczej
- Klarenbach miażdży Ewę Kopacz
- Piotr Duda masakruje Petru, Tuska
- Ziemkiewicz masakruje Wałęsę
etc, etc, etc przykładów jest mnóstwo, nie muszę ich wypisywać, sami możecie sobie zobaczyć
[BTW Kiedyś osłupiałem. Zobaczyłem obok obrazka napis: Lewak masakruje Janusza Korwin Mikke'go. Od razu jednak zrozumiałem, że to żart. Ktoś sobie jaja robił.]
Zauważyłem jednak, że inwencja stylistyczna prawicowego digitariatu się rozwija. To już tylko nie miażdżenie i masakrowanie. Oto co można teraz przeczytać:
- Ziemkiewicz rozkalibrowuje KOD
- Piotrowicz rozkłada Kierwińskiego z PO
- Ziemkiewicz żartuje z Petru
- Kijowski przestraszył się Mariana Kowalskiego
- Dworczyk zaorał Augustyn, KOD i Schetynę
- Czarnecki zgasił słomiany zapał zaKODowanej Kamili Gasiuk
- Karnowski zaorał Żakowskiego
Jak to się nam język jedynie słusznej propagandy rozwija.
Myślę, że prawicowi styliści internetowi nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i już wkrótce można się spodziewać dalszego rozkwitu poetyckiego języka. Pojawią się na przykład opisy:
- Michalkiewicz z dziką fantazją zdołował wystraszoną lewacką szumowinę
- Ziemkiewicz pozbawił złudzeń i wykopał na Księżyc działacza PO
- Janusz Korwin Mikke ośmieszył i wystrychnął na dudka lewakiego ćwierćinteligenta
- Wildstein poraził błyskawicą swojego intelektu niedouczonego półgłówka z KOD-u
rmszar Napisał(a):
> leszeczek Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
>
> > Otóż to. Chciałem tylko zwrócić uwagę na
> > niewłaściwość wrzucania wszystkich do
> jednego
> > worka i traktowanie każdego uchodźcy, ze
> > względu na wyznawaną religię jak zagrożenia
> > terrorystycznego. Część tego zagrożenia
> > tworzymy sami naszym stosunkiem do obcych.
> > I wśród przybywających do Europy też są
> > prawdziwi uchodźcy.
>
> Przede wszystkim uchodźcami są w najbliższym
> kraju wolnym od wojny (Liban, Turcja, Jordania).
> Wybierając się dalej są już wyłącznie
> imigrantami. Nie widzę powodu, dla którego
> Polska ma nagle wpuszczać tych imigrantów,
> których nam zsyła UE (łamiąc przepisy
> imigracyjne tak Unii, jak i Polski).
mam wrażenie, że nie rozmawiamy o tym samym. Ja o wrażliwości na ludzkie cierpienie i o nauczaniu JPII w sprawie stosunku do odmiennych kultur, a ty o tym co musimy, a czego nie musimy.
Załóżmy, że nie musimy nic, ale czy dzięki temu jesteśmy ludźmi bardziej czy mniej?
Oczywiście można wyskoczyć z argumentem, że lepiej być bezpiecznym bez okazywania wrażliwości, niż świętym sterroryzowanym przez beneficjenta swej wrażliwości, ale ja o wartościach , a Ty o pragmatyzmie. W zasadzie potwierdzasz tezę, że JPII poszedł w odstawkę, bo jest zbyt trudny.
No ba... na takie dictum mogę tylko powiedzieć, że można iść dalej: Jezus Chrystus poszedł w odstawkę, bo jest za trudny.
Chyba że jednak doczytasz, że pisałem o potrzebie niesienia pomocy tym, którzy tej pomocy potrzebują. Pomocy udzielanej tam, gdzie takim ludziom jest najbardziej potrzebna. Ale to było kilka postów wcześniej, więc mogłeś w swoim zapale polemicznym zapomnieć.
P.S.
Co ma szacunek do innych kultur do zmuszania do przyjęcia imigrantów?
Nie łapiesz lub nie chcesz złapać sedna tego o czym piszę. Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post wraz z linkowanym tekstem. zastanów się, może zrozumiesz co miałem na myśli. Ja nie mam zamiaru przekonywać kogoś, kto wszystko wie najlepiej i nie ma sobie nic do zarzucenia.
Znaczy nie masz zamiaru przekonywać sam siebie. Zacne.
Edit:
Mógłbyś wskazać o jakie konkretne pisma Jana Pawła II chodzi, bo autor linkowanego przez Ciebie tekstu, opisując cudzy tekst w innym periodyku, ich nie wskazał.
5 minut googlania, tylko trzeba chcieć:
pierwszy z brzegu tekst, do którego odnosi się autor: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/przemowienia/migranci_04101988.html
A tutaj możesz poszukać reszty:
http://www.opoka.org.pl/nauczanie/papiez/jan_pawel_ii/przemowienia.php
Fajnie, że Ci się chciało wyszukać tekst, o którym chciałeś porozmawiać.
Widać jestem bardziej pracowity od Ciebie
Raczej udało mi się w Tobie wykrzesać chęć poszukiwania źródeł.
Wracając jednak do tekstu z 1988 r., to na cały tekst zasadniczo jedno zdanie odnosi się do kwestii pomocy emigrantom (przedostatni akapit). I nie wynika z niego nauka o konieczności przyjmowania KAŻDEGO imigranta.
Ba! Skoro JPII pisze: "niech każdy, [u]na ile to od niego zależy[/u], przyjmuje po chrześcijańsku uchodźców i migrantów", to znaczy, że zmuszanie innych do przyjmowania imigrantów pod rygorem kar administracyjnych jest wbrew nauce JP II. Ot, watykanista przeoczył logiczne implikacje tego fragmentu.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)